Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 15:30

ФГВФО отримав у 2020 році майже 4 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів

Як зазначає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), у 2020 році отримано майже 4 млрд грн від продажу активів. Про це повідомляється на сайті Фонду.

ФГВФО отримав у 2020 році майже 4 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів
Фото: bankruptcy-ua.com

Надходження

У пресрелізі підкреслено, що Фонд не тільки виконав план з продажу активів, а й «перевиконав план орендних надходжень».

Загалом з 2012 року надходження від продажу, погашення кредитів, цінних паперів та оренди майна неплатоспроможних банків склали майже 60 млрд грн.

Виплати

Загалом упродовж 2020 року ФГВФО виплатив вкладникам банків-банкрутів понад 373 млн грн гарантованого відшкодування та повернув кредиторам банків понад 7,2 млрд грн.

Робота з неплатоспроможними банками

За даними ФГВФО, на сьогодні уже ліквідовано 48 неплатоспроможних банків, 14 з них – цього року. В активній фазі ліквідації залишаються три банки, у тому числі банк «Аркада», визнаний неплатоспроможним у 2020-му. Його вкладникам уже виплачено понад 170 млн грн гарантованого відшкодування.

Повернення боргу

За даними ФГВФО, Фонд виплатив по боргах для НБУ та Мінфіну загалом понад 43 млрд грн. Відповідні запозичення Фонд залучав у 2014-2017 роках для виплати гарантованого відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків.

«Із Національним банком України вдалося повністю розрахуватися ще минулого року – виплачено 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн – відсотки. Залишок заборгованості за векселями Мінфіну – 48,1 млрд грн. При цьому на момент їх погашення (2031 рік) нараховані відсотки сягнуть майже 66 млрд грн», – констатує ФГВФО.

Заборгованість Фонду погашатиметься:

  • в частині, що відповідає нарахованим відсоткам за векселями, – за рахунок коштів, стягнутих з колишніх власників та пов’язаних осіб банків, а також за рахунок коштів, що надійдуть до Фонду як кредитора за виплачені ним гарантовані суми вкладникам;
  • в частині номіналу векселів – за рахунок накопичених надлишкових коштів Фонду, які перевищують суму, необхідну для виконання ним своїх функцій, та є не нижчою від 2,5% від загальної гарантованої суми вкладів.

Позовна робота

Між тим, низька якість активів неплатоспроможних банків стала причиною неможливості розрахуватися повною мірою із кредиторами.

Станом на 1 листопада 2020 року Фондом відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» подано 58 позовних заяв щодо 42 банків. Загальна кількість відповідачів, які є пов’язаними особами цих банків, – 743 особи. Загальна сума позовних вимог становить понад 98,4 млрд грн.

Читайте також: Кредитори банків-банкрутів отримали в жовтні майже 478 мільйонів

«Ми розпочали активну роботу з пошуку та повернення виведених активів в іноземних юрисдикціях. Цього року запустили процеси щодо чотирьох банків – Дельта Банк, Фінанси і Кредит, Імексбанк, Національний кредит. Зараз оголошено ще два конкурси на закупівлю послуг з пошуку та арешту активів щодо двох пулів банків – Фідобанк, Євробанк, Вектор банк, VAB, Фінансова ініціатива. Наступного року розпочнемо відповідну роботу ще в ряді банків», – зауважив Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду.

Накопичуйте на пенсію з НПФ «Династія»:
22,9% річних у гривні +50 грн від «Мінфіна»

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися