Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 квітня 2019, 18:55

Рішення у транзитному спорі України й РФ вплине на діяльність СОТ — експерти

Рішення Органу з вирішення спорів СОТ у справі щодо транзитних перевезень між Україною і Росією може відкрити шлях для активного застосування країнами торгових обмежень з міркувань безпеки. Таку думку висловили експерти юридичної фірми «Ілляшев та Партнери».

Рішення Органу з вирішення спорів СОТ у справі щодо транзитних перевезень між Україною і Росією може відкрити шлях для активного застосування країнами торгових обмежень з міркувань безпеки.
Фото: radiosvoboda.org

Можливі наслідки

«Це перший випадок в історії СОТ, коли спір щодо обмежень, введених з міркувань національної безпеки, не був урегульований державами в процесі переговорів і був повноцінно розглянутий третейською групою Органу з вирішення спорів.

У результаті, вперше були визначені критерії, що «стримують» сторони в застосуванні обмежень з метою захисту істотних інтересів безпеки», — пояснює партнер юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Олена Омельченко, один з провідних українських консультантів у сфері заходів торговельного захисту і СОТ.

Тепер, щоб посилатися в торгових спорах на інтереси національної безпеки, державам необхідно буде довести об’єктивну «надзвичайність ситуації» та «добросовісність» під час введення заходів. А саме – спрямованість заходів на захист населення і території від зовнішньої загрози або на підтримку законності й порядку.

Читайте також: Кінець монополії: ЄП прийняв оновлену газову директиву

Експертам ще доведеться проаналізувати, як рішення у транзитному спорі між Україною та РФ позначиться на інших спорах, зокрема, у справі проти США щодо обмежень на імпорт алюмінію і сталі, ініційованої Китаєм, ЄС, Туреччиною, Росією, Мексикою та іншими країнами.

З одного боку, тлумачення обмежує можливості зловживання інтересами нацбезпеки. З іншого боку, цілком можливо, що різні групи впливу, зацікавлені у введенні протекціоністських заходів, підштовхуватимуть свої уряди до надання будь-якому міжнародному конфлікту статусу надзвичайної обставини, щоб виправдати торгові обмеження.

У найближчій перспективі розширення подібної практики може негативно позначитися на діяльності СОТ, посиливши тенденцію до відходу держав від загальних торгових майданчиків на користь розвитку регіональних об’єднань – ЄС, ЄАЕС, НАФТА, ТТП тощо.

Довідка

Нагадаємо, що у справі DS512 Україна оскаржувала низку обмежувальних заходів на транзитні перевезення товарів автомобільним і залізничним транспортом, введених РФ у період між 2014-2016 роками.

Україна вказувала на невідповідність обмежень принципу свободи транзиту, а також іншим зобов’язанням, які взяла на себе РФ у рамках СОТ. Росія ж послалася на норму ГАТТ, що дозволяє здійснення виняткових дій з метою захисту істотних інтересів безпеки.

Проаналізувавши обставини справи, третейська група встановила, що дії Росії задовольняють всі вимоги для застосування обмежень, отже, Росія не порушувала зобов’язань, які вона взяла на себе під час вступу до СОТ.

Рішення третейської групи може бути переглянуте постійним Апеляційним органом СОТ.

Також, зазначають експерти, Україна може подати апеляцію.

Коментарі - 28

+
+30
bonv
bonv
5 квітня 2019, 19:00
#
Подавати апеляцію треба!
+
+15
Буква Ґ
Буква Ґ
5 квітня 2019, 19:16
#
Выиграли битву но проиграли войну :)
+
+15
bonv
bonv
5 квітня 2019, 19:51
#
Коррупцию нельзя ни преодолеть, ни перетерпеть, ни переждать ибо она не природное или атмосферное явление. Она — сама и природа и атмосфера…
+
+20
gastgeber
gastgeber
5 квітня 2019, 23:11
#
В ответ Украина обязана запретить транзит русского газа и нефти!
+
+14
Tido oss
Tido oss
5 квітня 2019, 23:22
#
Тихо иво нехто невидет оно как бы есть но сразу и нет )
+
+40
semenvekselberg
semenvekselberg
6 квітня 2019, 9:32
#
Это просто вопрос геополитики: Украина смотрит на перспективный Восток — будет космическая отрасль, НШП и ГТС, заполненная газом; смотрит на деградирующий Запад — фьючерзы, деривативы, бонды, акции, облигации, торговля мёдом, кругляком и жизнь в долг на деньги МВФ, со всеми вытекающими последствиями…
Сегодня, когда экономические или политические сделки происходят между государствами западного и незападного блоков — ничего не происходит автоматически или просто так: «Политика есть концентрированное выражение экономики». Поэтому отношения между странами, принадлежащим к двум блокам соперничающих государств по разные стороны баррикад, принимают форму противостояния…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/120667/
+
+37
bonv
bonv
6 квітня 2019, 9:40
#
Розвалили союз — розвалять і росію. Я про «загниваючий» Захід:):)
+
+15
bonv
bonv
6 квітня 2019, 9:41
#
Каждый народ сам строит свою страну: англичане построили замок, французы — трактир, американцы — небоскрёб, русские построили барак под снос.
+
+25
vit555z
vit555z
6 квітня 2019, 15:26
#
А украинцы?
Что построили украинцы? Напрягаюсь, чтоб придумать нечто, но ничего не соображу.
Наверное, так: пока что ничего, но украинцы потенциально настолько талановиті і працьвиті, то вполне может быть.., потом.., если захотят.., и если никто не будет мешать.., — то запросто построят и замок, и трактир, и небоскрёб вместе взятые, на месте снесённого барака. Якось так…
+
0
ballistic
ballistic
6 квітня 2019, 20:33
#
«Что построили украинцы? Напрягаюсь, чтоб придумать нечто, но ничего не соображу»
— можливо нічого «всесвітнього» українці і не побудували. Так само, як нічого не побудували поляки, чехи, датчани, фіни та багато європейський інших народів.

Але як на мене, краще нічого величного не побудувати, ніж побудувати величну тюрму народів.
+
+41
sebast
sebast
7 квітня 2019, 12:28
#
28 лет как украина вырвалась из тюрьмы народов, что мешает строить.
+
0
ballistic
ballistic
7 квітня 2019, 13:32
#
В тому й справа, що ще не остаточно вирвалась.
А враховуючи істерію на російському телебаченні, де тільки й говорять по Україну, то «брати» не збираються нас відпускати і готові платити велику ціну, щоб нову загнати українців в своє імперське стойло.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
6 квітня 2019, 14:39
#
І які перспективи у Сходу?
+
0
ballistic
ballistic
6 квітня 2019, 20:40
#
«смотрит на перспективный Восток — будет космическая отрасль»
— на самій Московії космічна галузь стрімко занепадає. І враховуючи тенденції, у роскосмоса дуже примарні шанси створити конкуренцію новітнім космічним компаніям. Українському космосу точно не варто чіплятися за деградуючу і відсталу в космічному плані країну.

«НШП»
— а це що за звір?
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
6 квітня 2019, 20:53
#
НШП это когда ты стреляешь, а потом рисуешь мишень на месте стрелы. Что-то типа мелких племенных божков что любую случайность за свою волю выдают, а неудачу за хитрый план, а живут с комисий. Так и тут, некое абстрактное величие, мол шелковый путь вот-вот как начнем по нему порожняки гнать да по конским ценам, оооо тогда сразу скалениум.
+
0
ballistic
ballistic
6 квітня 2019, 21:19
#
Нооскоп штолє? :)
+
+26
Буква Ґ
Буква Ґ
6 квітня 2019, 21:31
#
Новый шелковый путь через 3 смены колес, 8 таможен и 20 стоянок. Для чего оно создано кроме как попила денег не известно. Провезли по нему 10 тонн металолома.

Уррррраа он заработал. Вагоны не украли киргизы, победа.
+
+26
sebast
sebast
7 квітня 2019, 12:27
#
Про украинский космос поржал, это ты про Лёню Космоса чтоль.
+
0
ballistic
ballistic
7 квітня 2019, 14:23
#
Якщо цікавить іржання, то можу рекомендувати послухати Рогозіна.
+
+15
bonv
bonv
7 квітня 2019, 14:37
#
После двух лет роста в России в 2018 году рухнуло производство гражданских и военных самолетов, космических кораблей и межконтинентальных ракет, сообщает РБК.
По данным издания, опирающегося на исследования Росстата, производство искусственных спутников, вертолетов, различных самолетов, беспилотников, ракет и запчастей снизилось в стране почти на 14%.
Отмечается, что понижение было замечено с июля 2018 года и оно продолжилось в январе и феврале 2019 года.
Що роблять санкції…
+
+30
ballistic
ballistic
7 квітня 2019, 15:51
#
Не тільки санкції.
Російський космос останній час тримався на міжнародних замовленнях на радянські ракети Союз/Протон, розроблені це за часів Корольова. У росіян фактично не було конкуренції в ціновому плані. Але в останні роки стрімкі успіхи SpaceX перевершили радянські розробки не тільки в технологічному плані, але і в ціновому.

У росіян вже більше 20 років ведеться розробка сучасного сімейства ракет Ангара і навіть вже було декілька успішних запусків. Але доробка та запуск серійного виробництва вимагають значного фінансування. В умовах російської кризи, корупції, санкцій та високої міжнародної конкуренції сенс втрачається, особливо якщо врахувати, що ціна запуску Ангари більша, ніж у старих Союзів/Протона, не кажучи вже про ціни SpaceX.
+
+15
bonv
bonv
7 квітня 2019, 19:16
#
США відмовляться від закупівлі російських ракетних двигунів РД-180 після 2022 року.
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/weapons/10505700-u-ssha-povidomili-koli-pripinyat-kupuvati-raketni-dviguni-u-rosiji.html
+
0
ballistic
ballistic
7 квітня 2019, 19:49
#
Так. РД-180 класний двигун, але крім США більше нікому не потрібнен.
+
+15
bonv
bonv
7 квітня 2019, 19:49
#
Тепер і США не потрібен…
+
0
sebast
sebast
7 квітня 2019, 12:26
#
А кто это через агрессора свои фуры отправляет. Кто-то а окопах с ворогом, а кто-то грузовички транзитом…
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
7 квітня 2019, 14:55
#
Коли знайдете до Казахстану кращий шлях — повідомте нам
+
0
Teilor
Teilor
7 квітня 2019, 14:56
#
И кто то нищает и его просят потерпеть бо война а у кого то состояние растет как на дрожжах.
+
0
jurius
jurius
7 квітня 2019, 15:22
#
Не все олигархи богатеют, давайте будем объективны. А то что кто-то теряет, кто-то приобретает нормальный процесс. С населением та же петрушка. Далеко не все нищают, тем более в условиях безвиза и увеличении реальных зарплат, эквивалентных уровню 2013 г. Так что оставляйте ненужные спекуляции. Любое увеличение экспорта это хорошо, особенно в условиях перманентной торговой войны, продолжающейся с 2013 г.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися