Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2019, 18:01

Аудит підтвердив ключові показники звітності 25 найбільших банків — НБУ

Звіти аудиторів підтверджують достовірне відображення банками ключової інформації про власний фінансовий стан, фінансові результати і грошові потоки за звітний рік відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Звіти аудиторів підтверджують достовірне відображення банками ключової інформації про власний фінансовий стан, фінансові результати і грошові потоки за звітний рік відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.
Фото: akchabar.kg

Такий головний висновок аудиторських звітів за результатами перевірки річної фінансової звітності станом на 31 грудня 2018 року, отриманих НБУ від всіх банків.

Аудит Приватбанку

Водночас в окремих банках, які належать до 25 найбільших за часткою активів банківського сектору, аудитори висловили думку із застереженням та рестейтмент. Найбільш матеріальним він був у ПриватБанку.

Читайте також: НБУ застеріг Приватбанк щодо порушення фінмоніторингу

Так, у 2018 році ПриватБанк отримав додаткову інформацію про вартість майна, яке було прийняте банком на баланс до націоналізації для погашення кредитів, виданих пов’язаним з колишніми акціонерами банку компаніям. У зв'язку з отриманням додаткової інформації про майно банк відновив на балансі ці кредити, сформував за ними резерви та зменшив балансову вартість заставного майна за цими кредитами на 5,6 млрд грн. Тому загальні збитки банку, що дорівнюють сформованим резервам під кредити, які колишні власники видавали пов’язаним компаніям, зросли до 209,4 млрд грн.

Аудитор банку підтвердив звітність банку за 2018 рік, зокрема і витрати на формування резервів.

Водночас понесені банком витрати на формування резервів не впливають на його поточну діяльність, оскільки банк має достатній запас капіталу та виконує нормативні вимоги Національного банку, що також було підтверджено аудитором ПриватБанку.

Читайте також: НБУ бачить суперечності в заяві «Прайсвотерхаускуперс» про аудит Приватбанку

«Ми розпочали роботу з отриманими звітами і вже зараз можемо зробити низку висновків. По-перше, ми задоволені якістю звітів банків. По-друге, обсяг визнаних під час коригування даних ПриватБанком збитків, які підтвердив аудитор, вкотре проілюстрував масштаб проблем, що виникли через кредитування установою в минулому компаній, пов’язаних з колишніми власниками», – зауважив директор Департаменту фінансової стабільності Національного банку Віталій Ваврищук.

Надалі Національний банк здійснить аналіз отриманих звітів та за необхідності надасть банкам коригуючі зауваження.

Н2 – виконання банками нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу. Має становити не менше 10%.

Коментарі - 1

+
+15
bonv
bonv
4 червня 2019, 18:53
#
Приват ласий шматок для Коломойського..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися