Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2020, 14:47

Нафта дорожчає п'ятий тиждень поспіль. Барель Brent уже коштує майже $50

Ціни на нафту еталонних марок неухильно зростає на торгах 4 грудня після рішення ОПЕК+ нарощувати видобуток більш поступовими темпами. При цьому ціни на нафту демонструють зростання за підсумками п'ятого тижня поспіль. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Нафта дорожчає п'ятий тиждень поспіль. Барель Brent уже коштує $50
Фото: epravda.com.ua

Динаміка цін

Вартість лютневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures в 7:17 за київським часом становила $49,65 за барель, що на $0,94 (1,93%) нижче ціни на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у четвер, 3 грудня, ці контракти подорожчали на $0,46 (1%) — до $48,71 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на січень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі до цього часу становить $46,4 за барель, що на $0,76 (1,67%) нижче рівня попередніх торгів. У четвер, 3 грудня, ф'ючерси збільшилися в ціні на $0,36 (0,8%) — до$ 45,64 за барель.

Країни ОПЕК+ визнали, що нафтовий ринок знаходиться в стабільному стані, але все ще крихкий, і може дозволити собі збільшити видобуток нафти не на 2 млн б/д, а тільки на 0,5 млн б/д з січня 2021 року.

Читайте також: Нафта дешевшає після провалу переговорів позапланової зустрічі ОПЕК +

Про що домовилися країни ОПЕК+ 3 грудня

Країни ОПЕК+ в четвер домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з травня цього року. Саме ці заходи підтримали нафтові котирування на відносно високому рівні в 2020-му.

На думку експертів Commonwealth Bank of Australia, нова угода означає, що світові запаси нафти можуть почати зменшуватися в першому кварталі 2021 року. Тим часом вони відзначають, що зростання поставок з Лівії і потенційне збільшення видобутку в Ірані в разі поліпшення відносин зі США можуть істотно вплинути на нафтові ціни.

Позиції лідерів угоди Росії і Саудівської Аравії досить сильно розійшлися, але компромісний варіант дозволить їм продовжувати дружбу і балансування нафтового ринку. Росія буде готова вже з січня збільшити видобуток нафти на 125 тис. б/д.

Згідно з новими домовленостями, з початку 2021 року обмеження все ж зміняться, але не так сильно: в січні учасниці альянсу зможуть збільшити видобуток нафти на 500 тис. б/д. Умови угоди будуть переглядатися щомісяця.

Читайте також: На тлі пандемії ОАЕ можуть вийти з ОПЕК+ і обвалити ринок нафти — Bloomberg

Про прийняті рішення першими повідомили Міністерство нафти Ірану і Міненерго Казахстану. «Подивимося, як відповість ринок, але я не думаю, що подібне рішення матиме визначальний вплив на ринок нафти, сумніваюся, що ціни підуть донизу, оскільки 500 тисяч барелів — показник невеликий і лише на місяць», — сказав міністр нафти Ірану Біжан Зангане профільному агентству Shana.

Нафтові хроніки

Жорсткі заходи знадобилися через серйозне падіння цін на нафту. Воно почалося в кінці лютого — тоді стався спалах коронавіруса в Італії і стало очевидно, що пандемія дісталася до Європи.

Читайте також: Країни ОПЕК + домовилася про найбільше в історії скорочення видобутку нафти

Якщо в середині лютого нафта марки Brent досягала $59 за барель, то до середини березня ціни впали до $24 за барель. Ситуацію посилило і те, що на початку березня країни ОПЕК+ не змогли домовитися про нові обмеження. Фактично тоді угоду було зірвано — в результаті в квітні країнам довелося домовлятися про ще більш жорсткіші скорочення.

Саме тоді країни ОПЕК+ ухвалили рішення про безпрецедентне узгоджене скорочення видобутку нафти на чверть. Рішення було прийнято відразу на два роки, але з поступовим нарощуванням виробництва.

З серпня цього року обмеження мали бути пом'якшені: країни змогли підвищити видобуток на 2 млн б/д, а самі обмеження — знизиться до 7,7 млн ​​б/д. Ці обмеження діють і зараз.

З початку 2021 року обмеження знову мають пом'якшитися: з початку січня і до кінця квітня 2022 року скорочення видобутку повинно скласти 5,8 млн б/д, тобто країни з січня мали отримати можливість збільшити видобуток ще на 2 млн барелів.

Читайте також: Нафта: відчайдушні надії на швидку підтримку ОПЕК

Чи стабілізувався ринок після рішень ОПЕК+

У цьому році на ринку нафти склалася рекордно надлишкова пропозиція. За оцінкою Bank of America (BofA), надлишок нафти склав близько 3 млн б/д. До цього великий профіцит спостерігався в 1998 році, але був набагато нижчим — 1,4 млн б/д. Тоді це було пов'язано зі світовою фінансовою кризою і слабким попитом на нафту.

Така велика надлишкова пропозиція нафти на ринку в BofA пояснюють локдауном: в періоди особливо жорстких обмежень у квітні попит на паливо буквально обвалився.

На думку Bank of America, квітневі домовленості ОПЕК+ привели до дефіциту нафти на ринку в третьому кварталі. У банку вважають, що цей дефіцит збережеться і в 2021 році.

Наслідки угоди помітні і на цінах на нафту. Обмеження в рамках ОПЕК+ почали діяти з травня. Якраз з кінця квітня нафта і почала зростати: все літо і початок осені ціни коливалися на рівні $40-45 за барель нафти марки Brent.

Перед новими переговорами ОПЕК+ і на тлі завершення невизначеності, пов'язаної з президентськими виборами в США, нафта наприкінці листопада піднялася до $47-48 за барель. На цьому рівні вона утримувалася і в перші дні грудня.

Чого чекати в 2021 році

Аналітики компанії Capital Economics вважають, що просто скорочення видобутку недостатньо, щоб привести до зростання цін на нафту в наступному році. Однак у компанії чекають, що попит на нафту зросте на фоні появи вакцини від коронавіруса. Одночасне зростання попиту і обмеження пропозиції призведуть до того, що до кінця 2021 року ціна нафту марки Brent виросте до $55-60 за барель.

Стабілізація ринку і зростання цін, за прогнозом економістів Capital Economics, дозволять ОПЕК+ вже наприкінці 2021 року відмовитися від жорстких обмежень на видобуток нафти. Можливо, загальне скорочення видобутку буде знижено до 1 млн б/д — такі обмеження були в 2019 році.

У Bank of America чекають, що в середньому ціни на нафту марки Brent в наступному році піднімуться до $50 за барель проти $42,5 в цьому році. У банку теж чекають відновлення попиту на нафту і нафтопродукти за рахунок відновлення транспортного сектора: люди почнуть більше використовувати особистий і громадський транспорт, а також більше літати на літаках.

Основна причина відновлення попиту, на думку економістів банку, — це вакцина.

Однак у банку застерігають, що на початку року нафта може впасти, оскільки країни США і Європи можуть оголосити про нові карантинні заходи на тлі зростання числа випадків коронавіруса. Але навіть в такому разі шок буде меншим, ніж навесні, впевнені в банку.

При цьому в банку не виключають і зростання пропозиції в 2021 році. Наприклад, видобуток нафти почала нарощувати Лівія, а також видобуток може збільшити Іран, якщо США при новому президенті Джо Байдена знову укладуть угоду з країною і почнуть знімати санкції.

Інвестиції в компанії індексу S&P 500 з фондом «Ярослав Мудрий»

Коментарі - 2

+
0
Maleficarum
Maleficarum
4 грудня 2020, 14:59
#
«Нефть дорожает пятую неделю подряд. Баррель Brent уже стоит $50»   49.89  пик  и   от сей  отметки  в  долины.(  На  момент  49.25)  Так  что   полтинника  не  было  «ишо»
+
+15
bonv
bonv
4 грудня 2020, 15:23
#
Пора вже нафті на 20 а рублю на 120:)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися