Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2019, 14:30

Осінні ставки: що банки готують вкладникам (опитування)

Ставки за депозитами у гривні знову ростуть. З початку серпня Український індекс ставок за річними депозитами фізичних осіб у гривні (UIRD) зріс з 15,1% до 15,8% річних, в валюті — з 3,46% до 4% річних.

З початком нового ділового сезону найбільші банки відновили максимальну ставку. Тепер гривневі заощадження можна розмістити під 18,31% річних.

Тим не менш, політика НБУ по зниженню облікової ставки та бажання Уряду стимулювати дешеве кредитування економіки будут працювати на зниження дохідності вкладів. «Мінфін» вирішив розібратися, що впливає на дохідність за депозитами і скільки зможуть заробити вкладники цієї осені.

Банкіри, яких опитав «Мінфін», назвали декілька головних факторів, які впливають на ставки за депозитами:

1. Зниження облікової ставки НБУ. Нацбанк почав поступово пом'якшувати монетарну політику і планує знизити облікову ставку до 9% в 2020 році, щоб стимулювати зростання економіки України. Отже, будуть знижуватися ставки за депозитами для населення.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 16,5%

2. Дефіцит ліквідності у банків. Влітку рівень ліквідності в банківській системі зазвичай знижується, а цього року він був нижче звичайного. У червні середній обсяг гривневої ліквідності банків був нижче показників червня 2018 року на 13,8%, у липні – на 8,8%. І це незважаючи на те, що НБУ скуповував валюту рекордними темпами — тільки в липні він придбав її на 32,3 млрд грн. З початком осені попит на кредити зростає. Це змушує банки активніше залучати ресурси, в тому числі і за рахунок підвищення ставок за депозитами.

3. Дедоларизація економіки. Гривня банкам потрібна більше, ніж валюта. Тому ставки за депозитами у гривні набагато вищі. Середня дохідність строкових депозитів у гривні знаходиться на рівні 14,8-15,6% річних, у той час як за вкладами в доларах США можна отримати 1,8-3,1%, а в євро — 0,9-1,9% річних. Як наслідок, питома вага валютних вкладів продовжує скорочуватися і зараз складає менше 44%.Наприклад, середній розмір депозиту в іноземній валюті становить 31 тис грн, що втричі вище, ніж у середньому за банківською системою — 10 тис. гривень.

Читайте також: Грошово-кредитна політика НБУ в 2020 році: чого чекати бізнесу і вкладникам

4. Конкуренція депозитів і ОВДП. Довгий час дохідність ОВДП була істотно вище депозитних ставок. Але останнім часом Міністерство фінансів стало знижувати вартість запозичень. Приміром, ще в лютому Мінфін України розміщував 2-річні ОВДП в гривні під 18% річних, а 17 вересня розмістив 2-річні облігації під 15,52% річних. Таку ж дохідність може забезпечити і гривневий депозит в більшості банків.

Читайте також: Ставки за держоблігаціями продовжують падати

5. Зростання споживчої активності. Інфляція в річному вираженні в серпні знизилася до 8,8%. А номінальні доходи населення зросли на 19,6%, в порівнянні з попереднім роком. Але відкладати більше люди не стали. Темпи зростання депозитів незначні – всього 0,3% за підсумками липня 2019 року. Навпаки, українці починають активніше витрачати гроші. Показники обороту роздрібної торгівлі за підсумками липня зросли на 10,1%, в порівнянні з минулим роком.

Читайте також: НБУ: Інфляція в серпні сповільнилася до 8,8%

Заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Піреус Банку Наталія Решетнікова

Осінь як і раніше, буде сезоном активного залучення депозитів, коли банки будуть пропонувати різні акції та бонусні програми для вкладників, крім відсоткової ставки. Деякі гравці вдадуться до рекламних пропозицій з високою ставкою, при цьому вкладникам варто звертати увагу на ефективні ставки, а не декларовані.

Можуть знизиться ставки за валютними депозитами. Особливо у банків, що раніше відрізнялися своїми пропозиціями від середньоринкових ставок. Ці гравці приведуть свої ставки до загальноринкового показника.

ПАХОМОВ Олег ВікторовичОлег Пахомов, заступник голови Правління – директор з роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро

Вплив облікової ставки на дохідність депозитів не є прямим — на попередні зниження облікової ставки з 18% до 17.5% в квітні і потім до 17% у липні ринок фактично не відреагував. Реалізація Нацбанком курсу на таргетування інфляції і поступове пом'якшення монетарної політики сприятиме поступовому зниженню депозитних ставок. При цьому суттєва різниця в дохідності гривневих і валютних депозитів збережеться, тому що банки продовжать фокусуватися на залученні гривні як ключового ресурсу для кредитування. Цінова політика банків, підкріплювана економічної та курсовою стабільністю, знаходить відображення в уподобаннях населення: за 7 місяців 2019 року портфель вкладів у гривні виріс на 6,5% до 285 млрд грн, валютний – на 5%, до 8,8 млрд доларів (еквівалент 222 млрд грн).

Директор департаменту продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук

Ставки за строковими депозитами будуть знижуватися в середньому на 1% річних у гривні і 0,5% річних в іноземній валюті. Основний вплив на зниження ставок зробить зниження облікової ставки НБУ і стабільна економічна ситуація на валютному ринку. Вплине на них також зниження потреби банків в іноземній валюті, у зв'язку з обмеженими можливостями валютного кредитування. Стабільна ситуація на валютному ринку змінила настрій вкладників, вони віддають перевагу середньо — і довгостроковим вкладам у національній валюті через їх більшу дохідність, яка з запасом перекриває як інфляцію, так і прогнозовану волатильність на валютному ринку.

Голова Правління Forward Bank Андрій Кисельов

Ставки за строковими депозитами вже зараз знижуються. Якщо курс залишиться незмінним або його коливання не будуть критичними, восени дохідність за депозитами знизиться на 0,5%-1%.

Ми не спостерігаємо панічних атак населення, які були, скажімо в 2015 або 2016 роках. Останні 2-3 роки українці психологічно адаптувалися до політичної та економічної турбулентності в країні і вже не реагують на неї так бурхливо, як раніше.

В той же час населення навчилося диверсифікувати свої ризики. Тепер вкладники рідко розміщують кошти на депозит у сумі, що перевищує гарантовану ФГВФО. При цьому, терміни розміщення зростають – це вже не місяць-два –три, а швидше 6-12 місяців. Крім того, частину заощаджень українці розміщують в іноземній валюті – євро і доларах США

Головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик

Восени банки будуть відчувати потребу в гривні, що не дасть змоги суттєво знизити ставки за гривневими депозитами. Швидше — навпаки. Зниження облікової ставки НБУ вплине на ставки за депозитами з певним часовим лагом, ймовірно, вже в 2020 р.

Ставки за депозитами в іноземній валюті залежать від пропозиції таких депозитів з боку корпоративного сектора і населення, а також від попиту на валютні кредити з боку бізнесу. Зараз пропозиція зростає, а попит, у принципі, залишається стійким. Очікую, що ставки за валютними депозитами, ймовірно, істотно не зміняться, можливе лише їх незначне зниження.

У цілому банки не бажають фіксувати високі ставки, дорого залучаючи ресурси на тривалий термін. Тому з початку року в банківській системі частка депозитів фізосіб з терміном більше 1 року зменшилася з 25% до 19% станом на кінець липня.

Читайте також: Дохідність депозитів восени: чи є шанс заробити

Дробот СергійНачальник відділу ринкових досліджень банку Південний Сергій Дробот

Нацбанк відновив цикл пом'якшення монетарної політики, що сприятиме зниженню рівня ставок в економіці. З іншого боку, депозитні ставки фізосіб у гривні повільно реагують на зниження облікової ставки. Восени ж традиційно скорочується рівень ліквідності банківської системи, що буде стримувати зниження депозитних ставок для населення в гривні. Таким чином, восени ми не очікуємо суттєвих змін вартості строкових депозитів у національній валюті.

Що стосується ставок за депозитами в іноземній валюті, то вони будуть знижуватися. Це пов'язано з дедоларизацією банківського сектора, зниженням дохідності інвестицій у світі і зниженням дохідності в Україні за валютним ОВДП.

Євген Благінін, директор департаменту розвитку роздрібних продуктів Альфа-Банку Україна

Істотних змін ставок ми не очікуємо. Ймовірно незначне коливання відсоткових ставок на рівні плюс-мінус 0,5-1 п. п. Все буде залежати від поточної ліквідності, активності кредитування, інфляції, економічної ситуації та потреб банківського сектору. Дефіцит ліквідності буде стримувати зниження ставок. Цінову політику банківської системи більшою мірою формують державні фінустанови. Тому рівень ставок, особливо за валютними депозитами, буде залежати від їх позиції. Якщо держбанки знизять дохідність валютних вкладів, то ринок піде за їх прикладом.

Відмінною рисою вкладників сьогодні є бажання тримати руку на пульсі, мати можливість скористатися сумою вкладу в терміновому порядку, якщо того вимагатимуть обставини. Ми врахували побажання і розробили новий депозит «Зручний» на півроку під 16% річних. Головною перевагою цього продукту є можливість дострокового розірвання. Але навіть в цьому випадку ми йдемо назустріч вкладникам, і не позбавляємо їх доходу за депозитом, а виплачуємо 6% річних за період фактичного розміщення коштів у банку.

Директор з розвитку бізнесу, член правління Ідея Банк, Володимир Малій

Восени ми не прогнозуємо значних коливань ставок за депозитами. Банки будуть зберігати ставки на рівні близько 15% на термін від 3 до 6 міс., і 16% на термін від 6 до 12 міс. і стежити за динамікою зміни облікової ставки НБУ і ситуацією на валютному ринку. Загалом у банків оптимістичні очікування, у зв'язку з усталеною політичною і макроекономічною стабільністю в країні і відсутністю різких курсових коливань. Ідея Банк до свого 30-річчя розігрує для своїх клієнтів — як нових, так і діючих — підвищену ставку за депозитом у гривні в розмірі 30%. Перші 30 переможців акції вже переоформлюють свої депозитні договори за підвищеними ставками, а попереду ще 2 етапи акції.

.

Коментарі - 6

+
+5
laa1999
laa1999
26 вересня 2019, 14:35
#
А как же поручение Президента к НБУ снизить кредитную ставку
+
0
Італій .
Італій .
30 вересня 2019, 9:26
#
Хорошая шутка
+
0
seaman
seaman
30 вересня 2019, 14:17
#
Смешное обещание
+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
26 вересня 2019, 18:48
#
Поручение он может давать НБУ, а не комерч.банкам или даже гос.банкам.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 вересня 2019, 14:05
#
AleksandrBank

Президент даже НБУ не имеет права давать поручений - читайте его полномочия...

Другое дело, что президент Зеленский отличился тем, что пытается увольнять людей, к которым он не имеет по закону никакого отношения, даёт указания госструктурам, которым не имеет права давать указания, и конечно же предоставляет право изменять тарифы тем, кто к этому не имеет никаккого отношения.

Например, на последней встрече с Коломойским Зеленский попросил Беню повлиять на тарифообразование, хотя Коломойский не является сотрудником ни одной государственной структуры, ответственной за тарифообразование.

В этом свете указания Зеленского коммерческим банкам о снижении ставки кредитования - это  тренд времени.
Вроде и дал указание, но если его не выполнят - он вроде и не при чём...

Кстати, до 01.10.2019 осталось всего пару рабочих дней.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
28 вересня 2019, 21:51
#
2. Дефицит ликвидности у банков.

Это какая-то туфта и «лапша»,посмотрите на статистику управления ликвидностью НБУ,который просто «заморился» привлекать ликвидность у комбанков как овернайт,так и двухнедельными депсертификатами.
Так у нас дефицит или профицит ликвидности у банков?

3. Дедолларизация экономики.

Это заявление тоже не соответствует действительности,может быть хотели сказать о дедолларизации банковского сектора - депозитов и кредитов,а не дедолларизации экономики?
Валютная либерализация,которая упрощает обращение валют,и постоянное увеличение объёмов экспорта-импорта,увеличение внешних поступлений разного характера  наоборот указывают на долларизацию экономики.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися