Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2019, 18:28

Що ми знаємо про нового голову МВФ Кристаліну Георгієву

Міжнародний валютний фонд очолила Крісталіна Георгієва. До цього вона обіймала посаду виконавчого директора Світового банку.

На цій посаді Георгієва змінить француженку Крістін Лагард, яка була висунута на пост глави Європейського центрального банку.

Глава МВФ обирається на 5 років. На посаду нова керівниця вступить 1 жовтня.

Крісталіна Георгієва стане першим головою Фонду зі Східної Європи — Болгарії. Крім того, МВФ вперше очолює представник країни, яку Фонд відносить до «таких, що розвиваються».

Плани на новому місці

Після обрання новий голова МВФ заявила, що це величезна відповідальність — очолювати МВФ в період, коли світове економічне зростання не виправдовує очікувань, у торгівлі зберігається напруженість, а борг знаходиться на найвищому за всю історію рівні.

Читайте також: Китай vs США: Україну зачепило рикошетом

«Наше першочергове завдання — допомогти країнам звести до мінімуму ризик криз і бути готовими долати спади», — заявила Крісталіна Георгієва. Серед проблем, з якими доведеться боротися, вона також назвала нерівність і кліматичні ризики.

Георгієва розповіла і про заплановану організацію діяльності самого МВФ. «Принципово важливо підтримувати фінансову стійкість Фонду, тому ми вдосконалюємо свою роботу у сфері нагляду та розвитку потенціалу», — заявила новий голова організації.

Дитинство і юність

Крісталіна Георгієва народилася в Болгарії в 1953 році. Її батько був онуком болгарського революціонера і політика Івана Каршовского. В інтерв'ю The Times вона розповідала, що пам'ятає довгі черги за продуктами і дефіцит товарів.

Здобула вищу освіту в галузі політичної економії та соціології у софійському інституті «Карл Маркс» (нині Університет національного і світового господарства). Після цього займалася науковою роботою.

Кар'єрний шлях

Під час своєї академічної кар'єри Крісталіна Георгієва була запрошеним науковим співробітником в Лондонській школі економіки і в Массачусетському технологічному інституті.

Довгий час новий голова МФВ працювала у Світовому банку, куди прийшла в 1993 році.

З 2000 по 2004 рік була керівником відділу сталого розвитку СБ, а потім протягом трьох років — головою відділу з питань Росії.

У березні 2008 року стала віце-президентом Світового банку, відповідала за питання, пов'язані зі сталим розвитком.

У лютому 2010 року стала комісаром Євросоюзу. Курирувала питання міжнародного співробітництва, гуманітарної допомоги та антикризових заходів. Також обіймала посаду віце-президента Європейської комісії з бюджету і кадрових ресурсів.

У 2017 році повернулася у Всесвітній банк на посаду виконавчого директора, яку вона займала до обрання головою МВФ.

Цікаві факти

Під час парламентських виборів в Болгарії 2009 року Крісталіну Георгієву називали в якості можливого прем'єр-міністра країни.

Після виборів з'явилася інформація, що її запросили стати першим заступником прем'єр-міністра. Проте пізніше стало відомо, що вона не увійде в уряд. Георгієва пояснила це «важливими зобов'язаннями у Світовому банку».

Читайте також: Аналітики оцінили вплив переговорів з МВФ на курс гривні

В 2016 році Болгарія висунула її на посаду Генерального секретаря ООН. Однак тоді був обраний Антоніу Гутерреш. Сама Георгієва посіла за результатами голосування восьме місце.

Особисті якості

Оглядачі відзначають високу працездатність Георгієвої у поєднанні з почуттям гумору. «Її дотепні зауваження в ході дискусій змушують сміятися навіть найсерйозніших єврократів. Їй навіть вдалося викликати сміх під час обговорення бюджету ЄС», — так описали нову очільницю МВФ журналісти Deutsche Welle.

Вигідні депозити з бонусом від «Мінфіну»

У той же час її називають надзвичайно працьовитою, «твердою як сталь» і дуже завзятою.

Нагадаємо, місія МВФ 26 вересня завершує свою роботу в Україні. Як повідомлялося, під час візиту йшли переговори про нову позику для нашої країни в розмірі близько 5 млрд доларів. Робота над новою програмою співробітництва з Фондом почалася 12 вересня 2019 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися