Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2020, 12:28

Космічне зростання біткоїна та майбутнє Ефіра

У листопаді ціни на криптоактиви показали колосальне зростання. Центром загальної уваги став біткоїн. Його ціна зросла з менш ніж $14 тис. 1 листопада до нового рекордного максимуму $19 888. Про основні події на ринку криптовалют розповіли аналітики біржі Binance. «Мінфін» обрав головне.

Ключовий момент в історії біткоїна

Значне зростання на 42% у листопаді стало ключовим моментом в історії біткоїна.

Слідом за біткоїном підтягнулися альткоїни з найбільшою капіталізацією. Вони показали хороше зростання і дали інвесторам можливості для диверсифікації. В результаті значно зросла вся економіка криптовалют - її ринкова вартість перевищила позначку в $560 млрд.

Ethereum, друга за величиною ринкової капіталізації криптовалюта, також показала феноменальне зростання за цей місяць, додавши понад 59% до вартості. Успішний запуск стейкінга ETH 2.0 позитивно позначився на курсі альткоїна. 1 грудня після офіційного запуску ETH 2.0 на ринку Ethereum спостерігалася підвищена волатильність. Курс ETH всього за кілька хвилин впав більш ніж на 11% — з $635 до $560, що є типовим зразком «продажу на новинах». Ціни на Ефір потім відновилися до попередніх рівнів і актив торгувався в діапазоні від $590 до $600. Ethereum зріс більш ніж на 350% за цей рік, а його ринкова вартість перевищила позначку в $65 мільярдів.

Інший великий гравець на ринку, XRP, відновився після багаторічного спаду, що послідував після стрибка більш ніж на 177%. Забута раніше криптовалюта зросла в листопаді більш ніж втричі з $0,22 долара до $0,78. Багато прихильників криптовалют скептично ставляться до XRP, і вважають, що проект занадто централізований і нічим не відрізняється від традиційних баз даних. Незважаючи на існуючу критику, власники XRP вважають, що токен продовжить зростати, оскільки все більше корпорацій і фінансових установ починають цікавитися криптовалютою.

Зростання біткоїна у 2020 році стало несподіванкою для багатьох досвідчених інвесторів. Починаючи з часів криптоманії 2017 року, біткоїн завжди піддавався активній критиці, в основному з боку консервативних представників сфери традиційних фінансів. На даний час інституційні інвестори, в тому числі відомі керуючі фондами, поступово переходять до прийняття та впровадження біткоїна.

Зростання обсягу деривативів

Біткоїн-бум призвів до сплеску обсягу торгів ф'ючерсами на великих біржах. 26 листопада на Binance Futures був зареєстрований найвищий обсяг торгів за добу — понад $37 мільярдів. Загальний обсяг торгових операцій на Binance Futures досяг позначки понад $450 мільярдів, що є найвищим місячним показником з моменту запуску платформи. Різке зростання торгової активності і обсягу допомогло Binance Futures збільшити свою частку ринку і зміцнити позиції в якості ведучої біржі деривативів.

Контракти на Біткоїн становили більшу частину торгового обсягу в листопаді, в середньому досягаючи понад 60% від загального обсягу в перші два тижні. В останні два тижні листопада обсяг перемістився в контракти на альткоїни, тому що трейдери почали займати ці позиції в очікуванні ЕТН 2.0, офіційний запуск якої відбувся 1 грудня.

Посилення бичачого тренда

Оскільки ціна на біткоїн різко зросла до $20 000, відкритий інтерес на Binance зміг досягти рекордно високого рівня, який перевищив $2,6 мільярда. Це безсумнівно найбільший показник в індустрії. У листопаді середній показник відкритого інтересу за добу піднявся до $1,9 мільярда, продемонструвавши зростання в 58%, в порівнянні з жовтневим показником в $1,2 мільярда.

Зростання цін в поєднанні зі зростанням відкритого інтересу може свідчити про те, що на ринок «хлинули» нові гроші (що відображають нові позиції). Це можна вважати ознакою бичачого сантимента в тому випадку, якщо зростання відкритого інтересу підживлюють лонг позиції.

Як і у випадку з тенденціями обсягу, до кінця листопада частка контрактів coin-margin у відкритому інтересі поступово піднялася з рівня нижче 15% до рівня, що перевищує 25%. Це свідчить про зростаючу популярність ф'ючерсів coin-margin серед користувачів Binance.

Що буде з Ефіром після запуску 2.0

Хоча останнє досягнення біткоїна, безумовно, рясніло в багатьох заголовках, нещодавно відбулася ще одна важлива подія, здатна істотно вплинути на всю криптовалютну економіку. Звичайно ж, цією революційною подією став Ethereum 2.0.

Читайте також: У блoкчeйні Ethereum відбувся нeoчікуваний xapдфopк

Оновлення ETH 2.0 направлено на поліпшення мережі Ethereum за трьома вирішальнимb напрямками: сумісність мережі, масштабованість і безпека. Крім того, оновлення змінить механізм консенсусу Ethereum на Proof-Of-Stake, який стимулює блокування Ефіру серед інвесторів заради отримання винагород за стейкінг. Оскільки необхідний депозитний поріг вже був досягнутий, була офіційно запущена перша велика частина оновлення Ethereum 2.0, відома як Фаза 0.

Після завершення Фази 0 наступним кроком на шляху до поліпшення мережі Ethereum стане створення фрагментованих ланцюгів. Очікується, що це значуще оновлення буде запущено у 2021 році і допоможе підвищити швидкість мережі. Під час Фази 1.5 ETH 1.0 та ETH 2.0 спробують перемістити всіх користувачів і активи в нову мережу, одночасно підтримуючи існуючі операції. Дій подібного масштабу раніше не було.

Оновлення, спрямоване на підвищення ефективності Ethereum для користувачів, різко збільшить кількість варіантів його використання. Для повної реалізації оновлення потрібні місяці, а то й роки. Буде потрібен час для перенесення існуючих децентралізованих додатків і робочих процесів розробників в нову мережу. Тому ефект від поновлення може відчуватися не відразу.

При цьому воно буде мати довгостроковий ефект. Компанії і розробники не стануть без оглядки стрибати на борт і в повному обсязі починати роботу в новій мережі. Навпаки, цей процес буде поступовим. Він буде спрямований на підтвердження і зміцнення довіри до нової системи. В силу цього, в кінцевому рахунку з часом зросте ступінь використання.

А тепер питання на мільйон доларів: чи може оновлення ETH 2.0 підігріти попит і привести ETH до нових історичних максимумів?

Коментарі - 11

+
0
bonv
bonv
7 грудня 2020, 17:27
#
Приунили теоретики-пірамідники:)))
+
0
ballistic
ballistic
7 грудня 2020, 20:39
#
Любителі халяви теж щось мовчать. :)
Набридла ця надокучлива реклама крипти, вже нецікаво коментувати.
+
+29
bonv
bonv
7 грудня 2020, 22:32
#
Українці заробили 8 млрд доларів на криптовалюті за останні 12 місяців - Chainalysis. Привіт теоретикам-мммщикам:)))
+
+15
ballistic
ballistic
7 грудня 2020, 23:03
#
Точно «заробили»? І точно в доларах? :)

Також за даними аналітичної компанії Chainalysis, крім українців, найбільше в світі на крипотвалюті «заробляють» росіяни, венесуельці, китайці, кенійці, нігерійці, колубмійці, в'єтнамці...

«Географія» якось дуже схожа на географією діяльності пріснопам'ятного Мавроді. Совпадєніє? ;)
+
0
bonv
bonv
8 грудня 2020, 11:33
#
Проблеми з читанням чи осмисленням? Українці заробили 8 млрд доларів на криптовалюті за останні 12 місяців - Chainalysis. Так точно заробили чи не точно?:) Є бажання про це поговорити? Будь-ласка з кимось іншим..
+
0
ballistic
ballistic
8 грудня 2020, 12:35
#
Якщо сліпо вірити написаному в «інтернетах», то в осмисленні нема потреби. :)
Питання риторичні, відповідати не обов'язково.
+
0
sanch ☺
sanch ☺
8 грудня 2020, 13:44
#
А сколько потеряли?
+
0
Alpenstein
Alpenstein
9 грудня 2020, 11:58
#
Та отож. За то время, что я использую биток для оплат, он сходил с 19к до 3к, теперь подскок до 18-19к. Если взять строго участок в 12 месяцев, то заработок космический. Но если с учетом пика 17-го года и дальнейшей просадки, то люди даже в ноль еще не вышли. И это за 3 года, в течение которых действовала инфляция, а менее диджитализированные не теряли, а просто и скучно зарабатывали на депозитах, дивидендах и т.п.

Образ ЖРД и ионного двигателя.
+
0
ototo
ototo
8 грудня 2020, 11:04
#
Согласен, рынок перекуплен, на хаях загоняют последних их стада. Цель у биткоина 300$ тыс. но будет это в конце следующего года, а пока будут сильные качели.
+
0
Vintristan
Vintristan
8 грудня 2020, 9:02
#
«Крипта росте, крипта падає». Мантра для вузьколобих. Заробляти на криптовалюті потрібно було роки два-три назад. На даному етапі інвестування в крипту як лотерея. Виграє тільки адміністратор цього процесу.
+
0
vitalik7417
vitalik7417
8 грудня 2020, 21:18
#
Кто купил на дне и у кого яиц хватило дотянуть до этого времени, если сейчас выйдут то 600% поднимут)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися