Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2020, 15:17

Як 600 мільйонів від ЄС врятували гривню

600 млн євро, отримані Україною від Єврокомісії в рамках програми макрофінансової допомоги, кардинально змінили розклади: уряду буде простіше впоратися з бюджетним дефіцитом, відпала необхідність в пожежному виході на зовнішні ринки. Все це позитивно позначиться на гривні. Але уряд повинен скористатися цією можливістю і переформатувати боргову політику.

Що було з держфінансами ще 2 дні тому

Ще в листопаді уряду не вистачало приблизно $3 млрд., щоб закрити бюджет цього року. Принаймні, так говорив міністр фінансів Сергій Марченко. Пізніше цю інформацію побічно підтвердив і прем'єр Денис Шмигаль, заявивши, що для закриття бюджету країна може позичити $1 млрд. на зовнішньому ринку і ще 50-60 млрд. грн на внутрішньому. Що в сукупності становить ті ж $3 млрд.

Читайте також: Головні події в українській економіці: що буде з курсом долара і євро (відео)

Однак реально перекрити такий величезний дефіцит було дуже непросто. Оскільки під великим питанням залишалася можливість залучити заявлену суму на зовнішньому ринку. Розраховувати на гроші МВФ цього року вже було безглуздо: на порядку денному стояло питання не про виділення чергового траншу, а лише про прибуття місії фонду.

А з виходом на зовнішній ринок Україна могла банально не встигнути. Адже з 25 грудня, коли світ починає святкувати католицьке Різдво, світові ринки просто завмирають, ліквідність торгів падає, а потенційні іноземні інвестори йдуть на канікули.

Але навіть якщо б Україна встигла розмістити новий випуск євробондів до цієї дати, інвесторам довелося б запропонувати значну премію в дохідності. Адже ліквідність ринку починає падати ще до настання Різдва. Плюс наспіх організоване розміщення залишило б інвесторам мало часу для прийняття рішення. А це, в свою чергу, негативно позначилося б на рівні попиту на українські папери.

Тому, навіть незважаючи на позитивну кон'юнктуру на світових ринках, розміщення нового випуску євробондів України могло виявитися або провальним, або дорогим.

Але справа в тому, що уряд, на додачу до всього, ще й навмисно не поспішав виходити на зовнішній ринок. Певна частка логіки в цьому була. Денис Шмигаль пов'язував цю подію з оголошенням дати приїзду місії МВФ і пояснював, що мова може йти про залучення так званого бридж-кредиту. Тобто, Україна збиралася позичити гроші на короткий термін до отримання грошей від МВФ. А приїзд місії і заява МВФ про продовження співпраці повинні були стати позитивним фоном для виходу на зовнішній ринок, що дозволяє позичити гроші за менший відсоток.

Читайте також: Deutsche Bank очікує падіння економіки України на 5,5% ВВП

З іншого боку, така неквапливість могла приpвести до дуже сумних наслідків. Адже з розміщенням євробондів можна було б і не встигнути. А в цьому випадку довелося б в «пожежному» порядку шукати відсутні $3 млрд. всередині країни.

Внутрішній ринок, навіть з урахуванням ставок за ОВДП, які зросли на 2-3%, просто б не зміг дати потрібні 90-100 млрд. грн. Без допомоги НБУ влада змогла б позичити тільки половину від потрібної суми. Тому Нацбанку довелося б надрукувати ще 40-50 млрд. грн і роздати їх банкам, щоб ті купили на них ОВДП.

Це не кращим чином позначилося б на гривні. Плюс до цього негативний ринковий настрій навколо нацвалюти створював би контекст того, що відбувається. В умовах девальвації гривні вже наступного року інвестори захотіли б більшої дохідності за ОВДП. І проблеми з боргами через це перекинулися б і на наступний рік.

Як змінилася ситуація

Після отримання допомоги від Єврокомісії ситуація з бюджетом кардинально змінилася. 600 млн. євро за нинішнім курсом — це приблизно 20 млрд. грн. І якщо до них додати ті 40-50 млрд. грн позик за ОВДП, які можна залучити без допомоги НБУ, то загалом можна буде перекрити вже 60-70 млрд. грн.

НБУ в цьому випадку потрібно буде видати вдвічі менше рефінансування банкам під купівлю ОВДП, що само по собі вже буде не так сильно тиснути на гривню. До того ж, макрофінанс від ЄС — це чистий приплив грошей в країну за платіжним балансом. Це також позитивний фактор для курсу гривні. За рахунок цього ефекту невеликий рефінанс від НБУ на 20 млрд. грн буде знівельовано.

Але проблема в іншому: цього разу державні фінанси врятував випадок. Наступного разу такого успіху може і не статися. Перспективи подальшої співпраці з МВФ поки що вельми туманні. А це означає, що вже дуже скоро країна знову може опинитися в подібній ситуації. А якщо так, то на майбутні періоди, потрібно мати реальний план «Б», який підстрахує державні фінанси.

План «Б» для бюджету

Зараз кон'юнктура зовнішнього ринку сприятлива для розміщення євробондів: світ потопає в грошах, апетит до ризику зростає, інвестори охоче купують активи країн, що розвиваються. Євробонди України, які торгуються на світових ринках, з кінця жовтня зростають в ціні, а разом з цим дохідність за ними падає.
Наприклад, дохідність євробондів України з погашенням 1 вересня 2023 року, які торгуються в доларах США, становить 4% річних (графік нижче).

За даними терміналу EXANTE

Дохідність за облігаціями з терміном погашення у вересні 2021 року становить 2,2%, а за облігаціями з погашенням у 2027 році — 5,4%. Ці дохідності зараз набагато нижчі, ніж були минулого або позаминулого року. І навіть нижчі, ніж влітку цього року, коли Україна розмістила свій попередній випуск євробондів. Надлишок грошей на світових ринках позначається і на українському борзі, що торгується на міжнародних ринках.

Читайте також: Нерезиденти почали купувати ОВДП

Затримка у співпраці з МВФ, звичайно ж, підвищує ризики України в очах інвесторів. Але, з іншого боку, ніхто не очікує дефолту. Основний тягар зі зростання ризиків інвестори перекладають на курс гривні, і тому на дохідності за валютними облігаціями ця ситуація не сильно позначається.

Важливий плюс — з літа Україна має рейтинг «B» ( «A» — найбільш платоспроможний позичальник, «С» — навпаки) від трьох ключових рейтингових агентств світу — Fitch, Moody's та Standard & Poor's. А це дуже вагомий аргумент в руках України. Інвестори на світових ринках готові позичати гроші країнам з рейтингом «B» без огляду на наявність співпраці з МВФ.

І такою кон'юнктурою ринку Україна може скористатися. Адже ніщо і ніхто не заважає країні після Нового року в звичайному порядку, з повноцінною попередньою підготовкою випустити євробонди на зовнішньому ринку, скажімо, на ті ж $3 млрд. без будь-яких премій до відсотку за дохідністю. І випустити не короткі «пожежні» облігації, а, скажімо, 2-річні папери з дохідністю 3-3,5% річних.

Так, таке розміщення буде дорожчим, ніж короткі облігації, на 1%. Але від суми $3 млрд. різниця складе $30 млн. на рік за ціною обслуговування. Ця сума здається великою. Але за рахунок цього країна застрахується від потенційних проблем в майбутньому, в тому числі і від можливих перебоїв у співпраці з МВФ. А якщо так, то держфінанси будуть стабільнішими й інвестори будуть закладати менший ризик при подальших операціях з боргом України. Це означає, що ставки будуть нижчими і це з лишком, можливо, навіть в рази відіб'є витрати.

Для порівняння можна взяти поточну ситуацію, коли уряд в пожежному порядку змушений буде позичити до 70 млрд. гривень за ставками, які зросли на 2-3% буквально за місяць. У річному вимірі це буде коштувати 1,4-2 млрд. грн додаткових витрат з обслуговування.

Навіть якщо ми отримаємо черговий транш від МВФ, позичені на зовнішньому ринку гроші стануть своєрідною подушкою безпеки. Бюджет країни може менше позичити на внутрішньому ринку, де, до слова, ставки набагато вищі, і залишити банкам ліквідність для збільшення кредитування всередині країни.

Михайло Федоров

Коментарі - 50

+
+145
i850
i850
10 грудня 2020, 16:25
#
Мы больше платим по долгам чем получаем оттуда. Хватит!
перестать платить долги  за украденные кредиты - пусть к Пороху, Тимошенку  и Янукочу идут. И не брать новых кредитов
+
+70
i850
i850
10 грудня 2020, 16:26
#
Объявить дефолт на 5 лет - пока экономика не вылезет с жопы.  Он Африке регулярно все списывают.  Послать европу и мфв в *** ! 
+
+385
SAndreyS
SAndreyS
10 грудня 2020, 18:34
#
Чтобы списали как Африке, нужно жить как в Африке. Хотите спустится по уровню жизни?
+
+125
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 10:02
#
Та то ж пролетарии, им главное, чтобы не было богатых, всех в г**но :)
+
+30
ruvex
ruvex
11 грудня 2020, 17:10
#
Полистайте статистику мы уже на уровне Африканских стран.
+
+34
locustsucol
locustsucol
12 грудня 2020, 4:13
#
По количеству Тесла на улицах? По уровню безконтактной оплаты при оплате товаров? По уровню развития ядерной енергетики, промышленности, культуры, сферы услуг, айти индустрии? По доступности интернета гражданам? Доступности школ, университетов, медицины? Может, по уровню популизма, манны небесной в головах избирателей? — а! Тут правда. — избирателю очень хочется думать что он в африке, потому что ему так говорят его любимые ламповые источники, чтобы объяснить почему он в ***, вместо того, чтобы пойти учиться, и поменять работу.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
13 грудня 2020, 15:53
#
Африка разная бывает, так вот, той что списывает до нас как до Луны.
+
+9
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 10:03
#
«Дефолт на 5 лет» - а с какого по какое число, если не секрет?
+
+11
Італій .
Італій .
10 грудня 2020, 19:26
#
Путь к Пороху. Ну да.
+
+15
preyvanamor
preyvanamor
11 грудня 2020, 0:22
#
В японії борг вже більше 200% ВВП і нічо, і живуть... в японії центр. банк на днях став найбільшим тримачем японських акцій і нічо, і живуть...
+
0
R S
R S
30 грудня 2020, 22:12
#
На конец 2019 г. госдолг Японии составил 238% от ВВП.
Но эта цифра не пугает инвесторов по нескольким причинам.

1. Япония — эмитент резервной валюты. Может выпускать деньги (в виде долга) в необходимом количестве.
2. Госдолг на 88,5% состоит из гособлигаций. Из них 95% долга владеют резиденты страны (т.е. внутренние инвесторы).
3. Устойчивости облигационного рынка Японии во многом способствует высокий уровень личных накоплений населения. Многие граждане страны в прямой или косвенной форме вкладываются в долговые бумаги правительства.
4. Япония располагает существенными ЗВР: валютные резервы составляют 1256,4 млрд долл. (это 24,8% ВВП), физическое золото — 34,6 млрд долл., или 765,2 т.

Кстати, в Японии критически относятся к рекомендациям МВФ. Страна предпочитает проводить самостоятельную кредитно-денежную политику и здесь считают, что предлагаемые МВФ меры не отвечают специфике японской внутренней среды.

Поэтому они могут позволить себе наращивать госдолг и далее.
+
+64
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 грудня 2020, 9:54
#
Мне кажется, когда у человека ничего нет, то как-то проще ему становиться произносить фразы из серии «никому» и «ничего». Так не далеко до «закрыть границы» и «давайте национализируем все награбленное у народа». Чистый популизм. Украине и ее народу нужно учиться играть в долгую и держать данное слово, а не спрыгивать с обязательств, как только припекло.
Других вариантов еще никто не придумал:
1. Двигаться со всем цивил. миром в ногу где уже есть правила игры.
2. Двигаться в другом направлении, но существующие примеры (и прошлые), как-то отталкивают от этого.
3. Придумать свой путь. Но для этого должно быть много всего и вряд ли это сценарий для Украины (последние 29 лет тому подтверждение).
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 грудня 2020, 9:55
#
ИМХО!
+
+94
34526183
34526183
11 грудня 2020, 11:05
#
ИМХО, не стоит человеку отвечать в принципе, если он ставит «дефолт» и «экономика вылезет из жопы» в одно предложение. xD
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 грудня 2020, 15:59
#
Улыбнуло! :-)
+
0
alexat3107
alexat3107
11 грудня 2020, 11:43
#
Это не они брали, а Украина, с них как с гуся вода.
+
0
23921044080
23921044080
30 грудня 2020, 21:24
#
Знаете, что потом с гусями делают?
+
0
ruvex
ruvex
11 грудня 2020, 17:09
#
Платим 16+, а получаем 2. Зато Нафтогаз вывел из страны 225 млрд. грн., что есть нынешним дефицитом бюджета. Нарды по украински.
+
+14
locustsucol
locustsucol
12 грудня 2020, 4:19
#
Радио выключите пожалуйста.
+
0
ruvex
ruvex
5 січня 2021, 20:44
#
Беруши в помощь.
+
0
Z SZ
Z SZ
10 грудня 2020, 17:40
#
Остановитесь!
+
+70
Teopa
Teopa
10 грудня 2020, 17:59
#
Движение жизнь - а в клетке при застойных процессах будет КНДР. 

Мир живет в глобализации - французы покупают долг Тайланда, а тайцы бразильский, а те французкий.  Надо убрать финансовые ограничения.  Ато это же совок когда НБУ разрешил украинцам 100 тыс евро инестировать зарубеж.  
Представляю ситуацию при которой США бы разрешили Баффету инвестировать за рубеж только миллион в год.  Да Баффет удрал бы из США с деньгами. 

Деньги это кровь экономики - они должны свободно циркулировать.  Нет вообще разницы внутренний долг или внешний. Ведь частный капитал везде одинаковый и везде хочет оно и тоже. Считает риски и доходности.

А с такой позиции зачем занимать внутри в гривне по 10% если за пределами можно взять по 3% в долларе.   В гривне выгодно только в оном случае если в планах стоит уронить гривну в будущем и тем убить доходность.  

А вообще без кредита. Так так не бывает. Кредит двигает экономику и дает деньгам вращаться в экономике. 
+
+27
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 грудня 2020, 10:03
#
И чем меньше преград для движения, тем лучше перспективы для увеличения потоков. А лучше с больших потоков брать чуток, чем типа много, но с маленьких потоков.
Жадность мешает это понять.
Беда Украины - это ее ПСЕВДО потенциал о котором многие говорят.
Надо было быть маленькой и без ресурсов (Япония, Сингапур, Британия, Корея и т.д.), чтобы бы было ой как тяжело и других путей кроме наверх просто не было.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 грудня 2020, 10:07
#
Фраза «без ресурсов» - это условность и относительное понятие в данном контексте.
+
+15
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 12:59
#
Согласен. Этот «потенциал» живёт только в головах — «Да у нас же вооон какой потенциал, всё хорошо, можно идти пить пиво».
Главный потенциал любой страны — не заводы-пароходы, не банки, не технологические компании, и даже не чернозёмы, а люди и их идеи. А обучать, развивать и применять — это долго и нелегко, в отличие от «купил квартиру/доллар за X продал за Y — пэрэмога, Ылон Маск!!1 А хто це мої грошэнята сп***ыв?! FFFfffufuufffrustration!!!»
+
0
R S
R S
11 грудня 2020, 20:43
#
Юрий Новокрещенов:  «Беда Украины - это ее ПСЕВДО потенциал о котором многие говорят.» 

Беда Украины - это люди с мышлением и суждениями, подобными вашему. И чем меньше будет таких ущербных «мыслителей», тем быстрее будет происходить выздоровление страны.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 січня 2021, 15:26
#
Ок
+
+189
Італій .
Італій .
10 грудня 2020, 19:24
#
Спасли?

Не могу не напомнить жесткую сатиру комика Владмира Зеленского на тему того как панамский шоколадный барыга деньги по миру выпрашивал
https://youtu.be/6peyoMKanxc

Хороший был комик, жаль давно в выступлениях Квартала его не видно. Никто не знает куда он пропал?
+
+104
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 грудня 2020, 10:04
#
Вы просто видимо перестали ТВ смотреть. Все также выступает, но по ходу в другом шоу или канал сменил. Сам не разберу.
+
+15
Serhii Kyrychenko
Serhii Kyrychenko
11 грудня 2020, 13:25
#
Сменил канал на ютьюб канал)
+
+28
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 13:07
#
Есть инфа, что его временно понизили в должности. Так сказать, отправили на перевоспитание вследствие снижения профессиональных способностей и резкого падения качества юмора (зрителям стало не смешно.) где-то в начале 2019го года.
+
+52
Игорь Коляда
Игорь Коляда
10 грудня 2020, 21:07
#
Даже если мы получим очередной транш от МВФ, одолженные на внешнем рынке деньги станут своеобразной подушкой безопасности.

Одолженные деньги - подушка безопасности? - Маразм какой-то.
Только СОБСТВЕННЫЙ капитал может быть «подушкой безопасности»,а не заёмный.
Государству нужно менять  МОДЕЛЬ РАЗВИТИЯ,а не «тактику заимствований».
+
+56
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 10:05
#
Ага, фонд национального благосостояния, слышали :)
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 грудня 2020, 15:04
#
И что?
Иметь инструмент мало, ещё нужно уметь им пользоваться.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 грудня 2020, 10:06
#
Для этого из мышления «спринтера» нужно перейти в мышление «марафонца». Теории вроде много на этот счет и примеров уйма. Но что-то с практикой у нас туго.
+
+15
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 11:53
#
Интересно, а вот этим, которые овладели форматированем текста, больше платят, чем тем, кто просто копипастит?
+
+15
R S
R S
11 грудня 2020, 20:48
#
Игорь Коляда

+15. Поставил бы больше, но модераторы не позволяют...
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 грудня 2020, 15:05
#
Спасибо.
+
0
Teilor
Teilor
10 грудня 2020, 21:08
#
Плохо у народа и страны а вот у Петра Алексеевича все очень даже хорошо — его состояние благодаря деятельности на поприще президента выросло в 10 раз.
+
+207
Італій .
Італій .
10 грудня 2020, 21:14
#
Его состояние благодаря деятельности на поприще президента выросло в 10 раз.

Как в 10? Писали ж что в 87. Срочно обнови методичку.
+
+101
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 10:10
#
Прошло почти два года. Всё им «Петр Алексеевич» никак прохода не даёт...
Если раньше бесконечные потоки г**на на Пороха 24/7 лились по росТВ, то теперь они перекочевали внутрь.
Порох продолжает поджигать, красава :)
+
+16
Maleficarum
Maleficarum
11 грудня 2020, 11:53
#
Эксперт  главного  не рассказывает... А вот  иной  эксперт  высказался  таким  образом «Рост спроса на ценные бумаги на повышении их доходности — явный признак пирамиды. И, если будут делать ставку на нерезидентов и им подыгрывать, может повториться ситуация 2019 года, когда произошло искусственное укрепление гривны. Спекулянты смогли заработать до 30% годовых и больше, а наши экспортеры потеряли до 4 млрд долларов», — говорит Скаршевский.«  Что  и сейчас в  принципе  и  наблюдаем    За   чрезмерное укрепление  гривона  убрали  Смолия в своё  время  Но ситуация   осталась    такой  же.. Теперь  главное..  Дабы  нерезов  оставить  »в  рынке«  Украина  могла - теперь  каждый  аукцион  ОВГЗ  станет повышать  доходность  по  бумагам Прекратить  эту  порочную  практику   могут  только  транши  МВФ  Если  МВФ     возобновит  кредитование  тогда-  ОВГЗ  по  доходности  для  нерезов  можно  будет  Минфину  снижать.. Так  что  »хоть круть  -хоть  верть- а без  МВФ-  смерть"
+
+10
Viach
Viach
11 грудня 2020, 12:21
#
«а наши экспортеры потеряли до 4 млрд долларов» - не хвилюйтеся ви так за ахмєтку та інших бандюків, нічого вони не втратили - бувають часи, коли біржові ціни на їх сировину та напівфабрикати падають вдвічі-втричі в порівнянні з 2019 роком і нічого, експорт не зупиняється, лише в їхніх бездонних кишенях трохи повільніше прибуває.
+
+1
Invul
Invul
11 грудня 2020, 14:23
#
Нашим экспортерам вообще будет в радость курс 35..40..50. Чем выше - тем лучше. Но! Кроме экспортеров есть импортеры и простые потребители. Так как Украина не производит широкий спектр товаров потребления, высокий курс убьет потребление и будем мы жить не очень радостно, ездя на продукции ЗАЗ-а (а все остальное будет стоить существенно дороже). Бытовая техника/компьютеры/смартфоны - все это зависит от курса. По этому курсе эдак на первом экономического универа учат что экономика - комплекное понятие, а на втором - уже детальнее вникают в курсовое формирование и влияние на экономику страны. Кроме экспортеров еще от высокого курса кайфуют айтишники и прочие, получающие з/п в $. 
Я, например, предпочту курс 28 и возможность поехать отдыхать за границу не тратя годовой зароботок, чем курс 40 и комфорт наших экспортеров. Как вам лучше - без понятия.
+
0
23921044080
23921044080
11 грудня 2020, 12:53
#
Порохобот?
+
0
Teopa
Teopa
11 грудня 2020, 13:16
#
Стабильность и снижение риска нужна. Я вот вообще не понимаю долговую политику. Зачем брать короток в гривне за дорого и каждый год ждать рефинанса. Это было актуально года два назад при высоких ставках. Но сейчас настройки сменились - а политика долговая по старым настройкам. Есть ветер или нет ветра. Ставки сейчас низкие по валюте. Что мешает растянуть долг по времени и брать дешовый доллар. 3 года по 4% вполне нормальная ставка. Из этого вечного круговорота с займом по 600 млрд. грн в год (почти треть долга), надо выходить и растягивать долг. И экономить на мелочах - из-за чего постоянно быть по лезвию идти. Никто же не запрещает взять чуть больше в долг и люфт за счет этого обеспечить, чтоб каждый раз не получать проблемы с долгами. Экономить на мелочах на 20-30 млн. в год, а потом из-за этого миллиард терять.
+
0
ramarren
ramarren
11 грудня 2020, 13:37
#
Ура! Заграница нам поможет!
+
+13
locustsucol
locustsucol
11 грудня 2020, 19:02
#
В цивилизованном мире все друг другу помогают.
Термин заграница теперь больше подходит для запоребрика — он точно за границей с гораздо большим забором и чуждостью на уровне кровной враждебности.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
11 грудня 2020, 23:44
#
Миссия Международного валютного фонда (МВФ) не приедет в Украину в 2020 году.

Миссия МВФ не приедет в Украину

.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 грудня 2020, 12:06
#
Совет исполнительных директоров Всемирного банка принял решение о предоставлении Украине займа в размере $300 млн для  дополнительного финансирования, направленного на преодоление последствий пандемии covid-19.

Вот ещё $300 млн на спасение страны и поддержание штанов действующей власти...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися