Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 березня 2023, 17:04

«Мотор Січ» продавала авіаційні двигуни підсанкційними іранським компаніям — «Схеми»

Українська корпорація «Мотор Січ» роками співпрацювала з підсанкційними іранськими компаніями. Про це свідчать документи, які були виявлені під час обшуків у кабінеті підозрюваного у колабораціонізмі експрезидента «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва, повідомляє проєкт «Схеми», журналісти якого отримали доступ до цих документів.

Українська корпорація «Мотор Січ» роками співпрацювала з підсанкційними іранськими компаніями.
Фото: slovoidilo.ua

Читайте сторінку«Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Стало відомо, що українська компанія продавала авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3−117. Їх встановлюють як на невеликі транспортні літаки, так і на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, які Росія використовує у війні проти України.

Аналізуючи копії вилучених правоохоронцями матеріалів, журналісти виокремили три іранські фірми, з якими роками співпрацювала «Мотор Січ»:

  • Design and Manufacturing of Aeroengines (скорочено: DAMA), інша, її ж назва — Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);
  • Iran Aircraft Industries (IACI);
  • Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

Зокрема, DAMA, яка нині під номером 68 у санкційному списку РНБО — це іранська компанія, яка, брала участь у дослідженнях, розробці та виробництві БПЛА Shahed-171. Євросоюз запровадив проти цієї компанії санкції ще у 2012 році. У 2022 році до них приєднались і США.

Нагадаємо

У жовтні 2022 року СБУ затримала Богуслаєва через обвинувачення у державній зраді. Також було затримано начальника департаменту зовнішньо-економічної діяльності підприємства. Їм повідомили про підозру в колабораціонізмі та пособництві країні-агресору.

«Мінфін» також писав, що Шевченківський районний суд Києва обрав президенту АТ «Мотор Січ» В'ячеславу Богуслаєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 48

+
+45
neverice
neverice
24 березня 2023, 17:28
#
Та хто б сумнівався. У нас половина топ посадовців зрадник на зраднику. Рашисти дуже глибоко пустили тут свої пагони. Десь підприємства розвалили, десь поставили зручних людей, десь купили. Фактично, прикладів, де підприємства були розвалені в угоду інтересам росії безліч. А ті, що працювали — часто були підконтрольні рашистам прямо чи опосередковано через різних зрадників.
+
+15
yarg
yarg
24 березня 2023, 17:29
#
А кто здесь «топ-посадовець» ? Богуслаев — классический «красный директор».
купил свой завод за копейки , вывел акции в оффшор , покупал острова в Италии , прислуживал россии… Все как положено.
+
0
neverice
neverice
24 березня 2023, 17:34
#
Так, не дуже вдале слово. Мав на увазі топ людей, як з політики, так і бізнесу. Насправді — таких людей повно і в «звичайних» сферах, але їхній вплив там локальний і не такий руйнівний.
+
+15
matroskin
matroskin
24 березня 2023, 22:32
#
Зрадником можна стати раз.
А якщо чиновник з кожними виборами міняє партквиток, це не зрадник, це просто цинічний пристосуванець, який з такою ж легкістю буде працювати на фашистів, рашистів чи будь кого, аби залишатися біля корита. Звісно таких у владі 90%, зі зміною влади люди міняються лише наверху, на місцях же пристосуванці лише міняють партбілети.
+
+30
AlejandroV
AlejandroV
24 березня 2023, 18:07
#
Извините в статье непонятно написано — продавал двигатели подсанкционным компаниям когда? Когда они были под санкциями? Или раньше? DAMA в санкционном списке РНБО — но когда она туда была внесена? Я не хочу сказать что Богуслаев белый и пушистый. Но статья написана тенденциозно — упор делается на то что Мотор Сич торговал с компаниями под санкциями, но если эта торговля велась до введения санкций — тогда кликбейтность заголовка в частности и статья в общем напрочь лишены смысла
+
0
Rubi0
Rubi0
24 березня 2023, 18:42
#
Прям секрет политшенеля что все двигатели турбины и другая высотехнолигичная продукция идет тем или иным способом в Иран, Россию Китай Индию и Вьетнам. И дальше будет идти, даже взять недавно анансированный завод твелов в Украине для российских атомных станций, вот они и пойдут в те же страны где работает Росатом, а не в Ес Сша и Англия, так что можно сразу готовить статью что новый завод твелов в Украине поставляет их Ирану, когда то мы точно станем свидетелями такой зрады General Electric, Siemens, Pratt & Whitney чет не делятся ни технологиями ни рынками сбыта, да и заказов турбин на Моторсиче не видно было от них за 10 лет после майдана.
+
+38
PanMykola
PanMykola
24 березня 2023, 19:13
#
Возможно, что если бы Украина озаботилась поддержкой данного стратегического предприятия и строила свои вертолёты вместо того, чтобы покупать списанное барахло во Франции, то руководство завода и не искало варианты для выживания уникального завода. Однако имеем то, что имеем, к сожалению.
+
+45
vt313
vt313
24 березня 2023, 19:59
#
Мотор-Сич получал от государства достаточно поддержки.
Выбор в сторону РФ это выбор Богуслаева. Кстати, он один из лидеров партии регионов.
+
+15
yarg
yarg
24 березня 2023, 20:06
#
Та да… построить с нуля производство вертолетов — и все на дотациях… мега-распил.
«списаное барахло» — посмеялся
+
0
vt313
vt313
24 березня 2023, 20:18
#
Допустим, 20 — 30 лет назад были предложения от Эйрбас. И по Мотор-Сич и по Антонову и еще там кто-то. И все эти директора остались бы директорами с очень высокими зарплатами.
Сложно сказать, почему получилось так как получилось.


+
+15
yarg
yarg
24 березня 2023, 20:44
#
Та небыло никаких предложений. фантазии это все.
+
0
vt313
vt313
24 березня 2023, 21:09
#
Там все было серьезно.
+
0
yarg
yarg
24 березня 2023, 23:25
#
В 2000 году ейрбас хотел купить мотор-сич ? зачем ??? чтобі продавать двигатели от старых советских вертолетов мьянме и еритрее? занятся больше нечем ???
+
0
vt313
vt313
25 березня 2023, 20:44
#
Может раньше, не помню, давно было.
Речь шла о транспортной авиации. В Украине был хороший готовый комплекс. У Ейрбаса ничего.
+
+30
Lamo
Lamo
24 березня 2023, 19:41
#
Проблема ще в тому, що весь час політичному керівництву держави було глибоко пофіг що на армію, що на стратегічні вітчізняні виробництва — скоріше навпаки чинуші шукали де що попилити можна.
+
+30
yarg
yarg
24 березня 2023, 20:07
#
Почему пофиг ? єтому заводу помогали изо всех сил. миллиарді вливали. и толку ?
+
0
Lamo
Lamo
24 березня 2023, 22:10
#
То треба аудиторам перевіряти хто що з державних коштів «вливав» у приватне підприємство, та куди вони у підсумку йшли
+
+15
yarg
yarg
24 березня 2023, 23:26
#
Вливало государство. депутаты , министры. Всякие «государственные программы поддержки промышленности» , на которые выделялись миллиарды.

+
+15
matroskin
matroskin
24 березня 2023, 22:37
#
Справедливості ради варто зазначити, що стратегічні підприємства це також влаштовувало.
Візьмемо Укркосмос, вони 30 років отримували з/п стаж і т.д., в результаті на 31 родили «Либідь», потім держава заплатила Маску за її запуск, і на тому все.
30 років «труда», зарплат, мільярди державних коштів в нікуди, а волонтери «на шапку» за місяць назбирали на супутник, який реально працює.
Он вище стаття, про «дронобум», підозрюю що в цю програму знову вкинуть коштів що можна тисячі мавіків купить сьогодні, а не 1 «власний» («» бо на 99% він буде з китайських комплектуючих) через 5 років.
+
0
Lamo
Lamo
24 березня 2023, 23:13
#
Провину керівництва цих підприємств моє твердження не знімає, але все-одно їх роль вторична, бо вирішує держава — якщо підприємтсво успішне на нашому або міжнародному ринку та розвивається, то питань до підприємців взагалі немає
+
+30
matroskin
matroskin
24 березня 2023, 23:41
#
Розумієте, от візьмемо освіту. Якщо в США чи Європі інститути є джерелом сучасних розробок та винаходів, то в Україні, це виключно джерело отримання диплому для студентів і зарплат та хабарів для викладачів. Там не те що мова не йде про якісь винаходи чи т.п., там ще рівень науки та технологій зупинився на рівні глибокого СССР. 70 річному заслуженному професору нема ні сенсу ні бажання вникати в щось нове, студенти прийшли за дипломом, він за з/п та хабарем, це роками працює і всих влаштовує. Аналогічно в будь якій держ галузі.
+
0
Lamo
Lamo
24 березня 2023, 23:52
#
Не згоден — я у 2008 закінчив мфті - він аккумулявав багато найкращих технічних мізків з снд — достатньо не разочарованих наукою магістрів у підсумку виїзджало до європи/японії/автралії і там продовжують працювати у науці. Так що не тількі місцева освіта двігає - фінансування та інші умови приваблює обдаровані кадри з усього світу.
В Україні також і зараз достатньо дуже розумних молодих людей, котрі роблять успішні стартапи або як фахівці розвивають діючі підприємства.
Так, мінусів в освіті багато, і це занижує наш потенціал, але він є і після правильних реформ може стати в рази вищий
+
0
matroskin
matroskin
25 березня 2023, 0:11
#
Я не знаю що таке МФТІ, ну доводилось брати на роботу випускників 201х з багатьох ВУЗів, то скажу що таке враження, що вони не то шо чомусь за 5 років навчились, а забули й те шо знали після школи. Звісно є ті хто хоче чомусь навчатися і здебільшого це роблять завдяки інтернету та власному ентузиазму при цьому не пов’язуючи своє майбутнє з Україною. Тут же залишаються ті-хто «вчився» ради диплому.
+
0
Lamo
Lamo
25 березня 2023, 10:14
#
У вас зрада — на мій погляд як раз ємігрувати бажають неосвічені дебіли.
А мфті раніше був найкращим технічним внз в снд — поступити туди, а тим більше довчитися, могли тількі обдаровані діти.
І питання — а на що ви розраховували наймаючи стажерів без жодного досвіду? На то вони і стажери. Треба було пропонувати більше грошей, та шукати людей вже з відповідним досвідом
+
0
yarg
yarg
25 березня 2023, 10:38
#
Больше денег ? єто не по людски как-то… Принято платить людям 6500 гривен и возмущатся что они ничего не умеют и не делают… Дураку ясно что за 65000 специалиста найти можно , но зачем ???
+
0
matroskin
matroskin
25 березня 2023, 11:22
#
Я розраховую взяти стажера з вищою фаховою освітою з перспективою подальшого кар'єрного росту.
Я звісно закінчив не МФТІ, тому не розумію, як рівень знань випускника після ВУЗу повязаний з тим, скільки я йому буду пропонувати грошей ? Як на мене якщо випускник на співбесіді не знає площу круга, то скільки б я йому не запропонував, це знання в нього не з’явиться, адже мова йде про те: що ж ти 5 років робив, бо яке в тебе відношення було до навчання так ти й робитимеш.
+
0
yarg
yarg
25 березня 2023, 11:42
#
Связь - прямая.

Раньше высшее образование получали примерно 5 % молодых людей. И оно было ккчественным. Потому что получали его только те , кто точно знал — зачем это ему.
В какой-то момент требование наличия высшего образования стало обязательным. Непонятно зачем. К чему это привело ? К торговле дипломами. МАУП и т. п.
ваш стажер с высшим образованием — просто купил диплом МАУП за 2000 гривен. А вы от него хотите знаний…
А тот кто учился ради знаний и по-настоящему — на 6500 не пойдет. он пойдет стажером на 65000. с перспективой увеличений до 90000 после испытательного. Но вы его не возьмете. Потому что «ну есть же за 6500 — наверное не хуже».
+
0
matroskin
matroskin
25 березня 2023, 12:01
#
С чего Вы взяли что я от него что-то хочу?
Человек добровольно пришел на собеседование, всё что я хочу, это понять желание и обучаемость этого человека. И если я вижу, что предыдущие 5 лет обучения, для него прошли в пустую, то не вижу смысла тратить на него время и деньги фирмы.
За 65к просто придет другой, но этот умней не станет.
На частных фирмах наличие диплома-вещь второстипенная. А вот на гос., имея нужных знакомых, Вы можете хоть не умея считать, с купленным дипломом, получить работу и за 100к. Вон професор янукович тому явный пример, более чем уверен что табличку умножения он знал с трудом и не всю.
+
0
vt313
vt313
25 березня 2023, 14:58
#
А еще раньше 1% оканчивал церковно-приходскую школу.
И это образование считалось обалденным.

Обыкновенная проблема «отцы и дети».
Нормальное образование, вполне современное.
Но различные руководители, реально, сильно отстали и прикладывают к нынешним выпусникам требования прошлого века.
+
0
yarg
yarg
25 березня 2023, 15:06
#
А что-то поменялось ? И сейчас образование больше школьного нужно паре процентов.
+
0
vt313
vt313
25 березня 2023, 15:13
#
Не соглашусь, в принципе. Хотя не знаю какое сейчас школьное образование.
Просто в процессе нашего современного развития различных вещей становится все больше и больше. И все не засунуть в школьное образование. Не реально.
Но можно засунуть в рамках высшего (по специализациям).
Поэтому большой процент с высшим это нормально. Но и нормально, что медик ничего не понимает в экономике и т. п.
+
+13
yarg
yarg
25 березня 2023, 19:03
#
Ну и имеем поколение таксистов и курьеров с кучей дипломов…
+
0
vt313
vt313
25 березня 2023, 19:25
#
Их проблемы, а что плохого.
Но это не типично.
+
0
matroskin
matroskin
25 березня 2023, 21:09
#
И сейчас образование больше школьного нужно паре процентов
Ну если у Вас кореш президент то можно и главой НБУ со школьным атестатом, а для остальных то никто Вас даже кассиром в банк не возьмет без образования и базовых профильных знаний. Я уже молчу о востребованности юристов, инженеров, программистов, врачей со знаниями на уровне школьных. :)
+
0
yarg
yarg
25 березня 2023, 21:32
#
Об єтом я и сказал. Касиром в банк без висшего не возьмут. А оно кассиру точно нужно? Ну вообще-то нет. А зачем тогда? Ну… Так принято… Ну вот и результат.
+
0
matroskin
matroskin
25 березня 2023, 21:44
#
Я не готов спорить о том что должен знать кассир, но технарь претендующий на какую то должность или перспективу её получения должен знать гораздо больше чем после школы.
Аналогично юристы, врачи, программисты и т. д.
Если после выша уровнь знаний остался на уровне школы-это однозначно говорит о том что человек-лентяй, и его отношение к работе будет такое же как и к учебе, потому в работе отказываем, пусть идет в курьеры, таксисты, сборщики клубники и т.п. где оплата сдельная, ну или на гос. предприятие-там для количества берут всех. :)
+
0
san4os
san4os
28 березня 2023, 8:48
#
Людина шукає ту роботу яка краща.
Таксист заробляє більше ніж директор школи. А напрягів і відповідальності в рази менше.
+
+15
vt313
vt313
28 березня 2023, 9:29
#

yarg, человек не знает кем он будет, что ему нужно и что у него получится. Поэтому, да, оно ему нужно.
+
0
yarg
yarg
28 березня 2023, 9:33
#
Совершенно правильно.
Человек не знает какое образование ему понадобится. и зачем.
разве будет он вкладывать кучу сил и времени в сопромат и неэвклидову тригонометрию ? нет. Он купит бумажку МАУП.
А вы потом будет удивлятся — человек с высшим образованием , а не знает отличие синуса от косинуса…
а если бы он учился четко понимая — зачем — он бы все это знал. И знал что тратит 5 лет своей жизни именно на учебу.
+
0
vt313
vt313
28 березня 2023, 9:52
#

yarg,
Прямо навеяло.
— А когда было восстание Спартака?

Да при чем здесь бумажка от МАУП? Это единичный случай, если он был.
Все намного проще. Человек ищет себя в кругу таких же как и он. Кто-то находит через год, кому не хватает 5 лет.

В том же СССР после окончания ВУЗа человек в виде «молодого специалиста» учился еще 3 года по узкой специализации.
И этого не всегда хватало.
+
0
yarg
yarg
28 березня 2023, 11:17
#
Это не единичный случай. это миллионы купленых дипломов.
купленых людьми ,которые после школы и дня не учились.
Купленых потому ,что наличие диплома (любого) — требует работодатель. Который и сам не понимает зачем это ему.
+
0
vt313
vt313
28 березня 2023, 11:31
#
Yarg, я не знаю ни одного.
Вы не понимаете, почему работодатель это требует?

И это же очень просто делается. 3 первых по списку. Где такое требование? Наверное, где-то дальше найдется, но ничего в этом особого нет.

Касир
Вимоги:
1.Досвід роботи не обов"язково.
2. Від 18 років.
3.Відповідальність, уважність, чесність.
4.Комунікабельність та ініціативність.


Вимоги:
Досвід роботи у цій сфері, в великому мережевому магазині одягу буде перевагою.
Бажання працювати у сфері моди та інтерес до стильного одягу.
Відповідальність, чесність.
Комунікабельність та ініціативність.


Побажання до кандидата:
Досвід роботи в фаст-фуді від 6 міс.;
Знання програми Iiko;
Готовність до динамічної роботи на результат;
Високий рівень самомотивації та залученості у процес, відмінні комунікативні навички;
Швидкість в роботі, привітність, доброзичливість, ініціативність, уважність, порядність, відповідальність, пунктуальність.
Розуміння важливості командної роботи.
Наявність санітарної книжки.
+
0
yarg
yarg
28 березня 2023, 11:58
#
Маленькая , но толковая статья на єту тему

https://chk.dcz.gov.ua/node/6569

если что — єто сайт центра занятости :

«Вища освіта сьогодні стала шаблонною вимогою. Часто роботодавець навіть не запитує, який саме вищий навчальний заклад ви закінчили, які знання отримали, але диплом про вищу освіту має бути обов’язково. Чи у всіх випадках це питання стоїть так гостро?
Звичайно, отримати посаду економіста, медика, юриста без диплома про вищу освіту неможливо. У цьому випадку вимога цілком виправдана. Адже вищезгадані професії вимагають спеціальних знань і навичок. Але часом фразу „Вища освіта — обов’язкова“ можна зустріти навіть у оголошеннях про вакансії на посаду оператора Call-центру, адміністратора або продавця-консультанта.»
+
0
vt313
vt313
28 березня 2023, 12:34
#
Yarg, несколько поверхностно, но я согласен с автором.
+
0
yarg
yarg
28 березня 2023, 12:40
#
Ну так сильно глубоко — и не нужно.
проблема — очень проста.

завышенные требования работодателей дали свой эффект.
люди не пошли миллионами учить сопромат. \
люди пошли покупать дипломы экономистов и педагогов (да и вообще -кого дешевле)
это привело к девальвации и дипломов и высшего образования вообще. Теперь работодатели обинаково относятся ко всем дипломам — «фуфел» и студентам вообще нет смысла выкладыватся в учебе. Такой вот замкнутый круг.

нужно вернутся к 19 веку. Когда «инженер с дипломом» был редким и уважаемым человеком. зарабатывающим огромные деньги. Умеющим построить и жилой дом и мост и завод. А таксист — работал без диплома и не парился.
+
+15
vt313
vt313
28 березня 2023, 12:59
#
Yarg, зачем обижаешь.
Увидил грузин, сразу купил…
На день рождения подарили.

Давайте так, если Ваш круг знакомых — люди с купленными дипломами, то это Ваш круг.
Не нужно его экстраполировать куда бы то ни было.

По инженерам. Мне тоже нравится Верн, но это фантастика.

+
0
yarg
yarg
28 березня 2023, 13:42
#
Ок. значит проблем нет.
+
+15
AlejandroV
AlejandroV
25 березня 2023, 11:11
#
МФТI — це МОСКОВСЬКИЙ фізико-технічний інститут — з радянських часів один з найкращих технічних ВНЗів на теренах колишнього СРСР. Тільки мені трошки не зрозумілий посил Lamo — з цього приводу — тут велась дискусія з приводу того що вітчизняні виші не готують достатньо професійних випускників. У цьому сенсі приплітати ВНЗ з країни-агресорки як зразок того як можна готувати кадри — ІМХО вершина цинізму
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися