Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 червня 2020, 12:41

Гроші в котлован. Простий спосіб захистити покупців житла

Банкрутство Укрбуду продемонструвало, що зупинити роботу можуть навіть найбільші забудовники. А їхні інвестори практично не захищені. За таких умов експерти порівнюють інвестиції в первинний ринок нерухомості із пірамідою.

Яким чином можна захистити права інвесторів і разом з тим дозволити забудовникам продавати квартири на «етапі котловану», в колонці для «Мінфіну» розповів адвокат Totum LF Сергій Радченко.

Правила інвестицій

Прочинаючи із сумнозвісної афери «Еліта-Центр», будівельний ринок житлової нерухомості України кожен рік ознаменується черговим скандалом. Тільки в Києві рахунок постраждалих інвесторів від дій недобросовісних забудовників йде на десятки тисяч осіб.

Практика показує, що найслабкішою ланкою в процесах будівництва житла в Україні є саме інвестори, за чий рахунок і відбувається це будівництво.

Як не дивно, в Україні це цілком законно. З усіх джерел фінансування інвестиційної діяльності, визначеної в ст.10 закону «Про інвестиційну діяльність», забудовники майже завжди видирають лише одне – залучені фінансові кошти інвесторів.

Законодавство встановлює лише деякі обмеження при здійсненні інвестування в об'єкти житлового будівництва. Зокрема, таке інвестування може здійснюватися виключно через:

  • фонди фінансування будівництва;
  • фонди операцій з нерухомістю;
  • інститути спільного інвестування;
  • шляхом емісії цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва.

Корупція – є, гарантій – немає

Забудовники широко використовують схеми фінансування, які лише зовні схожі на законні, маючи на меті лише оптимізацію податкового навантаження.

Тобто, в Україні діє модель ведення будівельного бізнесу, коли забудовник будує житло майже повністю за рахунок покупців, при цьому максимально ухиляючись від сплати податків. Саме такий підхід створює ту саму доходність, за рахунок якої будівельна галузь України значно випереджає середньоєвропейський рівень.

Читайте також: Пік падіння цін на нерухомість буде ближче до осені, в середньому на 10-20%

На жаль, це явище має зворотній бік – тотальну корупцію, фактичне зрощення приватного та державного секторів, повну залежність компанії-забудовника від продажів свого продукту, та, як наслідок, соціальні заворушення та додаткове навантаження на державний чи місцеві бюджети, в разі невиконання забудовниками своїх обов’язків.

Шляхи вирішення проблеми

Законодавці та юридична спільнота активно генерують ідеї, як боротися із таким явищем. Діапазон пропозицій доволі широкий. Від розробленого в 2019 р. Мінрегіоном законопроекту «Про захист прав фізичних осіб – вкладників у будівництво багатоквартирних житлових будинків», який передбачав фактично націоналізацію довгобудів за певних обставин, до пропозиції введення державної реєстрації майнових прав на об'єкти, які будуть створені в майбутньому.

Однак, більшість пропозицій обмежуються лише боротьбою з наслідками, але не з причинами цього явища.

В той же час, світові тенденції в будівництві інші. Придбання нерухомості, а тим паче житлової, фактично не є інвестуванням, у розумінні його як інструменту для збільшення власного капіталу. Здебільшого, це базова потреба кожної людини.

Цивільне законодавство України містить юридичні конструкції, які могли б вже зараз вирішити проблему та поставити крапку в незліченній черзі ошуканих інвесторів-покупців житлової нерухомості.

Так, ще в 2017 р до глави 72 Цивільного кодексу було додано ряд норм щодо використання ескроу-рахунків. Тим самим, в наше законодавство було імплементовано дієвий механізм, який вже давно та успішно використовується у країнах з розвиненими економіками.

Що таке ескроу-рахунок

По суті ескроу-рахунок – це умовний депозит грошових коштів, який одна сторона договору передає в тимчасове володіння банку до настання конкретно визначеної в договорі умови та пред’явлення банку визначених договором документів. До цього моменту банк зобов’язується зберігати кошти ескроу-рахунку.

Читайте також: За скільки зараз можна купити квартиру в Києві

В разі настання визначеної підстави, банк повністю або частинами перераховує суму з вашого ескроу-рахунку на рахунок отримувача цих коштів (бенефіціару). Якщо ж визначена обставина не настає – кошти повертаються власнику.

Важливою ознакою ескроу-рахунку є те, що ані його власник, ані бенефіціар не можуть розпоряджатися цими коштами. І це є абсолютно виправдано. Адже так i власник рахунку, і бенефiціар впевнені, що їхнi інтереси захищені.

Як це діятиме в будівництві

Пояснимо на простому прикладі, як це може працювати.

Інвестор хоче придбати квартиру в конкретному житловому будинку на стадії будівництва, але знаючи всі негаразди будівельного ринку боїться це робити. Продавець-забудовник хоче якнайшвидше продати свій товар – квартири. Саме для цього в банку відкривають ескроу-рахунок. Інвестор кладе туди гроші, зокрема, частинами впродовж всього періоду будівництва, і дає банку завдання – перевести акумульовану суму на рахунок забудовника, наприклад, після введення житлового будинку до експлуатації.

Читайте також: Літо в Києві: акції від забудовників у нових умовах

Водночас, будівництво житлових будинків здійснюється забудовником за рахунок власних або кредитних коштів. Однак, на момент введення житлового будинку до експлуатації, він може мати 100% проданого майна, кошти за яке будуть отримані одномоментно.

В застосуванні цього механізму є як негативні, так і позитивні моменти.

Так, це призводить до здорожчення кінцевої вартості нерухомості та необхідності забудовника вести будівництво власним коштом або залучати фінансування своїх проектів іншим шляхом. Крім того, ця схема збільшує податковий тягар забудовника.

Водночас кількість позитивних моментів все-таки перевищує:

  • повний захист інтересів інвесторів-покупців;
  • «відбілювання» схем будівництва та сплати податків;
  • безболісне проходження процедури фінансового моніторингу для покупців нерухомості, поріг якого встановлено на теперішній час в розмірі 400 тис. грн.;
  • вихід з ринку компаній-одноденок та компаній без реального власного капіталу;
  • спеціалізація та укрупнення будівельних компаній;
  • зменшення корупційних ризиків при містобудівній діяльності, як на стадії розробки планувальної документації із розвитку населених пунктів, так і в дозвільній сфері;
  • стимулювання забудовника скоротити час грошового обігу і кардинальне вирішення питань довгобудів;
  • запуск фінансового та страхового ринку та інші.

Як реалізувати зміни

Для впровадження ескроу-рахунків в будівництві, потрібно фактично лише вписати цей механізм як обов'язковий до застосування в закони «Про інвестиційну діяльність» та «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Також варто встановити заборону продажу об'єктів житлового будівництва до його введення в експлуатацію за схемами, які відрізняються від прямо визначених в законі «Про інвестиційну діяльність».

Використання ескроу-рахунків не обмежується продажем об'єктів нерухомості на стадії будівництва. Цей універсальний механізм може бути застосовний при укладанні будь-якої ризикованої угоди, і, на відміну від нотаріальних депозитів, може набути популярності.

Читайте також: Що змінилося в оподаткуванні доходів від продажу об’єктів незавершеного будівництва

З оглядом на посилення комплаєнс-процедур, відповідно до законодавства про фінмоніторинг, взагалі має всі підстави стати дуже затребуваною послугою та дієвим механізмом захисту сторін.

Коментарі - 30

+
+54
bonv
bonv
25 червня 2020, 12:49
#
Нерухомість неохоче але продовжить своє падіння..
+
+17
Патріот України
Патріот України
25 червня 2020, 13:05
#
...продовжить своє падіння.  Висновок потрібно просто почекати. Менше мороки -  раз і можливо вигідніше получиться -  два.
+
+21
xo4y xo4y
xo4y xo4y
25 червня 2020, 13:25
#
Если запустят ипотеки даже рост будет.Так как повыситься спрос. Но ключевое слово «если»
+
+46
P0MA
P0MA
25 червня 2020, 15:15
#
Главное в ипотеке — чтобы стоимость квартиры не падала в цене со временем. Потому что при 10% на 20 лет это тройная переплата, за то что падет.
По поводу эскроу-счетов — то это не немного, а существенно удорожает стоимость квартиры для покупателя. По факту вы покупаете вторичку. Сейчас полно готовых квартир по переуступке или с документами. Покупайте. Но нет все хотят дешевле. А там риски. Но когда это ваша первая новостройка — то вам все нравится, и о последствиях никто не думает, особенно если отдел продаж знает свое дело. А риски по мнению многих должно покрыть государство.

И если в нынешней ситуации спасать нужно застройщиков, то в ситуации с эскроу-счетами спасать будут банки. Потому что застройщики превращаются в обычных подрядчиков. От них ничего не зависит. И если менеджер банка не одобрит корзины для кондиционеров (экономически не выгодно) — то застройщик сам этого сделать не сможет. Но и всю ответственность перекладывают на банки.
+
+22
yarg
yarg
26 червня 2020, 11:16
#
«Потому что застройщики превращаются в обычных подрядчиков. От них ничего не зависит. И если менеджер банка не одобрит корзины для кондиционеров (экономически не выгодно) — то застройщик сам этого сделать не сможет. Но и всю ответственность перекладывают на банки.»

почему ? банк никак не может одобрять или не одобрять что-то .
будет договор в котором прописано - застройщик дает в банк а кт о вводе дома в эксплоутацию - банк выплачивает ему средства покупателей жилья , хранящиеся на отдельном счете. Собственно все. 
разновидность аккредитива.
+
+29
Vanya7777
Vanya7777
26 червня 2020, 11:44
#
+1
Причем тут банк и корзины кондиционеров. Не банк же дом в эксплуатацию принимает...
+
+8
Conclusion
Conclusion
28 червня 2020, 15:46
#
Это называется «абы ляпнуть». А как вам информация о «падающей недвижимости»? Где же она падает?
+
+25
mega5
mega5
29 червня 2020, 7:49
#
У меня товарищ ожидает падения цен на недвижимость уже 15лет, хотя бы до уровня 2004 года, когда морально и материально был готов купить трёшку в новом доме за 25000 долларов, но не сошёлся в 100 долларах (нотариуса продавец вешал на покупателя). На аренду за это время уже около 120 тысяч долларов ушло, но человек верит, что цены обвалятся и он сэкономит несколько тысяч долларов.
+
+25
yarg
yarg
29 червня 2020, 10:13
#
В 2004 году трешка стоила 25000 долларов в депрессивных рабочих поселках на Донбассе. Это там он потратил за 15 лет 120000 долларов на аренду жилья  ? Весь поселок снял ?
+
0
mega5
mega5
29 червня 2020, 16:37
#
В Киеве на Вишняковской, Позняки. Дом от Киевгорстроя, инвестор купил за 18000 долларов, а потом перепродавал за 25000 долларов. Цены тех лет: ул.Пушиной, метро Житомирская, комфорт-класс, 2000 грн/метр, ул. Щербакова 42, 2400 грн/метр. Крутой кирпичный дом. Ул. Молдавская - тоже около того. Так что стоит подождать))).
+
+15
yarg
yarg
29 червня 2020, 19:32
#
Ну подождите. только чего ? в 2003 году зарплата в 300 долларов была очень крутой. Сейчас 7500 гривен - это что-то типа минималки. Видел сегодня обьявы - складской комплекс ищет грузчиков и комплектовщиков. зарплата 12-20 тысяч. Весь район облепили...
+
0
mary27
mary27
30 червня 2020, 2:10
#
Зажрались вы там в своем Киеве, вот что)

В соседней теме про минималку бизнесмены ноют
https://minfin.com.ua/2020/06/28/47901278/
наемные рабы зарплату хотят.
А не милостыню.
От этого ''бедные'' бизнесмены не могут наценку в 200% сделать)
+
+15
yarg
yarg
30 червня 2020, 9:45
#
Бизнесмены всегда ноют. Им мамы обьяснили в детстве «проще наныть чем заработать» - вот они и ноют.
+
+25
ballistic
ballistic
25 червня 2020, 13:36
#
Тут є ще один ризик для забудовника. Якщо трапиться криза і ринок нерухомості впаде, то інвестору вигідніше буде не приймати збудований об'єкт нерухомості, розірвати договір і забрати свої інвестиційні кошти. Формальних приводів не приймати можна буде знайти багато, враховуючи, що зараз ніхто з забудовників не дотримується 100% всіх діючих норм.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
27 червня 2020, 22:28
#
Вы не правы. Покупатель уже внёс деньги за будущую квартиру, но эти деньги лежат как гарантия выкупа на специальном счету в банке. Единственный риск это то, что будут гнать дом чем быстрее. Будут в дождь фасад утеплять мин ватой, заливать бетон в мороз и так далее. Ведь проще будет дать денег технадзору и ГАСКу (либо его аналогу).
+
0
ballistic
ballistic
27 червня 2020, 22:53
#
В чому саме я неправий?
Договір можна розірвати, якщо одна зі сторін порушить чи не виконає умови. Якщо будинок збудовний з порушеннями, то це достатній привід розірвати договір.
+
0
Conclusion
Conclusion
28 червня 2020, 15:50
#
Именно. Так в чём собственно проблема? Строить без нарушений вообще не сложно и плюс защита от «минеральной ваты из под дождя». Договор купли-продажи априори возникает на идее, что стороны не имеют претензий друг к другу.
+
0
ballistic
ballistic
28 червня 2020, 16:19
#
«Строить без нарушений вообще не сложно»
 - так в тому й справа, що побудувати з дотриманням усіх-усіх норм вкрай важко.

Якщо влаштувати прискіпливу перевірку, то в кожній новобудові можна знайти порушення. Але на більшість цих порушень власники квартир закривають очі, бо всі вже звикли, що такі порушення є «нормальними». Але якщо у інверстора буде мета розірвати договір, то формальний привід-порушення буде знайти неважко.
+
+7
zzel
zzel
28 червня 2020, 18:21
#
Разве перед разрывом договора инвестор не должен будет доказать что он указывал на нарушения, но застройщик их не устранил ? Логично что это должно быть в договоре, и если застройщик отказался устранять - тогда пускай и страдает
+
0
ballistic
ballistic
28 червня 2020, 20:35
#
Так, для розриву договору потрібно зробити експертизу на наявність порушень і через суд довести, що забудовник не в змозі ці порушення виправити. Наприклад, що не витримана така будівельна норма, як належна відстань між будинками.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
29 червня 2020, 17:38
#
Это уже вопрос к ГАСКу и им подобным как они выдали сертификат ввода в эксплуатацию. Если дом введён в эксплуатацию, технические условия соблюдены (есть окна, двери, лифты, счётчики все, коммуникации) то всё. Он свою часть выполнил.
+
0
ballistic
ballistic
29 червня 2020, 22:58
#
Можна ще виміряти рівень звукоізоляції, радіоактивного забруднення, тягу у вентиляції...
Я не юрист, але мені здається, що при бажанні можна буде знайти привід.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
29 червня 2020, 17:34
#
Вы писали о том, что рынок упадёт, а не тот факт, что конкретный объект не будет достроен. Падение рынка это падение продаж, цен, спроса. Что угодно, но это не обязательно 100% гарантия, что дом будет недостроен, как и утверждение наоборот.
+
0
ballistic
ballistic
29 червня 2020, 22:59
#
Я писав «Якщо трапиться криза і ринок нерухомості впаде, то інвестору вигідніше буде не приймати збудований об'єкт нерухомості, розірвати договір і забрати свої інвестиційні кошти.»
+
+61
mary27
mary27
25 червня 2020, 14:55
#
Единственный способ уменьшить количество ''укрбудов'' и прочих кирпично-финансовых пирамид - запретит продавать ''квартиры'' на стадии грязной ямы.
+
+23
yarg
yarg
26 червня 2020, 11:16
#
А как же возможность побыть «инвестором» ?
+
0
eastpakk
eastpakk
26 червня 2020, 7:11
#
Просто к риску банкротства застройщика таким образом ещё и добавится риск банкротства банка. Вот прямо очень позитивно это повлияет на надёжность...
+
+15
mary27
mary27
26 червня 2020, 10:23
#
И раньше банкротства банков, где находились средства застройщиков, приводили к проблемам.
Так что, ничего не поменяется.
+
+30
MilaZ
MilaZ
27 червня 2020, 11:17
#
Наші люди звикли до адреналіну та ніяк не хочуть звільнятись від цієї залежності :))) Ескроу-рахунки, в кінці кінців, покладуть хоч якусь відповідальність на забудовника та змусять його будувати житло вчасно, а то зараз в договорі список штрафів за кожний крок інвестора, а на забудовнику нічого, навіть неправдиві сроки здачі пишуть в договорі (грудень 2020), коли відділ продажу заявляє: «Хіба ви не бачите, що раніше, ніж через 2 роки будинок не збувають?!», а заходиш в групу в вайбері чи телеграмі по будинку, то там взнаєш, що і через 5 років можуть не побудувати, відповідають інвестором на зустрічі:«Коли захочу, тоді й побудую». Інвестор кладе гроші в банк та, поки вони там лежать, отримує % з депозиту, а банк може давати частину забудовнику в кредит до першого акту виконаних робіт і так поетапно. В результаті ціна М2 росте тільки на різницю в % (закладену вже в ціні продажу), а час для інвестора - це теж гроші. Заморозити гроші в житлі на 2 роки, чи на 5-10 - це велика різниця. За цей час в нашій країні може навіть вулкан з'явитись.
+
0
Danconia
Danconia
28 червня 2020, 1:57
#
А можно просто принять закон что договор купли продажи недвиги с физ лицами оплата по факту сдачи жилья, ну может там предоплата какая на 10-20% от суммы 
тогда ескроу и даром не нужны ввиде посредников которые будут брать % от суммы сделки удорожая сделку. 

20% это умеренный риск для инвестора а сдр стороны не достаточный куш чтобы Войцеховские и ему подобные свои пирамиды мутили



Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися