Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2019, 10:33

Закон про банківські сертифікати: кому і навіщо

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає запровадження нового виду цінних паперів – банківських сертифікатів. «Мінфін» вирішив з'ясувати, в чому полягають особливості нового фінансового інструменту та чи буде на нього попит.

Создать новый вид эмиссионных ценных бумаг – банковские сертификаты.
Ініціативу запровадження банківських сертифікатів висунув Данило Гетманцев. (фото: interfax.com.ua)

Друга спроба

Ідея створення такого інструменту як банківські сертифікати міститься у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових інструментів банків» (№1112). Законопроект вніс голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, що суттєво підвищує вірогідність його підтримки парламентом.

Банківські сертифікати — це інструмент, що поєднує в собі властивості депозитів і цінних паперів. Проект передбачає запровадження двох видів таких сертифікатів: відсоткові та дисконтні. За першими виплачуватимуться проценти подібно до депозитів, другі можна буде придбати у банку за однією ціною, а потім, по завершенню строку їх обігу, продати емітенту за вищою.   

Це не перша спроба запровадження банківських сертифікатів. Законопроект з такою ж назвою і приблизно такого ж змісту вже вносився до Верховної Ради. Щоправда, тоді його запропонувала до розгляду група народних депутатів від Блоку Петра Порошенка та Самопомочі.

Депозит vs сертифікат

Головною перевагою банківських сертифікатів над строковими депозитами стане можливість їх продажу на вторинному ринку. Як наголошує Данило Гетманцев, такі сертифікати банки випускатимуть у бездокументарній формі, що на думку автора законопроекту суттєво спрощуватиме їхній продаж. 

Іншими словами, це можливість для покупця сертифікату отримати аналог депозиту на вимогу, до того ж з підвищеною ставкою дохідності. Справа у тому, що у випадку з банківськими сертифікатами банк убезпечений від дострокового повернення залучених коштів. Для банку перепродаж сертифікатів між третіми особами нічого не змінює.

«Потенційні покупці банківських сертифікатів, на відміну від власників строкових банківських депозитів, матимуть можливість вільно розпоряджатись вкладеними коштами шляхом продажу сертифікатів на вторинному ринку або емітенту, якщо він буде проводити такий викуп. Ми очікуємо, що ряд банків випустить сертифікати та буде сформований ліквідний вторинний ринок за прикладом ринку ОВДП», — вважає начальник управління казначейства Universal Bank Олексій Дмитрієв.

Купуйте ОВДП з підвищеною дохідністю

Однак, для тих хто прагне отримати підвищені ставки завдяки банківським сертифікатам є і погані новини. Відповідно до проекту, Фонд гарантування вкладів не компенсуватиме вартість цінних паперів у разі, якщо банк виявиться неплатоспроможним. На думку казначея Forward Bank Наталії Шишацької, у зв’язку з цим для клієнтів депозит все ж буде привабливішим ніж банківські сертифікати. Крім цього зараз банки можуть випускати облігації, які з точки зору покупця мають подібні функції із запропонованими сертифікатами.

Навіщо випускати сертифікати

За словами Данила Гетманцева, депозитні сертифікати матимуть зручний технологічний механізм випуску та обслуговування. На це ж розраховують і у деяких фінустановах.

«Банки отримають додаткову можливість залучення коштів за простішою та менш затратною процедурою ніж звичайні банківські облігації», — зазначає Олексій Дмитрієв.

Водночас не всі учасники ринку дивляться на потенційні зміни так оптимістично. «З точки зору витрат часу та оперативності управління ліквідністю для банку вигіднішим продуктом буде оформлення звичайних депозитів», — переконана Наталя Шишацька. Тому, за її словами, складно говорити про доцільність створення нового продукту, який практично дублює вже наявні.

Коментарі - 5

+
0
yarg
yarg
18 вересня 2019, 11:51
#
Сертификаты будут безналичные. значит нужно открывать счета в ценных бумагах. Сколько это обойдется ? вот где вопросы будут.
+
+15
Spets
Spets
18 вересня 2019, 13:57
#
Без гарантий возврата такой инструмент никому не нужен
+
0
Toxa David
Toxa David
18 вересня 2019, 15:21
#
Именные банковские сертификаты - были и гарантировались фондом. Не именные (на предьявителя) как сертификаты так и сберкнижки были отменены при борьбе с нетрудовыми доходами, борьбой с торговлей наркотиками, преступными доходами итд. (замена биткоин) так в чем смысл новых банковских сертификатов и как они будут отслеживаться.
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 вересня 2019, 20:01
#
Главный вопрос — зачем это нужно?
Кроме лишних «телодвижений», за которые банки и прочие финансовые спекулянты будут снимать комиссионые, это практического смысла не имеет.
Ничего новационного в этом нововведении нет,потому что в настоящий момент  есть БЕЗналичный и наличный  расчёты ,  которые удобны и выгодны всем троим участникам транзакций - покупателю , продавцу и посреднику,проводящему транзакцию.
А это нововведение будет давать большие выгоды посреднику и меньшие выгоды двум другим участникам транзакций в связи с увеличением комисссионных посредника(банка),и будет ещё больше способствовать перетеканию ликвидности из реального сектора в финансовый.
+
0
Apollo17
Apollo17
19 вересня 2019, 13:47
#
Что нового - с 2000 года этот инструмет был.
Мега прорыв в финансовых технологиях.

Люди что вы делаете :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися