Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 квітня 2019, 11:47

Квартири в новобудовах подорожчають

Коли краще купувати квартиру в київській новобудові — цим питанням задається кожен потенційний покупець. З одного боку, напередодні нового року забудовники анонсували істотні знижки. Але після нового року ціни на квартири різко впали. Про те, коли квартири подешевшають і чи безпечно купувати житло в споруджуваному будинку в період зміни влади, розповіли аналітики агрегатора з нерухомості M2Bomber.

Новобудови — передноворічний стрибок

Розцінки на київські новобудови помітно зросли в грудні 2018 — в порівнянні з листопадом, квадратний метр подорожчав в середньому на тисячу гривень до 25 000 грн/м2. Однак, вже в січні ціна просіла до 22 950 грн/м2, і приблизно на такому рівні тримається і зараз.

Читайте також: У березні житло на первинному ринку подорожчало на 1,2%

На перший погляд здається, що скачки цін як зазвичай пов'язані коливаннями курсу. Але ймовірно, це все ж таки не так. Для порівняння: в листопаді долар коштував 28,22 грн, а новобудови продавалися за 845 дол/м2. У грудні ж курс впав до 27,69 грн. А ціна нових будинків, навпаки, зросла — до 903 дол/м2.

Таким чином, робіть висновки про передноворічні акції, які з року в рік проводять забудовники. Судячи з графіків, ці знижки можуть діяти лише на папері.

Покупцям на замітку: січень — як правило, найдешевший місяць. В останні два роки саме в січні новобудови найбільш сильно падали в ціні. З лютого ж цінники зазвичай починають рости. Це триває до середини весни, потім вартість нових будинків знижується знову.

Якщо ж аналізувати річну статистику, то можна сказати, що ціни на новобудови протягом 2018-го майже не змінилися. У гривнях м2 подорожчав десь на 4%, в доларах же ціна зросла менше, ніж на відсоток.

Отримати вигідну пропозицію від надійного забудовника

Економ-класу — 7-річна розстрочка, бізнес-класу  – передвиборче затишшя

У сегменті новобудов квартири будуть дорожчати:

  • Згідно з даними Держстату, в січні ціни на будівельно-монтажні роботи зросли на 21% в порівнянні з січнем попереднього року. Досі забудовники лише частково компенсували цю різницю шляхом подорожчання квадратного метра. Але якщо ціни на матеріали і роботи будуть підвищуватися і далі, а скоріше за все так і буде, — цінники на новобудови теж підростуть.
  • Також забудовники змушені більше платити будівельникам, щоб вони не їхали на заробітки в Європу. Це теж підштовхує до збільшення цін на м2 нового житла.

Опинившись між двох вогнів: з одного боку — необхідністю підняти ціни, з іншого боку — низьким попитом, будкомпанії будуть використовувати різні програми лояльності. Однією з основних стане розстрочка. І якщо сьогодні найбільш поширений варіант — це розстрочка до кінця будівництва (1-3 роки), і лише деякі ЖК пропонують «розтягнути» цей період на 5-7 років — то в майбутньому таких пропозицій може стати значно більше.

Інша ймовірна перспектива — «формальне» зростання цін в офіційних прайсах забудовників, потім — розпродажі та знижки, які фактично зводять подорожчання нанівець.

На ринок нерухомості також можуть вплинути вибори

Особливо зміни торкнуться покупців, які зважилися вкластися в будівництво на етапі котловану.

Справа в тому, що у нас нерідко спочатку починають будувати, а вже потім — збирають необхідні документи. Після виборів же можлива зміна чиновників, в тому числі в таких «дозвільних» органах. Грубо кажучи, у забудовників могло бути все «на мазі» з одними — а до влади раптом прийдуть інші. Таким чином, будівництво може призупинитися — поки не «владнається» паперова тяганина і ротації в чиновницьких кабінетах.

Що стосується попиту — передвиборне затишшя, ймовірно, буде спостерігатися в сегменті бізнес і преміум класу. Основні покупці таких квартир — заможні і впливові українці. А їхній особистий добробут часто залежить від політичних перестановок на державному рівні. Тому, очікувальна позиція заможних клієнтів цілком пояснювана.

Покупці ж комфорт і економ класу, швидше за все, не звернуть уваги на політичну гонку, і будуть і далі підбирати собі нове житло.

РЕЙТИНГ ЗАБУДОВНИКІВ КИЄВА ТА ПЕРЕДМІСТЯ

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними новинами про нерухомість в Telegram

Коментарі - 15

+
+14
Captain  Cisco
Captain Cisco
8 квітня 2019, 12:16
#
Не скачЕк, а скачОк. Исправьте.
+
+59
Kvestor2019
Kvestor2019
8 квітня 2019, 12:24
#
Будут *только* дорожать, слово забыли
+
+86
PetrLund
PetrLund
8 квітня 2019, 12:35
#
Вторичка и только вторичка: просто дожидайтесь июля, когда продавцы хотят избавиться от «экскурсоводов» и наконец-то уехать на море.

А на первичке любой застройщик обязательно подсунет свинью как не со сроками, так с коммуникациями, школами, придомовой.
+
+61
Kvestor2019
Kvestor2019
8 квітня 2019, 17:06
#
На вторичке свиньи потоксичнее
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
9 квітня 2019, 9:57
#
Там всегда можно расспросить соседей
+
+62
mega5
mega5
8 квітня 2019, 22:47
#
Снимаю 15 лет, и жду цену в готовых новостройках возле метро по 100 долларов за метр. Без ремонта не предлагать. Брокерам не звонить.
+
+15
avantoffer
avantoffer
9 квітня 2019, 2:36
#
Сколько заплатили в доларах за аренду за 15 лет?
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
9 квітня 2019, 10:31
#
Встречный вопрос — сколько можно было заработать на тех же депозитах, с учётом риска потери, которые вполне сопоставимы с рисками потерять деньги при покупке первички или вторичке? Сколько можно было выиграть от покупки после 2008 и 2014 года?
+
0
Alexeykiev
Alexeykiev
9 квітня 2019, 7:13
#
Ахахаха
Браво!
Это 5+!
+
0
Wless
Wless
9 квітня 2019, 9:28
#
Продавать недвиж всё сложнее, надо впарить всю чепуху про оседлую жизнь. Правда в том что новое поколение не желает всю жизнь сидеть на одном месте и готовиться к старости.
+
+6
Captain  Cisco
Captain Cisco
11 квітня 2019, 12:08
#
Новое поколение, став старым, очень неважно будет себя чувствовать, не имея ни жилья, ни сбережений, ни здоровья. Потом это поколение, вернее его недалёкие представители, будут очень ругать себя за свою недалекость, проживая под мостом или в коробке от холодильника. Но естественно будет уже поздно. Человек, не имеющий своего жилья это фактически бомж. Стоит задуматься об этом.
+
0
Wless
Wless
16 квітня 2019, 8:42
#
Расскажите эту чушь европейцам особенно немцам, почти вся Германия живёт в арендованном жилье.
+
0
PetrLund
PetrLund
16 квітня 2019, 13:33
#
Потому что у них закон защищает права арендатора. У нас в этом плане дикое поле.
+
+35
DataProvider
DataProvider
9 квітня 2019, 9:51
#
По разным оценкам/опросам от 50 до 70 молодёжи готовы уехать в другую страну.
Более половины из них на ПМЖ.
Внимание вопрос: Зачем им недвижимость тут?
Цены и надуты больше нужного.
У каждого застройщика акции/рассрочки/прочие плюшки.
Товар, который и так продаётся, на распродажу не выставляют.
Если что по Одессе сужу.

+
0
Veresoleg
Veresoleg
9 квітня 2019, 21:23
#
Ага, «будет только дорожать».
http://ua.bolgarskiydom.com/vtorichnaia_nedvijimosti/kvartiryi_/6328/
http://ua.bolgarskiydom.com/vtorichnaia_nedvijimosti/kvartiryi_/6330/
Там можно и другие посмотреть. Цена за квартиру-вторичку возле моря, дешевле чем первичка в Киеве в непонятных местах. Если как капиталовложение, то квартирка у моря предпочтительнее, если как место проживания- то пригород Киева, и никак не скворечники.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися