Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 червня 2019, 11:40

Економіст спрогнозував курс долара до кінця року

До кінця року курс долара може бути в межах 29-30 грн/дол., якщо не буде різкого зниження світових цін на основні українські експортні товари. Так вважає економіст Віктор Скаршевський, передає Уніан.

До кінця року курс долара може бути в межах 29-30 грн/дол., якщо не буде різкого зниження світових цін на основні українські експортні товари.
Фото: korrespondent.net

Прогноз експерта

Курс долара в Україні до кінця літа протримається біля позначки 27 грн/дол., до осені очікується невелика сезонна девальвація.

За словами економіста, нинішні коливання курсу не слід розцінювати як паніку або різку девальвацію гривні. «Якщо подивитися, що відбувається в обмінниках, зараз обмінний курс – на рівні початку квітня. 

Зараз курс становить у середньому 27 грн/дол., а в бюджеті він передбачений до кінця року на рівні 29,4 грн/дол. Все йде в рамках запланованого. Якщо згадати останні три роки, курс весь час знаходився в межах 26-28 грн/дол. Зараз нічого критичного не відбувається», – запевнив економіст.

Читайте також: Бюджет-2020: мінімалка — 4723 гривні, долар — 28,2 гривні

За його словами, протягом літа курс гривні може зміцнитися до 26,5 грн/дол.: «Ми перебуваємо у періоді, коли є стимулів на зміцнення, ніж на ослаблення гривні – це найближчі два місяці. Те, що за останній тиждень вона ослабла – це короткострокові чинники». «За останній місяць гривня зміцнилася більш ніж на 1 грн/дол.

Заходили нерезиденти-спекулянти на ринок ОВДП, купували облігації внутрішньої державної позики під 20% річних, заводячи під це валюту. Вони завели близько 600-700 млн доларів за цей місяць, тому і гривня подорожчала. А з минулого тижня резиденти вирішили, що більше не будуть вкладатися в ОВДП, більше валюти не заходить. Тому зменшилася пропозиція валюти і пішла поступово девальвація», – пояснив Скаршевський.

Читайте також: НБУ не бачить ризиків для валютного ринку у зв'язку з виходом нерезидентів із ОВДП

Експерт зазначив, що на девальвацію впливають і інші чинники. Так цього тижня дочки іноземних компаній виводять дивіденди з України, що також викликало підвищений попит на валюту. Скаршевський спрогнозував, що ближче до осені розпочнеться сезонна девальвація і збільшиться попит на валюту, оскільки буде збір врожаю, а також необхідно буде закуповувати більше енергоносіїв перед опалювальним сезоном.

«До кінця літа це може бути близько 28-28,5 грн/дол. з урахуванням виходу нерезидентів з України. До кінця року – в межах 29-30 грн/дол., якщо не буде різкого зниження світових цін на основні українські експортні товари – метал, руду та зерно», – зазначив він.

Коментарі - 6

+
+15
bonv
bonv
7 червня 2019, 11:41
#
Якщо не буде різких рухів то в коридорі 28,1-29
+
+42
Maleficarum
Maleficarum
7 червня 2019, 11:49
#
«До конца лета это может быть около 28-28,5 грн/дол. с учетом выхода нерезидентов из Украины. " Движняк  начнётся  раньше.. Мой  прогноз  середина  (  возможно    конец)  июля.
+
0
Kanarej
Kanarej
7 червня 2019, 12:32
#
Будет как в прошлом году, с середины июля до сентября раскрутят курс вверх до 28+, а в октябре опять откатится вниз в район 27
+
+21
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
7 червня 2019, 12:13
#
З урахуванням,  боргового наватнаження  червень-липень, також вибори, якщо відбудуться в наступному місяці позначку 28 побачимо набагато раніше ніж прогнозує експерт.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 червня 2019, 12:56
#
Не учтен фактор, какой будет рез-т после выборов. Если примут все нужные  законы, какие действия  во времени по получению Транша от МВФ и др.организаций и стран. Это может помочь Гривне осенью не уйти выше 28.

Потому еще много не известного и неопределенного.
+
0
bonv
bonv
7 червня 2019, 12:57
#
Чекаємо на рішення Конституційного...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися