Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2019, 8:02

Валютний ринок: чи є загрози нової девальвації

За минулий тиждень безготівковий долар трохи подешевшав: його котирування опустилися з 26,45/26,49 гривень до 26,42/26,46. Курс продажу американської валюти в обмінниках до вечора п'ятниці впав до 26,40 гривень.

Гривні допомогли хороші результати аукціону з розміщення ОВДП 11 червня. Міністерство фінансів продало інвесторам гривневі облігації майже на 6,5 млрд, в тому числі — з рекордним терміном обігу 6 років на суму 3,4 млрд гривень. Покупцями, в основному, були нерезиденти. Вони продавали валюту під свої розрахунки за ОВДП, чим підтримували пропозицію на міжбанку 10-12 червня.

До кінця тижня додаткову психологічну підтримку гривні зробила новина про розміщення Україною облігацій на 1 млрд євро строком на сім років.

Читайте також: Нерезиденти збільшили портфель ОВДП до рекордних 48,7 мільярда

Можна довго сперечатися про ціну такого залучення, плановане цільове використання цих коштів урядом і нюансив частині сум заявок від потенційних інвесторів при проведенні роуд-шоу з випуску цих паперів. Але в цілому це додаткова, хоча і дорога підстраховка для країни в період пікових зовнішніх виплат.

Проти гривні працювали:

Високий рівень ліквідності в системі. Коррахунки банків з вівторка до п'ятниці перевищували 60 млрд гривень. Такий гривневий навіс активно використовували спекулянти для розкачки курсу;

Зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів на тлі вельми стриманої її пропозиції експортерами;

Викуп Нацбанком долара на міжбанку для поповнення ЗВР.

Регулятор купував валюту навіть в ті дні, коли особливого надлишку пропозиції не було. З метою на зміцнення гривні, НБУ не варто було б цього робити. Тоді за рахунок пропозиції валюти курс би поступово знижувався. Але регулятор все ж вважав за краще поповнювати резерви і фактично підтримував курс долара. За оцінками «Мінфіну», за ці дні НБУ купив близько $130-142 млн.

Читайте також: Дохідність 7-річних єврооблігацій в 7,125% — це дорого (аналітики)

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників міжбанку вплинуть:

1) Настання періоду бюджетних розрахунків у клієнтів, господарська діяльність компаній та додатковий вихідний понеділок в Україні. Цього тижня бізнесу треба розрахуватися з бюджетом (до 20-го числа). Традиційно в такий період зростає потреба підприємств у гривні. Це стимулює їх активніше продавати валюту. Гривневий голод у клієнтів скоротить апетити імпортерів в частині скупки валюти і зробить більш поступливими її продавців.

Крім того, через короткий чотириденний робочий тиждень (з вівторка до п'ятниці) істотно зросте ділова активність. Для виконання своїх бізнес-планів клієнтам треба буде дуже оперативно проводити господарські операції в другій половині місяця, так як останні дні червня також припадають на свята (День Конституції). Тимчасовий цейтнот призведе до зростання статистики операцій на міжбанку, що зазвичай сприятливо впливає на курс.

Читайте також: Банкіри розповіли, що буде з курсом гривні після розміщення євробондів

На поведінку учасників ринку також вплине неробочий понеділок в Україні. Банки США та країн ЄС в цей день працюють і у вівторок українським клієнтам буде зарахована виручка практично за два дні. А в середу — обов'язкові 30% від неї вийдуть на ринок, що дасть непоганий шанс гривні на зміцнення;

2) Новий аукціон з розміщення ОВДП, дії Нацбанку, ліквідність банків і поведінка готівкового ринку.

Аукціон Мінфіну та дії НБУ. 18 червня Мінфін України проведе чергове розміщення облігацій, номінованих у гривні і доларах США. Чиновники розраховують на те, що висока дохідність цих паперів (особливо гривневих) знову приверне нерезидентів і простимулює продаж ними валюти на міжбанку. Зростання пропозиції допоможе гривні, а Нацбанк буде скуповувати долар в резерви. Застосовувати для цього регулятор буде анонімний формат через Matching.

Головне, щоб в боротьбі за активний приріст резервів Нацбанк не перестарався і не розгорнув тренд в сторону зростання котирувань.

З огляду на те, що 18 червня клієнтам зарахують виручку відразу за минулу п'ятницю та вихідний в Україні (але робочий в США і ЄС) понеділок, в період 18-19 червня очікується зростання пропозиції валюти на міжбанку. Це також спрацює на користь нацвалюти, особливо в середу.

Ліквідність банків. Розрахунки клієнтів з бюджетом, а також операції банків і компаній за аукціоном ОВДП призведуть до істотних коливань ліквідності в банківській системі.

Суми за облігації і податкові платежі надходять на рахунки Держказначейства, які виходять за межі «звичайних» рахунків банків. Це призводить до міграції гривневих ресурсів то в банківську систему (наприклад, під час виплат Держказначейством відшкодувань ПДВ експортерам), то з неї (платежі до бюджету, перерахування Мінфіну України за куплені ОВДП тощо). Це істотно змінює «гривневий навіс» над валютним ринком і періодично то звужує, то розширює можливості спекулянтів з розгойдування курсу.

За рахунок розрахунків з бюджетом та через операції з аукціону ОВДП ми прогнозуємо на цей тиждень зростання амплітуди коливань залишків на коррахунках банків у межах коридору 42 — 60 млрд гривень.

Готівковий ринок. Навіть при збільшенні середнього рівня зарплат через зростання цін і вартості життя в Україні — громадяни в даний час не мають значних запасів вільної гривні. І навіть при активних скачках курсу — більшість вже залишається «за бортом» великих валютних ігор, залишаючись просто спостерігачами за тим, що відбувається. Банкопад і валютні обвали 2014-2016 років істотно «з'їли» накопичення громадян і бігти до обмінників при коливаннях котирувань їм вже просто немає з чим. Тому власники обмінників зараз орієнтуються тільки на реальний попит і пропозицію з боку населення з урахуванням ситуації на міжбанкуЦього тижня готівковий ринок також залишиться заручником поведінки безготівкового курсу і драйвером для нових спекулятивних розгойдувань курсу обмінники не стануть.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 18-21 червня

На міжбанку. Через вихідний понеділок, проведення нового аукціону з розміщення ОВДП та розрахунків бізнесу з бюджетом — ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку посиляться.

Ситуативні завдання найбільших гравців під час сплати податків і розрахунки нерезидентів за куплені ОВДП сформують курсовий тренд на торгах. У НБУ буде можливість виходити на ринок з інтервенціями з викупу долара практично в усі дні цього тижня.

За розрахунками «Мінфіну», основну частину пропозиції буде поглинати сам міжбанк, але Нацбанк без шкоди для тренду за курсом має всі шанси поповнити резерви в цей період на суму до $70-90 млн.

У разі, якщо сума інтервенцій перевищить поріг в $100 млн, це вже вплине на курсоутворення. Застосовувати при інтервенціях НБУ буде «тихий» формат через Matching.

Якщо регулятор не перестарався з викупом валюти на торгах, курс безготівкового долара в період з 18 до 21 червня перебуватиме в межах коридору 26,30-26,55 гривень.

Прогнозні обсяги операцій на торгах:

У вівторок-четверпоступове зростання обсягу угод як за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП і розрахунків за ним (вівторок-середа), так і через продаж валюти для оплати податків у клієнтів (середа-четвер). 19 червня на збільшення статистики торгів також вплине і вихід на міжбанк обов'язкових продажів відразу за два дні (минулу п'ятницю та вівторок).

Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $420-440 млн при здійсненні до 520-630 угод;

У п'ятницю — зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня. Але не дуже значне, так як частина тих клієнтів, хто запізнивсяще буде розраховуватися з бюджетом і продавати валюту, щоб закрити податкові борги. За нашими розрахунками обсяги операцій складуть $360-390 млн при здійсненні до 480-500 угод.

На готівковому ринку курси обмінників будуть орієнтуватися в першу чергу на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення і лише в другу — на ситуацію на міжбанку.

Якщо на торгах не буде сюрпризів, то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреда в 15 -20 копійок за доларом, в межах 25-30 копійок — за євро та 0,003-0,007 гривні за рубль.

При істотному (більше 15 копійок за сесію) розгойдуванні міжбанку — цінники в обмінниках будуть оперативно реагувати на те, що відбуваєтьсяСтримувати апетити фінансистів в цьому випадку будуть тільки обсяг реального попиту і пропозиції з боку клієнтів і рівень конкуренції між обмінниками в даному регіоні.

Якщо не буде істотних політичних або інших потрясінь, то «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 18-21 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,20-26,55 гривень, а в банках 26,15-26,60 гривень.

Коментарі - 8

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 червня 2019, 11:53
#
Я также думаю что будет достаточно узкий коридор на этой неделе. Активный участник будет НБУ, который хочет пополнить резервы под 100 млн. ликвидность на утро 64 млрд.грн., но эти деньги уйдут на аукцион ОВГЗ скорее всего.  Не смотря на такие суммы остатков гривна и далее укрепляется.
+
+34
bonv
bonv
18 червня 2019, 18:58
#
Гривня поки що почуває себе досить впевнено в компанії євро/бакса..:),.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
19 червня 2019, 1:16
#
Регулятор покупал валюту даже в те дни, когда особого избытка предложения не было. — чує шухєр...
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 9:17
#
Шухер это значить не оказаться дураком, потому выкуп нужно делать с умом чтобы не менять тренд на укрепление.
+
0
Danconia
Danconia
19 червня 2019, 10:50
#
Имхо с умом - это способствовать росту экономики, а росту экономики способствуют экспортеры по сему задача регулятора скорее наращивать ЗВР и выкупать излишки сглаживая и даже сбивая тренд укрепления гривны.

укреплять гривню не получив внешние инвестиции это по-тимошенковски...
Хотя возможно в рамках перекладывания части ЗВР в карманы Нефтегаза, чтобы цены на газ от Гройсмана сошлись по балансу и Нефтегаз показал хорошую прибыль.
+
0
bonv
bonv
19 червня 2019, 11:51
#
Для НБУ важливим є не зміцнення гривні а поповнення ЗВР. 
І звісно недопущення різких коливань на торгах..
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
19 червня 2019, 13:02
#
Отменив обязательную продажу он прекрасно знает, что ему может быть ой как не весело... разрешив покупку он-лайн он прекрасно знает, что и тут ему будет не весело, следовательно это очень кому-то нужно
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 13:39
#
Все просчитано, есть наверное в руках НБУ аналитика, на нее они и ориентируются. Понятно что в пики качелей, клиенты будут придерживать валюту, тогда нужно НБУ более активно выходить, как и тогда когда клиенты решат слиться.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися