Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2020, 13:53

Крах Місто Банку: чи повернуть гроші вкладникам

14 грудня Нацбанк повідомив про неплатоспроможність ще однієї фінустанови – Місто Банку. Офіційна причина – зменшення капіталу на 50 і більше відсотків від нормативного рівня.

Місто Банк, неплатоспроможний, падіння банку, банкрутство, гроші вкладників, гарантована сума, ФГВФО, Нацбанк
фото: twitter.com

Редакція Mind проаналізувала, що насправді стало причиною падіння банку та чому через це платники податків мають додаткові витрати. «Мінфін» вибрав головне.

Про Місто Банк

Частка фінустанови становить лише 0,1% від чистих активів банківської системи. Проте станом на початок листопада цей банк мав на балансі кредитів від Нацбанку загальним обсягом у 150 млн грн. А ще в банку були кошти інших банків на суму 53 млн грн.

Кошти клієнтів складали 956 млн грн, зокрема, 515 млн – гроші фізосіб.

Місто Банк контролює Іван Фурсін, якому сукупно належить 97,18% акцій фінустанови. У липні 2020 року він став покупцем ТРЦ Sky Mall у Києві.

Це той ТРЦ, який, за визначенням Лондонського суду, було відчужено за допомогою злочинних діянь у групи з естонським корінням – Arricano. 2019 року президент Володимир Зеленський особисто пообіцяв президенту Естонії розв’язати цю ситуацію та проконтролювати розслідування.

Читайте також: Рейтинг стійкості банків: Приват увірвався до числа лідерів

Про Івана Фурсіна

По-перше, Фурсін – давній бізнес-партнер мегаолігарха Дмитра Фірташа. Найвідомішим їхнім доробком була компанія «РосУкрЕнерго», яка за часів президента Віктора Ющенка монопольно заробляла на перепродажу в Україні російського газу.

Фірташа затримали у березні 2014 року у Відні за запитом ФБР США, але Австрія де-факто його не видає. 

Окрім того, у минулому Фурсін очолював підкомітет з питань запобігання відмиванню незаконних доходів у Верховній Раді.

На що заплющив очі НБУ

Протягом останнього року Місто Банк регулярно фігурував у двох списках: у реєстрі фінустанов, що порушують нормативи НБУ, та в переліку тих, що отримують кошти рефінансування Нацбанку.

Тобто НБУ у 2014–2016 роках провів банківську реформу, яка, за оцінкою Ради Нацбанку, коштувала країні 38% ВВП. Але внаслідок цього нічого принципово не змінилося: привілейовані банки отримують пільгові кредити від НБУ, попри очевидні «дірки» в їхніх балансах. Зрештою, коли банківський нагляд не працює, це позначається на добробуті всього загалу платників податків.

Офіційна причина банкрутства

За даними НБУ, проблеми з капіталом в банку розпочалися через втрату одного з основних активів – підприємства з переробки сої в Херсонській області. Балансова вартість об’єкта нерухомості становила понад 271 млн грн — майже 17% від усіх активів банку. За завод йде тривала боротьба, зокрема, за участю братів Вадима та Іллі Сегалів.

Читайте також: Як накопичують і де ховають гроші українці

Чи повернуть гроші вкладникам

Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам становить 307,8 млн грн — 60% від загальної суми вкладів фізосіб. Для Фонду гарантування це стане черговим неприємним сюрпризом.

Нагадаємо, у серпні 2020 року впав банк «Аркада»: його вкладникам уже виплачено понад 170 млн грн гарантованого відшкодування.

Читайте також: Чому крах «Аркади» потягне за собою зростання цін на київські новобудови

Фонд не має достатньо коштів і тому бореться за реструктуризацію боргу перед Мінфіном (залишок заборгованості за векселями Мінфіну – 48,1 млрд грн). Проте для виплат вкладникам Місто Банку грошей вистачить: станом на 1 листопада Фонд мав на рахунках 15,8 млрд грн.

78% вкладників Місто Банку — 2282 особи - мали вклади менші за рівень гарантованої компенсації у 200 тис. грн.

Коментарі - 4

+
+17
magkiev
magkiev
16 грудня 2020, 21:58
#
Полгода назад чуть ли не открыл там вклад.
+
0
ITshnik99
ITshnik99
17 грудня 2020, 21:17
#
В каннабис нужно пробовать инвестировать или в битки))) золото уже почернело, а квартиры просто не достраиваются....
+
0
ITshnik99
ITshnik99
17 грудня 2020, 21:08
#
Если можно не возвращать, то тогда появляется очень резонный вопрос, зачем возвращать?
+
0
ramarren
ramarren
18 грудня 2020, 13:11
#
Можно. Но не всем!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися