Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 серпня 2019, 16:04

Чорний лебідь з Гонконгу та популісти з Аргентини

Тривожні новини надходять з різних частин світу. Американські ринки падають, статистика з Німеччини пригнічує, а Китай на тлі економічного спаду може почати вторгнення в Гонконг. Але найгірше справи йдуть в Аргентині, де вже обвалилася валюта, а інвестори рахують збитки.

Тривожні новини надходять з різних частин світу.
Інвестори зі здриганням очікують, коли колишня президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер знову повернеться в коридори влади. (Infovera.com.ar)

Підсумки тижня в колонці НВ підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Цього тижня ринки знову боялися рецесії, хоча все почалося цілком оптимістично. Трамп порадував спекулянтів, вирішивши, що не повинен в рік виборів красти у дітей Різдво, тим паче, навіть без аналогії з жадібним містером Грінчем, він і так програє згідно з опитуваннями, що нашому улюбленцю Джо Байдену, що божевільному комуністу Берні Сандерсу. В результаті великий перелік товарів був виведений з-під дії нових тарифів, щоб, наприклад, ігрові приставки не коштували дорожче.

Що порадувало інвесторів, як і будь-яка деескалація в торговельній війні Китаю і США. Але не пройшло і доби, як настрій змінився, адже загорілася одна з найбільш великих червоних лампочок в кабінетах. Дохідність 10-річних казначейських зобов'язань знизилася настільки, що ставки виявилися нижчими, ніж за 2-річними казначейськими зобов'язаннями уряду США.

Розумною мовою — крива інвертувалася, як зазвичай буває з українськими суверенними паперами в той момент, коли всі чекають дефолту. І нехай дефолту Штатів ніхто не чекає, але дане співвідношення ставок традиційно вважається передвісником рецесії, яка тепер, відповідно до древніх календарів майя, повинна наступити протягом шести місяців. І біда з цими ознаками така, що часто вони діють як прогноз, що сам збувається, адже починають впливати на очікування, а очікування призводять до дій, які самі по собі можуть спровокувати кризу. Що не могло не призвести до гіршого торговельного дня на американських ринках в 2019 році.

Поки що ринки впали і намагаються чинити опір, але від максимальних значень полетіли вниз досить сильно. І ранок п'ятниці індекс S&P500 почне на позначці в 2847 пунктів. Не додає оптимізму другий поспіль квартал негативного результату в економіці Німеччини і статистика, що погіршуєтьсяз Китаю. Нехай Трамп поки що і не вкрав Різдво, але запущені ним торгові війни не могли не позначитися на динаміці зростання всіх економік світу. Ось так виходить, коли запускаєш в кабінет мавпу з гранатою, та ще й даєш йому в руки смартфон з Твіттером.

А тут ще й чорний лебідь може прилетіти з Гонконгу, де вже кілька місяців триває Майдан вільних людей, які ще не зрозуміли, що живуть в Китаї. І поки одна країна — дві системи працює, але як довго і чи не захоче партійне керівництво Китаю зачистити все до ювілею Компартії, ніхто точно сказати не зможе.

Але це все складно на розвинених ринках. В нашій частині світу, серед країн двієчників і второрічників, все набагато простіше. І політика впливає набагато більше, ніж якийсь там рух ставок. Цього тижня Аргентина показала, що могло б статися з Україною, якщо б не серіал Слуга Народу. Восени в Аргентині пройдуть вибори, і в них є президент, якого люблять інвестори і ринки, з перемінним успіхом здійснює реформи останні п'ять років. І є місцева Юлія Тимошенко, подруга Путіна, пані Кіршнер, правління якої країна розсьорбує ті самі останні п'ять років. І нехай на виборах вона йде в якості віце-президента, але симпатій це її крилу не додає.

Все було спокійно, поки не пройшли праймеріз, якісь особливо аргентинські, які показали, що президент-реформатор з тріском програє популістам. Загалом, в Аргентині побачили ту соціологію, якою лякали іноземних інвесторів в Україні ще у вересні-листопаді. І що тут почалося… За один день аргентинський песо впав на 17%, місцевий ринок акцій — на 38%. Ринок облігацій залило кров'ю і сльозами інвесторів. Ситуацію ускладнює той факт, що Аргентина на відміну від України — великий ринок, куди під реформи за останні роки зайшло багато мільярдів доларів. І цього тижня у багатьох фондів, у тому числі у улюбленця українців Franklin Templeton, стався найгірший понеділок за останні 10 років і тепер точно не відбудуться річні бонуси.

Повноцінний шторм, який зачепив і український сегмент. Адже пішов відтік з ринків, що розвиваються в цілому, що помітив, зокрема, український Мінфін, який зіткнувся з різким падінням попиту на первинному ринку облігацій. Вибори в Аргентині в середині осені, і їм потрібно терміново рятувати ситуацію. Але серіал так швидко зняти і продати населенню не вийде, потрібно шукати месію серед існуючих героїв. Найкраще підійшов би Мессі, зрештою, і прізвище зобов'язує, але його виступи за збірну Аргентини такі, що шансів виграти пост мера Барселони у нього більше. А старі герої, такі як Марадона, навряд чи б здали аналізи, навіть в Євролабі.

Тож країна летить до прірви, Центральний Банк піднімає ставку до 70% і одна надія, що напарник місцевої Юлії Тимошенко після перемоги згорне в трубочку аргентинський Новий Курс і виявиться кращою копією себе. Це важливо і для України, бо, якщо такий великий ринок як аргентинський вилетить в трубу, це може викликати ефект доміно, особливо на ринках, що розвиваються.

Поки що українські суверенні папери втратили близько 4-х пунктів, показавши найгірший тиждень за дуже довгий час. Падали і варранти, але менше, адже їх підтримала сенсація з українським ВВП. Останній у другому кварталі показав зростання 4,6%. Так високо мало хто очікував. Ось що Зеленський животворящий робить, ще уряд не сформував, а вже і ціни на газ на європейських біржах опустив, і ВВП виріс.

Читайте також: Сім податкових змін від «Слуги народу»

Тут теж можна говорити про очікування, адже оптимізм і споживачів, і бізнесу на високому рівні фіксували ще з весни. У такій ситуації, з запуском ринку землі, отримати у 2020 році цифру в 7% зростання вже не видається фантастикою. Втім, якщо світ не навернеться, тому що якщо навернеться, то ми легко отримаємо такий самий мінус. Відсутність активності іноземців на внутрішньому ринку призвела навіть до невеликого зростання ставок на первинному ринку і дуже спокійного тижня для гривні. Схоже, для осінньої сезонності тепер немає перешкод. Навіть погода натякає.

Коментарі - 13

+
+105
kotmatroskin
kotmatroskin
16 серпня 2019, 17:40
#
Однако, у Фурсы есть чувство юмора!
+
+36
Qwerty1999
Qwerty1999
18 серпня 2019, 22:28
#
.

Рекомендую иногда почитывать и Василия Рыбникова — у него с юмором тоже нет проблем.

Резонанс. Авторы — Василий Рыбников

.
+
+63
AleksandrBank
AleksandrBank
16 серпня 2019, 18:11
#
Отличная статья. Эта мне очень понравилось, все иронично выдержано )
+
+64
bonv
bonv
16 серпня 2019, 18:32
#
Про «досягнення» президента в точку:))
+
+15
bonv
bonv
16 серпня 2019, 18:32
#
Але все ж хмари згущуються в світовій економіці...
+
+36
semenvekselberg
semenvekselberg
17 серпня 2019, 1:40
#
Аналитика «эксперда-политолога-геополитика», а на самом деле обыкновенного клерка по продаже воздуха, пардон, ценных бумаг, не перестаёт удивлять. Ну да ладно, не буду своей ложкой дёгтя портить очередную рекламную кампанию Минфина.
Вопрос Аргентины нуждается в прояснении — ведь для автора только проамериканские «реформаторы» могут называться политиками. Все остальные, почему-то деноминируются этим «спецом» как «популисты»… Причем это дурацкое слово применяется всегда к антисистемным лидерам. Создается впечатление, что абсолютная политическая правда, в его сознании, пребывает исключительно в плоскости понимания реальности с точки зрения прозападно настроенных технократов. Любой сдвиг массового сознания в сторону свободомыслия и допуска альтернативного понимания развития общества подвергается резкой критике… Благо время таких продуктов системы уже изжило себя, а их видение перспектив экономического развития трансформируется на нащих глазах…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/117299/
+
+61
Holman
Holman
17 серпня 2019, 8:58
#
Ну а Вы Семён разумеется Аналитик с большой буквы.
В указанной статье много буков а анализа ноль.
+
+56
bonv
bonv
17 серпня 2019, 10:36
#
Так немає більше куди дивитися.. На росії нищета і в розумах, і житті...
+
+56
AleksandrBank
AleksandrBank
17 серпня 2019, 17:37
#
Ему рубль и последняя трагедия в ходе испытаний на ядерном топливе не дают надежду, как поднять РФ и его правителя.
+
0
ekassw
ekassw
18 серпня 2019, 22:19
#
Не увидел прояснения, в котором нуждается вопрос Аргентины.
+
0
Danconia
Danconia
17 серпня 2019, 10:49
#
Если Аргентина движется в сторону популизма, а Украина держит стабильность и мы в примерно одной группе, то по логике  Украина как альтернативный рынок получает шанс, что инвесторы обратят свой взор сюда...
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 серпня 2019, 17:38
#
Как раз нам и должны идти, особенно поле инфо о росте ВВП 4.6%.
+
+36
Qwerty1999
Qwerty1999
17 серпня 2019, 23:22
#
Никому и ничего инвесторы не должны — это аксиома.

А вот увольнение Безсмертного и начало переговоров по Донбассу между Кучмой и Медведчуком — это сильный сигнал инвесторам о предстоящей в обозримом будущем ***
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися