Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 травня 2018, 8:11

Український ринок M & A. Що купуватимуть інвестори

У першому кварталі 2018 року український ринок M&A зменшився до $187 млн проти $326 млн за аналогічний період минулого року. Чому інвестори здали позиції та чи довгим буде затишшя, «Мінфіну» розповів Андрій Усенко, менеджер відділу інвестицій та ринків капіталу KPMG в Україні. 

У першому кварталі 2018 року український ринок M&A зменшився до $187 млнпроти $326 млн за аналогічний період минулого року.
Фото: capital.ua

Тенденція уповільнення інвестиційної активності, швидше за все, є тимчасовою, і в наступні три квартали ми зможемо спостерігати пожвавлення ринку.

За підсумками 2017 року обсяг ринку злиттів і поглинань зріс більш ніж на 30% — до $1 млрд. У 2018 році, незважаючи на скорочення в першому кварталі, різниця може виявитися не такою істотною — в разі, якщо економічна ситуація не зміниться радикально. Крім того, наближення виборчого циклу і збільшення політичної невизначеності будуть стимулювати українські компанії, які залучають інвестиції, закрити ключові угоди в найближчі три квартали.

Зростанню кількості угод сприятиме приватизація Одеського припортового заводу і Центренерго. Після зниження стартової ціни ОПЗ з $527 млн ​​до $54 млн шанси цього підприємства піти з молотка істотно зросли у порівнянні з минулою спробою. Хоча одним з ризиків для його успішної приватизації залишається високе боргове навантаження.

У першому кварталі зберігався інтерес інвесторів до таких галузей економіки як енергетика, сільське господарство, ІТ та фармацевтичний сектор. Металургійний сектор відзначився угодою щодо купівлі DCH Holding Дніпровського металургійного заводу.

Початок другого кварталу також ознаменувався пожвавленням ринку. Перш за все, варто відзначити угоди в Dnipro Agro Alliance, готовність MHP поглинути французьку компанію Doux, стабільний інтерес інвесторів до компанії Воля, який поки залишається безрезультатним.

При цьому кількість непублічних M&A транзакцій зберігається значним. З цієї причини сьогодні неможливо точно оцінити обсяг ринку. До числа таких угод, наприклад, відносяться покупка видання Kyiv Post, збільшення компанією ICU своєї частки в російській мережі Burger King, а також продаж агрохолдингом Kernel підприємства «Галицькі аграрні інвестиції».

Якщо говорити про IT галузь, то вона продовжує нарощувати темпи на ринку M&A. Українські стартапи та IT-компанії все більш активно залучають не тільки венчурний капітал, але й використовують ICO — залучення інвестицій у вигляді продажу інвесторам фіксованої кількості нових одиниць криптовалюти - як інструмент для залучення фінансування, що є однією з глобальних тенденцій.

Фінансовий сектор, який свого часу був одним з явних фаворитів M&A, поки не показує тенденції до відновлення колишніх темпів. Проте поточний рік почався з позитивної новини: китайська BOCE анонсувала готовність придбати ПФТС, що може стати поштовхом до деякої активізації ринку. Однак в цілому серйозне пожвавлення фінансового сектора в цьому році малоймовірно.

Досить динамічним за підсумками першого кварталу став сектор альтернативної енергетики. На даний момент інтерес інвесторів до даного сегменту ринку стимулює зелений тариф, який в Україні є одним з найбільших в Європі. Але в цілому в цьому секторі будуть домінувати дрібні угоди, оскільки інвестори, як правило, схильні купувати проекти з готовою дозвільною документацією, а таких на ринку досить мало.

З іншого боку, позитивний сигнал великим міжнародним інвесторам для входу в цей сектор економіки може дати активізація OPIC, яка виділила кредит на $150 млн. і страховку на $320 млн. для будівництва EuroCape великої ВЕС, а також надання кредиту з боку ЄБРР на суму €17,3 млн. на будівництво сонячної електростанції. Дотримуючись цієї тенденції, на початку року на ринок України вийшов великий норвезький гравець Scatec Solar, а власник компанії «Західнадрасервіс» залучив радника для продажу своєї частки, що дозволить їй сконцентруватися на своїх проектах ВЕС.

Серед значущих угод першого кварталу — покупка компанії «Ергопак» грецької Sarantis за $18 млн. Важливість цієї транзакції обумовлена ​​тим, що грецький інвестор був не єдиним іноземним претендентом на локального виробника побутової продукції. А це може свідчити про початок зростання споживчого сектора України.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися