Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 квітня 2023, 15:15

НБУ не планує повернення до плаваючого курсу гривні найближчим часом — Пишний

НБУ своєчасно виконає структурний маяк програми співпраці з МВФ, розробивши до кінця червня 2023 року стратегію валютної лібералізації та поступової відмови від адміністративних обмежень, проте реальний перехід до неї поки що не є питанням найближчої перспективи. Про це голова НБУ Андрій Пишний заявив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

НБУ своєчасно виконає структурний маяк програми співпраці з МВФ, розробивши до кінця червня 2023 року стратегію валютної лібералізації та поступової відмови від адміністративних обмежень, проте реальний перехід до неї поки що не є питанням найближчої перспективи.
Фото: bank.gov.ua

► Читайте сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Ситуація на ринку

«Сьогодні ринок балансується виключно за рахунок присутності Нацбанку, проблема безпрецедентних залишків на поточних рахунках залишається актуальною. Ми над цим працюємо, бачимо зрушення, але про результати говорити зарано. Відповідно, перехід до більшої гнучкості в цьому аспекті не є питанням найближчої перспективи», — сказав голова НБУ.

Пишний наголосив, що у роботі над стратегією лібералізації Нацбанк свідомо не говорить, коли відбудеться перегляд політики у цій сфері.

«Не дата визначає відмову від адміністративних обмежень, все залежить від формування необхідних передумов. І в цьому питанні ми відкрито спілкуємося, які саме передумови дають можливість говорити про введення плаваючого курсу та повернення до вільного руху капіталу», — пояснив очільник НБУ.

Читайте: «Друк грошей»: за 3 роки уряд може заплатити НБУ 235 мільярда за ОВДП

Він уточнив, що ці передумови передбачають зв'язування профіциту ліквідності, що виник зараз, який розподілений нерівномірно і переважно перебуває на рахунках до запитання.

«Під час переходу до поступового зменшення адміністративних обмежень, а також перед введенням елементів гнучкого курсу ми повинні розуміти, що цей навіс ліквідності не підважить курсову стабільність», — додав Пишний.

Коментарі - 14

+
0
Сергій Т
Сергій Т
17 квітня 2023, 15:30
#
Що ж, НБУ видніше.
+
+80
chc788
chc788
17 квітня 2023, 16:13
#
Плаваючий курс зараз не потрібен взагалі. Це тільки гірше зробить.
+
+15
Cheff spakuxa, Kiev
Cheff spakuxa, Kiev
17 квітня 2023, 19:01
#
Ето что помешало сравнить курсы, зерно… Не берут…
+
+15
MrDean
MrDean
17 квітня 2023, 20:13
#
Воровать не будет удобно :)
МВФ по другому видит ситуацию.

После войны будут плакать почему кредиты больше не дают
+
+69
irakez
irakez
18 квітня 2023, 3:29
#
Чому мова тільки про плаваючий курс? Є купа адміністративних обмежень, які давно своє віджили та які створюють купу проблем українцям, незалежно від того, який там курс. Головніші — можливість купляти долари онлайн та робити банківські переводи за кордон. Мільйонам людей треба платити за житло за кордоном. Як це робити людині, яка слухняно тримає весь свій заробіток в українській банківській системі?

До того ж, на українців в цивілізованому світі і так десятиріччями дивились, як на бандюків, а тут приходиш з клітчатою сумкою кешу на угоду з купівлі якоїсь квартири. Чи не так — приходиш з клітчатою сумкою кешу, щоб спочатку покласти на рахунок в місцевому банку, а потім зробити переказ продавцю. Так чи інакше, від тебе шарахаються як від прокаженого і роблять круглі очі. І бігай потім доказуй, що не бандит і чому не можеш зробити банківський переказ як нормальна цивілізована людина.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 квітня 2023, 6:36
#
«Мільйонам людей треба платити за житло за кордоном»

100тыс грн в месяц с БПК укрбанка + немалые выплаты
беженцам в валюте страны проживания .

А вам всё мало - наверное снимаете виллу на берегу моря в Италии…
+
0
braintest
braintest
18 квітня 2023, 9:47
#
Ви неправі, я отримував дохід на ФОП рахунок в валюті, переказати з того разунку — неможливо, тому я повинен був продавати валюту, потім, купляти на депозит на три місяці під 0%, після чого поповнював гаманець, і тільки з цього гаманця вже міг сплатити оренду житла.
Ви вважаєте це нормально?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 квітня 2023, 10:33
#
Юрлица, в т. ч. и ФОПы,
обязаны валютную выручку
продавать на межбанке.

И не надо приплетать ФОПов
к физлицам-беженцам.
+
0
braintest
braintest
18 квітня 2023, 11:26
#
Ви хочете сказати, що немає таких людей, хто є ФОП і отримує дохід на рахунки в Україні, при тому маючи статус тимчасового прихистку в країні ЄС?
+
0
irakez
irakez
18 квітня 2023, 14:28
#
З кожним днем адміністративних обмежень таких людей стає все менше
+
+15
irakez
irakez
18 квітня 2023, 14:22
#
А можно підробніше про цей гаманець, з якого можна переводити валюту на рахунок фізособи за кордоном? Це що таке? В якому банку таке є? І чому на нього не розповсюджується заборона на перекази за кордон (окрім дуже обмежених випадків як навчання чи лікування)?

https://radiotrek.rv.ua/news/zaborona-perekazuvati-koshti-za-kordon-pid-chas-viyni-u-yakih-vipadkah-ukrayinci-mozhut-zdiysniti-perekaz_301340.html
+
0
braintest
braintest
18 квітня 2023, 16:05
#
В тому і справа, що за гривню його неможливо поповнити, тільки валюта. І там така умова, що власник рахунку і власник картки, з якої робиться поповнення повинні співпадати.
+
0
irakez
irakez
18 квітня 2023, 14:20
#
Що таке «100тыс грн в месяц с БПК укрбанка»? Якщо вам треба перевести гроші на рахунок фізособи (яка вам здає квартиру) за кордоном, ви не можете перевести навіть $1. Щодо виплат не в курсі, але зараз, на другий рік їх вже практично ніде немає. А адміністративні обмеження є…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
18 квітня 2023, 17:56
#
Irakez

С валютной карты до 100 тыс грн
в месяц в эквиваленте — изучайте
лимиты НБУ.

Один из очевидных вариантов:
1. Снимаете валюту с гривневой карты в банкомате страны проживания.
2. Пополняете этой валютой свою валютную карту банка страны проживания.
3. Делаете перевод в оплату аренды жилья с валютной карты на валютную карту.

Другой вариант:
1. Отрываете коверт.депо;
2. По окончании депозита валюта
падает на валютную карту укрбанка;
3. С валютной укркарты делаете
р2р-перевод на карту арендодателя.

P.S. Ленивым желательно
арендовать жилье задаром…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися