Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2019, 8:03

Схема для довгобудів: як в Україні будуть рятувати проблемні об'єкти і хто на цьому може заробити

В Україні готується чергова кампанія з боротьби з довгобудами. Затримка здачі будинку на рік і більше буде вже вважатися підозрілою.  

Проблема з довгобудами в Україні стоїть досить гостро і погіршується з кожним роком. «За приблизною статистикою, інвестори 120 довгобудів в Україні залишилися без грошей і без житла», — написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального будівництва Лев Парцхаладзе. Він також уточнив, що на сьогоднішній день в країні немає законодавчого механізму добудови проблемних житлових об'єктів, які споруджувались із залученням коштів фізичних осіб. «Проблема дійсно дуже гостра і потребує першочергового вирішення», — вважає Парцхаладзе.

Проблему довгобудів вже не раз намагалися вирішити, в тому числі, на місцевих рівнях. Однак знайти схему, яка б дозволила добудувати проблемний будинок і владнати всі питання з правами власності і при цьому влаштувала б усіх учасників, вкрай складно.

У Мінрегіоні запропонували свій варіант вирішення питання. Відомство підготувало черговий законопроект на цю тему.

«Схожий законопроект вже подавався раніше і навіть пройшов перші слухання, але так і залишився лежати у парламенті. Всім учасникам ринку треба навчитися об'єднуватися і домагатися прийняття важливих для галузі законів, а це набагато складніше на практиці, ніж знайти спільну мову в їх написанні», — каже співзасновник та керуючий партнер Українського клубу нерухомості (URE Club) Ольга Соловей.

«Мінфін» розбирався яку схему цього разу готують для довгобудів і як вона позначиться на гаманцях постраждалих покупців та їх планах на новосілля.

Будуть забирати новобудови разом із землею

Зараз цей документ виставлений на офіційному сайті Мінрегіону на громадське обговорення. Подано тільки сам проект. Ні пояснювальної записки, ні оцінки його можливого впливу на будівельний ринок розробник не надав.

Законопроект описує порядок віднесення об'єкта до довгобуду. Для того, щоб внести будинок в чорний список, буде достатньо заяви хоча б від однієї фізособи -інвестора. Щоб довести, що новобудова — реальний довгобуд, потрібно буде пред'явити договір купівлі-продажу, в якому буде вказано термін обіцяного введення в експлуатацію, а також документи, що підтверджують оплату квартири. Затримка здачі будинку на рік і більше буде вже вважатися підозрілою.

В Україні вчасно зараз здаються дуже небагато новобудов. Тому, як тільки проект буде прийнятий, кандидатів на внесення в чорний список буде чимало. За даними Ольги Соловей, до 10% всіх об'єктів, які будуються в Києві і передмісті, за тими чи іншими причинами здаються в експлуатацію із затримкою більше 1 року. У регіонах цей відсоток ще вищий.

Рейтинг київських забудовників від «Мінфіну»

Якщо термін введення в експлуатацію порушений — це вже привід для розглядів. За запитом місцевої влади забудовник повинен надати повну інформацію про хід робіт, кошторис, джерела фінансування, остаточну дату введення об'єкта в експлуатацію та інше. Якщо протягом 10 днів такі дані не буде отримано, місцеві чиновники отримують право віднести об'єкт до довгобуду. І, головне, можуть звернутися до суду, вимагаючи вилучення будинку разом з ділянкою на користь територіальної громади.

Далі працює така схема: місцева влада збирає інвесторів, які приймають рішення про визнання об'єкта довгобудом і його подальшу добудову. Після цього будинок вноситься до переліку довгобудів і виставляється на конкурс серед забудовників.

Щоб знайшлися бажаючі довести об'єкт до розуму, для них передбачили економічні стимули. У їх числі, наприклад, пільги або повне звільнення від сплати пайового внеску, співфінансування з місцевого бюджету, звільнення від орендної плати, плати  за землю тощо. 

Замість трьох будинків — побудують п'ять

Експерти, з якими поспілкувався «Мінфін», кажуть, що сам факт появи законопроекту про довгобуди — хороший знак. «Це спроба розгребти Авгієві стайні довгобудів, яких у країні чимало. Мова йде не тільки про скандальні будівництва Войцеховського і спадщину Еліта-центру, але і про точкові об'єкти в передмісті і невеликих містах», — каже головний експерт порталу про нерухомості 3m2 Вікторія Берещак.

Об'єкти нерухомості для вигідних інвестицій. Порівняти

До плюсів проекту відносять і економічні стимули для нового забудовника. Це дійсно може стати вирішальним для девелоперів, які вирішать зайти на об'єкт.

Проте експерти сумніваються в можливості фінансувати довгобуди з місцевих бюджетів. «Як показує практика, грошей там — кіт наплакав. Можуть виділити хіба що символічну суму. Тому основні інвестиції будуть від девелопера. А йому, щоб щось в підсумку заробити, потрібно, щоб була достатня кількість нічийних квартир для подальшого продажу", — зазначає Берещак.

Керуючий партнер ARTA Property Management Михайло Артюхов вважає, що законопроект Мінрегіону не дає відповіді на головне питання — як захистити права ошуканих покупців.

«Запропонований законопроект, скоріше, допомагає визначити статус вкладників як ошуканих  забудовником. Він також дає можливість вивести проект на новий конкурс за підтримки місцевої влади. Але проблеми інвесторів він не вирішує. Законодавці переслідували свої цілі — на конкурсі продати довгобуди. Цей проект явно зроблений під забудовників. Їх лобізм може пояснюватися спробою обійти бар'єри входу в ринок будівництва у Києві. Адже доступ до ринку землі в столиці вкрай обмежений в останні три роки», — зазначає Артюхов.

Виходить, що новий забудовник, купивши на аукціоні об'єкт, буде розпоряджатися всім проектом. «По простому, всіх інвесторів — фізосіб залишать один на один з новим забудовником. Механізму врегулювання конфлікту не видно», — констатує Михайло Артюхов.

За словами Ольги Соловей, що зараз дійсно необхідно — так це створення механізму, який би попередив появу недобудов в принципі. Наприклад, введення заборони на продаж квартир в об'єктах, які ще не введені в експлуатацію, що досить поширена практика в світі. «Або, за досвідом сусідньої Польщі, потрібно включити в цей процес банки: гроші покупців незавершених об'єктів будівництва повинні надходити на рахунок забудовника, але розпоряджатися ними він зможе тільки після завершення всього процесу будівництва. За результатами проведеного URE Club анонімного дослідження рівня корупції в будівельній сфері, більше 80% опитаних будівельних і девелоперських компаній головним джерелом корупції назвали діяльність Державно-будівельної інспекції України. Ось, мабуть, з цього і варто починати будь-які якісні зміни в будівельній галузі», — говорить Ольга Соловей.

«Сотні корупційних лазівок»

Свій список претензій до нового проекту є і у забудовників.

На їхню думку, головним каменем спотикання можуть стати умови інвестиційного конкурсу з добудовування об'єкта, а також питання стимулювання участі забудовників у проекті. Документ передбачає пільги або скасування пайової участі, виділення коштів з місцевого бюджету та інших джерел, звільнення замовника від орендної плати чи земельного податку, забезпечення безкоштовного приєднання до інженерних і транспортних мереж тощо.

«Але, на мою думку, будь-які пільги та преференції краще монетизувати. Отже — в кожному місцевому бюджеті має бути сформований певний кризовий фонд під реалізацію проблемних об'єктів будівництва. Проект, по суті, пропонує бартер, що можна розцінити як можливість для корупційної наживи. Також варто зробити окремий акцент на аудиті вартості будівельних робіт», — вважає керуючий партнер компанії AVM Development Group Владислав Кононов.

З колегою згоден і начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park Олександр Панфілов: «Мінрегіон дуже детально розписав увесь механізм визнання/невизнання об'єкта будівництва довгобудом з подальшими санкціями у відношенні до забудовника. Єдиний момент, який може викликати ряд сумнівів, це пропонований перелік стимулювання забудовників для участі в конкурсі щодо добудови об'єкта. Це питання прописане так, що в ньому, при бажанні, можна побачити сотні корупційних лазівок. Але даний документ тільки представлений на розгляд громадськості. Я впевнений, що особливий акцент у пропозиціях до законопроекту буде зроблений саме на створенні прозорих умов стимулювання конкурсів», — підсумував Панфілов.

Марія Коливанова

Коментарі - 27

+
+97
vladymyrkiev
vladymyrkiev
16 липня 2019, 8:27
#
В договорах покупки продажи имущественных прав прописывается не срок сдачи дома/ввода в эксплуатацию, а «ориентировочный срок сдачи...». Фактически, в договорах нет чёткого срока передачи объекта покупателю. И первое что нужно сделать это установить требование указывать такой срок, иначе договор считать не действительным. Это позволит говорить хоть о какой-то компенсации за задержку.
+
0
Lamo
Lamo
17 липня 2019, 11:35
#
У разных застройщиков разные договора - есть, которые все четко прописывают. Например GEOS
+
+136
vladymyrkiev
vladymyrkiev
16 липня 2019, 8:31
#
«Однако эксперты сомневаются в возможностях финансировать долгострои из местных бюджетов. «Как показывает практика, денег там — кот наплакал. Могут выделить разве что символическую сумму.» Как бы вопрос, а с хрена ли бюджет должен возмещать инвестиционные убытки частных лиц?
+
+128
m0ps
m0ps
16 липня 2019, 8:40
#
Как по мне - самый разумный вариант: сделать как в соседней Польше. Пока застройщик не отдал квартиру покупателю-инвестору деньги он «потрогать» не может. ИМХО - это замечательный стимул для застройщика. С одной стороны он вроде как все и продал и деньги вот они лежат, а с другой - пока не выполнил свои обязательства - ничего не получил. В таком случае при банкротстве будет легко найти желающего достроить, ибо они получат не только груду бетона на клочке земли с кучей недовольных людей, а и все те деньги, которые были вложены этими людьми в квартиры.
+
+60
Olimpiec
Olimpiec
16 липня 2019, 9:30
#
Таким образом и рынок застройщиков почистится. А то сейчас все кому не лень застройщики, котлован за свои вырыли а дальше стройка идет исключительно за счет инвестора... Финансовую подушку имеют от силы 5 компаний
+
+35
Andrey Derkach
Andrey Derkach
16 липня 2019, 11:52
#
И стоимость квадратного метра вырастет минимум в 2 раза ...
+
+7
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
16 липня 2019, 15:15
#
Под деньги покупателей застройщик возьмет кредит в банке. А уж банковские риск-менеджеры найдут способ как проверить застройщика на вшивость. Удорожание на величину процентов по кредиту
+
0
DmitriiM
DmitriiM
17 липня 2019, 8:29
#
Нe а чего здесь плохого? Недвижимость не должна быть дешевой, особенно в Киеве.
+
0
Lamo
Lamo
17 липня 2019, 11:39
#
Только:
1. банк может по привычной схеме вывести все эти деньги и потом обанкротиться;
2. стоимость строительства значительно увеличится за счет привлекаемых кредитов под 20-25%;
3. более мелкие застройщики вряд ли смогут работать по такой схеме, останутся только и так зажравшиеся укрбуды и киевгорстрои.
+
0
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
17 липня 2019, 12:48
#
1. Фактически предлагается аккредитив. У аккредитива есть два банка. Деньги покупателя лежат в банке покупателя. Так что банк застройщика их не выведет даже если очень захочет. И банков покупателей много. 2. Вот мы уже от «в 2 раза» перешли к 20-25%. Можно еще скинуть за счет гарантий таких кредитов от государства или местных бюджетов. И это бюджетам обойдется дешевле чем вытаскивать долгострой самим 3. А почему мелкие не смогут? Пусть начинают с маленьких проектов. Может это и есть способ снизить кол-во уродливых муравейников
+
0
Lamo
Lamo
17 липня 2019, 13:01
#
Про «в 2 раза» я и не писал, но смысл банкам снижать ставку по кредиту без снижения учетной ставки нацбанком?
К тому же если на строительстве будут задержки, а они бывают практически у всех сложных и больших проектов, то стоимость привлеченных денег будет резко увеличиваться.
Никто и сейчас не мешает строить элитные клубные дома в пару этажей, но и цена в них в Киеве от 4к$ за метр на стадии строительства. Так что не надо путать мягкое с теплым.
+
0
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
17 липня 2019, 13:31
#
Это для вас задержки неожиданность, а застройщик прекрасно понимает когда он сдаст объект. Вы к чему клоните - ничего не надо делать и все само собой рассосется, или давайте строить как раньше и достраивать за счет бюджета? Что предлагаете?
+
+15
Lamo
Lamo
17 липня 2019, 16:23
#
Я ниже описал - проблема большинства недостроев в том, что они изначально незаконны и при этом власти в ус не дуют (на самом деле берут взятки и закрывают глаза), а потом делают удивленные свинные рыла, менты и все госорганы поступают аналогично.
Так что просто проблему не с того места даже начинают решать - за незаконное строительство должен отвечать мер, за продажу незаконного строительства - менты.
+
0
combojack911
combojack911
16 липня 2019, 9:22
#
Как мне кажется нужно учитывать что застройщики очень тепло и нежно дружат с мэрией Киева, возможен вариант что они будут мешать сдать дом в эксплуатацию (сейчас они бы это делали через пикеты и суды, но смысла нет), затем через год его отжимать «типа проблемный долгострой» и достраивать еще пару домов.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
16 липня 2019, 9:44
#
Тогда собрать желающих на следующий объект будет не просто.
+
0
combojack911
combojack911
16 липня 2019, 10:01
#
У желающих ничего не изменится - квартиры они всеравно получат в такой схеме, разве что двор меньше будет
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
16 липня 2019, 10:32
#
Вижу много здесь высказали ЗА и ПРОТИВ, но нужно с чего-то начинать и менять. Реально эти недострои по городу достали, плюс перекрытие дорог и т.д. жителями.

Хотя застройщики могут пойти на мошеннические схемы, типа продать квартиры своим людям связанным или на не существующих людей, чтобы власти у них не отобрали их «метры» и все. Я думаю такая ответка будет со стороны застройщиковю
+
+10
Danconia
Danconia
16 липня 2019, 12:15
#
Думаю нужно навести порядок с выделением земли - выделать только тем кто имеет средства для финансирования стройки в полном объеме или имеет кредитную линию в банке для финансирования строительства.
Приоритет и преференции в выдаче земли существующим застройщикам, которые сдавали предыдущие объекты своевременно. 

Новым застройщикам землю только если есть достаточно собственного капитала - без капитала вон из столицы! 
Стройбизнес это не МАФы ой а попробую себя в стройбизнесе.. условия только для профессионалов с репутацией всех остальных и однодневок на фиг пусть тренируются в регионах на объектах поменьше и попроще.
+
0
Danconia
Danconia
16 липня 2019, 12:20
#
Ну и плюс одному застройщику выдавать земли не больше чем у него капитала всё это застроить на 100% земля выдается после внесения 100% суммы кошториса проекта на спец счет. Т.к. капитала у всех ограниченное количество перестанут хапать землю про запас.
+
+28
Bikeman
Bikeman
17 липня 2019, 8:42
#
Просто пытаются изобрести велосипед для переброски денег и объектов из кармана в карман. Хотя решение — просто, как угол дома: запретить законодательно продажу объектов частным лицам до момента сдачи — строй либо на свои, либо на заемные, либо ищи «квалифицированного инвестора». Кто из физиков хочет «поиграть в инвестора» со стадии котлована — есть множество способов формализоваться в «квалифицированного инвестора». И вопрос недостроев и кинутых закрыт раз и навсегда.
+
+41
Lamo
Lamo
17 липня 2019, 11:50
#
Проблема большинства долгостроев/недостроев в том, что они строятся БЕЗ разрешительной документации и пока стройка идет городские власти и ответственные органы никак на это не реагируют.
Люди (не изучающие предмет инвестиции) не вымрут и придумывать против них заглушки глупо.
Строительство не происходит мгновенно — сперва создается/огораживается стройплощадка и уже на этой стадии компетентные органы должны проверить всю разрешительную документацию у застройщика и внести в реестр/онлайн карту.
Каждое объявление о старте продаж в новом ЖК должны проверить менты и либо закрыть мошенников, либо внести в реестр/онлайн карту.
По всему Киеву до сих пор везде висят бигборды с продажей квартир в незаконных стройках Войцеховского и ментам/кмда пофиг абсолютно.
+
+11
Игорь Коляда
Игорь Коляда
17 липня 2019, 20:23
#
Нужно просто запретить продавать имущественные права - ОТДЕЛЬНО от имущества,как это делают во всём цивилизованном мире.
Иначе это не рынок,а -  лохотрон и мошенничество.
Почему-то никто не покупает в магазинах имущественные права на колбасу,хлеб, холодильник и прочее,а покупают сами  ПРЕДМЕТЫ потребления - колбасу,хлеб,холодильники и прочее.
 Квартира - это такой же ПРЕДМЕТ потребления,поэтому   нельзя разделять и продавать по отдельности имущественные  права и  имущество(ПРЕДМЕТ потребления).
+
0
Lamo
Lamo
17 липня 2019, 20:39
#
1. тогда нельзя будет покупать жилье дешевле на стадии строительства
2. само строительство будет дороже, т.к. застройщик не сможет использовать привлеченные средства и вынужден будет кредитоваться
В итоге купить жилье станет практически невозможно даже среднему классу - объемы строительства упадут в десятки раз - люди потеряют рабочие места/упадет ВВП и экономика.
Классное предложение.
+
+24
Игорь Коляда
Игорь Коляда
17 липня 2019, 21:12
#
1. тогда нельзя будет покупать жилье дешевле на стадии строительства

Читайте внимательно о чём мной написано,жильё - это ГОТОВЫЙ ПРОДУКТ в виде квартиры или отдельно стоящего дома,и если покупать на стадии строительства - то покупаете НЕ жильё.
Кредиты - это и есть привлечённые средства,разница только в том,что за кредит застройщик должен платить проценты,а так  застройщик мало того,что использует «халяву»,так ещё и ответственности никакой не несёт.
Экономика и ВВП потому и падают,что много халявщиков развелось.
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
18 липня 2019, 9:48
#
Сразу бы и уголовную ответственность для застройщика и его учредителей предусмотрели.
+
0
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
18 липня 2019, 13:09
#
А для «инвесторов» в котлован бесплатный дурдом. Так чтобы справедливо
+
+8
vladymyrkiev
vladymyrkiev
21 липня 2019, 15:17
#
Есть ответственность за самозахват земельного участка, за мошенничество (продажа квартир по несколько раз, кидок инвесторов и т.д.). Много ответило?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися