Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 вересня 2019, 17:00

В Україні може з'явитися новий вид цінних паперів

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує ввести новий вид емісійних цінних паперів — банківські сертифікати. Про це повідомляє Економічна правда.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує ввести новий вид емісійних цінних паперів — банківські сертифікати.
Фото: rbc.ua

Що це значить

  • Зазначається, що проект закону передбачає банківські сертифікати двох видів — процентні й дисконтні.
  • Емісія банківських сертифікатів може бути разовою та серійною.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, банківський сертифікат поєднує властивості банківського вкладу і цінного паперу, має зручний технологічний механізм випуску та обслуговування.

Читайте також: Ставки за держоблігаціями продовжують падати

На відміну від ощадних (депозитних) сертифікатів, банківський сертифікат буде існувати в бездокументарній формі та у зв'язку з цим мати зручні для власника механізми обліку і обігу на вторинному ринку.

Високоприбуткові інвестиції

Банківський сертифікат з невеликою втратою прибутковості можна буде продати іншому банку або особі (в тому числі на фондовій біржі з застосуванням механізмів гарантування виконання угод за принципом «поставка цінних паперів проти оплати»), або відчужувати будь-яким іншим способом у зручний час. Не буде потреби особисто звертатися в банк-емітент і проходити велику кількість бюрократичних процедур переоформлення сертифіката на іншу особу.

Історія питання

  • У жовтні 2018 року Комітет ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності вже рекомендував Раді прийняти за основу законопроект про фінансові інструменти банків.
  • Зокрема, законопроект пропонував ввести банківські сертифікати — новий вид емісійних цінних паперів, випускати які будуть банки.
  • 27 травня Україна приєдналася до системи міжнародного депозитарію Clearstream, завдяки чому іноземні інвестори можуть купувати українські державні цінні папери та розраховуватись за них через цю систему.

Коментарі - 7

+
+25
Qwerty1999
Qwerty1999
6 вересня 2019, 17:30
#
Если физлицо купит такой банковский сертификат, то никакой ФГВФЛ ему не поможет...
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
6 вересня 2019, 21:16
#
Глава парламентского комитета по вопросам финансов, налоговой и таможенной политики Даниил Гетманцев предлагает ввести новый вид эмиссионных ценных бумаг — банковские сертификаты.

Главный вопрос — зачем это нужно?
Кроме лишних «телодвижений», за которые банки и прочие финансовые спекулянты будут снимать комиссионые, это практического смысла не имеет.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
6 вересня 2019, 21:29
#
«Главный вопрос — зачем это нужно?»

Для привлечения дополнительных денежных средств в банковскую систему и не по каналу депозитных программ физических и юридических лиц.

В Украине акции почти всех укр банков не котируются на укр биржах, а новый вид «ценных бумаг»
позволит банкам привлекать дополнительные средства в банковскую систему в том числе
и через торговлю этими «ценными бумагами» на укр биржах.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
7 вересня 2019, 20:57
#
Вы хоть читали текст или наискось просмотрели?
Чёрным по белому ведь написано - Как отмечается в пояснительной записке к законопроекту, банковский сертификат объединяет свойства банковского вклада и ценной бумаги,
То есть это именно депозитный канал для юридических и физических лиц.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 вересня 2019, 22:22
#
Внимательное прочтение — это необходимое условие, но недостаточное.
Желательно ещё и понимание прочитанного.

Есть закон о ФГВФЛ — там такой инструмент как банковский сертификат не упоминается, а значит и не гарантируется.

И если банковский сертификат даже будет иметь свойства банковского депозита — он всё равно останется банковским сертификатом а не превратится в депозитный договор.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
8 вересня 2019, 21:44
#
У каждого своё понимание,вы можете видеть одну «сторону медали»,а я - другую.
Лично я не вижу ничего новационного в этом нововведении,потому что в настоящий момент  есть БЕЗналичный и наличный  расчёты ,  которые удобны и выгодны всем троим участникам транзакций - покупателю , продавцу и посреднику,проводящему транзакцию.
А это нововведение будеть давать большие выгоды посреднику и меньшие выгоды двум другим участникам транзакций в связи с увеличением комисссионных посредника(банка),и будет ещё больше способствовать перетеканию ликвидности из реального сектора в финансовый.
+
+3
Григорий П
Григорий П
7 вересня 2019, 3:42
#
Откройте и узаконьте для начал рынок акций, если вам действительно нужны инвестиции
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися