Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 квітня 2021, 18:00

Головний фінрозвідник країни розповів, чим з ним ділиться податкова

Головними постачальниками інформації про реальних власників компаній для фінмону зараз є суб'єкти первинного фінансового моніторингу. Про це в інтерв'ю «Мінфіну» розповів голова Державної служби фінансового моніторингу Ігор Черкаський.

За його словами, в Україні поки що не створено автоматичну систему верифікації інформації про кінцевих бенефіціарів. Тому Держфінмоніторинг вдається до допомоги інших джерел.

Підписуйтеся на сторінку «Мінфіну» на фейсбуку:
головні фінансові новин
и

Податкова на допомогу

«Зараз дуже допомагає інформація від суб'єктів первинного фінансового моніторингу. У минулому році від них отримано 523 відповідних повідомлення», — сказав голова Держфінмоніторингу.

Також він повідомив, що є інформація й з інших джерел. Серед них — Державна податкова служба, державні органи та іноземні партнери.

«Від податкових органів ми, зокрема, отримуємо уточнюючу інформацію про кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, їхні доходи і т. ін. На відповідний запит іноземні підрозділи фінансової розвідки дають нам інформацію щодо фінансового розслідування, в тому числі стосовно власників юросіб або правових утворень», — поінформував головний фінрозвідник країни.

Читайте також: В Європі побачили прогрес України в боротьбі з відмиванням грошей

Про співпрацю з іноземною фінрозвідкою

Як повідомив Ігор Черкаський, загалом у 2020 році Держфінмоніторинг співпрацював з 91 підрозділом фінансових розвідок іноземних держав. На його думку, така співпраця, зокрема з підрозділами фінансових розвідок США і ЄС, перебуває на належному рівні. Про це говорять цифри.

«Протягом минулого року нами направлено 328 запитів і отримано 367 відповідей. У свою чергу, Держфінмоніторингом отримано 338 міжнародних запитів, на які надано відповіді. Якщо взяти для порівняння рівень європейських країн, то це дуже пристойні цифри», — підкреслює голова Держфінмоніторингу.

При цьому він зазначив, що коло питань, яких стосуються запити, дуже широке. Це може бути будь-яка інформація, яка є корисною для розслідування справ щодо відмивання грошей і фінансування тероризму, зокрема ідентифікаційні дані суб'єктів, інформація про рух коштів та інші дані фінансової розвідки.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

Коментарі - 2

+
+30
Kharakternyk
Kharakternyk
29 квітня 2021, 21:36
#
Щось забагато сьогодні новин про фінмон.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
30 квітня 2021, 9:48
#
В Україні поки що не створено автоматичну систему верифікації інформації про кінцевих бенефіціарів — за неподача такой информации регистратору штраф, подаётся каждый год
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися