Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2020, 14:40

Чи накриє світ восени хвиля дефолтів

Наслідки коронавірусу спровокували безпрецедентне падіння світової економіки. Очікується, що ВВП США і Німеччини у 2020 році впаде на 8%, Британії — на 10%, Франції, Італії та Іспанії – на 12%.

Економіка може закінчити цикл кредитної експансії і перейде до циклу зниження боргового навантаження. Про те, що це означає, «Мінфіну» розповів трейдер групи ICU Віталій Сівач.

Чому зниження боргів — це погано

З падінням ВВП доходи у всіх зменшилися. При цьому боргове навантаження залишилася колишнім. Щоб була можливість платити за боргами, компанії та звичайні громадяни знижують споживання. Попит на товари і послуги падає, після чого доходи знову зменшуються.

Доводиться вкотре знижувати споживання, щоб була можливість платити за боргами. Компанії звільняють співробітників, споживання знову падає. Таке порочне коло з часом тільки набирає обертів, доки безробіття не стає жахливим.

Читайте також: У пошуку нового Amazon: як заробити на IPO

При цьому ціни на ризиковані активи починають падати, що звичайно, – раз компанії заробляють менше, отже, і коштувати повинні дешевше. Часто ризиковані активи використовуються, як застава за кредитами. І тут нове коло.

З падінням вартості застави банки вимагають додати забезпечення, якого часто просто немає. Доводиться продавати актив, щоб заплатити по кредиту. Коли всі розпродають ризиковані активи, ціна на них також падає, і банки знову просять внести черговий маржин колл.

Щоб знайти кошти на платіж, знову доводиться продавати, доки ціни на активи не стають смішними. При такій ситуації у всіх різко падають як доходи, так і вартість активів.

Що роблять центробанки

Щоб уникнути такого катастрофічного розвитку подій, при якому знищується реальна економіка, центральні банки знижують облікову ставку до нуля і видають багато нових кредитних коштів. Робиться це для того, щоб у всіх бажаючих була можливість обслуговувати свої кредити без зниження ділової активності.

Читайте також: До 500 тис. кредиту готівкою: скільки доведеться переплатити банку і де вигідніше брати

Показові цифри: Федеральний резервний банк США збільшив свій баланс з $4 трлн до $7 трлн. Для порівняння, баланс ФРС під час Глобальної фінансової кризи 2008 року зріс з $1 трлн до $2 трлн.

З'являється нова бульбашка

Тому зараз кількість нових грошей в системі просто астрономічна. Звичайно, ці гроші мають кудись йти. В першу чергу, з'являється попит на акції і облігації, ціни на які зросли досить сильно.

Багато акцій коштують дорожче своїх передкризових рівнів. В першу чергу, мова йде про акції технологічних компаній, що входять в індекс Nasdaq. Наприклад, зі свого дна в середині березня ціни на акції ATLASSIAN CORP зросли на 170%, RINGCENTRAL — на 210%, COUPA SOFTWARE — на 310%. Сам індекс Nasdaq зріс на 160%. І це сталося менше ніж за 4 місяці на тлі глобальної рецесії. Ще й при тому, що і до кризи ці акції торгувалися за великими мультиплікаторами.

Тобто, можна сказати, що почалася інфляція у ризикових інструментах. Оцінка активів відірвалася від фундаментальної картини. Ситуація вже виглядає як бульбашка, хоча споживчої інфляції, звичайно, поки що немає.

Швидше за все, коли зростання економіки почне відновлюватися, ми побачимо і споживчу інфляцію. Через інфляцію рівень номінальних доходів зросте, а рівень номінального боргу залишиться тим самим.

Тому боргове навантаження знизиться, а захмарна оцінка акцій повернеться до свого економічного обґрунтованого значенням. Але говорити про це поки що зарано. Це може відбутися і через кілька років.

Що у найближчій перспективі

А у найближчому майбутньому є ризик, що ми перейдемо від кризи ліквідності, при якому компаніям не вистачало коштів платити за боргами, до кризи банкрутства. Адже скільки нових грошей не створюй, для багатьох це нічого не вирішить, якщо рівень активів опуститься нижче рівня кредитної заборгованості.

Нові гроші такі компанії не врятують. Їм доведеться йти в дефолт. Ось така хвиля дефолтів може сколихнути ринок і призвести до корекції вже восени.

Читайте також: Голова НКЦПФР: «Навіть дрібний інвестор повинен знати, що його захищає закон»

Хоча, враховуючи, що центральні банки планують тримати ставку не вище 0% і при цьому накачувати ринок нескінченним обсягом нових грошей, швидше за все, ця корекція перетвориться на чергову можливість зайти в ризиковані активи за привабливими цінами.

Дуже важко йти проти центрального банку. Але волатильність може бути високою, яку буде не просто перетерпіти.

«Мінфін»

Коментарі - 19

+
+23
Maybach
Maybach
16 липня 2020, 16:30
#
Отличная статья! Ясно то что если цены на акции растут значит доллар обесценивается!
+
0
Микола Хапусь
Микола Хапусь
16 липня 2020, 17:27
#
А если падают, то обесценивают нас -людей.
+
+66
erodimon
erodimon
16 липня 2020, 17:51
#
Просто гениальный комментарий, наверное использовался случайный набор слов.
+
+15
valeriyodessa
valeriyodessa
16 липня 2020, 21:18
#
Вообще-то в статье немного не так.
цена акций растет, но потребительская инфляция (реальные цены в магазинах) еще не растут.
цена акций - это нечто виртуальное, как и напечатанные (точнее даже увеличенные циферки на счетах) деньги.
вот тут написано
«То есть можно сказать, что началась инфляция в рискованных инструментах. Оценка активов оторвалась от фундаментальной картины. Ситуация уже выглядит как пузырь, хотя потребительской инфляции, естественно, пока нет.»
Т.е. пока что «лишние» деньги попадают на фондовый виртуальный рынок, т.е. лежит у какого-то среднестатистического амера 100 акций одной фирмы и вот они стоили по 100дол/штука, а сейчас на рынке их стоимость 150дол/штука - амер радуется. Но это все виртуально, но рано или поздно этот амер пойдет и обменяет акции на реальные деньги и закупит какой-то товар. И вот тогда виртуальные напечатанные триллионы начнут попадать на реальный рынок - вот тогда и начнется реальная инфляция.
+
+15
Hottabich
Hottabich
16 липня 2020, 23:29
#
Я бы по другому сказал. Цена акций растет, от того что спрос выше предложения. Что касается перетока акции - деньги, то кто-то продает, а кто-то покупает. Так почему же нет инфляции? Иными словами, на цены давит не количество денег в системе, а то сколько люди готовы тратить в месяц. И очень вряд-ли что в кризис люди захотят тратить больше чем до кризиса. Американцев то никогда со сберкнижками не кидали. Поэтому они уверены в своей валюте. Как итог все лишние деньги идут под матрас, в депозиты, акции итд. Единственное что может вызвать инфляцию - это уменьшение количества товаров, тогда нарушается баланс спроса и предложения. Например как у нас когда то с солью. Искусственно создали дефицит товара - цена взлетела в разы - наварили денег - пустили назад товар и цена упала до обычной.
+
+27
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 липня 2020, 9:22
#
Що означає лишні гроші ідуть під матрас? Автор пише, що гроші ідуть на фондовий ринок, а це як раз повна протилежність матрасу. Коментар показав рівень експерта.
+
0
Hottabich
Hottabich
17 липня 2020, 10:34
#
«идут под матрас, в депозиты, акции итд.» Что не так?
+
0
Роман Роман
Роман Роман
16 липня 2020, 18:05
#
Есть смысл переждать с долларом?
+
0
Maybach
Maybach
16 липня 2020, 18:57
#
Думаю что деньги нужно вкладывать в бизнес. Покупать или не покупать дело каждого параноика. Лично я покупаю, точнее по 27 купил, а теперь жду
+
0
mary27
mary27
16 липня 2020, 20:24
#
В статье написано, бизнесы ждет волна банкротств.
+
+22
Maybach
Maybach
16 липня 2020, 20:39
#
Ну если руки не оттуда растут, тогда лучше с дома не выходить. Есть разные бизнесы, лично я на карантине не закрылся, обсасывал каждого клиента и о чудо, доходы до кризисные, даже лучше чем в июле прошлого года.
+
+23
mary27
mary27
17 липня 2020, 2:18
#
А в какой сфере сейчас обсасывают каждого клиента?
+
+41
Vasililiy
Vasililiy
17 липня 2020, 5:37
#
В той которую еще не легализовали видимо :-)
+
0
Maybach
Maybach
17 липня 2020, 14:09
#
Медицина!
+
+9
Elena1997
Elena1997
14 серпня 2020, 10:07
#
А как можно путём «обсасывания» пациента увеличить доход, получаемый от него? Он приходит удалить желчный, платит за это, его так приветливо встречают, что он решает заодно удалить ещё что-нибудь, соответственно ещё заплатить? Или пришёл пациент зуб удалить больной, но его так хорошо обслужили, что он решает и пару здоровых разрешить удалить )
+
0
Igorenya
Igorenya
18 липня 2020, 16:22
#
5 баллов!))))))))))
+
+101
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
17 липня 2020, 5:24
#
Украина защищена от новой волны дефолтов медным тазом, которым её накрыло ранее.
+
0
Elena1997
Elena1997
14 серпня 2020, 9:58
#
Мертвые не потеют )
+
0
user mf
user mf
27 липня 2020, 14:35
#
Накроет ли мир осенью волна дефолтов - не накроет (как всегда будут отдельные дефолты)! Гос. заказы/гос. поддержка + заливание деньгами (QE) - как всегда вытащат экономику US (по крайней мере - раньше срабатывало). Посмотрите на индексы деловой активности - пошли в рост. Вот что реально напрягает - рост баланса ФРС (это новый вызов и нет пока инструментов из прошлого).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися