Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2020, 7:24

Зима близько: чи очікувати нового обвалу гривні найближчими днями

Курс гривні продовжує падати. За 23-27 листопада безготівковий долар подорожчав на 20 копійок — з 28,32/28,34 до 28,515/28,54 гривень. Курс продажу євро виріс відразу на 45 копійок — з 33,61/33,63 до 34,05/34,08.

Слідом за курсами міжбанку зростали і цінники обмінників. Готівковий долар увечері минулої п'ятниці продавали за 28,48 — 28,55 гривень, а євро навіть нижче рівня міжбанку — за 33,85/33,90. А ось банки були менш щедрими щодо євровалюти, ніж фінкомпанії. Через свої мобільні додатки вони виставляли курс продажу євро за 34,10-34,13 гривень.

Надлишку пропозиції валюти на торгах не було, а попит поступово збільшувався. Валюта була потрібна і нерезидентам, які традиційно купували її, в основному, через Сітібанк, так і місцевим великим клієнтам.

Серед українських компаній виділялися великі ритейлерські мережі та імпортери енергоносіїв. У перших йшов період розпродажів і необхідно було розраховуватися за імпортні товари, які вони продавали в магазинах та через інтернет-майданчики. А у других — зростали світові ціни на нафтопродукти. Це змушувало нафтотрейдерів поспішати закривати свої зовнішньоекономічні контракти на поставку в країну бензину і дизпалива за старими цінами.

Нацбанку в цій ситуації нічого було викуповувати в резерви. Регулятор весь тиждень залишався лише в ролі спостерігача.

Продаж Мінфіном України 24 листопада ОВДП на суму в еквіваленті 16,8 млрд гривень практично перекрив суми погашень раніше випущених облігацій, які припали на той же період. Він також частково підтримав нацвалюту на ресурсному і валютному ринках, але кардинально ситуацію не змінив.

Несуттєво поки що зіграли на міжбанку і суми відшкодувань ПДВ експортерам. Зараз вони приходять дуже нерівномірно і малопрогнозовано. Це не дозволяло клієнтам заздалегідь планувати свої операції і змушувало їх чекати фізичного приходу гривні на рахунку, що потім впливало на співвідношення попиту і пропозиції за валютою на торгах.

Читайте також: Де візьмуть гроші на виплату «8 тисяч Зеленського»

Україна вступає в грудень — найважчий місяць цього фінансового року. З урахуванням проблеми дефіциту бюджету, пробуксовування переговорів з МВФ, загрози повного локдауна і зростання цін на енергоносії — валютний ринок буде все більше лихоманити.

Що вплине на курс та на настрої валютного ринку

Основними мотиваторами для учасників валютного ринку найближчим часом будуть:

1. Календарний фактор, господарські операції компаній і наслідки «чорної п'ятниці».

  • У понеділок, 30 листопада, спрацює ефект «кінця місяця». Клієнти і банки будуть закривати свої операції на звітну дату, що призведе до періодичних перекосів попиту і пропозиції валюти протягом дня. Також банкам потрібно буде забезпечити всі транзакції клієнтів. У період розпродажів — з п'ятниці до неділі — вони активно робили покупки в інтернеті на зарубіжних сайтах і оплачували їх картками. Тепер банкам доведеться купувати валюту на власну валютну позицію. Це додасть попиту на валюту на ринку і створить додатковий тиск на гривню у понеділок.
  • У вівторок, 1 грудня, спрацює фактор «першого робочого дня нового звітного періоду». Компанії будуть підводити підсумки листопада і остаточно визначатися зі своїми планами і завданнями на останній місяць року. Це традиційно знизить обсяг операцій на ринку.

Всі дні цього тижня експортери будуть витрачати отримані раніше від держави відшкодування ПДВ, що зменшить їх інтерес до продажу валюти і також зіграє проти гривні.

Частково нацвалюту підстрахує потребу у компаній в гривні для розрахунків з персоналом, оплати оренди, закупівель сировини і матеріалів. Це чималі кошти і компанії швидко витратять отримані відшкодування ПДВ і знову вийдуть на торги з продажем валютної виручки.

2. Період репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній і угоди нерезидентів на вторинному ринку ОВДП.

Через зростання котирувань на міжбанку «дочки» іноземних компаній не будуть надовго відкладати покупку валюти для репатріації дивідендів. Їх вихід на ринок спровокує чергові спекулятивні атаки на гривню цими днями.

Іноземні власники українських гривневих ОВДП зараз продовжують поступово виходити у валюту з цих паперів, як при їх погашенні за терміном, так і за рахунок продажів облігацій на вторинному ринку. Це додає попиту на валюту і активно впливає на курсовий тренд на міжбанку в моменти виходу подібних покупців;

3. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП 1 грудня.

На момент написання статті Мінфін планував розміщувати гривневі облігації на 91, 329 і 1064 дні. На останньому аукціоні чиновники частково підняли дохідність розміщених облігацій до 10% -11,7% річних у гривні, в залежності від терміну. Це трохи збільшило інтерес до них з боку місцевих інвесторів. Держбанки і цього разу будуть основними покупцями облігацій разом з великими місцевими фінустановами. Іноземці ж будуть обережними. Особливої ​​попиту на ці ОВДП з їхнього боку «Мінфін» не прогнозує.

При успішному розміщенні облігацій (хоча б на суму від 5 млрд гривень і вище) — розрахунки місцевих покупців з Мінфіном України вплинуть на поведінку ресурсного та валютного ринків цієї середи 2-го грудня;

Читайте також: Китай наступає на долар: чи варто запасатися юанем

4. Поведінка спекулянтів, інтервенції НБУ, готівковий ринок і ліквідність у банківській системі.

Спекулянти. Спекулянти будуть активно намагатися заробити на зростанні попиту на валюту — як у форматі роботи «у дві сторони», так і за рахунок різниці котирувань готівкового та безготівкового євро.

Частина з них буде працювати і за парою євро/долар на міжнародних майданчиках. Так як цього тижня, напередодні засідання ЄЦБ щодо подальшої грошово-кредитної політики, почнуться нові валютні ралі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк вже практично кілька тижнів не виходив на торги з інтервенціями з купівлі/продажу долара. У ці дні при значних курсових коливаннях відсидітися осторонь у регулятора не вийде. При великих коливаннях курсу долара (понад 10 копійок за сесію) НБУ буде змушений виходити на торги для погашення ажіотажу. Його цінники при інтервенціях знову стануть основним курсовим орієнтиром для учасників міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну», регулятору цього тижня доведеться витратити як мінімум $65-110 млн для вирівнювання ситуації на торгах. Якщо НБУ не захоче витрачати резерви, брак валюти доведеться закривати його «добровільному» помічникові — Укргазбанку.

Читайте також: Олексій Лупін: Гра на валютному курсі — щось на кшталт казино

Готівковий ринок. Обмінники, виставляючи цінники цими днями, будуть орієнтуватися на поведінку міжбанку та реальний попит і пропозицію з боку населення на готівкову валюту. А свої валютні ризики мінімізувати за рахунок періодичного розширення спреду між купівлею і продажем валюти. При зльоті котирувань на міжбанку і невтручання в ситуацію Нацбанку — готівковий ринок почне свою гру «на підвищення».

Ліквідність банків. За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків у період 30 листопада-4 грудня буде перебувати в межах коридору від 47 до 66 млрд гривень. Цього достатньо для виконання всіх вимог Нацбанку за ліквідністю і резервуванням на коррахунку в НБУ.

Періодично наявність вільних гривневих ресурсів буде провокувати банки на проведення спекулятивних операцій з валютою. Особливо в тому випадку, якщо НБУ не буде гасити валютні коливання на торгах і не стане виходити на міжбанк з інтервенціями під час перекосів попиту і пропозиції за валютою.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому ринку фінансисти при виставленні курсів будуть орієнтуватися на: поведінку міжбанку, реальний платоспроможний попит за валютою з боку громадян в своєму регіоні, співвідношення пар євро/долар і долар/рубль на міжнародних ринках. Якщо на міжбанку почнеться активне зростання курсу без опору з боку Нацбанку — обмінники почнуть намагатися працювати на випередження і стануть грати «на підвищення».

З огляду на зрослі курсові ризики — спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах від 15 до 20 копійок, а в банках від 15 до 30 копійок.

Спред за євро в касах банків і в обмінниках фінкомпаній буде в межах широкого коридору — від 20 до 40 копійок. Через стрибки пари євро/долар на міжнародних ринках і на українському міжбанку — фінансистам доведеться періодично змінювати свої цінники в обмінних пунктах протягом дня, в залежності від ситуації на торгах.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 30 листопада — 4 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 28,30 -28,65 гривень, в банках 28,25 — 28,75 гривень. А за готівковим євро: в обмінниках фінкомпаній коридор в межах 33,60 — 34,15 гривень, в банках 33,50 — 34,35.

Читайте також: Марченко розповів, чому Україна не отримала і половини запланованих позик

На міжбанку. Ситуація на торгах залишиться складною в усі дні тижня. Посиляться перекоси попиту і пропозиції на міжбанку, як за рахунок місцевих факторів, описаних вище, так і за рахунок валютних ралі за парою євро/долар на зовнішніх ринках.

Спекулянти продовжать заробляти у форматі «в дві сторони», на різниці готівкового та безготівкового курсів, а також на євро, який продовжить активне ралі на міжнародних ринках, і що буде відображатися на курсі євро щодо гривні.

При виникненні критичної нестачі валюти на торгах та істотному зростанні котирувань долара (понад 10 копійок за сесію) — на торги буде виходити Нацбанк з інтервенціями чи валюту буде продавати Укргазбанк.

Основними гравцями на ринку будуть великі місцеві компанії, нерезиденти, які ще продовжують працювати з українськими ОВДП на первинному і вторинному ринках, Нацбанк і держбанки. Сюди ж варто додати «дочок» іноземних компаній, у яких починається період виведення дивідендів.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 30 листопада — 4 грудня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 28,35 — 28,70 гривень, а по євро в межах 33,70 — 34,25 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

Понеділок — за рахунок ефекту «завершення місяця» в межах до $170-200 млн при укладанні до 540-700 угод;

Вівторок — зниження активності валютного ринку, в зв'язку з першим днем ​​нового звітного періоду — в межах до $140-160 млн при укладанні до 440-520 угод;

Середа — четверг — в межах до $200-230 млн при укладанні до 570-600 угод, як за рахунок операцій клієнтів з господарської діяльності, так і за рахунок розрахунків у середу з Мінфіном України за проданими на аукціоні у вівторок ОВДП;

П'ятниця — в межах до $155-180 млн при здійсненні до 470-520 угод. Спрацює фактор закінчення тижня.

Коментарі - 3

+
+30
i1 i1
i1 i1
30 листопада 2020, 10:02
#
«підняли лохідність розміщених облігацій» - ржав дуже довго. Це ж і ненавмисно так набрати можна)
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
30 листопада 2020, 10:16
#
Купити смарт-квартиру в Києві: де і яка мінімальна вартість

https://www.youtube.com/watch?v=rEj5f8UIkg0&feature=youtu.be

Ваша підписка на youtube-канал «Мінфін» та коментарі під відео допомагають розвитку нашого каналу. Дякуємо!
+
+52
Все буде Україна
Все буде Україна
30 листопада 2020, 12:51
#
А по чему не пишут,ждать ли обвала америконського доллара?Уже пишите прямо,когда эта власть загонит уже всех в могилу...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися