Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 червня 2019, 10:47

Всесвітній банк погіршив прогноз зростання світової економіки до 2,6%

Всесвітній банк (ВБ) прогнозує зростання світової економіки за підсумками 2019 року на рівні 2,6%, ідеться в червневому огляді «Глобальні економічні перспективи» (Global Economic Prospects, GEP), передає Інтерфакс-Україна.

Всесвітній банк (ВБ) прогнозує зростання світової економіки за підсумками 2019 року на рівні 2,6%, ідеться в червневому огляді «Глобальні економічні перспективи» (Global Economic Prospects, GEP), передає Інтерфакс-Україна.
Фото: aif.ua

Що це означає

Оцінка була погіршена з 2,9%, прогнозованих у січні, до 2,6%. У 2020 році СБ прогнозує глобальний економічний підйом на 2,7% проти раніше прогнозованих 2,8%. Оцінка на 2021 рік залишена на рівні 2,8%.

Темпи зростання економіки країн з ринком, що формується (emerging markets) і країн, що розвиваються (developing economies), наступного року, як очікується, стабілізуються, оскільки період фінансових труднощів в деяких країнах залишиться позаду. Однак економічна динаміка залишається млявою, зазначається в огляді.

Перспективи економічного зростання в країнах з ринком, що формується і країнах, що розвиваються, обмежуються млявою інвестиційною активністю, і ризик погіршення показників більш вагою. Як зазначає СБ, до цих факторів ризику відносяться зростання торгових бар'єрів, відновлення фінансових потрясінь, а також більш різкий, ніж очікувалося, спад в економіці ряду великих країн. Негативно впливають на прогнози і структурні проблеми, які ведуть до помилкових інвестиційних рішень або дестимулюють інвестиції.

Читайте також: НБУ про кредити, валюту та інфляцію

«Підвищення темпів економічного зростання — найважливіша умова скорочення масштабів бідності та поліпшення умов життя, — зазначає президент групи ВБ Девід Малпасс. — Зараз економічна динаміка залишається млявою, а підвищений рівень заборгованості в країнах, що розвиваються, і слабке зростання інвестицій в їх економіку не дозволяє державам реалізувати свій потенціал.

Країнам настійно необхідно здійснювати істотні структурні реформи, які покращать діловий клімат і залучать інвестиції. Їм також потрібно включити в число своїх першочергових завдань вдосконалення управління заборгованістю і підвищення прозорості, щоб нові запозичення сприяли зростанню економіки і інвестицій».

Читайте також: 50 років до Польщі: Світовий банк оцінив перспективи української економіки

Очікується, що в групі країн з розвиненою економікою, особливо в єврозоні, економічне зростання в 2019 році сповільниться внаслідок скорочення експорту і інвестицій. Темпи зростання економіки США в цьому році, за прогнозами, трохи знизяться — до 2,5%, а в 2020 році сповільняться до 1,7%. В єврозоні підвищення ВВП, як очікується, буде коливатися в 2020-2021 рр. біля позначки 1,4%: слабкість торгівлі і внутрішнього попиту негативно позначаться на економічній активності, незважаючи на продовження її підтримки засобами грошово-кредитної політики.

У державах з ринком, що формується і країнах, що розвиваються, темпи економічного зростання, за оцінкою СБ, в 2019 році будуть перебувати на найнижчому рівні за чотири роки — 4%, а в 2020 році зміцніють до 4,6%. Зараз економіка ряду держав долає наслідки фінансових потрясінь і політичної невизначеності. Очікується, що негативний вплив цих чинників зійде нанівець, а збільшення світової торгівлі (яке в 2019 році, як очікується, буде найслабкішим за десятиліття) дещо відновиться.

Читайте також: Бюджет-2020: мінімалка — 4723 гривні, долар — 28,2 гривні

Всесвітній банк погіршив прогнози збільшення обсягів світової торгівлі на найближчий час: в поточному році до 2,6% з 3,6%, в наступному році — до 3,1% з 3,5%, в 2020 році — до 3,2% з 3,4%.

Нафта, за оцінками аналітиків СБ, в 2019 році може подешевшати на 3,4%, в 2020 році — на 1,5%.

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
5 червня 2019, 11:02
#
Це тільки прогнози-очікування..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 червня 2019, 11:20
#
Батлы стран продолжаются, потому мировая экономика будет не много тухнуть этом фоне.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися