Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 листопада 2020, 8:00

Європа готується потіснити долар цифровим євро

Завдяки запуску цифрового євро єдина валюта могла б розхитати домінуючі позиції долара. Однак це пов'язано з реальними ризиками для банківської системи. Всі «за» та «проти» запуску цифрового євро по матеріалах агентства Bloomberg зібрав Profinance.

Коли може з'явитися цифровий євро

Судячи з усього, Європейський центральний банк серйозно налаштований щодо цифрового євро. Всього за місяць після того, як ЦБ опублікував доповідь з цієї теми і ініціював публічні консультації, президент Крістін Лагард заявила, що «за її припущеннями», єврозона може отримати власну електронну валюту протягом двох-чотирьох років.

Якщо інші члени Ради керуючих погодяться з нею, ЄЦБ в цьому питанні істотно випередить інші великі західні центробанки — перш за все Федеральну резервну систему США.

Читайте також: США хочуть відстежувати всі грошові перекази від $ 250

Для Лагард це перш за все стратегічне завдання. Єврозона стикається з тими ж ризиками і можливостями, що й інші країни при випуску цифрових грошей. Тим не менш, чиновники валютного союзу можуть отримати рідкісну можливість кинути виклик долару. Проблема в тому, як скористатися цим шансом без шкоди для нормального функціонування фінансової системи.

Ідея, що лежить в основі цифрових валют центральних банків (CBDC), досить проста. Готівка використовується все рідше, оскільки споживачі переходять на електронні платежі. Також зростає інтерес до переказів між фізичними особами (Р2Р-платежі), які не залежать від банків. Деякі приватні провайдери працюють над власними цифровими валютами, наприклад, Facebook.

Однак центральні банки керують монетарною системою і контролюють кошти платежів. Не дивно, що вони хочуть брати участь в цих процесах. Крім того, з цифровими валютами простіше використовувати нетрадиційні форми монетарної політики, включаючи «вертолітні гроші», які надходитимуть безпосередньо в цифрові гаманці громадян.

Чим небезпечний цифровий євро для банків

Однак є і ризики. Основний з них — взаємозв'язок «електронного євро» з банківською системою. Люди можуть вирішити, що цифрові гаманці центральних банків набагато безпечніші, ніж традиційні банківські депозити. Зрештою, центральний банк не може збанкрутувати.

Читайте також: Капіталізація біткоїна оновила історичний максимум

Тому цілком ймовірно, що гроші стікатимуться в центральні банки, особливо в періоди фінансових потрясінь. Такі процеси здатні розхитати існуючу банківську систему, або, принаймні, змусити кредиторів платити більш високі ставки за депозитами, щоб утримати клієнтів.

Деякі центральні банки активно досліджують цифрові валюти. ЦБ Швеції одним з перших в Європі зайнявся цим питанням, а Народний банк Китаю вже готовий запустити цифровий юань буквально з дня на день.

Безумовно, ЄЦБ не хоче залишатися позаду, хоча громадяни Європи не горять бажанням відмовлятися від готівки. Згідно з дослідженням Банку міжнародних розрахунків, платежі по карті поширені в єврозоні набагато менше, ніж в інших регіонах: в 2016 році вони склали 15,6% від сукупного ВВП проти 45,5% у Великобританії і 31,7% в США.

Протягом останніх кількох років люди все частіше користуються картами, і, ймовірно, пандемія тільки прискорить цей процес. Однак сума електронних і готівкових платежів в торгових точках єврозони приблизно однакова, причому на частку готівки припадає близько трьох чвертей всіх транзакцій.

Лагард хоче прискорити наступ на долар

Лагард очолила банк рік тому, і з тих пір вона намагається зробити ЄЦБ ближче до людей. Цифрова валюта може стати одним із способів довести користь центрального банку. Більш очевидне пояснення — це виклик багаторічному пануванню долара.

Частка євро за різними показниками використання міжнародної валюти в 2019 році склала в середньому близько 19%, що близько до історичних мінімумів. Якщо подивитися на міжнародні депозити, то приблизно 20% непогашеної суми було в євро, а більше 50% — в доларах.

У «доповіді ЄЦБ про Цифрове Євро», опублікованому минулого місяця, прямо говориться, що «Євросистема може розглянути можливість випуску цифрового Євро частково для того, щоб підтримати міжнародну роль єдиної валюти, стимулюючи попит на євро серед іноземних інвесторів».

Це цілком логічно. Існує явна перевага першості при запуску цифрової валюти центрального банку, оскільки це спонукає міжнародних інвесторів зберігати гроші в ЄЦБ. ФРС набагато обережніше щодо цифрового долара.

Як захистять інтереси банків

Бути першопрохідцем небезпечно. ЄЦБ потрібно подумати про наслідки для своїх банків, які можуть втратити дешевий спосіб доходу, якщо їх бізнес з випуску та обслуговування карт виявиться непотрібним.

Виступаючи як приватні особи, Фабіо Панетта, член Виконавчої ради ЄЦБ, і Ульріх Біндсейль, високопосадовець з ЄЦБ, запропонували розумну систему винагороди, щоб обмежити кількість грошей, що зберігаються в центральному банку: для накопичень понад 3000 електронних Євро ($3550) буде встановлена менш приваблива процентна ставка, ніж у комерційних банків.

Читайте такожБританці, які мешкають у країнах ЄС, можуть втратити свої заощадження

Хоча така стратегія була б ефективною в часи фінансового затишшя, вона навряд чи завадить втечі в безпечну гавань під час паніки. Обидва автори припускають, що центральний банк міг би знизити процентну ставку за великими депозитами під час фінансової кризи, щоб обмежити ризик банкрутства банку. Але навіть цього може виявитися недостатньо, щоб переконати вкладників.

ЄЦБ вчиняє правильно, розглядаючи можливість створення цифрових валют, але він повинен діяти обережно. Не варто поспішати, щоб не обвалити банківську систему.

Коментарі - 3

+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 листопада 2020, 12:34
#
Останні чотири абзаци ставлять хрест на перевагах. Якщо почнуть обмежувати, крутити-вертіти ставками, то буде біда. Якщо я кладу певну суму, то маю бути впевненим. Чому проблеми банків мають вирішувати за рахунок вкладників? Якщо банк як архаїзм не потрібен, то нехай пропадає. Банк це посередник між тим в кого є гроші і кому вони потрібні. Знайдуться інші способи цим двом зустрітися.
+
0
Kanarej
Kanarej
19 листопада 2020, 17:48
#
Неможна от просто так знехтувати інтересами тих, в чиїх руках мільярди, сотні мільярдів... і від яких залежить практично вся економіка. Тому за все як правило платить кінцевий споживач.
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
20 листопада 2020, 0:24
#
Не варт поспішати\\\вагітністьНАполовину)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися