Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2018, 8:06

Золоте дно. Чи варто вкладати гроші в «жовтий» метал

Мінфін з'ясовував, що чекає світовий ринок золота і як українцям вигідніше інвестувати в цей дорогоцінний метал. 

«Золотий» період для золота залишився позаду. «Жовтий» метал дорожчав 11 років поспіль — з 2000 по 2011-ий рік. Вкладення в цей актив в той час виглядали дуже привабливо. Інвестори могли заробляти і на зростанні вартості металу, і на відсотках за депозитами у золоті. В українських банках вони варіювалися в діапазоні 1-5% річних.

На початку вересня 2011 вартість дорогоцінного металу досягла історичного максимуму — близько $1900 за тройську унцію — і після цього обрушилася. З тих пір вона коливається в коридорі від $1050 до $1350. Наприклад, 29 жовтня 2018 року одну тройська унція золота коштувала близько $1229. За попередній місяць ціна підвищилася на 3,82%, але якщо дивитися на відрізок у півроку — впала на 6,86%, а за рік — на 3,27%.

Золота альтернатива

Після переломлення висхідного тренда в 2011 році, світові інвестори, як і раніше, віддають перевагу вкладенню в золото з великими горизонтами інвестування — від 10 років і більше.

За словами директора департаменту казначейства та фінансових установ АТ «ОТП Банк» Антона Коваленко, золото досі використовується портфельними керуючими як один з інструментів хеджування волатильності долара. Тобто дорогоцінний метал служить для компенсації ризиків на валютному ринку.

«Фізичне золото частіше виступає як захисний актив і рідко використовується для спекулятивних інвестицій, — зазначає директор департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик. — Обсяг вкладень в нього становить близько $50 млрд в квартал, з яких лише $11-13 млрд припадає на інвестиції. До 50% попиту на фізичне золото забезпечує промисловість».

Фізичне золото також купують центробанки різних держав. Як зазначає старший аналітик ГК Forex club Андрій Шевчишин, купівля золота залишається в тренді у країн, які шукають альтернативу американському боргу, наприклад, Росії або Китаю.

За словами Віктора Шуліка, пропозиція фізичного золота обмежена — близько 1,1 тис. тонн на квартал. Близько трьох четвертих від цього обсягу становить видобуток. Ще одна чверть припадає на так зване вторинне золото, яке отримують за рахунок переплавки брухту.

Примітно, що для спекулятивних інвестицій в світі частіше використовується не стільки сам «жовтий» метал, скільки так зване «паперове» золото. Це цінні папери, прив'язані до цін на метал — «золоті» сертифікати, деривативи і т.п.

«Обсяг угод з паперовим золотом істотно перевищує фізичні запаси цього металу (близько 29 тис. тонн у центробанків і ще 2,4 тис. тонн — у фондів), — узагальнює Віктор Шулик. — Єдине, що об'єднує паперове золото з фізичним — ціна. І то, лише до того моменту, поки інвестори не почнуть масово вимагати поставки фізичного металу за своїми деривативами».

Що зробить золото знову великим

Подальша поведінка цін на «жовтий» метал багато в чому буде залежати від стійкості світової економіки. Як зазначає начальник відділу неторгових операцій АТ «Юнекс Банк» Михайло Галімуллін, золото зазвичай використовують в якості інвестиційного притулку в період криз, падінь фондового ринку, в нестабільній економічній і політичній ситуації в розвинених країнах і т. д. Тобто в драматичні моменти історії попит на дорогоцінні метали зростає і штовхає їх вартість вгору.

Якщо світова економіка буде розвиватися без різких стресів, ціни на банківські метали залишаться на поточному рівні — в коридорі $1000-1350 за тройську унцію. Однак останнім часом фінансисти озвучують все більше тривожних прогнозів про загрозу нової економічної кризи.

Багато в чому їх занепокоєння пов'язане з політикою президента США Дональда Трампа. Провівши виборчу кампанію під гаслом «Зробимо Америку знову великою» (Make America great again), Трамп, щоб виправдати довіру виборців, почав проводити політику протекціонізму — зокрема, ініціював торгові війни з Китаєм і ЄС.

«Торгова війна з Китаєм, а також конфлікти на сході — загострення в Катарі, страйки в Ірані, нескінченна війна в Сирії, розмови про вихід Італії з Євросоюзу, що може пророкувати крах євро і новий виток світових валютних криз, впливають на зміну ціни банківського металу і вона зростає», — вважає керівник управління банківських металів ПриватБанку Максим Бродян.

Першим сигналом нового тренда може вважатися те, що вже в цьому році золото добиралося до позначки в $1370 за унцію. «Через те, що Туреччина після обвалу турецької ліри (в серпні 2018 року — ред.) продала золотий запас на $4 млрд, жовтий метал просів до $1160 доларів. Але вже зараз ціна повернулася на позначку $1232 долара за унцію і до кінця року може досягти $1400-1450 », — прогнозує Бродян.

Деякі з опитаних «Мінфіном» експертів також пророкують подорожчання золота. За оцінками Антона Коваленко, падіння світових фондових індексів, в тому числі, S&P 500 та NASDAQ, дає золоту шанс зміцнитися на 3% до кінця року.

«Поки на ринку цінних металів спостерігається стагнація, але в подальшому очікується підвищення ціни золота, — каже заступник начальника відділу дилінгових операцій RwS bank Павло Гребцов. На його думку, зростання ринку буде постійним, а підвищення стане помітним уже в найближчий рік.

Вартість золота буде залежати від світової кон'юнктури, — переконаний генеральний директор компанії Pro-Consulting Олександр Соколов. — При збереженні напруженої ситуації між США, з одного боку, і Китаєм та арабськими країнами з іншого, золото продовжить зростати в ціні і протягом року буде коливатися в межах $1250-1300 доларів за тройську унцію ».

Обнуління ринку

В Україні в період кризи 2014-2015 років інвестиції в банківські метали практично зійшли нанівець. «У 2014 році НБУ ввів обмеження на торгівлю металами до еквівалента 3000 грн. Через це ринок пішов в нуль і банки повністю зупинили цей напрямок», — каже Павло Гребцов. Обмеження стало однією з жорстких і непопулярних заходів, які регулятор ввів, щоб призупинити девальвацію гривні.

По мірі стабілізації валютного ринку, Нацбанк почав пом'якшувати свою політику. «Після того як НБУ послабив валютні обмеження і дозволив продавати населенню іноземну валюту та банківські метали до еквівалента 150 тис. грн в день, банки знову змогли вільно реалізовувати найпопулярніші інвестиційні номінали мірних злитків. Продажі почали зростати», — каже Михайло Галімуллін. Тобто галузь мало-помалу почала відроджуватися.

Правда, ландшафт ринку після кризи помітно змінився. За словами Павла Гребцова, сьогодні жоден великий банк активно не працює з золотом через відсутність відділів по роботі з металами, а на ринку в основному представлені невеликі банки.

Як зазначає Михайло Галімуллін, з тих банків, які залишилися після хвилі ліквідацій фінустанов 2014-2015 років, на сьогодні тільки чверть може надавати послуги з продажу банківських металів. Активних гравців на цьому ринку залишилося не більше шести.

Клопіткий бізнес

Те, що багато українських банків не рвуться на ринок дорогоцінних металів, пояснюється складністю організації подібного бізнесу і невисоким попитом з боку клієнтів, які вважають за краще вкладення в більш ліквідну інвалюту.

За словами начальника відділу по роботі з банківськими металами управління операцій з готівковою валютою та банківськими металами казначейства Глобус Банку Олександра Беспальченко, інвестиції в банківські метали займають дуже малу частку ринку, оскільки не всі банки приймають метали, навіть продані через свою касу.

«Для проведення операцій по зворотньому відкупу металів у населення банк повинен мати відповідне обладнання і експерта-приймальника з сертифікатом про проходження навчання, — уточнює Беспальченко. — А банкам куди простіше купувати велику партію металів різних номіналів на міжбанківському валютному ринку (МВРУ) та продавати через касу — для цього експерт і обладнання не потрібні».

Щоб купувати банківські метали безпосередньо у виробників — визнаних афінажних компаній — банк повинен мати зовнішню ліцензію від НБУ. За словами Беспальченко, банки, у яких вона є, завозять в Україну великі партії золота як для продажу іншим банкам на МВРУ, так і для власної реалізації.

Металевий відсоток

Щоб отримати додаткову вигоду від інвестицій в «жовтий» метал, його можна покласти на депозит. «Розміщення вкладів в банківських металах пропонує лише невелика кількість фінустанов, — розповідає Олександр Беспальченко. — Для оформлення такого депозиту потрібно купити у банку злиток номіналом від 50-100 грам, в залежності від умов банку».

Ставки за золотими депозитами зазвичай помітно нижчі, ніж за валютними внесками. В результаті, через значну різницю між ціною купівлі і зворотнього відкупу дорогоцінного металу, інвестор може залишитися в мінусі. Особливо якщо ціна на золото в цей період не зростала.

Ставки за «золотими» депозитами в Україні коливаються в діапазоні від 0,01% до 3,5% річних. Зокрема, в «Юнекс Банку» дохідність річного депозиту в золоті складає 0,01% річних. Ставка за аналогічним внеском в Глобус Банку — 0,1%, в державному Укргазбанку — 1,5%, Сбербанку — 1,85%, в Конкорд Банку — 3,5%.

Операции с золотом в некоторых банках Украины

Банк

Ціна покупки злитка 100 г, за злиток / за грам, грн

Ціна продажу злитка 100 г, за злиток / за грам, грн

Ставка за річним депозитом в золоті, % річних

Глобус Банк

110300 / 1103

113500 / 1135

0,1

Конкорд Банк

110410 / 1150

112400 / 1124

3,5%

ОТП Банк

106360 / 1063,6

115250 / 1152,5

-

ПриватБанк

79850 / 798,5

113300 / 1133

-

RwS bank

109000 / 1090,0

112000 / 1120

-

Сбербанк

-

116200 / 1162

1,85

Укргазбанк

102040 / 1020

120100 / 1201

2,5

Юнекс Банк

110300 / 1103

111800 / 1118

0,01

Наприклад, в Укргазбанку станом на кінець жовтня штампований злиток в 50 грам можна було купити за 60,125 тис. грн, а ось продати його банку фізособа могла тільки за 51,032 тис. грн. Тобто різниця становила понад 9 тис. грн. Тоді як золотий депозит з таким злитком в цьому ж банку за рік міг принести дохідність всього в 0,9 тис. грн.

Ще один мінус вкладів в дорогоцінних металах полягає в тому, що вони не підпадають під гарантії Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

У разі банкрутства банку втрати вкладників Фонд компенсувати не буде. Для порівняння: гарантована сума компенсації за валютними та гривневими депозитами — 200 тис. грн.

Втім, незважаючи на всі нюанси, зберігати золото на депозиті безпечніше, ніж вдома під матрацом, і вигідніше, ніж в банківському сейфі.

«Банківські вклади в золоті завжди гарантують прибутковість з трьох причин: по-перше — це базова ставка за вкладом, по-друге — це вартість самого золота, яка постійно зростає, і по-третє — це збереження від інфляційного знецінення, як мінімум, на ставку інфляції», — відзначає начальник управління ресурсних і комісійних операцій Конкорд Банку Олександр Саламанін. 

Золотой запас

Павло Гребцов з RwS bank вважає вкладення в метали гідною альтернативою інвестицій в нерухомість. На його погляд, інвестувати варто на довгий термін-мінімум на 5-10 років і не менш ніж в 100 грам золота. Тобто поріг входу на сьогодні становить близько 120 тис. грн (ціна продажу злитка в 100 грам).

«Золото — інструмент для тих, хто має намір інвестувати надовго, — продовжує Михайло Галімуллін з Юнекс Банку. — Мінімальний термін інвестицій становить 1 рік, оптимальний — від 5 років. В золото не варто інвестувати всі вільні кошти, а тільки ті, які ви готові відкласти на чорний день».

З огляду на те, що в дорогоцінні метали фінансисти радять вкладати не більше 10% від обсягу заощаджень, розглядати цей напрям інвестицій краще тим, чиї накопичення перевищують еквівалент 1,2 млн грн.

Вкладати можна не тільки в злитки, але і в металеві рахунки без фізичної поставки золота. «Металевий рахунок має незаперечну перевагу в частині простоти купівлі, продажу та зберігання активу, але несе в собі ризики фінансової організації, де відкрито рахунок, — пояснює нюанси Антон Коваленко з ОТП Банку. 

Є й інші нюанси. «При оформленні золотих вкладів без фізичної поставки слід розуміти, що в кінцевому підсумку виплата вкладу та відсотків здійснюється в злитках банківського золота. Залежно від номіналів злитків, які є в наявності, банк стягує комісію, що знижує кінцеву дохідність за золотими вкладами. Якщо ж на депозит приймається золото в банківських злитках, то його повернення здійснюється в злитках цих же номіналів і без будь-яких комісій, а відсотки можна отримати в гривнях за поточним курсом банку, якщо у клієнта є таке бажання», — розповідає Олександр Саламанін з Конкорд банку.

Для більшості громадян України поріг входу в золоті інвестиції занадто високий. У зв'язку з цим такий тип вкладень у населення не особливо популярний.

«Оскільки купівельна спроможність населення України знизилася, попит на банківські метали впав, — підсумовує Олександр Беспальченко з Глобус Банку. — В основному громадяни купують злитки дрібних номіналів на подарунки або для виготовлення ювелірних прикрас». Наприклад, чому б не купити з нагоди народження або повноліття дитини золотий злиток в один грам за ціною близько 1290 грн.

Марія Власенко

Коментарі - 26

+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
8 листопада 2018, 10:17
#
Золотой слиток лучше покупать не сотку, а по 50 гр. их всегда и везде удобно скинуть при необходимости. держать в банке на депозите — гарантий нет, риск огромный — держите при себе) покупать нужно красивый штампованный слиток 999 в упаковке сертифицированный.
+
+15
R S
R S
8 листопада 2018, 20:43
#
Неправда, что золотой слиток… всегда и везде удобно скинуть при необходимости. Золотые слитки продают много банков, а выкупают — единицы, хватит пальцев на одной руке их пересчитать. И слиток 999 пробы ни один ломбард у вас не примет, им запрещено это делать.
Гораздо доступнее покупать золотые и инвестиционные монеты максимум 900 пробы (сейчас их цена 1000...1100 грн за грамм). Вот их гораздо легче и купить, и скинуть. И порог входа низкий — от 10 тысяч.
+
0
denismobil
denismobil
8 листопада 2018, 11:04
#
Можно ли его вывести слиток за границу официально, кто знает?
+
0
loco2000
loco2000
8 листопада 2018, 19:52
#
Надо получить разрешение в нбу.
+
0
sanch ☺
sanch ☺
8 листопада 2018, 20:46
#
Если будете ехать наземным транспортом, то навряд-ли будут проверять карманы.
Сколько чего можно вывезти — смотрите таможенные правила. Если не ошибаюсь то в эквиваленте не более 10 тыс. эвро, это вместе с валютой. Более этой суммы — заполняете декларацию…
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
8 листопада 2018, 11:09
#
Проще на месте купить, чтоб не отвечать на дурацкие вопросы на таможне: где взял, зачем оно тебе и шо ты будешь с ним делать здесь)
+
+30
Seven S
Seven S
8 листопада 2018, 11:10
#
А зачем покупать неликвидные слитки?
Покупайте инвестиционные золотые и серебряные монеты.
На них цена как правило растёт не только из-за метала в них, а из-за их коллекционной привлекательности.
Посмотрите на цену Архистратига серебро 2011 года, не выгодно говорите?
Или посмотрите на монету Chinese Panda 2015-2018 годов, или на серию Чудовища Королевы.
Некоторые монеты растут каждый год на 10-30%, а некоторые и на все 100.
+
+70
Андрей Кул
Андрей Кул
8 листопада 2018, 11:49
#
Все зависит от события и тиража
+
+15
sanch ☺
sanch ☺
8 листопада 2018, 20:49
#
Я иногда покупаю монеты из серебра, как подарок на событие, если не знаю, что подарить. Поэтому могу утверждать, что изделия из серебра / монеты (до 2 унций) стоят дороже, чем тот же слиток из серебра в 60 гр. А продать их, я — х.з.
+
0
Seven S
Seven S
14 листопада 2018, 0:51
#
Спокойно продается на сайтах olx и другие, также на некоторых есть выкуп монет, например по поиску «выкуп Архістратиг Михаїл срібло» можно найти нормальные предложения, покупка продажа 520/580-650 сейчас
+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
8 листопада 2018, 12:21
#
Когда запахнет жареным, будет поздно…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/118045/
+
0
brigadirius
brigadirius
8 листопада 2018, 13:54
#
Неплохой обзор получился. Почти со всем согласен.
+
+15
AnnaGerman
AnnaGerman
8 листопада 2018, 15:27
#
Цена на золото росла пока Виктор Федорович вкладывал в евроремонт.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
8 листопада 2018, 21:34
#
В последние годы удивляются падению эффективности капитала, ну так и неудивительно, когда всякую каку то ракушки, то золото, то долговые бумаги, то криптовалюты — АКТИВОМ называют.

+
0
ballistic
ballistic
12 листопада 2018, 23:14
#
А по-Вашому золото — це пасив?
+
0
mary27
mary27
10 листопада 2018, 0:33
#
«металлические счета без физической поставки золота» — ОМС?
В Украине эту услугу вроде ни один банк не предлагает?
+
+30
brigadirius
brigadirius
12 листопада 2018, 12:51
#
В 2008 году мои партнёры держали капитал в «Надрах» на таком счёте. Ох потом и помучились чтобы забрать деньги. В итоге нашли заёмщика по ипотеке и сумели поменять кредит на квартиру на депозит в золоте. Учитывая рост золота в то время им повезло. Потеряли в основном за счёт нереальной цены квадратного метра в выменяной квартире.
+
0
mary27
mary27
12 листопада 2018, 15:14
#
Что-то мне кажется, что у ваших партнеров был банальный депозит в золоте.
Про цирк с золотом во время ипотечного кризиса уже вам писала)

Меня интересует тек.счет с правом свободного зачисления/снятия.
Как в Рашке во многих банках.
+
+15
brigadirius
brigadirius
12 листопада 2018, 17:14
#
Начал вспоминать. Да был депозит в золоте, не попавший под фонд гарантирования вкладов. Признаю свою неточность :)
+
0
mary27
mary27
12 листопада 2018, 17:18
#
В ''Надрах'' были неплохие % по таким вкладам.
ВА спасла)

+
0
ballistic
ballistic
12 листопада 2018, 23:17
#
Ще до Революції тримав частину заощаджень на золотому депозиті. Щоб оформити цей депозит потрібно було відкрити «металевий рахунок». І наскільки я пам'ятаю, була можливість безготівкового переказу «металу» на металевий рахунок в іншому банку.
+
0
ballistic
ballistic
12 листопада 2018, 23:24
#
Зараз глянув «хісторі», рахунок починався на «28...»
+
0
mary27
mary27
13 листопада 2018, 16:55
#
Все же подобие ОМС у нас существует.
Я такие счета видела в «Укргазбанке», «Правэксе», «Экспрессе» и «Хрещатике», и «Сбербанке России».

И какому банку вы доверили тогда свое золото, если не секрет?
+
0
ballistic
ballistic
13 листопада 2018, 18:28
#
Сєкрєт :)
+
0
mary27
mary27
13 листопада 2018, 21:09
#
Так вклад-то закончился?)
Вы скажите, банк до сих пор работает, или ликвидирован?
+
0
ballistic
ballistic
14 листопада 2018, 0:43
#
Із золота я повністю вийшов ще 4 роки назад. Банк ще працює.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися