Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 лютого 2020, 11:42

Три поради юриста тим, хто планує оформити споживчий кредит

«Миттєвий кредит онлайн», «Миттєво. Просто. Прозоро. Безпечно», — і інтернет, і ТБ-канали, і вулиці рясніють спокусливими слоганами і обіцянками швидких і дешевих кредитів прямо на вашу банківську карту.

Але всі ми знаємо, де можна знайти безкоштовний сир. І брати споживчі кредити в Україні зовсім не так безпечно, як хотілося б. Про те, як не попастися на виверти кредитних організацій, «Мінфіну» розповів адвокат Практики вирішення спорів Juscutum Анатолій Рибачок.

Найчастіше проблеми у позичальника настають, якщо він допускає прострочення дати повернення тіла кредиту. Кредитні компанії використовують весь свій ресурс, щоб стягнути кошти. В результаті, боржники отримують величезні суми відсотків, зіпсовані нерви і репутацію в очах колег, друзів та рідних.

Щоб не стати жертвою недобросовісних МФО, потрібно дотримуватися певних правил. Назвемо їх «кредитною гігієною».

1. Перевіряйте контрагента

Перед отриманням швидкого кредиту варто детально дослідити ринок і його найкращі пропозиції. Кожну з компаній варто перевірити окремо, ознайомитися з відгуками інших користувачів.

Як правило, нечесних або ненадійних контрагентів можна відсіяти вже на першому етапі. Незадоволеними історіями користувачів рясніє весь інтернет. З відгуків також можна дізнатися, які практики використовують фінкомпанії для стягнення грошей.

Якщо відгуки користувачів або отримана інформація викликають хоч найменші сумніви в чесності і сумлінності кредитної установи, краще не брати там кредит.

2. Вивчайте умови договору

Перед укладенням договору потрібно його уважно прочитати. Не варто підписувати документ, якщо є щонайменші питання щодо будь-яких його положень.

Також дуже важливо розуміти, що, згідно з нормами ст. 13 Закону України «Про споживче кредитування», всі зміни до договору вносяться в письмовій формі. Кожна сторона договору отримує по одному примірнику договору з додатками до нього. Позичальник повинен отримати свій примірник невідкладно після підписання договору сторонами.

Для електронного підпису договору в мережі інтернет достатньо використовувати одноразовий ідентифікатор. Таким ідентифікатором може бути проставлення «галочки» в полі «ознайомлений/ма і погоджуюсь з умовами договору».

Отже, якщо ви підписали договір і отримали один з його примірників (в тому числі на електронну пошту), то він вважається укладеним належним чином, а його умови для вас — обов'язковими.

Кредити онлайн. Обрати найвигідніші умови 

3. «Я прострочив оплату. Що робити?»

Бувають ситуації, коли позичальник пропускає термін платежу за кредитом. Відповідно, умови виконання договору порушені. І саме в цей момент настає найнеприємніше — нарахування неустойки за прострочення. Тому дуже важливо стежити за погашенням заборгованості, і вчасно повертати гроші кредитору.

Зазвичай після першого ж дня прострочення сплати за кредитом на боржника розпочинається масована атака. Буває, що працівники колекторських фірм вдаються до відвертих погроз відносно боржника або членів його сім'ї.

У такому випадку ви можете звернутися в поліцію. Досить часто це не дає якихось результатів. Але сам факт звернення може справити емоційний вплив і загроз більше не буде.

Але договірний обов'язок повернення коштів та сплати відсотків у вас все одно залишиться.

Якщо відсотки вже перевищують тіло кредиту, є два варіанти зменшити розмір свого зобов'язання:

1) Звернутися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

На сайті Нацкомфінуслуг можна подати електронне звернення, або ж його можна представити у письмовому вигляді, в якому детально описати порушення кредитної організації. За фактом звернення регулятор може провести перевірку і вимагати від установи усунення порушень законодавства. Даний механізм можна вважати досить ефективним, адже в практиці зустрічаються окремі випадки реального зменшення розміру заборгованості.

Читайте також: Як менше платити за кредитом

Якщо ж цей спосіб не мав жодних наслідків, у вас завжди є другий варіант:

2) Звернутися до суду з позовом про зменшення розміру неустойки

Цивільний кодекс України говорить, що розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків та за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Істотними обставинами в розумінні вищезазначеного положення можна вважати, зокрема, ступінь виконання зобов'язання боржником; майновий стан сторін, які беруть участь у зобов'язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу (наприклад, відсутність негативних наслідків для позивача через прострочення виконання зобов'язання).

Сподіваємося, що викладені в даній статті рекомендації допоможуть вам при виборі кредитної спілки та укладенні договору споживчого кредитування, а негативні наслідки від користування запозиченими грошима ніколи не настануть.

Коментарі - 8

+
0
Banki25
Banki25
26 лютого 2020, 12:43
#
Также хочу заметить что не только у микрокредитных организаций большие проценты и непрозрачные условия. Иногда банки занимаются таким же (прочел на канале https://t.me/banki25)
+
0
Navegantes
Navegantes
26 лютого 2020, 13:09
#
«Также очень важно понимать, что, в соответствии с нормами ст. 13 Закона Украины «О потребительском кредитовании», все изменения в договоре вносятся в письменной форме».  Если вы внимательно почитаете кредитные договора, предлагаемые МФО, вы увидите примерно такой пункт «Кредит видано не на споживчі цілі». Поэтому на кредитные договора МФО не распространяется закон «О потребительском кредитовании».
+
0
Anatolii Shevcov
Anatolii Shevcov
28 лютого 2020, 6:55
#
Распространяется,если сумма кредита выше прожиточного минимума и если имеет место пролонгация,в таком случае ст.13 должна выполняться в полном объеме
+
0
Navegantes
Navegantes
28 лютого 2020, 18:44
#
При чем здесь прожиточный минимум? МФО выдают кредиты на суммы, которые часто превышают прожиточный минимум. При этом договор не меняется, в нем остается пункт о том, что данный кредит выдан НЕ на потребительские цели. Ведь как только они признают свой кредит потребительским, сразу же включается подчинение закону «О потребительском кредитовании», а им это совсем невыгодно.
+
+72
Італій .
Італій .
26 лютого 2020, 13:56
#
Один совет: не брать потребительские кредиты.
+
+30
ballistic
ballistic
26 лютого 2020, 20:19
#
Найцінніша порада :)
+
0
Slavko Mitrych
Slavko Mitrych
26 лютого 2020, 15:30
#
Методичка на тему «де тут безкоштовні гроші роздають»
+
0
Anatolii Shevcov
Anatolii Shevcov
28 лютого 2020, 6:58
#
Это не юрист,а необразованный писатель. Если кредит потребительский,то наличие договора для подписи обязателен,и ст.13 действует .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися