Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 березня 2020, 14:22

«Нам не можна помирати з голоду». Чого Україні буде коштувати надзвичайний стан

Сьогодні Кабмін затвердив введення режиму надзвичайної ситуації на всій території України на 30 денний термін і продовжив карантин до 24 квітня. Але якщо хвороба буде і далі розповсюджується нинішніми темпами, влада цілком може піти і на більш жорсткі заходи.

«Мінфін» зібрав думку експертів та бізнесу про те, чим обернеться для вітчизняної економіки введення надзвичайного стану.

НС вже є, що далі 

Інформація про те, що Президент планує ввести надзвичайний стан, з'явилася на початку тижня. Як повідомили ЗМІ, очікувалося, що за це рішення Верховна Рада проголосує 24 березня. Коментуючи такі перспективи, Володимир Зеленський зазначив, що будь-які дії влади будуть спрямовані на збереження життя і здоров'я українців. Але коли планується ввести ЧП — глава держави не уточнював.

«Зараз немає необхідності введення надзвичайного стану в Україні. На цьому тижні так не виглядає, що є така потреба », — заявив прем'єр Денис Шмигаль в ефірі телеканалу ICTV.

Але вже сьогодні обмежувальні заходи були посилені. «Ми продовжуємо карантин і вводимо надзвичайну ситуацію на всій території України на 30 днів терміном до 24 квітня 2020 року. З можливістю його подальшого продовження згідно з чинним законодавством. Або, якщо ми впораємося і переможемо цю ситуацію швидше, тоді будемо приймати окреме рішення на засіданні Кабміну », — сказав Шмигаль сьогодні на засіданні уряду.

Однак, відмова від надзвичайного стану зараз зовсім не означає, що влада остаточно відмовилися від цієї ідеї, особливо якщо кількість хворих зростатиме. Серед заходів, які передбачає ПП — зміна роботи підприємств. Оскільки ж мета влади якомога більше людей відправити на карантин, можна очікувати, що припинять роботу всі підприємства, крім стратегічних.

Читайте також: У січні-лютому Україна експортувала засоби захисту від вірусів на $ 15,2 мільйона

Таку ідею висунув міністр МВС Арсен Аваков. На його думку, працювати мають підприємства критичної промислової інфраструктури. «Решта повинні бути закриті і люди повинні бути вдома на карантині. Про збитки і компенсації подумаємо і вирішимо пізніше, коли вживаємо », — заявив міністр.

Обмежень вже вдосталь

Перспектива повної зупинки роботи налякала вітчизняний бізнес. Ряд бізнес-асоціацій підготували спільний лист, в якому вказали на неприпустимість заходів, які здатні вдарити по економіці.

«Якщо зупинити більшість компаній, мільйони українців втратять роботу, а бюджет — більшу частину доходів. Соціальні наслідки будуть дуже негативними, велика кількість людей, не маючи накопичень і втративши засоби до існування, від відчаю можуть вийти на вулицю з протестами, а фінансових і організаційних ресурсів для боротьби з вірусом у держави станет набагато менше. Відповідно, наслідки пандемії будуть дійсно критичними», — попереджають бізнесмени.

Настав час економити. Обирай вигідний депозит в каталозі від «Мінфіну»

Представники бізнес-об'єднань звертають увагу, що для боротьби з COVID-19 Україна вже впровадила навіть більш жорсткі заходи, ніж країни, де коронавірус набув куди більшого поширення.

«Країни, де кількість хворих на мільйон осіб перевищує показники України в сотні разів (Німеччина, Нідерланди, Швеція), використовують тільки частину заходів, запроваджених в Україні. У той же час, в Україні планується нове істотне розширення комплексу заходів, яке можна порівняти тільки з впровадженими в найбільш постраждалих регіонах Італії і Китаю», — підкреслюють представники бізнесу.

У листі відзначається, що у разі продовження карантину на кілька місяців, ВВП України у 2020 році впаде на 9%, а курс гривні може досягти 35 грн/дол. Але якщо залишаться працювати тільки стратегічні підприємства, то наслідки можуть стати ще критичнішими.

На ризики звернули увагу і економісти, які також підготували публічне звернення до влади. «Ціною повної зупинки економічної діяльності стане різке збіднення громадян, зростання злочинності, падіння доходів бюджету та відсутність коштів на фінансування медицини та інші критичні витрати», — переконані вони.

Світ не закривається

У тому, що українська влада може переборщити із заходами боротьби проти COVID-19, переконаний також президент UBC Group Ігор Гуменний. «Офіси у нас від Сантьяго до Шанхаю. У такому вигляді, як це передбачається робити у нас, з повною зупинкою бізнесу, що не належить до критичної інфраструктури, не робили ніде. Хіба тільки в окремих регіонах Китаю або Ломбардії в Італії. Скрізь все робиться, щоб мінімізувати економічні втрати», — пояснив підприємець.

За його словами, у США для бізнесів, де працюють більше 200 осіб встановили спеціальні вимоги з безпеки, а де менше – не обмежували роботу. Промисловість не зупиняється також в Канаді, Іспанії, Португалії, Німеччині, Чехії. Металургійний завод працює навіть в італійській Ломбардії, підкреслює Гуменний.

Читайте такоже: Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

«Інша справа, що були випадки захворювання на заводах в Італії, Іспанії, Португалії — тоді підприємства закривали на тотальний карантин і тестування всіх контактерів, але потім і відкривали», — пояснив він, як працюють обмеження в західних країнах.

Наслідки можуть бути гіршими

«Зупинка підприємств вб'є економіку. І наслідки будуть гіршими, ніж від коронавірусу. Приблизно половина економіки України — це експорт. І це переважно агро і промисловість. Можете собі уявити, що станеться, якщо ці галузі зупиняться», — попереджає колишній міністр економіки Тимофій Милованов.

«Подумайте, який це сигнал для всього іншого світу. В жодній країні світу не ввели НС через короновірус. Надзвичайний стан планують запровадити в Україні, де економіка і без того ослаблена, перебуває в жалюгідному стані. Це просто доб'є нашу економіку», — переконаний засновник компанії Укр-Китай Коммунікейшин В'ячеслав Лисенко.

За його словами, НС — це крок не до порятунку від COVID-19, а до прірви. Адже навіть передбачити, наскільки важкими будуть наслідки такого кроку, неможливо.

Завдавши удар по економіці, обмеження практичної користі не принесуть, переконаний співвласник холдингу «Молочний альянс» Олександр Деркач. «Нам потрібен не надзвичайний стан. Нам потрібний чіткий і продуманий план подальших дій, а не ось цей хаос і базікання. Що вирішить НС? З'явиться відразу новий план і нові люди?», — риторично запитує він.

Також, звертає увагу Деркач, навіть нинішній карантин не працює, адже, наприклад, мережа гіпермаркетів Епіцентр продовжує торгівлю.

На випадок непередбаченої зупинки роботи, практично ні в кого немає фінансової подушки безпеки, вважає засновник компанії «Прайм» Дмитро Леушкін.

Читайте також: Падіння цін на нафту і карантин: скільки буде коштувати бензин на АЗС в Україні

У той же час, переконаний він, інформаційна хвиля, пов'язана з COVID-19, повинна піти на спад. «Після тижня статистики, коли число інфікованих різко зросте за рахунок заробітчан, що повернулися до нас,, всі почнуть розуміти, що паніка зайва. Головне за цей період не нарубати дров», — підкреслює він. На думку Леушкіна, у нас дуже ніжна і тендітна економіка і нам не можна помирати з голоду.

Олексій Писарєв

Коментарі - 11

+
+61
Тарас Ковриженко
Тарас Ковриженко
25 березня 2020, 14:33
#
Что за ерунда? Режим чрезвычайной СИТУАЦИИ, а не положения.
+
0
Тетяна Делл
Тетяна Делл
25 березня 2020, 15:06
#
Вы правы, сегодня Кабмин ввел режим чрезвычайной ситуации по всей Украине. https://minfin.com.ua/2020/03/25/42413052/
Но всего пару дней назад вполне серьезно рассматривалась и возможность введения чрезвычайного положения. Ее активно обсуждали и экономисты, и бизнес. Эта статья именно о том, чего может стоить стране более радикальная мера — чрезвычайное положение.
+
0
Тарас Ковриженко
Тарас Ковриженко
25 березня 2020, 15:11
#
Поправили, спасибо. А то в первом абзаце было написано, что чрезвычайное положение ввели.
+
+44
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
25 березня 2020, 16:45
#
А если у вируса инкубационный период около 2-х недель - нужно действовать «по факту» или с «опережением»?
Бизнес пока трупы не увидит не остановится по ходу.
+
+75
sadbuttrue
sadbuttrue
25 березня 2020, 22:59
#
Ми всі побачимо ще більше трупів від зупинки економіки. Те що робить ця влада це величезна помилка і невдовзі ми всі це побачимо і відчуємо.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
26 березня 2020, 9:30
#
В сложных ситуациях не бывает простых решений. Жертвы неизбежны. Вопрос - это будут чьи-то жизни или кошельки?
P.S. Про то, что начнем вымирать от голода - я, извините, не верю.
+
0
Італій .
Італій .
29 березня 2020, 22:13
#
Ну, не умрем мы от голода как раз потому что никто не будет соблюдать тотальный карантин. И сейчас хотя много мелких бизнесов позакрывалось, возможно просто потому что по телевизорву так сказали, а не потому что сами так решили, часть продолжает работать. К примеру торговые центры строительно-ремонтной тематики (Эпицентр, Будмен), обменки, некоторые кофейни и рестораны (поменяв формат работы на только на вынос или по доставке). Потому я и сам не думаю что через три месяца мы уже будем костры палить вместо электричества. Но все же паралич транспортного сообщения даст себя знать в ближайшее время и отхаркивать мы это будем долго. Стоило ли оно того? Мне кажется что нет, по крайне мере на первом этапе это создало гораздо больше проблем, чем спасло жизней.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
30 березня 2020, 17:03
#
Я не медик, мне сложно оценить на бытовом уровне реальную опасность. Особенно, как в этом случае, когда враг «невидим» и сразу себя не проявляет.
Предлагаете людям несведущим решать стоило или нет?
Я согласен на все 100% что это жестко - так отрубать артерии экономике, но думаете этого не осознают те, кто принимает такие решения?
Современный человек уникальное существо - мы просто забыли, что такие опасности существуют вот и думаем, что это какой-то «флешмоб» или «шоу».
P.S.
А то, что у нас законы не исполняют - не секрет.
В таких как раз ситуациях сразу понятно и наглядно все становится. Ложили все на то, что сверху говорят - раз не штрафуют - значит можно.
+
+29
Apollo17
Apollo17
26 березня 2020, 11:48
#
А вы специально фото вставили бабушки в шлепанцах летом в каком то магазине?
Зачем вы сеете панические настроения - вас же разные люди читают.

Редакция - еще раз вопрос к вам ЗАЧЕМ способствуете панике?
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
26 березня 2020, 12:21
#
Ну, также привлечь больше людей получается. Нужно перчинки. Надо было бабку вообще лежачую в луже крови сфотать.
+
0
Nippy
Nippy
28 березня 2020, 16:51
#
До *** такие карантины!
В парках на скамейках по 5-7 тел пиво хлебают
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися