Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 лютого 2019, 16:20

Данилишин: Із початку року гривня зміцнилася щодо долара на 2,9%

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook надав експертний коментар щодо актуальної ситуації на валютному ринку і, зокрема, пояснив, які чинники впливають на позиції гривні.

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook надав експертний коментар щодо актуальної ситуації на валютному ринку і, зокрема, пояснив, які чинники впливають на позиції гривні.
Фото: Finclub.net

Із чим це пов'язано

Із початку року донині гривня по відношенню до долара, за словами Данилишина, зміцнилася на 2,9% (офіційний курс НБУ). Це пов'язано із впливом низки зовнішніх і внутрішніх чинників.

Зовнішні чинники

  • Серед зовнішніх чинників він виділив два основних - гальмування з підвищенням ставок основними Центробанками світу і порівняно низькі ціни на енергоносії.
  • Вплив на реалії і перспективи всіх валют у світі, зокрема гривні, чинить політика Федеральної резервної системи (ФРС), де на початку січня заявили про необхідність відмовитися від підвищення процентних ставок протягом першої половини 2019 року. 30 січня було прийнято рішення зберегти ключову ставку Федрезерву в діапазоні 2,25-2,5%.
  • Перерва в підвищенні ставки ФРС - позитивний сигнал для валют країн з ринками, що розвиваються. Справа в тому, що підвищення ключової ставки Федрезерву, як правило, веде до припливу капіталу в США (оскільки номіновані в американському доларі інструменти стають ще більш привабливими), що означає відтік капіталів з ринків, що розвиваються, наслідком чого є ослаблення валют країн - emerging markets. Відповідно, якщо ставку не підвищують, валюти країн з ринками, що розвиваються, не відчувають тиску з боку долара.

Ціни на нафту

  • За словами голови Ради НБУ, ми вступили в період відносно низьких цін на нафту та інші енергоресурси, серед яких для України найважливішим, нарівні з «чорним золотом», є природний газ. Зниження вартості енергосировини пов'язано з надлишком пропозиції на глобальному ринку.

Внутрішні чинники

  • По-перше, рекордний урожай зернових в Україні в поточному маркетинговому році. Значна частина сільгосппродукції України експортується. Валютна виручка надходить у країну, половина її продається на міжбанківському валютному ринку, що формує пропозицію валюти, створюючи умови для стабільності курсу гривні і навіть для зміцнення. Та й ціни на ринку зернових перебувають на відносно високому рівні.
  • По-друге, за перший місяць 2019 року іноземні інвестори за рахунок купівлі гривневих ОВДП майже вдвічі наростили обсяг вкладень в українські державні облігації (на 5,448 млрд гривень). 
  • По-третє, на відміну від попередніх зим, уряд помірно витрачав кошти держбюджету в кінці 2018 року.

За словами Данилишина, приводи для оптимізму щодо курсу гривні в другій половині року варто шукати в успішному продовженні співпраці з МВФ. До речі, саме завдяки відновленню співпраці з МВФ і зросла довіра нерезидентів до українських ОВДП.

Коментарі - 8

+
+23
bonv
bonv
11 лютого 2019, 16:22
#
І тільки у зрадофілів гривня зміцнюється через вибори:)…
+
+15
bonv
bonv
11 лютого 2019, 16:26
#
Такі слушні моменти, як девальвація національної валюти, як правило, повторюються не часто…
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
12 лютого 2019, 1:30
#
Щоп'ять років
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
11 лютого 2019, 16:31
#
24 ноября 2018, 14:16
# Выходные: стоит ли сейчас сдавать валюту

Сегодняшняя стабильность гривны, и об этом говорилось уже давно (могу привести комменты с датой и временем), свидетельствует о пребывании в предвыборном периоде. Западные финансовые институты приложат максимальные усилия для стабилизации ситуации. Долговая нагрузка страны простой люд не интересует — он должен «удачно» проголосовать и развязать руки владе.
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
11 лютого 2019, 20:15
#
Я насчёт эксперта говорил в начале года, что тот урожай 2018 будет кормить 2019 год, я писал о том что у нас научились продавать по умному, а не за июль-август.
ОВГЗ понятен как фактор, плюс цена на нефть район 60$, теплая зима и пока не почувствовал прогноз рус ТВ, что замерзнем, хотя порой хочется минусовой температуры и снега.

То что США осановили это плюс нам и возможность даже снизить наши ставки. Инфляция по январю демонстрация правильной политики НБУ, и Данилишин пока не прав с критикой.
+
+15
jurius
jurius
11 лютого 2019, 21:11
#
Русские уже 5 последних лет прогнозируют что мы замёрзнет без них. Почти столько же лет утратил доверие к Данилишину как эксперту
+
0
bonv
bonv
12 лютого 2019, 10:59
#
А замерзли не українці а російські зарплати за останні 5 років…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 лютого 2019, 9:08
#
Экспорта*
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися