Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 листопада 2021, 18:30

Чотири найпоширеніші помилки, які роблять інвестори

Збитків зазнають не лише інвестори-початківці, але й ті, хто має достатній досвід та знання. В чому причина цієї ситуації під час конференції «Жити на відсотки» розповів керуючий активами групи ICU Григорій Овчаренко.

Помилка № 1: Співпраця з шахраями

Коли у інвестора немає ані досвіду, ані знань, він може легко потрапити в пастку шахраїв, вважає Овчаренко. «Коли у людини з’являються гроші, відразу ж з’являється і шалена кількість консультантів, які пропонують будь-які інструменти. Їх важливою спільною рисою є висока дохідність. Коли дохідність вища ніж 30% річних, а іноді навіть 1% на день, інвестори перетворюються на зомбі і радять ці інструменти один одному», — каже експерт.

Зазвичай шахрайські компанії не надають жодних нормальних документів, договорів. Але тим, хто несе їм гроші, це і не потрібно — вони готові довіряти, вважає Овчаренко.

«Щоб подивитись, що відбувається в голові таких інвесторів, я сам приймав участь у МММ. І що побачив: у групі, де були „сотники“ і „десятники“, не було нікого із фінансовою чи математичною освітою. Вони просто не розуміють, куди зникають їхні гроші», — зазначає експерт.

Помилка № 2: Вірити лжепророцтвам

«Ця проблема виникає, коли у інвестора вже є досвід, але ще немає знань і він починає вірити «розумним людям», які розповідають, що завтра долар буде 50, а біткоін $100 тис., зазначає Овчаренко.

Як приклад він розповів про свого знайомого, який кілька років тому відмовився інвестувати в ОВДП з дохідністю 18%, оскільки, «експерти» вважали, що дохідність зависока, а значить Україну очікує колапс.

Помилка № 3: Самовпевненість

Вона з’являється, коли є знання, але немає досвіду. «Найкращий приклад — це мій син, який живе окремо. Бачу він вже створив групу в телеграмі, пише свої пропозиції. Я кажу: сину, в тебе ж досвіду немає, запитай мене! Але він від порад відмовляється.

Нещодавно запитую у нього, що з інвестиціями? Виявляється, він втратив половину і «чекає, коли ринок відновиться». Я ж кажу, продавай все і купуй краще ОВДП, бо коли ти не маєш досвіду, то будеш робити помилки", — ділиться досвідом Овчаренко.

Помилка № 4: Бажання ризикувати

Ця проблема виникає, коли вже є і досвід і знання. «Яскравий приклад цього — розвал Barings Bank. Це був один з найстаріших банків світу, де свої гроші тримала британська королівська сім'я. Але розумний і досвідчений трейдер цього банку накупив ризикованих активів. В результаті втрати стали більшими, ніж капітал цього банку», — каже фахівець.

Читайте також: Маргулан Сейсембаєв про успіх «дурного» портфеля і чому наявність розуму не гарантує заробіток

Як уникнути проблем

На думку Овчаренка, значно знизити ці ризики дозволяють інвестиційні фонди.

В них є такі переваги:

  • регулювання
  • диверсифікація
  • низькі витрати
  • податкові пільги
  • професійність управління.

За словами Овчаренка, наразі в світі більше 150 тис. інвестиційних фондів. Загальна ж вартість активів всіх інвестиційних та пенсійних фондів перевищує $100 трлн, а це у 5 разів більше ВВП США.

Якщо ви пропустили конференцію «Жити на відсотки», ви можете придбати відеозаписи доповідей.

Коментарі - 4

+
+60
bonv
bonv
5 листопада 2021, 19:01
#
Перелічив свої помилки та своїх рідних?:)
Правила ведения бизнеса:)
https://minfin.com.ua/ua/blogs/bonv/147373/
+
+20
BEZE
BEZE
6 листопада 2021, 17:17
#
Чужий свій досвід;))
+
+35
bonv
bonv
5 листопада 2021, 19:07
#
Бизнес и жизнь.
Мужские «грабли». Смотри не наступи!:)
https://minfin.com.ua/ua/blogs/bonv/142017/
+
+20
Козак UA
Козак UA
5 листопада 2021, 21:46
#
Дякую. Багато корисних порад. 😁👍
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися