Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 березня 2020, 14:13

Антикризовий депозит: де зберігати дефіцитний долар

Чому сьогодні варто подбати про відкриття валютного рахунку в іноземному банку і як це зробити навіть в умовах карантину у своїй колонці для «Мінфіну» розповіла юрист практики міжнародного бізнесу компанії Juscutum Юлія Денисова.

Населення з початку березня старанно створює дефіцит долара США, а НБУ намагається пом'якшити обвал викидом на ринок валюти через аукціон. Ситуацію погіршують тимчасові обмеження на перетин кордону. Україна ввела їх, копіюючи світовий досвід, і намагаючись вчитися на помилках Італії.

Зупинено авіасполучення і тепер доставка готівкової валюти в країну здійснюється із затримками. Як результат, з 17 березня два великих українських банки «Альфа-Банк» та «ПриватБанк» один за одним зупинили видачу валюти готівкою, запропонувавши здійснювати валютообмін онлайн. Як виняток, долари можуть отримати лише власники депозитів, при цьому доведеться подбати про попереднє замовлення валюти.

Читайте такожЯкі банки повертають валютні депозити в гривні і коли це закінчиться

Українська економіка, яка ще не встигла відновитися від подій 2014 року, стоїть на межі дефолту – держава відчуває складнощі, у зв'язку з необхідністю виплачувати міжнародні борги. Складно передбачити, як довго Україні доведеться жити в режимі карантину і як багато банків виявляться банкрутами в цій ситуації.

Ховаємо долар вдома чи в Європі?

Де тепер зберігати валюту тим, у кого заощадження ледве помістяться в банці з-під крупи або під матрацом? Мало хто хоче відкрити валютний рахунок в українському банку. Все це змушує задуматися про рахунок у закордонному банку.

Читайте також: Чого Україні може коштувати надзвичайний стан

Процедура відкриття рахунку в європейському банку

Кожен банк має власний перелік документів і опитувальників для клієнтів, але, як правило, він більш-менш стандартний. Обов'язково будуть вимагати: паспорт, ІПН, підтвердження місця проживання. Часто документи необхідно перекласти на англійську мову або на мову країни обраного банку і завірити нотаріально.

Також банку важливо розуміти мету відкриття рахунку і джерела доходів фізичної особи. Якщо ж виникло бажання оформити рахунок на юридичну особу, то всі корпоративні документи і дані про власника повинні бути передані до банку.

Іноді відкриття рахунку вимагає особистої присутності. Через це виникали витрати на переліт і проживання. А тепер це зовсім неможливо виконати, у зв'язку з міжнародними карантинними заходами різних країн. Але у випадку наявності представництва банку в Україні, необхідність закордонної поїздки відпадає.

Тому наявність представництва банку в Україні стає ключовим фактором при виборі. Наприклад, представництва Bank of Cyprus і Hellenic bank доступні в Києві.

Також варто звернути увагу на можливість відкрити рахунок дистанційно. Зараз все частіше практикуються відеоконференції менеджерів банку з клієнтами. Наприклад, UBS банк використовує наступну методику. Для відкриття рахунку фізичній особі потрібно завантажити додаток, заповнити анкету і дочекатися відеодзвінка. Надані клієнтом дані пройдуть ретельну перевірку на достовірність.

Якщо ж процедура виглядає надто складною, то можна вдатися до послуг посередників. Вони відкриють рахунок у банку за дорученням, допоможуть із заповненням анкет і підготовкою пакету документів.

Читайте також: 5 неможна під час кризи

В якому закордонному банку найкраще відкривати валютний рахунок

Щоб прийняти рішення, який саме банк сьогодні найбільш стабільний, пропонуємо проаналізувати котирування найбільших банків.

У США найбільше постраждали акції банків Citigroup (падіння на 19%), Bank of America, JPMorgan (падіння на 15% кожного). Банки Італії, Німеччини, Франції та Іспанії зараз не найкращий варіант через географічні особливості розповсюдження вірусу. У Франкфурті котирування акцій Deutsche Bank впали на 12%, у Парижі акції таких банків, як Crédit Agricole і Société Génégenerale, впали в ціні на 10%.

Стабільно відчуває себе швейцарський банк UBS, який на даний момент не знаходиться в самому епіцентрі пандемії і, за словами фінансового директора, зіткнувся з найменшими втратами. Кіпр, до недавнього часу залишався останньою країною ЄС, де були зафіксовані випадки зараження, а найбільш рейтинговими банками країни є Bank of Cyprus та Hellenic bank.

Багато центральних європейських банків знижують ставки, спостерігається синхронізація їх дій у лібералізації грошово-кредитної політики. Але в той же час, державами розробляються пакети стимулюючих заходів для підтримки банківської системи здоровою, незважаючи на вірус, який виявився небезпечним не тільки для здоров'я людства, але і для світової економіки.

Якщо ви все ж бажаєте зберігати грощі на депозитах в українських банках, то кращі умови легко можна знайти у депозитному каталозі на «Мінфіні»

Коментарі - 7

+
0
fravus
fravus
26 березня 2020, 16:26
#
Чи не краще вкласти гроші в американські ETF? Так хоч якийсь приріст у % буде.
+
0
mary27
mary27
28 березня 2020, 9:54
#
ETFам сейчас резко поплохело.
И есть мнение, что это надолго.

Про ''депозит в иностранном банке'', за редким исключением, они откажут в открытии счета.
Или еще хуже — откроют счет, примут деньги, а потом кипрский финмон заблокирует доступ.
Как уже было однажды.

Не надо думать, что все эти проблемы не коснутся Кипра.
+
0
sereja2020
sereja2020
30 березня 2020, 15:15
#
SPY через OB - самое надежное,  или другой ETF (есть на облигации, на облигации, привязанные к инфляции - для боящихся QE), а счет в европейском банке - как сферический конь в вакууме. Кроме того, если у вас его до сих пор нет, он вам и не нужен.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
1 квітня 2020, 19:07
#
Еще можно бонды ДТЕК купить. Очень надежно, фиксированная доходность )
+
+46
vladymyrkiev
vladymyrkiev
30 березня 2020, 23:00
#
Доллар лучше только под вишней. Прибыль можно получать переходя между евро и долларом и обратно, главное это самодисциплина.
+
0
Kalluri
Kalluri
31 березня 2020, 17:01
#
В кеше конечно, можно было не стараться столько букв писать
+
0
iuriivladimirov
iuriivladimirov
1 квітня 2020, 16:55
#
Антикризисный депозит: где хранить дефицитный доллар?
Мадам советует «Представительства Bank of Cyprus и Hellenic bank доступны в Киеве.», « Кипр, до недавнего времени, оставался последней страной ЕС, где не были зафиксированы случаи заражения, а наиболее рейтинговыми банками страны являются Bank of Cyprus и Hellenic bank». 
А теперь вспоминаем, чем знаменит Кипр (ну кроме пляжей).
https://www.forbes.ru/finansy/regulirovanie/235754-kiprskaya-desyatina-kak-rossiyane-za-odin-den-lishilis-35-mlrd
Ага, тем что у держателей счетов там взяли и списали от 6,75 до 9,9% со счетов. Просто взяли и списали."
Решение распространяется абсолютно на всех — от корпораций до школьников и граждан других государств".
А так, да-Кипр лучшее решение.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися