Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 листопада 2020, 12:42

США хочуть відстежувати всі грошові перекази від $ 250

Центробанк США (ФРС) спільно з Мережею по боротьбі з фінансовими злочинами (FinCEN) запропонували знизити з $3000 до $250 поріг реєстрації грошових переказів за межі США, в тому числі для кріптовалютних транзакцій.

Офіційне повідомлення про це надійшло в суботу, 24 жовтня. У понеділок, 16 листопада, на саміті постачальників послуг віртуальних активів V20 представники FinCEN пояснили причину такого рішення.

Що планується поміняти

Йдеться про міжнародні операції (в тому числі в біткоіни і кріптовалютах) – наприклад, про перекази з США в Канаду або країни Євросоюзу. Якщо поправки наберуть чинності, то при здійсненні будь-якої транзакції на суму від $250 і більше користувачі мають надати документи, що підтверджують законність походження коштів. «Непідтверджені» операції всередині країни можна буде як і раніше здійснювати на суму до $3000.

Відомство FinCEN окремо підкреслило, що ці обмеження поширюються і на криптовалюту. У документі зазначено, що гроші – це в тому числі і конвертовані віртуальні активи, які використовуються як еквівалент або замінник валюти. У цю ж категорію потрапляють і цифрові активи, які використовуються як законний платіжний засіб.

Читайте також: Курс біткоїна пішов вгору. Вартість перейшла позначку $18 тисяч

Поки пропозиція не вступила в силу: ФРС і FinCEN заявили про прийом пропозицій з поправками протягом найближчого місяця. Тому, швидше за все, нові зміни вступлять в силу вже в наступному 2021 році.

Це не перша спроба посилення законодавства у сфері фінансового нагляду. Місяцем раніше FinCEN закликала банки посилити процедури, пов'язані з обслуговуванням клієнтів, у зв'язку з ризиками застосування криптовалют.

Чому посилюються правила

Виступаючи в понеділок на саміті постачальників послуг віртуальних активів V20, Керол Хаус, фахівець з кібернетичної та новітньої технічної політики в мережі по боротьбі з фінансовими злочинами (FinCEN), зазначила, що це частина загального розширення правил. Зниження порогових значень для підконтрольних міжнародних транзакцій допоможе правоохоронним органам та іншим органам національної безпеки.

«Злочинці використовують перекази менших сум і віртуальні валюти для полегшення фінансування тероризму, торгівлі наркотиками та іншої незаконної діяльності, наприклад, кіберзлочинності, — сказала Хаус делегатам V20. — Тому ми наполегливо рекомендуємо вам надати FinCEN свої коментарі щодо NPRM (повідомлення про пропоноване нормотворчість) до 27 листопада».

Шанс FATF

Нові правила передбачають ідентифікацію відправника та одержувача переказів, починаючи з $250. Це, як припускають регулятори, дозволить посилити боротьбу з відмиванням „брудних“ грошей. Про це пише сайт Блокчейн24.

Застосування цього правила до псевдонімної архітектури криптографії — завдання, над яким працює група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) у співпраці з місцевими регулюючими органами та індустрією цифрових активів.

Згідно з проведеним FinCEN аналізу 2000 звітів про підозрілі транзакції (SAR), поданих в період з 2016 по 2019 рік, середня і медіанна доларова вартість становила $509 і $255 відповідно. Майже всі транзакції починалися або закінчувалися за межами США.

Читайте також: Аналітики Citi пророкують обвал долара на 20% через вакцину від covid-19

Аналітичний центр цифрових активів з Вашингтона, округ Колумбія, Coin Center поставив під сумнів зміни порогового значення для зобов'язань за правилами переказів з точки зору відсутності належного аналізу витрат і вигод. Такий аналіз повинен враховувати не тільки прямі витрати для регульованих організацій, а й витрати для окремих осіб і суспільства, йдеться в повідомленні.

Невеликі та середні компанії серйозно стурбовані вартістю дотримання вимог в цілому. Особливо коли мова йде про такі речі, як правила перекладів, про які йшлося під час запитань і відповідей V20.

Звертаючись до питання про вартість дотримання вимог, виконавчий секретар FATF Девід Льюїс сказав делегатам V20, що ціна недотримання набагато вище.

«Якщо ви хочете, щоб ця галузь мала хорошу репутацію і продовжувала працювати відкрито, то це, в кінцевому рахунку, головна умова, — сказав Льюїс. — Ціна недотримання вимог матиме тільки короткострокові вигоди, можна сказати, і була б дуже короткозорою для компаній, які хочуть продовжувати працювати в цій сфері і не хочуть виставляти свою галузь в поганій репутації».

Льюїс зазначив, що приблизно в 20 країнах вже зареєстровано близько 1130 VASP (скорочення FATF для компаній, що займаються криптовалютами) відповідно до рекомендацій FATF.

Коментарі - 4

+
+56
zevs1
zevs1
18 листопада 2020, 19:47
#
Надо было порог установить 10$ так легче искать…
«Преступники используют переводы меньших сумм и виртуальные валюты для облегчения финансирования терроризма, торговли наркотиками и другой незаконной деятельности.
+
0
Sage05
Sage05
18 листопада 2020, 20:59
#
Ставишь ограничение на 249$ и спамишь. Сразу вспомнил о таких ребятках как RDN, которые помогают как раз в таких случаях.
+
0
bonv
bonv
18 листопада 2020, 22:45
#
Попробуй відслідкувати крипту:)))
+
0
ototo
ototo
19 листопада 2020, 16:07
#
Ага как обычно лапша на уши. Преступники используют крипто-миксеры... Ищи свищи...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися