Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 16:02

Долар втратив 12%: що робити

Минулого тижня долар втратив щодо гривні близько 40 копійок. Слабшає долар і щодо ключових світових валют. Деякі експерти прогнозують подальше ослаблення американської валюти.

Про те, чому долар втрачає позиції, що це означає для Штатів і власників «зелених», в колонці для Економічної правди розповів власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

Викривлене падіння

Останні дні в інтернеті, на радіо і телебаченні стала дуже популярною тема девальвації долара. Кажуть, «зелений» втратив у вартості мало не 12%, і це ще не межа.

Наші співгромадяни, мабуть, вже малюють в розумі картинку, як на Уолл-стріт шикуються величезні черги охочих поміняти стрімко падаючий долар на фунти, євро, або, в крайньому випадку, на рублі. Повірте: нічого подібного там не відбувається.

Упевнений, що переважна більшість американців не уявляють, як сильно «знецінилася» їх валюта. Однак вони точно знають, що в останні місяці, незважаючи на карантини і рекордне падіння економіки в другому кварталі, американські фондові індекси б'ють всі нові і нові рекорди. Тобто їхня країна стає багатшою.

У розмірковуваннях в нашій пресі про рекордне ослабленням долара присутні два серйозні викривлення.

Говорячи про «обвал долара» в порівнянні з іншими валютами, всі кажуть про специфічний проміжку часу, який починається в двадцятих числах березня, тобто на піку коронавирусної паніки.

Якщо дивитися на поведінку долара з середини березня, то він «сильно втратив у вартості» по відношенню до інших вільно конвертованих валют. Однак той, хто про це кричить, забуває додати, що протягом місяця до цього долар зміцнився по відношенню до більшості валют.

Зміцнився він саме через паніку, коли розпродавали все, включаючи акції, облігації та інші валюти. Тобто «девальвація» долара з середини березня — це, в основному, наслідок його різкого зміцнення на початку березня. А зміцнився він тоді з однієї простої причини: долару довіряють.

Питання ціни та оцінки

Крім того, говорячи про «падіння» долара, ми приміряємо на Америку свої реалії, а вони у нас однозначні: девальвація гривні — це завжди жах.

Тут не той випадок: долар — основна валюта і мірило всього в світі. Американці можуть з гордістю сказати, що їх головний індекс фондового ринку S&P 500 з початку року виріс на 13% і на 65% — з 20-х чисел березня.

Виріс він, між іншим, в доларах. Також зросли світові ціни на зерно, метали і нафту — і теж в доларах. При цьому ніхто чомусь не говорить, що долар «впав» по відношенню до фондових індексів, нафти або пшениці. Просто тому, що так говорити — безглуздо.

Те ж саме відбувається з валютами. Наприклад, британський фунт з 19 березня виріс до долара на 16%, і ніякої «зради» в цьому немає. Як і в тому, що фунт різко, на 11%, подешевшав за місяць до 19 березня.

Таким чином, з доларом все добре. Ним, як і раніше можна вимірювати ціни на основну сировину, фондові індекси, ціни на українські єврооблігації (деякі з них, між іншим, з середини березня подорожчали на 100%) і навіть «статки» вітчизняних олігархів.

А американців жаліти не треба, вони «знецінення» долара навіть не помітили. Хоча, може, в найближчому майбутньому і помітять, коли у них виросте експорт, а з ним — і зайнятість американського населення. До того ж зростуть прибутки транснаціональних корпорацій, а з ними — і біржові індекси.

Читайте також: Скільки можна заробити на проблемах країни

Який з цього всього можна зробити висновок?

По-перше, роби, як американці: не зберігай гроші під подушкою, навіть в доларі.

По-друге, не панікуй, не біжи здавати долари, якщо вони в тебе є. При цьому переконайся, що твої заощадження диверсифіковані. Зберігаючи їх в одній валюті і в одному місці, ти точно програєш.

Коментарі - 12

+
+45
zaNOza :)
zaNOza :)
14 грудня 2020, 16:18
#
В колонці для Економічної правди (смысл в ресурсе, если копипастить?) розповів власник інвестиційної компанії — несите ваши денежки... (х/ф Буратино)
+
+15
uxui
uxui
14 грудня 2020, 18:53
#
Чушь
+
+34
Все буде Україна
Все буде Україна
14 грудня 2020, 21:09
#
Пусть теряет еще процентов 20%, *** тот доллар нужен..., я лично оплачиваю все в гривне, чем дешевле доллар тем для народа лучше, а спекулы пусть гуляют!!!
+
+147
Zver88
Zver88
15 грудня 2020, 0:23
#
От того что он в обменке дешевеет, на цены это не влияет вообще
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
15 грудня 2020, 8:35
#
Зато от того если дорожает на цены влияет.О вторичке подумай.Лснрсы которые стояли по 30 000 уже по 120000 стоят...,квартиры,дома...КОСМОС.
+
0
regantan
regantan
15 грудня 2020, 15:11
#
Давайте начнём от обратного. Доля экспорта в экономике Украины больше 40%. Импорта больше 50%. Разница покрывается заробитчанами, инвестициями и кредитами. Если наша валюта будет повышаться относительно доллара.. Что это означает? Это означает, что мы улучшим условия потребителям (импорт станет дешевле, а значит его доля вырастет). Но при этом автоматически ухудшается положение экспорта, а значит его доля снизится. Мы получим ещё больший разрыв и чем же мы его покроем? Очередными кредитами МВФ? Или пойдём у России брать?
+
+20
ballistic
ballistic
15 грудня 2020, 0:40
#
"Кажуть, «зелений» втратив у вартості мало не 12%, і це ще не межа."
- голова інвестиційної компанії поширює чутки з інтернету і не має професійної оцінки вартості головної валюти світу?!
+
0
ToniM
ToniM
15 грудня 2020, 8:38
#
Це ж реклама, яка оцінка.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
15 грудня 2020, 10:26
#
Имеет, более того, есть у пастуха и стратегия, которую он и реализует. Может нена всех и действует, но ему все и не нужны, как и лисе Алисе с котом Базилио.
+
0
Leo77788
Leo77788
15 грудня 2020, 14:27
#
😂
+
0
Apollo17
Apollo17
16 грудня 2020, 9:23
#
Ни чего не делать - ни читать такие статьи и жить спокойно
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
21 грудня 2020, 16:32
#
До вашої уваги нова рубрика «Мінфіну» #proПенсії, в ній будуть новини про пенсійну реформу, розповіді, як заощаджувати та інвестувати в довгостроковій перспективі, щоб не покладатися тільки на державну пенсію.

Перше відео нової рубрики:

Як розрахувати свою майбутню пенсію? Пенсійний калькулятор від ПФУ

https://www.youtube.com/watch?v=nSgd2QHCZdE

Ваша підписка на youtube-канал «Мінфін» та коментарі під відео допомагають розвитку нашого каналу. Дякуємо!

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися