Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 липня 2020, 15:02

Кирило Шевченко. Які проблеми доведеться вирішувати новому голові НБУ

16 липня Верховна Рада затвердила на посаді голови Національного банку Кирила Шевченка, керівника державного Укргазбанку. Шевченку належить стати кризовим менеджером банківської системи і фінансового ринку в цілому.

«Мінфін» розбирався, які проблеми доведеться вирішувати новому голові НБУ.

Очікування ринку

Опитані «Мінфіном» експерти виділили п'ять основних напрямів, якими доведеться зайнятися новому керівнику Нацбанку.

Читайте також: Як новий глава НБУ поміняє кадровий склад центробанку

1. Активізація кредитування

Про це неодноразово говорили у Раді Нацбанку, Офісі Президента, у Кабміні. З цим також згодні українські макроекономісти та їх західні колеги. Відродження української економіки неможливе без відновлення кредитування. Насичення її грошима, тобто монетизація (відношення кредитного портфеля до ВВП), активно падало останнім часом. З 58,8% до 34,2% у 2014-2019 році і до 25% — у 2020-му.

Це робили цілеспрямовано, щоб зупинити зростання цін в Україні. Утримання інфляції було записано у завданні, і навіть у прямі обов'язки Нацбанку. І регулятор з ними успішно справлявся. Але у відомстві забули про зростання промислового виробництва і ВВП, тому довелося терміново змінювати пріоритети. Кажуть, саме з цієї причини і обрали на роль нового голови НБУ Кирила Шевченка.

«Призначення Кирила Шевченка виглядає логічним, враховуючи бажання президента прискорити темпи кредитування в Україні. Під його керівництвом Укргазбанк більш ніж удвічі збільшив обсяг кредитного портфеля на тлі більш ніж скромних результатів банківської системи загалом. Очевидно, що нас чекає більш м'яка монетарна політика та послаблення вимог до кредитування», — сказав «Мінфіну» фінансовий аналітик група ICU Михайло Демків.

Від нового керівника НБУ чекають перезапуску не тільки класичного кредитування бізнесу і населення (в першу чергу, іпотеки), але і впровадження нових механізмів.

«Важливими пріоритетами розвитку фінансових ринків в Україні має стати поступове відновлення ринків міжбанківського кредитування, корпоративних облігацій, валютних і відсоткових деривативів. Це дозволить знизити роль НБУ в управлінні банківською ліквідністю, диверсифікувати джерела фінансування корпоративного сектора економіки, а також поліпшити управління валютним та відсотковим ризиком компаній і банків», — прокоментував «Мінфіну» перспективу голова правління Райффайзен Банку Аваль Олександр Писарук.

2. Зміна валютної політики

Зеленський не одноразово заявляв, що поточний курс гривні повинен відповідати тому, що передбачений держбюджетом — 29,5 грн/$. А часом відкрито говорив, що гривня має коштувати 30 грн/$. Так експортери зможуть заробляти більше і більше платити податків до держбюджету, який хронічно не виконується. Але старе правління Нацбанку запевняло, що це не ринкові курси і девальвація неможлива в поточних економічних умовах.

Це аргументували наступним чином:

  • через скорочення витрат у період карантину і слабкого попиту на імпортні товари з-за кордону стало надходити менше товарів і послуг. Відповідно, попит на валюту впав до мінімуму і більше не тисне на курс гривні;
  • стабільний попит на долар створюють лише іноземні власники облігацій внутрішньої держпозики, які виводять свої капітали з гривневих ОВДП: з початку літа портфель іноземців скоротився на 9,2 млрд грн, а з початку року — на 21 млрд грн (з 114,2 млрд грн до 93,2 млрд грн).

Президент очікує, що новий голова Нацбанку змінить цю ситуацію і трохи просадить курс гривні навіть у таких умовах. А, відповідно, ринок чекає цього від Кирила Шевченка.

Перші наміри вже є. За пару днів цього тижня валютний курс міжбанку вже зріс на півгривні (досягав 27,4 грн/$). Але цей курсовий рух пов'язаний лише з психологічною реакцією на новини щодо призначення нової людини в НБУ. Всі розуміють, що Шевченко обіцяв в Офісі президента девальвацію гривні, тому купують долар наперед і підвищують його курс.

Але далі від нового керівника Нацбанку чекають структурних дій для посилення тиску на курс гривні:

  1. більш агресивного викупу доларового надлишку на міжбанку — на високих рівнях (без збивання курсу вниз);
  2. грошових вливань в економіку через активізацію кредитування;
  3. збільшення обсягу емісії гривні через рефінансування банків.

«Не виключено, що Нацбанк буде активніше викуповувати валюту на ринку, не допускаючи зміцнення курсу гривні, подібне до того, що ми бачили в минулому», — визнав Михайло Демків.

Читайте також: «Я не допущу неконтрольованої емісії»: новий голова НБУ про курс долара та економіку

3. Емісійна активність

Насичення економіки гривнею очікують не тільки через нарощування банківського кредитування або викуп долара на міжбанку. Можуть бути й інші способи:

  • формування Нацбанком вторинного ринку ОВДП. Регулятор міг би стати на ньому маркетмейкером і час від часу викуповувати боргові папери Мінфіну. Це навідріз відмовлявся робити Яків Смолій, який наполягав на консервації поточного нацбанківського портфеля держоблігацій (на рівні 324,6 млрд грн);
  • розробка програми викупу проблемних боргів за типом Європейського Центробанку або американського Федрезерву.

І те, і інше — емісія. На такий підхід до вливання гривні не наважувався Смолій, але його чекають від Кирила Шевченка. Звичайно, не в таких масштабах, як у ЄЦБ і ФРС, які відкрито друкують євро і долар трильйонами, але хоча б у рамках точкових вливань за окремими державними підприємствами, банками або стратегічними галузями.

Читайте також: Чи накриє світ восени хвиля дефолтів

4. Скорочення проблемних кредитів

Це дуже важливий момент і умова для відродження банківського кредитування. Фінустанови не ризикнуть скільки-небудь активно нарощувати нове кредитування, доки не придумають, що робити зі старою «проблемкою» — кредитними боргами живих підприємств, які стоять на простроченні або проходять складну реструктуризацію. Вирішення цієї проблеми має бути в пріоритеті нового керівника НБУ.

«Зниження обсягу непрацюючих кредитів, посилення прав кредитора і рекапіталізація ряду банків є основними проблемами банківської системи. Їх рішення багато в чому буде сприяти розширенню кредитування реального сектора економіки», — підтвердив Олександр Писарук.

Регулятор постійно вимагає від банків розчищати портфелі проблемних кредитів, і вони дійсно скорочуються. Проте справа йде вкрай повільно через кризу судової системи, слабкі правоохоронні органи і високу корупційну складову. За два з половиною роки частка непрацюючих кредитів в банківській системі скоротилася не менш ніж на 5%:

  • початок 2018 року — 54,5% усього кредитного портфеля;
  • початок 2019 року — 53,9%;
  • початок 2020 року — 49,1%;
  • 1 червня 2020 року — 49,6%.

Динаміка чітко ілюструє проблему: не встигли банкіри розгребти старі неповернення за кредитами, як через карантин стали нарощуватися нові. Причому під ці нові ще не формувалися резерви — на час карантину НБУ ввів мораторій і дав банкам невеликий перепочинок. Однак, більшість банків так і не придумали, що з цим робити.

«Потрібно вирішувати проблему із реструктуризованими кредитами фізосіб, малого та середнього бізнесу та корпорацій. Адже якщо не буде платежів, то потрібно буде формувати резерви, а це вдарить по капіталах банків», — зазначив «Мінфіну» голова правління Forward Bank Андрій Кисельов.

Цілком очевидно, що в умовах епідемії коронавірусу, складної ситуації у всій економіці, акціонери зовсім небагатьох банків зможуть знайти кошти на капіталізацію своїх структур. Тож якщо Нацбанк не включиться в рішення цієї проблеми, то може початися нова хвиля закриття банків.

Тому від Кирила Шевченка чекають розробки і запуску механізмів з викупу проблемних активів. Абсолютно очевидно, що він не може бути масовим, як у Європі чи США, але повинен стимулювати розвантаження банківських балансів і підтримку пріоритетних галузей економіки.

5. Вихід з карантину та прибутковість банків

Нацбанк уже почав готувати фінансовий ринок до плавного виходу з карантинних обмежень. Повертаються комісії за відвантаження готівки, за послуги системи електронних платежів НБУ тощо. Але поки ще діє заборона на стягнення пені та штрафів за неповернення позик, і без цього важеля тиску на позичальників банки не можуть налагодити погашення за своїми кредитними портфелями. При цьому всі смакують відновлення вимог з резервування, які спровокують зростання збитків банківської системи.

Фінансисти відкрито говорять, що опинилися в пастці: з одного боку, їх клієнтам на законодавчому рівні дозволили не платити, а з іншого — від самих банків вимагають не тільки підтримувати прибуткову діяльність, але і видавати нові кредити для стимулювання економічного зростання.

Без втручання Нацбанку проблему буде дуже складно вирішити. Не тому, що НБУ повинен бути нянькою для банків і зобов'язаний допомагати їм заробляти. Ні, не зобов'язаний. Але завдання і навіть обов'язок регулятора — створювати здорові умови для розвитку фінансового ринку.

Тобто, банківській системі потрібен досвідчений і функціональний регулятор, а регулятору потрібна робоча банківська система. Як би пафосно це не звучало. Тому від Кирила Шевченка чекають повної перебудови взаємовідносин НБУ і ринку.

«Перед банківською системою постає проблема прибутковості. За реструктуризації кредитів хтось повинен заплатити. Поки що за це платять або банки — своїм прибутком, або їх акціонери капіталом», — зазначив Кисельов.

Ризики для фінансів та економіки

Поки що всі обговорюють лише один ризик — емісійний. Громадськість боїться, що активізація кредитування економіки, в тому числі за допомогою емісійних заходів, виллється у збільшення гривневої маси, яка вдарить по курсу гривні та інфляції.

Правда, експерти впевнені, що масового кредитування відразу не розпочнеться.

«Нацбанк може піти на пом'якшення вимог до кредитування в частині фінансових показників позичальників. Адже значна частина бізнесу традиційно знаходиться в тіні, і її не покажеш кредитним працівникам банку. Це дасть додатковий приріст кредитування, але навряд чи буде відповідати очікуванням. В Україні просто немає достатнього попиту на кредити від платоспроможних позичальників, які не можуть отримати кредит тільки через регуляції Нацбанку. В такому випадку б виник тіньовий банкінг (shadow banking) — спроби кредитувати позичальників в обхід регулювання, через інші інструменти, щоб на цьому заробити. Але таке явище практично відсутнє», — пояснив ситуацію Михайло Демків.

Якщо узагальнити основні ризики, з якими зіткнеться Кирило Шевченко у міру впровадження нових заходів, то їх буде декілька:

  • Емісійні, які будуть залишатися ключовими. Обсяги вливань через валютний і кредитний ринки треба розрахувати так, щоб курс нацвалюти не виходив за рамки 30 грн/$, а інфляція — за 10-12%. Дуже важливі правильні розрахунки НБУ і вивіреність всіх заходів у рамках нової грошово-кредитної політики. Інакше Україна може скотитися в нову економічну кризу.
  • Стабільність банківської системи, якою буде складно виходити з карантину. «У міру виходу з кризи, Нацбанку необхідно буде провести стрес-тестування банківської системи з подальшою докапіталізацією тих банків, яким буде потрібно збільшення капіталу за рахунок коштів акціонерів», — вважає Олександр Писарук.
  • Відносини з міжнародними кредиторами. МВФ, Світовий банк, ЄБРР та інші глобальні кредитори напевно будуть стежити за зміною керівництва Нацбанку, грошово-кредитною політикою та іншими новими кроками регулятора. Стежити і видавати свої побажання/вимоги. До речі, тому більшість фінансистів з іронією говорить про незалежність НБУ (не тільки через зміну влади). Зрозуміло, що Кирилу Шевченку доведеться узгоджувати ключові моменти із західними кредиторами. Інакше країна може втратити зовнішнє підживлення і втратити імідж надійного партнера, під який уряд розраховує залучати кошти зі світового боргового ринку (єврооблігації, ОВДП) та інвестиції.
  • Бюджетні, податкові зміни і макроекономічна стабільність. Серйозні проблеми з промисловим виробництвом і зростанням ВВП в Україні почалися ще у 2019 році. Після карантинних заходів уряду вони лише посилилися. Тому банки і фінансові ринки зіткнуться з ключовими економічними ризиками. «Зростання безробіття, закриття підприємств МСБ, скорочення експорту продукції», — перерахував «Мінфіну» голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.

Олена Лисенко для «Мінфіну» 

Коментарі - 41

+
0
giani
giani
17 липня 2020, 17:32
#
Вітаю всіх, хто спромігся прочитати цей опус, або проскринів одразу до коментарів.
А насправді, чекають — емісії (контрольованої), бо неконтрольованої «він не допустить».
+
+4
yarg
yarg
17 липня 2020, 17:41
#
Ну это уже слышали.
курс - 30.
рост инфляции в 2-3 раза
рост цен и т.п. 
«точечные эмиссии для нужд определенных предприятий» порадовало....
+
+24
Kharkivcity
Kharkivcity
17 липня 2020, 17:50
#
Эмиссия в рамках точечных вливаний по отдельным государственным предприятиям, банкам ...
Ээээ, чтобы это значило? Может напечатают чуть-чуть, чтоб зарплату в КП «Харьковский метрополитен» машинистам выплатить? И так по каждому предприятию с долгами по зп будет или только там, где закрепились «наши» люди?
+
+17
yarg
yarg
17 липня 2020, 17:58
#
Ну конечно «там, где закрепились «наши» люди»
а еще лучше - прямо этим людям. 
схемы типа «Потому от Кирилла Шевченко ждут разработки и запуска механизмов по выкупу проблемных активов.» вообще очень профитная штука. для своих....
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
17 липня 2020, 19:50
#
Так можно Приват отдать бывшим собственникам, а потом его обратно выкупить.
+
+29
Viach
Viach
17 липня 2020, 19:06
#
Підтримаємо Беню та інших щурів за рахунок пересічних! Викупимо у них якогось сміття, що вони оперативно намалюють на декілька трильйонів та ще й кредитів надамо під 5% і буде нам щастя. Уга, товагісчі! Світле майбутнє вже поруч)
+
0
Kanarej
Kanarej
17 липня 2020, 19:13
#
"За полтора года доля неработающих кредитов в банковской системе сократилась менее чем на 5%:
начало 2018 года — 54,5% всего кредитного портфеля;
начало 2019 года — 53,9%;
начало 2020 года — 49,1%;
1 июня 2020 года — 49,6%."
- судя по датам - за два с половиной года, а не полтора.
+
0
Тетяна Делл
Тетяна Делл
17 липня 2020, 20:46
#
Спасибо, что внимательно читаете. Поправили
+
+80
Alexeykiev
Alexeykiev
17 липня 2020, 19:14
#
Читаем фамилию Шевченко - подразумеваем Украину! Смотрим на лицо - хочется узнать фамилию бабушки по маме... Кучкуются представители хитрой нации - ни чего хорошего для Украины ждать не приходится.
+
+45
Volshebnik
Volshebnik
17 липня 2020, 19:39
#
Сейчас бы, в 21 веке, судить человека по внешности... фууу таким быть(
+
+25
Kharkivcity
Kharkivcity
17 липня 2020, 19:56
#
Не смотря на то, что г-н Волшебник и зарегистрировался совсем недавно, и в основном для того, чтобы донести до нас благую весть, что нынешний Президент - это последний шанс для Украины (не спрашивайте почему - я атеист и к религии отношусь с изрядной долей скептицизма), в этом вопросе я с ним соглашусь.
Измерение головы штангенциркулем никогда до добра не доводит.
+
+10
yarg
yarg
18 липня 2020, 10:22
#
Фу. мы же не на россии - расово-верных вычислять.
+
+53
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
17 липня 2020, 20:15
#
...какие новые проблемы придётся решать .... Это начало «нового анекдота» с бородой!
         Видите ли у них там «новые проблемы..»..! 
         Видите ли  и их, таки, придётся решать...!
Читаю и угараю со смеху! У них там опять новые проблемы ... Да в вашем серпентариуме-курятнике по сути нет и никогда не було новых проблем - одно и тоже, одно и тоже, одно и тоже! И пути решения одни и теже, одни и теже...! Отсидеть как-то, удержавшись за кресло, натырить бабла, спрятать их и подав заявление об уходе из-за постоянного давления, тихо сбежать с баблом(в последнем варианте от пирамиды по торговле ОВГЗ)! И не надо селиконовые, крашеные губы оттопыривать: Гонтарева счастлива, Гончарук счастлив, Рожкова счастлива ....один народ украинский:
....угрюмо голову повесил,
осталось только отрубить!
      вывод: не звездите! Мы вам всё равно не верим, звездуны!
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
17 липня 2020, 21:30
#
Возрождение украинской экономики невозможно без восстановления кредитования. Насыщение ее деньгами, то есть монетизация (отношение кредитного портфеля к ВВП),

Вообще-то,возрождение украинской экономики начнётся когда перестанут размножать такие глупости.
М.е. розраховується, зазвичай, як відношення грошового агрегату М2 (готівка, грошові кошти на рахунках підприємств і внески населення в банках) до ВВП у відсотках.  https://old.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=123455&cat_id=123217
Монетизация экономики это скорей отношение депозитного портфеля к ВВП,а не кредитного.
Чтобы восстановить экономику нужно менять бизнес-модели,чтобы развитие происходило за счёт накопления и увеличения СОБСТВЕННОГО капитала,а не за счёт увеличения ЗАЁМНОГО.
Кредитование конечно нужно,но на данном этапе только в ОСНОВНЫЕ фонды и средства,а не в оборотные.
Кредитование оборотных средств бизнеса - это прямой путь к инфляции и демонетизации экономики,потому что проценты по кредитам бизнес будет закладывать в стоимость продукции и цены товаров.
Но влиять на состояние экономики должен не только НБУ своей монетарной политикой,но и Правительство своей налогово-бюджетной(фискальной) политикой.
+
0
Toha
Toha
21 липня 2020, 11:34
#
Нонче это не модная точка зрения на приоритеты жизненного цикла бизнеса
+
+33
Wless
Wless
17 липня 2020, 21:35
#
Председатель Пиреуса прав «безработица, закрытие, сокращение». Решение- гривну в пол, зарплата миска борща, (50 баксов охренительные деньги на которые может прожить семья (в 90-х было), и может кто-то здесь и захочет открыть завод где люди дешевле роботов. И мы единственная страна в мире где 40 млн , готовы работать в 21 веке за еду, в этом наша привлекательность.
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
17 липня 2020, 21:39
#
«Работники подшипникового завода вышли под ХОГА, по их словам им задолжали З/П за 9 месяцев.»
Так что некоторые готовы работать лишь за обещание их покормить. Когда-то, в будущем.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
19 липня 2020, 13:23
#
В интернете пишут, что подшипниковый завод частная собственность одного местного олигарха - каким боком ХОГа к этому счастью - не понятно... Хотя если принять за правило, что доходы от деятельности получает олигарх, а расходы на содержание персонала несёт государство - то все сходиться...
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
19 липня 2020, 16:27
#
А разве это не основа нашей олигархической модели «хозяйствования»? А люди вопрос поставить собственнику, почему-то не могут. И забастовку и простой организовать. Им нужно, чтобы государство им заплатило/погасило долги, они поели, и снова пошли бесплатно работать.
+
0
laa1999
laa1999
20 липня 2020, 15:06
#
Тут,еще вопрос, можно ли оживить и нужно ли за счет инфляции по всей стране -такие производства...Какая там єффективность труда, что нужно еще снижать зарплаты,которые не платят рабочим за счет инфляции...
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 липня 2020, 13:42
#
Президент сказал - увеличить кредитование бизнеса и никого не должны  волновать всякие мелочи - главное выдать как можно больше кредитов...
+
0
laa1999
laa1999
20 липня 2020, 14:56
#
Это ,ты, о ком пишешь? Западная Украина уже вся на заработках...Это ,Зе-команда, надеется,что людей еще сильней можно эксплуатировать, за счет девальвации...Люди бегут...Я не до конца понимаю, кто вокруг Зе собрался, что верят, что можно снижать зарплаты вечно в Украине.
+
+50
AleksandrBank
AleksandrBank
18 липня 2020, 0:36
#
Ребята почему Вы удивляетесь? К этому все шло. Весной говорил, июнь максимум еще живем за счет дивидендов гос компаний 2019 г, далее денег не будет хватать.

Кто разобрался от куда у нас на 01.07 деньги в бюджете и отнял Нафтогаз и Приват — поняли что скоро задница. Потому за 1-2 дня надавили еще раз на Смолия, сказали или мирно живёшь или дела и суды, он выбрал первое, он старик, нужно понимать, есть активы в Украине.

Потому, печатный станок вопрос 2-4 недели максимум. Денег в бюджете скоро не будет, главе МинФин не стоит верить, чесарь еще тот.
+
+25
Kanarej
Kanarej
18 липня 2020, 2:03
#
Смолий ушел в самый неудобный для власти момент. Как раз в тот момент, когда вышел на финишную прямую выпуск долгосрочных облигаций, на который очень расчитывали. Потому очевидно, что Смолий решил уйти побольнее. Да еще и сделал заявления, которые глава НБУ в принципе не имеет права делать, и которые нанесли максимальный урон не только правительству, но и стране. Да еще и Гонтарева добавила. Это было конечно очень профессионально и этично, а главное патриотично со стороны их обоих. Лозунг «чем хуже, тем лучше» в действии. Подозреваю, его возможно и планировали «уйти», но точно не 1 июля.
+
+119
yarg
yarg
18 липня 2020, 10:27
#
Ну  , наверное не стоило травлю НБУ устраивать. Нужно было головой думать - а не тем , чем думает наша «новая власть». 
обвинения в недостаточном патриотизме от людей , у который «патриот» - ругательство - это вообще смешно. 
Да , его хотели уволить не в начале июля , а в конце. Да , он отимел «хотельщиков».  Такова жизнь.
+
+30
Kanarej
Kanarej
18 липня 2020, 20:56
#
Ну то есть травлю лиц от действующей власти по любому поводу, реальному или надуманному, устраивать нормально, а лиц оставшихся от прошлой власти - ни-ни, правда? Я ни в коем случае не оправдываю, и вообще противник любой травли. Но как по мне, обе стороны действуют «как на войне», и частенько не взирая на интересы всей страны при этом. Кстати, очень сильно сомневаюсь, что венки для Смолия были именно от власти.

Что касается слова «патриот» - так его испохабили политиканы от предыдущей власти, используя тезис, что кто за нас - тот патриот, а кто против - враги и агенты Кремля.
+
+108
yarg
yarg
18 липня 2020, 22:11
#
А где вы видите травлю власти ? Вот при порошенко была травля... 6 майданов против него собирали... чучело его в центре Киева вешали... А сейчас просто говорят - «дураки и воры» . и говорят вполне оправданно...

Что значит «лица оставшиеся от прошлой власти» ? У нас что - при смене президента меняется весь гос. аппарат ? 
что-то я не вижу чтобы 200 000 военнослужащих , которые служили при порошенко заменили на 200 000 молодых и храбрых зелюшков... Видимо смена касается только «хлебных мест» , да ? 

термин «патриот» испохабили политиканы от нынешней власти , которые патриотами называют своих политических противников в значении «враг». Они при этом не думают - а кто же они сами , если их враги - «патриоты»..
+
0
laa1999
laa1999
20 липня 2020, 14:51
#
Вообще-то, Зеленский сказал -Смолию уходи, не думая не о чем,лишь бы добраться до станка...Интересно, что Зе -вложил в ОВГЗ 5 млн. и его все устраивало - политика его Премьера, укрепление гривны,а как снял, то кто-то потерял миллионы, но кто-то же и заработал...Не тот, кто молчал, до этого?
+
0
motoruller
motoruller
18 липня 2020, 12:29
#
Просмотрел только пункт касательно девала. Пока не соглашусь, Зеня не допустит падения рейтинга и резкого девала не будет, перед выборами может даже и 29 не будет. Больше похоже на загон
+
0
Olexandrenko
Olexandrenko
18 липня 2020, 14:11
#
Не делать девал невозможно, до выборов 3 месяца, а дела с наполнением бюджета плохи. самый правильный путь для них это девал конец июля-сентябрь, а в октябре откат небольшой, показать доброту и покращення. сразу после выборов девал до января, с мини откатами.
+
+14
Qwerty1999
Qwerty1999
19 липня 2020, 13:27
#
Главная задача Зеленского - сохранить личный рейтинг и рейтинг партии «Слуга Народа» до даты проведения местных выборов - это политическая цель отдельной личности, а не экономическая цель развития государства Украина.
+
+14
bublik
bublik
19 липня 2020, 12:23
#
Главная задача нового главы НБУ чтобы курс через пол года был не 100 грн/долл., а удержался хотя бы на отметке 40-45 грн./долл.
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
19 липня 2020, 15:35
#
Разрешите всем напомнить то, как выходили из аналогичной ситуации в Беларуси, в Казахстане, в Узбекистане, Азербайджане… А всё очень просто:
1. Курс $ за ночь на праздничное воскресение прыгал до 100 единиц местной валюты — первый шаг «естесственного» банкротства всех и везде.
2. Запрет на выдачу валюты вообще — ажиотаж на инфляцию.
3. Нули на купюрах «обрезают »с выпуском купюр нового дизайна, без нулей.
4. Ограничение количественного обмена 1к1 «старых» купюр на новые — введение лимита.
5. Обмен купюр с нулями на купюры нового дизайна без нулей в пропорции: 100 старых за 1 новую — второй шаг «естественного» банкротства.
Вывод: 1. Вот и всё! Всё вернётся на исходную позицию этого порочного круга для обманной инициации стимулв, активности, патриотизма, развития бизнеса, энтузиазма пипла. И за этот циклический круг многие умрут, но ещё больше многих родится, и вот их то и надо будет провести по этому кругу, как нас, до кончины в непонятности, относительной дисциплине и послушании…
2. Но если Им это не удаётся сделать, то Они инспирируют перманентные революции, локальные войны, пандемические вирусы, дабы загнать взбунтовавшийся пипл обратно в стойло!
3. Но если Им не удаётся реализовать планпланп по 2 выводу, то, народ бойся и держись: они устроят Мировую войну — армагеддон и апокалипсис для пипла, а сами отсидятся в заранее подготовленных защищённых подземных гордках!
+
0
yarg
yarg
19 липня 2020, 15:41
#
Итого вывод — во избежание мировой войны — нужно чтобы у них — все получилось!
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
19 липня 2020, 21:57
#
Да, вы правы: мы бесправны!
Стая оголтелых и крикливых птиц.
Даже если мы увидели их нравы,
Голову не смей поднять, её держи ты ниц!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 липня 2020, 22:21
#
Ну и какой смысл об этом писать публично...

Сидели бы на своей тёплой жердочке молча,
всё равно ведь от вас ничего не зависит,
а если бы и зависело - вы шевелиться не собираетесь...
+
+15
Kharkivcity
Kharkivcity
20 липня 2020, 0:37
#
Вы забыли упомянуть чипирование, 5G и глобального предиктора. Они очень хорошо вписываются в Вашу концепцию мировосприятия.
+
+28
bampi
bampi
19 липня 2020, 23:52
#
Читаешь экспертов, которые пишут только о смягчении требований к заемщикам, то понимаешь, что люди они живут в 21 веке, а знания остались в 19 середине 20ого. Ставка по кредитам формируется из маржи к безрисковой ставке, затрат и кредитного риска, где последняя статья одна из самых значимых. То есть, нужно стремиться создать/внедрить инструмент, который нивелирует последнее. Тот же Всемирный Банк готов был раскошелиться на фонд, который брал бы на себя риск дефолта. Если в целом, то нужно не выдавать кредиты 5-7-9, а формировать что-то похожее на CDS в рамках пакетного кредитования, чтоб снизить дефолты по всему пакету. Во-первых, банки и НБУ перестанут на балансе формировать NPL. Во-вторых, наконец-то разделит по ставке корпаративных первоклассных заемщиков от бросовых. Хоть на базе того же Экспортно-Кредитного агенства, которое по факту не функционирует.
Во-вторых, это нормально укладывается с Базелем. Иначе единственное, чего добьются - это две параллельные реальности Украина и весь остальной мир.
В-третьих, а чем собираются хеджировать сам процентный своп? В Украине отсутствует фьюч на проценты и FRA. Соотв, банки быстро ощутят на капитале чем отличается процентный риск по банкинг бук от процентного риска по трейдинг бук.
+
0
laa1999
laa1999
20 липня 2020, 14:46
#
Это они для госбанков пишут, ясно, что иностранные банки -фигней от Зеленского заниматься не будут. Сказали за свободную личность -значит будут грабить...
+
0
bampi
bampi
20 липня 2020, 15:18
#
Вопрос не в Зеленском, а в экономическом блоке. Если столкнулись со слабым кредитованием/спросом даже на 5-7-9, то единственное, что нашли - понизить требования. Никто не смотрит под другим углом на проблему. Простое добавление - это налоговые выплаты. Хочешь кредит на льготных условиях - здай налоговую декларацию за два года. Ведь многие столкнулись с финансовыми проблемами. Формирование налоговой дисциплины - это залог восстановления кредитования. Единственное, что нынешними программами добьются - еще большего перекоса в банковском секторе из-за неоднородных возможностей доступа к дешефому фондированию и в перспективе - нового шлака в виде NPL.
+
0
seaman
seaman
20 липня 2020, 10:15
#
15 июля укргазбанк сократил срок возможности пополнения депо физиков с полугода до 93 дней, наверное с таким главой нбу депо им не нужны.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися