Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 січня 2020, 15:28

Що очікує ринок нерухомості у 2020 році

Скандальні забудови, заморожене будівництво, конфлікти з міською владою та конкурентами — все це мало місце на ринку нерухомості у минулому році. Чи покращиться життя забудовників у 2020 році?

Забудовники, будівництво, ринок нерухомості, інвестиції в нерухомість, право власності, законопроект
фото: ukrinform.ua

Про це розмірковував у колонці на «ЕП» експерт в сфері девелопменту та будівництва, власник ІБК Фенікс Груп Назар Бенч.

«Мінфін» виділив найцікавіше.

За 10 місяців 2019 року в будівельну сферу було вкладено 131,5 млрд грн інвестиційного капіталу.

Прогноз на 2020

Влада готує законопроект, який має врегулювати ситуацію з житловими довгобудами та захистити інвесторів, які вклали кошти у такі об’єкти. В деяких із недобудов досі відбувається продаж квартир.

З’явиться єдиний реєстр, у якому будуть зазначені всі недобудовані та заморожені об’єкти. А чиновників штрафуватимуть за відмову забудовникам у наданні дозволів із формальних причин.

У сфері комерційної нерухомості збільшиться будівництво офісних центрів. У 2019 році девелопери відкрили 5 бізнес-центрів площею близько 70 тис. кв. м, однак це не задовольняє попит. Тому ставки оренди в офісних центрах зростатимуть на 10-15% за рік.

Читайте також: Знижки та акції на квартири в Києві на початку 2020 року

Мінрегіон вніс зміни до будівельних норм, що регулюють зведення офісної та житлової нерухомості. Вони покликані покращити якість життя у місті, зробити його комфортнішим.

Інвентаризація застарілого житлового фонду столиці сприятиме реконструкції та модернізації будівель. А розроблений Генеральний план Києва 2020 року, який не оновлювався останні 17 років, припинить хаотичну забудову столиці.

Пакет нововведень покликаний спростити життя девелоперів. Зокрема, передбачене скасування пайових внесків, вдосконалення нормування у будівництві, запровадження електронного кабінету забудовника та прийняття «антирейдерського» закону. Проблеми з дозвільними документами та введенням об’єктів в експлуатацію будуть мінімізовані, а ринок ставатиме прозорішим.

Пайові внески

Забудовники сплачують внески на розбудову інфраструктури того міста, в якому ведуть будівництво: від 4% (для житлових об’єктів) до 10% (для нежитлових об’єктів). Задум хороший, однак гроші, які теоретично мали йти на розвиток інфраструктури, зазвичай привласнювали місцеві чиновники.

З 2021 року передбачається скасування пайових внесків. Тому цей рік стане перехідним періодом. Для промислових об’єктів плати не буде, для нежитлових об’єктів ставки знизяться до 4%, для житлових будинків становитимуть 2%.

Читайте також: Чи інвестувати гроші в нерухомість

Е-кабінет забудовника

Восени 2019 року Верховна Рада прийняла закон, який регламентує здійснення всіх дозвільних процедур у будівництві в «е-кабінеті забудовника».

Зокрема, документ передбачає створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у складі містобудівного кадастру. Вона об’єднає на інформаційному ресурсі всі дані про ринок будівництва.

Очікується, що електронна система:

  1. мінімізує корупційні ризики між замовником будівництва та органами держархбудконтролю

  2. знизить корупцію та забезпечить прозорість і доступність даних учасників будівництва

  3. покращить якість і скоротить термін надання адмінпослуг та інших послуг у будівництві

Інвестуй в нерухомість вигідно з «Бонусом від Мінфіну»

Захист права власності

Сервіс із державної реєстрації змін щодо підприємств та нерухомості став доступнішим, з іншого боку – недобросовісність реєстраторів створила ризики втрати власності.

Декілька останніх років шахраї реєстрували комунальні підприємства переважно в селах, а, отримавши ключі доступу до реєстру, переоформляли власність в Україні без відома її власників.

На початку листопада набув чинності так званий «антирейдерський» закон. Він покращить інвестиційний клімат та сприятиме залученню іноземного капіталу.

Документ покликаний:

  1. припинити діяльність таких комунальних підприємств

  2. ліквідувати юридичні прогалини, що створюють проблеми власникам нерухомості

  3. зменшити кількість рейдерських захоплень нерухомого майна

Читайте також: Засновник KAN Development: Рейтинги — сумнівний фактор при виборі житла

Норми будівництва

Надмірна регуляція будівництва перешкоджає прогресивним технологіям в українському містобудуванні. На початку жовтня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення нормування у будівництві.

Мета документа – сприяти запровадженню інноваційних будівельних технологій, а також покращити інвестиційний клімат і ділову активність у будівництві. Однак неважко передбачити труднощі його імплементації.

Житловий фонд

Близько 50% житлових будинків в Україні — застарілі. Нещодавно Київська міська рада вирішила провести інвентаризацію житлового фонду. Це допоможе визначити, які будинки простоять хоча б 20 років та який вони мають клас енергоефективності.

Міністерство розвитку громад (Мінрегіон), зі свого боку, розробило законопроект, який передбачає реконструкцію застарілого житла з різною кількістю поверхів.

Коментарі - 5

+
+62
moneylover
moneylover
16 січня 2020, 5:26
#
На главный вопрос «Будет ли расти рынок недвижимости?», так и не ответили.
+
+44
yarg
yarg
16 січня 2020, 11:21
#
Рынок расти будет
но цены на нем будут падать
но продавцы будут маскировать это увеличением номинальных цен с одновременным предложением скидок реальным покупателям
+
0
nepodarok
nepodarok
19 січня 2020, 15:50
#
))розмішили
+
0
yarg
yarg
19 січня 2020, 19:04
#
2019 прошел именно так.
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
17 січня 2020, 16:28
#
Оренда квартир: безпека, ціни та найдешевші пропозиції
https://t.me/minfin_realty/488
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися