Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2019, 13:41

Топ-10 інвестиційних угод у 2018 році

У 2018 році іноземні інвестори вклали в економіку України $2,5 млрд прямих інвестицій.

В 2018 году иностранные инвесторы вложили в экономику Украины $2,5 млрд прямых инвестиций.
Фото: 24 канал

Голова Офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів в колонці на Ліга.net розповіла, які компанії вкладали кошти в українську економіку в 2018 році, і як змінився характер інвестицій за останні кілька років. «Мінфін» публікує ключові моменти статті.

У 2016-2017 роках левова частина прямих іноземних інвестицій припала на кошти, які використовувалися для докапіталізації банків. Це було необхідно, щоб уникнути додаткового навантаження на Фонд гарантування вкладів у разі оголошення ряду банків неплатоспроможними. Кредити дочірніх банків у відношенні до материнських перевели в капітал. Це були формальні за своєю суттю транзакції, але за правилами статистики їх прийнято враховувати в якості прямих інвестицій.

У 2018 році характер інвестицій почав змінюватися. В результаті чистки банківської системи знизився обсяг коштів, що надходять з-за кордону на докапіталізацію банків. За даними МЕРТ, у 2018 році 58% загальної кількості ПІІ були спрямовані в реальний сектор економіки. Це означає — нові заводи, нові виробництва та нові робочі місця.

За даними дослідження KPMG, у 2018 році кількість угод за участю іноземних інвесторів зросла на 47%. Загальна вартість M&A угод за рік досягла $1,8 млрд. Показово, що учасники 11 з 25 оголошених угод вперше вклали гроші в Україну. Найбільше іноземних інвесторів привертають такі сфери, як інфраструктура, виробництво, рітейл, енергетика, агросектор та IT.

10 знакових подій в Україні у 2018 році з точки зору інвестицій

1. Захід H&M, Ryanair та IKEA

Всесвітньо відомі бренди H&M, Ryanair почали свою діяльність в Україні у 2018-му, а IKEA відкриє свою першу точку в Києві цього року.

Зовсім скоро в столиці відкриється перший магазин французької мережі спортивних товарів Decathlon, яка представлена ​​в 22 країнах світу і має річний оборот понад € 11 млрд.

2. Угода між General Electric та «Укрзалізниця»

Укладення рамкової угоди між General Electric та «Укрзалізницею» загальною вартістю близько $1 млрд. Першу частину контракту виконано — 30 локомотивів GE вже в Україні. Половина з них курсує українськими залізницями, друга половина знаходиться на доукомплектації на Крюківському вагонозаводі. Потенційно GE розглядає можливість облаштування виробництва в Україні.

3. ArcelorMittal: інвестиції у виробництво

Сталеливарний гігант ArcelorMittal вклав понад $400 млн в розвиток власного виробництва в Україні. Це майже на третину більше, ніж у 2017-му. Плани на 2019 — близько $450 млн.

4. Угода SALIC та «Мрія Агрохолдинг»

Дочірня компанія Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія SALIC придбала український агрохолдинг «Мрія». Сума угоди не розголошується, але, за оцінками ринку, це більше $200 млн. Інвестор уже почав вкладати гроші в модернізацію і розширення потужностей холдингу.

5. Відкриття заводу Bayer під Житомиром

Восени 2018 року німецька хіміко-фармацевтична компанія Bayer відкрила під Житомиром один з найпотужніших в Європі заводів з виробництва насіння. Почала будівництво американська Monsanto, а німецький концерн завершив її поглинання влітку минулого року.

Загальний обсяг інвестицій склав $200 млн. Компанія підійшла до регіону і місцевій громаді відповідально, вклавшись в розвиток транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту.

6. Прихід стратегічних інвесторів на прикладі Sarantis та «Ергопак»

Дуже важливий для інвестиційного клімату України прихід на наш ринок глобальних стратегічних інвесторів. У 2018 році таких було кілька.

В капітал найбільшого українського виробника товарів для дому «Ергопак» увійшов перший за останні 10 років стратегічний FMCG-гравець із Західної Європи — грецька Sarantis. Сума угоди не розголошується.

7. P&O Maritime

P&O Maritime, яка належить найбільшому світовому портовому оператору DP World Group з ОАЕ, інвестувала в буксирну компанію LB Shipping. Зараз P&O Maritime надає буксирні послуги в декількох портах, включаючи порт «Південний».

Варто зазначити, чому прихід «стратегів» такий важливий. По-перше, це довгострокові проекти, які будуть роками пов'язані з інвестиціями як в активи, так і в людський капітал. По-друге, це найефективніша реклама країни для світової бізнес-спільноти. Ніякі бізнес-форуми та конференції так дієво не переконують в змінах в Україні, як новини про успішні угоди.

І, нарешті, це важливо для подальшого розвитку інституцій та регулювання: інвестор приносить з собою міжнародну експертизу в регулюванні секторів, в тому числі досвід помилок, правила ведення бізнесу, соціальної відповідальності тощо.

8. Brookfield Asset та Lviv IT Park

Канадська Brookfield Asset Management, чия історія налічує більше 100 років, а сумарна кількість активів під управлінням — майже $300 млрд, почала будівництво Lviv IT Park. Це інноваційний об'єкт площею 10 000 га і загальним обсягом інвестицій $160 млн.

Парк, який при закінченні будівництва зможе вмістити до 14 000 співробітників, цілком здатний стати одним з центрів IT-індустрії в Східній Європі.

9. NBT та «Сиваш»: сонячні інвестиції

У 2019 році норвезька NBT оголосила про запуск в Херсонській області проекту «Сиваш», сонячної електростанції потужністю 250 МВт. Загальна сума залученого фінансування — близько $350 млн.

Компанія також розглядає можливість будівництва ще однієї СЕС в Запорізькій області, сума інвестицій в яку може скласти до $750 млн.

10. Horizon Capital

У швейцарському Давосі американська Horizon Capital оголосила про закриття фонду в $200 млн. Інвестори, серед яких є інституційні та приватні, планують направити ці гроші на підтримку експортоорієнтованого малого і середнього бізнесу, зайнятого в галузях легкої промисловості, агро та продуктів харчування, IT.

Коментарі - 1

+
+68
Seven S
Seven S
21 березня 2019, 23:06
#
С каких это пор купить у GE поездов на 1 млрд $ — это инвестиционная сделка?

Это обычная взятка США, в то время, как на крюковском заводе простои.

Лучше бы этот миллиард отдали на заказы в нашей стране, а не чужому государству.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися