Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 серпня 2020, 11:18

Опитування Knight Frank: які будинки шукають заможні покупці нерухомості

Як показало опитування консалтингової компанії Knight Frank, власники великих статків чекають падіння цін на нерухомість і вже планують покупки, пише Forbes. Як змінилися споживчі переваги на глобальному ринку елітної нерухомості після послаблення карантинних обмежень — «Мінфін» обрав головні висновки дослідників.

Ринок нерухомості, купити будинок, знайти житло, будинок за кордоном, умови проживання, карантин, пандемія, коронавірус, опитування
фото: dom.ria.com

Як пандемія вплинула на ринок нерухомості

Аналітики компанії Knight Frank опитали понад 700 своїх заможних клієнтів з 44 країн. З'ясувалося, що більше 25% з них планують придбати другий дім, а 9% мають намір найближчим часом змінити країну проживання.

«Криза у зв'язку з пандемією COVID-19 змінила світогляд потенційних покупців, у тому числі їх погляди на нерухомість. Для багатьох будинок став основним місцем для роботи, занять спортом, навчання, соціалізації та відпочинку», — пояснює керуючий партнер Knight Frank у Росії Олексій Новіков.

Вимушене перебування вдома під час карантину змусило багатьох мешканців переглянути вимоги до «ідеального дому» і додати кілька нових критеріїв — починаючи зі швидкісного інтернету і наявності саду, до більшої площі, що вміщує всіх членів сім'ї, і доступу до високоякісного медичного обслуговування.

За даними Knight Frank, кожен четвертий респондент планує переїзд протягом наступних 12 місяців. «Що стосується мотивів, основною причиною покупки нового житла стало поліпшення житлових умов для всієї родини. Критерій якісної охорони здоров'я посів друге місце», — розповідає фахівець з міжнародної нерухомості Knight Frank Кейт Еверетт-Аллен.

Наступними за значимістю причинами респонденти називали потребу у будинку для відпочинку під сонцем і купівлю нерухомості у зв'язку з роботою.

Читайте також: Скільки коштує оренда житла в столиці і великих містах

«Будинок мрії»: який він і де його шукати

Найбільш популярними напрямками для покупки будинку і переїзду стали Великобританія (30%), Іспанія (17%) і Франція (9%). За ними йдуть Австралія, Канада, Швейцарія і США.

Згідно з даними Knight Frank, ці країни пропонують гарну якість життя, політичну стабільність, надійну валюту і гідну систему освіти. З регіонів особливо популярні Прованс, Сен-Тропе, Тоскана і Майорка.

«Покупці обирають будинок за трьома ключовими факторами: гарний широкосмуговий інтернет, якісна охорона здоров'я та здатність приносити надійний дохід», — перераховує керівник відділу міжнародних продажів Knight Frank Марк Харві.

За даними компанії, близько 45% респондентів кажуть, що вони з більшою ймовірністю куплять сімейний будинок, що стоїть окремо, 40% хотіли би будинок на набережній, 37% — сільський будинок.

Для 66% опитаних жити у будинку з великим садом і виходом на природу стало важливіше, ніж до пандемії, 52% вважають усамітнення більш затребуваним критерієм, 33% хочуть в будинку місце для всіх членів сім'ї. Майже дві третини респондентів переконані, що будуть працювати з дому і після скасування карантину.

Після пандемії сталося часткове зміщення попиту з міських квартир у бік заміського житла. Що стосується вимог до квартир, для багатьох клієнтів стало критичним наявність тераси, очищення і зволоження повітря, а також безпеки.

Що буде з цінами

Опитані Knight Frank покупці очікують, що найближчі 12 місяців ціни на нерухомість впадуть. Компанія пророкує, що падіння відбудеться у 16 містах з 20, що відслідковуються. Проте вже у 2021 році прогнозується швидке відновлення цін, як мінімум у 14 з них.

Незважаючи на те, що всі завмерли в очікуванні знижок на житло, бюджети більшості покупців залишилися незмінними або навіть збільшилися під час карантину.

Близько 53% респондентів вважають, що їх купівельна спроможність залишилася колишньою або збільшилася з початку кризи. Маючи мало можливостей витратити гроші під час карантину, люди зуміли заощадити.

У той же час 30% опитаних вважають, що їхній бюджет у цей період скоротився більш ніж на 10%, оскільки компаніям довелося вдатися до скорочення зарплат, робочих годин або штату.

Читайте також: За скільки зараз можна купити квартиру в Києві

Більше 26% респондентів заявили, що пандемія підштовхнула їх до покупки ще одного будинку — для використання в якості запасного варіанту в разі другої хвилі. Покупці «других» будинків віддають пріоритет будинкам з ділянкою, з зонами для навчання або роботи та більшої відокремленості.

Майже дві третини покупців кажуть, що при пошуку «другого» будинку за кордоном вони будуть звертати увагу на те, як уряд тієї чи іншої країни впорається з кризою на тлі пандемії.

Коментарі - 4

+
+15
Roma41
Roma41
7 серпня 2020, 11:51
#
«Прованс, Сен-Тропе, Тоскана и Майорка» — це точно про віддалену роботу? Чи більше про будинок в передпенсійному віці — де ти тільки фінансові звіти своєї компанії переглядаєш.

Людина котра вже завтра буде змушена повернутись в офіс — ось так приймати рішення про зміну свого розпорядку життя на найближчі 20 років не буде. В теорії свій будинок — це круто. Так, хотіли багато людей. А поїздили, подивились ціни, подивились якість будинків, прибудинкову територію. І за ту ціну що більшість собі може дозволити (альтернатива їх навіть не дешевій квартирі в місті) — це 150кв з 5 сотками не завжди в сосновому лісі. До інфраструктури тільки на авто. Тобто треба 2 авто. І запал потрохи згас. Купівля ж на 20 років в теорії. Максимум на що гзідні зараз — оренда на літо.

Так в місті також не ідеально. І більшість людей які засклили свої балкони цієї весни пожаліли про це. А квартири з відкритими балконами 8-9кв чи з терасами в місті нарешті по максимуму порадували своїх власників.
Але квартири — це більш ліквідний товар. Бо купити великий будинок за місто не проблема — проблема його потім продати. Особливо коли карантинна паніка і взагалі спаде.
+
+66
bonv
bonv
7 серпня 2020, 12:09
#
Всі чекають на падіння нерухомості але продавці ще впираються по привичці:))
+
+45
mega5
mega5
7 серпня 2020, 16:24
#
Не то слово! Доупирались, что за последние три года недвижимость в Киеве поднялась в цене в долларах в 2-2,5 раза.
+
0
AntonRain
AntonRain
10 серпня 2020, 10:22
#
«Более 26% респондентов заявили, что пандемия подтолкнула их к покупке еще одного дома — для использования в качестве запасного варианта в случае второй волны.» А что срок годность дома только один карантинный срок? Или жить в одном доме такая скука? Тут бы хоть какую-то недвижимость купить...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися