Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 лютого 2020, 7:41

Як менше сплачувати за кредитом

Кредитні відносини з банком або МФО не завжди складаються гладко. Приховані комісії, необхідність обслуговувати відразу декілька позик можуть стати важким тягарем. Але вихід є – домовитися зі своїм банком про пом'якшення кредитних умов або піти до іншого кредитора.

Як перекредитувати споживчу позику
фото: newsone.ua

Два способи платити менше

Банки вміло розпалюють споживчий азарт українців. Якщо не вистачає на нову машину або побутову техніку, завжди можна скористатися програмою розстрочки або взяти швидкий кредит.

Але іноді позичальники не розраховують своїх сил, і набрані кредити стають непосильним тягарем. Та й умови в банках далеко не завжди прозорі. Багато фінансових організацій «на старті» не проговорюють з клієнтом всі умови кредитування. В результаті навантаження виявляється більшим, ніж розраховував позичальник.

До того ж, чим більше позик, тим важче простежити за процесом їх обслуговування. У підсумку, навіть сумлінні позичальники періодично «потрапляють» на додаткові комісії і штрафи.

Читайте також: В Україні видали перший дешевий кредит під 5-7-9%

Уникнути більшості таких проблем допомагає перекредитування. Можна знайти банк, що пропонує більш вигідні умови кредитування і взяти у нього гроші, щоб погасити старий кредит (або кілька позик).

Щоб роздобути нового позичальника, банк може запропонувати йому менший щомісячний платіж, більший термін виплати або додаткову суму кредиту на інші цілі. Багато клієнтів вже оцінили переваги заміни декількох «ринкових» кредитів на один, причому, більш дешевий.

Наприклад, середньомісячний показник видачі рефінансування клієнтам Ідея Банку у 2019 році зріс на 300%. За словами директора департаменту розвитку продуктів Ідея Банку Сергія Міщенка, платіж за новим кредитом в цілому на 15% нижче, ніж за старими позиками в інших банках або МФО.

Клієнти, які не бажають переплачувати, починають шукати більш вигідні умови кредитування. «Кожен п'ятий клієнт, який звертається до Таскомбанк за готівковим кредитом, приходить за перекредитуванням. Тобто зараз частка рефінансування в нашому загальному портфелі кеш-кредитів фізосіб становить 20%», — розповідає директор департаменту продажів роздрібних продуктів Таскомбанку Борис Рафалович.

Альтернативний спосіб полегшити кредитний тягар – реструктуризувати позику. У цьому разі клієнт не змінює фінустанову, а домовляється про зміни діючого кредитного договору. Наприклад, банк може піти на зменшення кредитної ставки, пролонгувати термін погашення кредиту або змінити інші умови, щоб зробити обслуговування посильним для свого клієнта.

Отримати кредит онлайн на карту 

Тому, перш ніж шукати більш вигідні умови кредитування на стороні, має сенс обговорити можливість реструктуризації кредиту зі «своїм» банком.

Чому починати потрібно саме з цього? Далеко не всі банки надають можливість дострокового погашення позики. Іноді штраф за дострокове розірвання перекриває вигоду від перекредитування. Але навіть якщо дострокове погашення дозволено, можуть виникнути «сюрпризи» у вигляді додаткових комісій за переоформлення договору або заставного майна.

Коли вигідніше рефінансувати кредит:

  1. Якщо ви знайшли програму перекредитування з відсотковою ставкою, яка, щонайменше, на 2% нижче діючої. Це правило працює для великих позик, наприклад, іпотечних. Тоді на щомісячних платежах вдасться заощадити значну суму.
  2. Якщо умови нового договору лояльніші, ніж умови діючої угоди. Наприклад, ви зможете заощадити на обов'язковому при автокредитуванні каско або зменшити регулярні платежі за рахунок збільшення терміну кредитування.
  3. Якщо ви оформили безліч кредитів на різні суми і з різними дедлайнами, які хочете закрити. Плюс в тому, що у вас залишиться лише одна позика, платежі за якою легко контролювати.
  4. Якщо ви плануєте надалі брати великі кредити і вам потрібна хороша кредитна історія.

Читайте також: Споживчі кредити. Рада схвалила зміни до закону

Кому готові «змінювати» кредити

Розраховувати на перекредитування можуть тільки позичальники з бездоганною кредитною історією. Наприклад, щоб отримати рефінансування в Ідея Банку, у клієнта не повинно бути прострочення понад 30 днів за діючими кредитами. Крім того, в банку негативно ставляться до наявності великої кількості відкритих позик в мікрофінансових організаціях. Це також може стати причиною відмови в рефінансуванні. Програма перекредитування Ідея Банку дозволяє об'єднати до 5 кредитів, відкритих в інших банках.

У Таскомбанку вимоги ще суворіші: банк пропонує рефінансування максимум трьох кредитів. «Але якщо клієнт надто закредитований і його поточні доходи не дозволяють вийти на якісний графік погашень, навіть з урахуванням максимального терміну кредитування, ми відмовляємо таким клієнтам» — пояснює Борис Рафалович.

Якщо клієнт не відповідає зазначеним вимогам, він може спробувати звернутися за перекредитуванням у МФО, які не настільки вимогливі до позичальників.

Які документи запитають

Стандартний пакет документів на отримання рефінансування включає паспорт, код ІПН або картку платника податків, при наявності — пенсійне посвідчення.

Якщо клієнт просить позику на більшу суму, банк попросить надати довідку про доходи за останні 3-6 місяців або виписку з банківського рахунку. Це необхідно для адекватної оцінки фінансових можливостей клієнта. У разі, якщо позичальник працює неофіційно, у нього можуть вимагати документи, які підтверджують право власності на нерухомість або автомобіль.

Крім того, потрібно буде надати кредитний договір або договори, за якими вже проходять оплати, разом з квитанціями.

Умови рефінансування

«Мінфін» проаналізував програми перекредитування банків.

Основні умови та тарифи програм рефінансування деяких банків

Банк / Програма

Макс. сума кредиту

Термін кредитування

Ставка, %

Комісія

Доп. умови

Ідея Банк

«Зустрічна пропозиція»

до 200 000 грн

до 60 місяців

15% (ЕПС від 47,5%)

залежить від терміну кредиту

без застави, в окремих випадках потрібна страховка

Таскомбанк

Рефінансування

до 300 000 грн

до 48 місяців

3,6% щомісяця

-

без страховки і, найчастіше, без застави

Кредобанк

Рефінансування VIP

Рефінансування VIP+

до 500 000 грн

6 — 60 місяців

35% (50-100 тис грн)

55% (100-500 тис грн)

-

без застави та страхування

Мегабанк

Рефінансування

до 100 000 грн

до 48 місяців

від 10% річних

щомісяця 1,4%

без застави

Ощадбанк

Програма перекредитування (іпотека)

до 70% вартості забезпечення (іпотека)

до 20 років

від 19,99%

1,5% від суми кредиту, мін. 1000 грн

застава, страхування

Ідея Банк: заміна п'яти кредитів на один

Програма рефінансування «Зустрічна пропозиція» пропонує замінити різношерсту колекцію боргів (до 5 кредитів) однією позикою до 200 тис. гривень. Рефінансування на суму до 75 тис. грн можна отримати без довідки про доходи при наявності закордонного паспорта та/або техпаспорта на автомобіль.

Перекредитуватися тут можуть клієнти до 75 років, в той час як вікова межа в інших банках обмежена 68-70 роками.

Відсоткова ставка за такими кредитами фіксована на весь строк кредитування, а її розмір залежить від терміну, на який взято кредит. Також є щомісячна плата за кредит.

Позичальники можуть отримати кредит, який перевищує суму всіх рефінансованих кредитів. Різницю клієнт отримує готівкою. «Якщо клієнт звертається до нас за грошима, і ми бачимо, що у нього є кредити в інших банках, то можемо запропонувати йому об'єднати всі кредити в один і отримати необхідну суму на руки. Платіж за новим кредитом менше, ніж сукупні платежі за всіма кредитами. Клієнти з гарною кредитною історією можуть розраховувати на додаткову суму кредитних коштів», — коментує Сергій Міщенко.

Попереднє рішення за позикою приходить від банку після заповнення заявки на сайті. Закрити кредит можна достроково без штрафних санкцій.

Таскомбанк: гнучка схема погашення

Ставка, за якою Таскомбанк пропонує перекредитувати споживчі позики, як правило, на 30-50% нижче, ніж за вже залученими в іншому банку або МФО. Вік позичальника — від 21 до 68 років.

Тут використовують індивідуальний підхід до розгляду заявок. Наприклад, для клієнтів з низьким кредитним рейтингом можливий варіант заставного кредитування. Також банк може надати позичальнику (за його запитом) суму, яка перевищує цільовий кредит. Але такий варіант можливий лише в тому випадку, якщо дохід позичальника дозволяє своєчасно обслуговувати новий кредит.

Погашати кредит можна за гнучкою схемою: клієнт вносить тільки обов'язковий мінімальний платіж, який розраховується як 2% від суми кредиту «плюс» відсотки.

Кредобанк: рефінансування великих кредитів

Банк пропонує 3 варіанти програми перекредитування:

  • Стандарт: без довідки про доходи, на суму до 50 тис. грн.
  • VIP: на суму від 50 000 до 100 000 грн при наявності довідки про доходи за останні 3 місяці.
  • VIP+: на суму від 100 000 до 500 000 грн при наявності виписки з банку за рухом на рахунках за останні 12 місяців.

Отримати рефінансування в Кредобанку можна без додаткової страховки, застави або поручителя. Клієнт сплачує фіксований щомісячний платіж з фіксованою ставкою протягом усього періоду кредитування. Повернути повну суму позики можна достроково без додаткових комісій.

Ощадбанк: фокус на іпотечному перекредитуванні

Держбанк готовий видавати кредити на суму заборгованості за іпотечним кредитом в іншому банку. В якості застави за кредитом виступає житло або ділянка землі, на якій планується будівництво житлового приміщення.

Але в рефінансуванні іпотечних кредитів є свої нюанси. Потрібно пам'ятати, що вплутуючись в цей процес, вам доведеться витратити чимало часу і грошей на переоформлення та страхування застави, оцінку майна тощо.

Закрити кредит можна достроково в будь-якому з відділень банку без сплати додаткових комісій.

Читайте також: Терор колекторів: як себе захистити

Світлана Волкова

Коментарі - 15

+
+180
Gazzbut
Gazzbut
18 лютого 2020, 9:15
#
Как сэкономить на обслуживании кредита? Не брать кредит
+
0
Invul
Invul
18 лютого 2020, 10:09
#
На самом деле в нормальной, прогнозируемой стране кредиты это нормально. Но не под 15+ процентов годовых. Или того хуже на кредитках/кешевых кредитах. Может мы когда-то доживем до нормальных ставок и в У, но не факт :)
+
+51
AleksandrBank
AleksandrBank
18 лютого 2020, 10:14
#
Люди у которых по 3-5 кредитов - мне вас жаль, с ума можно сойти...
+
0
Invul
Invul
18 лютого 2020, 10:35
#
А таких людей хватает. Как-то случайно набрел на ветку форума, где помогали таким людям в расчётах, какой кредит закрыть первым, признать банкротство либо же объеденить все в один кредит и т.д. Как оказалось - людей с 2-3 кредитками и парой потреб кредитов (даже не квартиры-машины) очень много.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 лютого 2020, 12:18
#
Количество таких людей не так важно,важнее кто эти люди.
Когда-то попадалась статистика по Европе.то у них процент закредитованности у среднего класса очень большой.
Это типа как наша министр Новосад - получает 40 тыс.в месяц и ей не хватает.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
18 лютого 2020, 10:49
#
На этом форуме в основном люди, которые не берут кредиты, соответственно не имеют проблем с финансами. Не знаю ни одного человека, которому кредиты помогли решить какую либо жизненно важную проблему. Лично знаю людей, продавших в результате квартиру, машину, покинувших страну чтоб не возвращать, потерявших всех друзей, разведенных. Допускаю, что есть люди, бравшие ипотеку и успешно их выплатившие, но я таких не знаю. А брать кредиты на телефоны, чайники и телевизоры — это уровень у которых в голове только хочу здесь и сейчас.
+
+53
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
18 лютого 2020, 12:07
#
Для того, щоб не мати проблем з фінансами, не обов'язково не брати кредитів. Іноді кредити бувають дуже корисними, або просто необхідними. Є лише дві умови:

1) Крелити НЕ ВИРІШУЮТЬ проблему вашої бідності. Вони лише допомагають подолати касові розриви. На жаль, більшість цього не розуміє і сприймає кредит, як можливість купити зараз і вже недоступну річ (причому не доступну ні за яких умов відповідно до поточного рівня доходів).

2) Треба мати високу фінансову культуру. Якщо ви не вмієте користуватись кредитами, то краще туди взагалі не лізти.

Приклад: 2001-2008 рік зростання цін на нерухомість було таким, що іпотечний кредит був повністю виправданий. Однак, якщо ви мали перший внесок лише 20%, а інших 80% планували заробити за 100 найближчих років, то самі розумієте, до чого призводив такий кредит. Однак дехто влазив і в таке.
У мене є як власний досвід вдалої іпотеки, так і приклади знайомих, які влетіли з іпотекою.
+
+8
Conclusion
Conclusion
18 лютого 2020, 17:11
#
Рассрочка за тот же прайс, что и розничная цена это всегда выгоднее.
Лично меня спасла кредитная карта после кражи всех наличных + паспорт.
Процедура восстановления составила 3 месяца. На этот период выпали и конфликт с работодателем с потерей работы и конфликт с арендодателем жилья.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
18 лютого 2020, 17:30
#
Покупая за наличку десять раз подумаешь, спланируешь оставшиеся средства. Таким образом меньше покупаешь ненужностей. Есть разница даже оплатой картой и наличными. Оплачивая картой деньги уходят быстрей, как бы безконтрольно.  Когда я плачу живыми деньгами я всегда получаю наилучший вариант, скидку. Там где кредит, даже если он нулевой, всегда на Вас накрутят. Не бывает бесплатного сыра.
+
+21
Invul
Invul
19 лютого 2020, 11:38
#
Вы экстраполируете свои личные наблюдения на всех. Мне наоборот, удобнее контролировать расходы на карте - вижу все затраты, статистику и что и когда было куплено. Наличка - просто снятие, на что она в итоге ушла не на 100% контролируемо. 
Условная «бесплатная рассрочка/оплата частями» будет стоить 2-3% от стоимости и, в принципе, позволяет за небольшую сумму более удобный график платежей, если нет желания тратить сбережения, как вариант.
+
+30
ballistic
ballistic
19 лютого 2020, 23:27
#
«Рассрочка за тот же прайс, что и розничная цена это всегда выгоднее»
- на практиці виявляється, що в іншому магазині можна знайти такий же товар дешевше, але без розстрочки.
За все доводиться платити, і за розстрочку і за кредит під 0%.
+
0
MorshinskA
MorshinskA
18 лютого 2020, 11:18
#
Без кредитных денег экономика будет ровно такой отсталой какой она сейчас и является... денег в обороте должно быть много
+
+21
bublik
bublik
18 лютого 2020, 13:50
#
У Идея Банка одни из самых высокиж % в Украине. Для кого эта лапша?
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
18 лютого 2020, 18:35
#
И еще «скромно» умолчали о страховке ( от 15 тысяч).
+
0
Banki25
Banki25
26 лютого 2020, 12:50
#
Еще «рефинанс» не всегда выгодно. Иногда всякие «страховки» и комиссии за выдачу загоняют еще в большую долговую яму.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися