Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 лютого 2018, 8:14

«Мертві» квартири. Чому в Києві багато будується, але мало продається

Питання — коли ж лопне «бульбашка», яка нібито вже кілька років поспіль надувається на столичному ринку первинного житла, — в минулому році так і залишилося без відповіді. Хоча експерти пророкували гучний обвал в сегменті новобудов, який повинен був потягнути за собою різке зниження цін і масову «заморозку» об'єктів, колапсу не сталося.

Саме розвинена інфраструктура для багатьох покупців є ключовим фактором при виборі власної квартири
Именно развитая инфраструктура для многих покупателей является ключевым фактором при выборе собственной квартиры

Більш того, за даними Української торговельної гільдії, за минулий рік продажі житла в столиці зросли, у порівнянні з 2016 роком, на 8%. І це без урахування інвестиційних договорів, які кияни укладали з забудовниками — тобто підраховані тільки реальні договори купівлі-продажу.

Про зростання продажів житла «Мінфіну» розповіла і аналітик девелоперської компанії City One Development Олена Ширина. За її словами, позитивна тенденція пов'язана з поліпшенням споживчих настроїв. Крім того, нікуди не подівся дефіцит квадратних метрів, тому при першій же можливості кияни намагаються поліпшити свої житлові умови.

Втім, попит на квартири все одно не встигає за пропозицією. За словами Олени Шириної, в минулому році в столиці почалося будівництво ще близько 50 нових об'єктів. Аналітик SV Development Сергій Костецький підрахував, що зараз на продаж виставлено близько 40 000 квартир в новобудовах, тоді як купують — всього близько 1 000 в місяць. Начальник відділу продажів міні-міста SVITLO PARK Олександр Панфілов називає ще більш вражаючі цифри. За його даними, зараз в Києві налічується 350 об'єктів, а це понад 57 000 квартир.

Тобто привид «бульбашки» нікуди не подівся, як і ризик того, що будівельна «піраміда» може впасти в будь-який момент.

«Мінфін» розбирався, що буде зі столичним первинним ринком цього року, як зміняться ціни на квартири і чи варто городянам вкладатися в новобудови.

Побічні ефекти буму

Судячи з усього, будівельний бум в Києві триватиме і цього року. За даними керівника агентства «Євро Рейтинг» Григорія Перерви, за підсумками 2017 року в Україні набудували на більш ніж 100 млрд грн. Це на третину більше, ніж  позаминулого року, і майже вдвічі — ніж в 2015-му. В обсягах ринок виріс на 21%. Київ і Київська область увійшли в список лідерів. За оцінками експертів, цього року в столиці і передмісті буде запущено ще декілька десятків нових об'єктів, причому, як окремих багатоповерхівок, так і цілих комплексів і мікрорайонів зі своєю інфраструктурою, закритою територією тощо.

Олена Ширина пояснює наростаючий будівельний бум просто — бізнес активно цікавиться куди вкласти гроші, а нерухомість поки залишається порівняно вигідною інвестицією. Втім, є й інша точка зору. 

Григорій Перерва зазначає: будувати один будинок компаніям невигідно, адже конкуренція на ринку зашкалює і вони змушені пропонувати мінімальні ціни. Нерідко, щоб добудувати один об'єкт, забудовник заливає фундамент на наступній ділянці і починає продавати квартири на етапі котловану. Виручені гроші він направляє на інший будинок, терміни здачі в експлуатацію якого вже «горять». Так він вибудовує цілу піраміду, перекидаючи кошти з одного об'єкта на інші. Зрозуміло, що найменший збій хоча б в одній з ланок цього ланцюга загрожує поламати всю конструкцію. Тож не дивно, що кількість об'єктів, які здаються на півроку-рік пізніше заявлених термінів введення в експлуатацію, стає дедалі більше.

Чи стане для ринку фатальним 2018 рік — поки неясно. Олександр Панфілов каже, що панікувати поки рано. «У ринку є достатній потенціал, незважаючи на те, що зараз пропозиція перевищує попит. У Києві дуже багато застарілого житлового фонду. Плюс люди стають більш вимогливими до якості та рівню комфорту житла. Наприклад, в столиці забезпеченість житлом — 23 м2 на людину. Для порівняння: в Німеччині цей показник — 42 м2. Так що якісне житло на первинному ринку ще багато років буде користуватися попитом. Питання лише в доступності квартир », — упевнений експерт.

Ідеальна квартира

Маркетинг-директор компанії NOVBUD Оксана Ганенко прогнозує, що цього року збережеться попит на квартири невеликої площі. Уподобання городян пояснюються просто — компактне житло коштує порівняно недорого, до 500 тис. грн. Плюс — згодом є можливість заощадити на комуналці, що важливо з огляду на постійне зростання тарифів.

Сергій Костецький пояснює сплеск попиту на невеликі смарт-квартири, який спостерігався в останні пару років, масовим банкопадом і виплатами населенню Фондом гарантування вкладів депозитів до 200 тис грн. Щоб зберегти ці гроші, люди вкладали їх в нерухомість. Але оскільки пік виплат сходить нанівець, в цьому році може знизитися і попит на компактне житло, — вважає експерт.

Олександр Панфілов підтверджує такі прогнози. «Смарт-квартири втрачають популярність. Як і раніше в структурі попиту переважають однокімнатні квартири, але люди вважають за краще жити в комфортних умовах і все частіше вибирають квартири площею від 35 до 40 м2 з окремою просторою кухнею, окремою кімнатою і невеликою вбиральнею», — розповів експерт.

Разом з тим, набирає обертів й інша тенденція — входять в моду квартири в міні-містечках зі своєю закритою територією. «Можна прогнозувати збільшення попиту на житло комфорт-класу в комплексах сімейного типу з розвиненою сучасною інфраструктурою, оригінальними рішеннями, наприклад, особистими двориками. Саме розвинена інфраструктура (дитячий садок, школа, магазин, аптека, спортивні майданчики та ін.) для багатьох покупців є ключовим фактором при виборі власної квартири», — зазначає Ганенко.

За спостереженнями Панфілова, покупці стають все більш вимогливими. «Зараз в пріоритеті такі критерії: вдала локація (близькість до метро або розвинена транспортна розв'язка, а також благополуччя самого району), приваблива ціна і доступність розстрочки, комплексність забудови і створювана забудовником інфраструктура, рекреаційні можливості (зони відпочинку, сквери, прогулянкові зони), планування квартир, якість будівельних матеріалів, енергозберігаючі технології », — зазначає він.

Забудовники розраховують, що проекти формату «місто в місті» будуть найбільш затребувані в найближчі кілька років. Це дозволить створити новий споживчий сегмент, в який війдуть люди, що купили квартиру в новобудові 5-7 років тому, і тепер бажають ще більше поліпшити умови життя.

Що буде з цінами

Скільки б забудовники не міркували про вибагливість покупців і нових стандартах життя, люди зараз рахують гроші і переплачувати за квартири не хочуть. Ця тенденція спостерігається як в економ-сегменті, так і в сегментах, орієнтованих на багатшу публіку — покупців комфорт — і елітного житла.

Осуільки конкуренція на ринку зашкалює, забудовники підвищують розцінки з великим побоюванням. Проте, інфляція і подорожчання будматеріалів роблять свою справу — рентабельність будівництва скорочується. У 2017 році, за оцінками Нацбанку, собівартість складала близько 13 тис. грн. / кв. м, в цьому ж виросте до 14,3 тис. грн. Для порівняння: продавці анонсують ціни продажу первинки від 10 тис. грн. / кв. м.

Тому експерти впевнені: житло в нових будинках буде дорожчати. Забудовники вже почали тестувати ринок. «У четвертому кварталі 2017 року долар подорожчав на 5%, ціни в доларовому еквіваленті впали на 4%, але зросли на 1% в гривні», — повідомила Олена Ширина. Наслідки останнього стрибка долара потенційні покупці побачать найближчим часом — ціни в гривні можуть зрости ще на 2-4%.

На думку Ганенко, в популярних ЖК ціни можуть збільшитися на 5-7% і навпаки — в тих проектах, де ціна спочатку була завищеною, вона може впасти.

Олександр Панфілов каже, що все буде залежати від курсу долара. «Поки курс гривні підданий коливанням, забудовники, щоб убезпечити себе від фінансових втрат, будуть прив'язуватися до американської валюти. Тобто можна говорити, що в 2018 році гривневі ціни на якісні і продумані об'єкти будуть залежати від курсу», — підсумував він.

У той же час на ринку не виключені цінові війни і демпінг, особливо в сегменті житла економ-класу. Продавці більш якісного житла стануть залучати клієнтів іншими способами, зокрема, розстрочкою. За даними Олени Шириної, вже зараз з відстрочкою платежу на 1-2 роки реалізується до 80% квартир. За даними Панфілова, цей показник становить 40-50%. 

Костянтин Соприкін

Коментарі - 24

+
+19
0675613
0675613
22 лютого 2018, 10:58
#
Статья написана, чтоб 1- попиариться, 2- заработать денег на 2.1- отбить охоту еще вкладывать у конкурентов лидеров рынка, методом запуга, 2.2- подыграть известным застройщикам таунов, 2.3- разжигании и направлении инвесторов в русло лидеров. Да, в горячо любимой депкорпусом Испании местные пишут оч похоже. Используются оч сомнительные источники инфы, но попадаются здравые мысли. Вывод для себя- можно нести не пятерке лидеров, рядом с метро и в 1к поменьше. А больше и некуда. Отнесешь лидеру- 4 года ждать будешь, поседеешь.
+
+71
vurdalak
vurdalak
22 лютого 2018, 11:04
#
В квартире самых главных 3 параметра — location, location,location. толку от «хоромов» на окраине троещины? если в 2ке возле метро намного удобней жить.
+
+130
Danconia
Danconia
22 лютого 2018, 11:25
#
Метрополитену нужно задуматься о строительстве барак под станциями метро — так сильно люди хотят жить как можно ближе к метро
А вообще киевгорсовету было бы не плохо закончить политику низких цен на проезд в метро, удвоить цену и начать строить новые станции.
+
+98
irakez
irakez
22 лютого 2018, 12:05
#
Это все очень индивидуально. Если вся семья работает из дома удаленно и выезжает в центр пару раз в неделю, то хоромы на окраине — идеальный вариант.
+
+29
queen3375
queen3375
22 лютого 2018, 12:36
#
Судя по количеству людей в киевском метро и в киевских маршрутках в часы пик таких удаленно работающих в Киеве — мало.
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
23 лютого 2018, 15:36
#
Если вы их не видите, это не означает, что их нет
+
+81
Maleficarum
Maleficarum
22 лютого 2018, 12:31
#
«Мертвые» квартиры. Почему в Киеве много строится, но мало продается" Ги-ги. Так ответ- очевиден… Потому как не всё что строится предназначено изначально для продажи… Долгострои незавершёнки и иные «проблематики» -тому пример… Главное для «застройщиков» лавэ собрать с лохов и свалить с оным… Вот и вся недолга А для того чтобы лохи усердней лавэ своё пёрли на карман «застройщикам» надо возводить «потёмкинские деревни» которые в последствии никогда город на баланс не возьмёт… Это ж Украина… Страна победившая коррупцию при пэтре.
+
0
Nick777
Nick777
23 лютого 2018, 10:19
#
Не знаю, кто сейчас вкладывается в отсутствующие квартиры.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
22 лютого 2018, 15:11
#
«подсчитаны только реальные договоры купли-продажи.» — это вторичка,,, а статья подразумевалась о новосторях «Почему в Киеве много строится, но мало продается»
еще одна веселая цитата «люди сейчас считают деньги...» — а раньше не? не считали?
+
+14
Danconia
Danconia
22 лютого 2018, 16:02
#
А раньше денег не было
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
22 лютого 2018, 19:16
#
Серйозно? хих
+
+28
semenvekselberg
semenvekselberg
22 лютого 2018, 16:41
#
Евроинтеграция, вместо ожидаемого экономического «чуда», принесла нам экономические и демографические убытки. И если бы застройщики (в которые записываются все кому не лень), больше занимались экономическим самообразованием, то скорее всего, им не пришлось бы иметь тот огромный сток непроданных метров, который только и делает что увеличивается… Осталось дождаться введения европейских немаленьких налогов на все эти метры, и мы все, в недалёком будущем, станем свидетелями украинского «девелорапада»…
+
0
ballistic
ballistic
22 лютого 2018, 16:51
#
Сємьон, Ви ж обіцяли навести конкретні докази, що з початку 2015-го року ціни на київське житло впали мінімум вдвічі.

Вже 5 місяців пройшло після обіцянки «серйозно зайнятися цим питанням», то як там з доказами?
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
22 лютого 2018, 17:19
#
Это оригинал моего поста. Как видно, пяти лет ещё не прошло, а цены уверенно снижаются… В моём понимании, рынок должен набрать критическую массу и лопнуть при первом же банкротстве крупного украинского инвестора. Всё по аналогии с финансовым сектором в США или недвижимостью в Испании. Тогда то и будет момент сильного падения, и… возможных покупок…

1 января 2015, 18:25
# Метр к метру: покупать ли недвижимость в следующем году?

Зачем покупать то, что в пятилетней перспективе будет стоить в несколько раз дешевле? Шесть объективных причин падения цен: 1) с рынка ушёл русский инвестор (элитный сектор); 2) недвижимость будет облагаться всё новыми и новыми налогами, и никакие хитрости не помогут этого избежать; 3) жизнь по-европейски обязывает жить скромно и экономно. Дефляционная спираль развития европейской экономики коснётся и Украины. Падение стоимости товаров и услуг в валютном выражении неизбежно отразится и на секторе недвижимости; 4) количество валютных сбережений на руках рано или поздно закончится; 5) разогреваемый переселенцами бюджетный сектор жилья также рано или поздно стабилизируется с вектором вниз; 6) поступление нового продукта на рынок превышает и так уже деформированное отношение спрос/предложение.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
22 лютого 2018, 17:26
#
Вместо «инвестора», читай «застройщика».
+
0
ballistic
ballistic
22 лютого 2018, 17:44
#
Дякую за відповідь.
Так, Ваш прогноз про «падіння в декілька раз» був про 5-річний період. Чекаємо до кінця 2019-го.

Але ж я зараз питав про іншу Вашу заяву, про ту, яка стосувалася поточних цін:
«Думаю, что смогу доказать падение как минимум в 2 раза за этот период», в той час як статистика порталів нерухомості показує лише 25% падіння.

І обіцяли привести конкретні дані як доказ.
Якщо це було не пусте балабольство, то цікаво було б подивитися на докази.
+
0
Nick777
Nick777
23 лютого 2018, 10:27
#
Я давно говорю, что рынок — это место, где человеческие иллюзии материализуются в форме денег. Не может быть доказательств существования иллюзии. Рынком же движет в первую очередь иллюзия. Лично для меня любые цифры из любых источников являются слабым доказательством именно потому, что эти цифры могут и не овладеть мыслями масс.
+
0
ballistic
ballistic
23 лютого 2018, 11:54
#
«Рынком же движет в первую очередь иллюзия»
— так само як і усім життям рухають безтілесні дух та думка.

«человеческие иллюзии материализуются в форме денег»
— матеріальну реалізацію ілюзій можна виміряти, а значить і навести конкретні докази цих вимірів.

«для меня любые цифры из любых источников являются слабым доказательством»
— цікаво, що ж для Вас є надійним доказом в оцінках цін на квартири?
+
+68
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
22 лютого 2018, 18:01
#
Сосед продавал квартиру с ремонтом и техникой больше года, квартира отличная в ней после ремонта никто не жил, всё новое… В 2013 я бы её купил не задумываясь! А сейчас долго думал но покупать стреманулся. Кто его знает что там в будущем? Один приятель успел распродать свою недвижимость до девальвации и переехал в Польшу, другой в Словакию… Оба довольны, работают, не голодают. Самые большие проблемы у них это документы (внж и т.д), цена жизни сопоставима с доходами. Медицина, образование, криминогенная обстановка там выше нашего общедоступного уровня.

Они конечно правы здесь ловить пока что нечего. Кто вкладывает лишние капиталы в недвижимость, на что интересно рассчитывают? На то что жизнь наладится и заживём как в Польше, начнут к нам ехать из Расеи, Крыма и Донбасса — создавать спрос? Или деньги у них настолько дурные, что тратятся бездумно…
+
0
blago
blago
22 лютого 2018, 19:18
#
Лишние деньги людям не куда, кроме квартир инвестировать… Вот застройщики и строят… В нормальном месте, нормальный дом, до сдачи, без проблем весь продается… Я лично не знаю сданных домов не распроданных
+
+90
Nick777
Nick777
23 лютого 2018, 10:31
#
Недвижимость — это плохая инвестиция в принципе. Хотя бы потому, что её нельзя вывезти с собой. У неё низкая ликвидность. Про сейчас — я вообще не говорю. Если и покупать квартиру — то только для себя, но не на продажу.
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
23 лютого 2018, 10:49
#
Или для сдачи в аренду в хорошем городе и районе.
+
0
Kanarej
Kanarej
23 лютого 2018, 11:44
#
«Так что качественная первичка еще многие годы будет пользоваться спросом. Вопрос лишь в доступности квартир», — уверен эксперт.», — и в их качестве, учитывая, что сейчас все стараются экономить :)
+
0
seaman
seaman
24 лютого 2018, 16:40
#
Ой, да шо вы говорите, кто не покупает? Вон на форумах домика по каждому жк только и постов, мы купили тут, мы купили там, Вы не верите тому, что пишут на форумах и обзорах экспердов? лол
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися