Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 листопада 2020, 8:49

Карантин та сплата податків: чи є у гривні шанс зміцнитися до долара США

Міжнародні ринки «втомилися» від новинного стресу і тривалого ралі за парою євро/долар, а на українському валютному міжбанку найбільші покупці і продавці перейшли в режим «позиційних воєн» без особливої переваги в ту чи іншу сторону.

«Стомленість» ринку охолодила як професійних спекулянтів, так і звичайних гравців. Вихідна у США середа (11 листопада відзначали День ветеранів) і робота в цей день українського міжбанку за доларом в режимі ТОМ ще більше заспокоїла ситуацію.

У підсумку, за 9-13 листопада долар на міжбанку подешевшав до 28,11/28,125 грн/$, а євро до 33,22/33,23 грн/$. Нацбанку не довелося проводити інтервенції. Надлишку долара не спостерігалося і викуповувати йому не було особливо чого, а брак пропозиції валюти, що виникав, усували великі продавці.

Готівковий ринок працював з оглядкою на поведінку міжбанку і не проводив своєї власної гри «на підвищення» або «на пониження». До вечора минулої п'ятниці в обмінниках фінкомпаній долар продавали за 28,28 — 28,35 гривень, а євро за 33,23-33,35 гривень.

Читайте також: Гривня стала зміцнюватися: що відбувається з валютою

Що вплине на валютний ринок

Основними факторами, що впливають на курс, найближчим часом будуть:

1) Період бюджетних платежів у клієнтів. Не пізніше 20 листопада бізнесу треба сплатити всі податки, в тому числі і податок на прибуток за 3-й квартал. Це створить дефіцит гривні у компаній і зіграє на користь зміцнення нацвалюти;

2) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 17 листопада. Чиновники планують продавати гривневі облігації на 105, 343 і 1078 днів, а також доларові — на 442 дні. «Підкилимний» торг між потенційними інвесторами і Міністерством фінансів триває.

Періодично, при невеликих поступках за дохідністю — частково пожвавлюються не тільки держбанки, а й інші покупці ОВДП. Непогані результати аукціону від 10 листопада, на якому було продано облігацій на загальну суму 7,88 млрд гривень, в тому числі і на $ 82,4 млн, дають надію на продовження цього процесу.

За прогнозами «Мінфіну» загальний обсяг розміщення 17 листопада може скласти не менше 5,8-9,1 млрд гривень. Реально вплинуть на валютний міжбанк результати аукціону в середу 18 листопада під час розрахунків за куплені облігації;

3) Господарські операції клієнтів, «карантин вихідного дня», поведінка нерезидентів і світовий сезон розпродажів.

Господарські операції клієнтів. Бізнес буде відчувати гостру нестачу гривні, так як крім податкових платежів компаніям потрібно буде фінансувати поточні виробничі витрати, а також провести розрахунки з персоналом за першу половину листопада. Дефіцит гривні буде стимулювати розпродажі валютної виручки експортерами, тоді як у імпортерів буде менше можливості купувати валюту. Це підстрахує гривню на міжбанку в цей період.

«Карантин вихідного дня». Введений Кабміном режим «карантину вихідного дня» на період з 14 до 30 листопада істотно підкосить і так ледве працюючий малий і середній бізнес, що негативно вплине на показники України в цьому кварталі. Зниження економічної активності у вихідні частково скоротить попит на валюту з боку таких компаній. Це допоможе гривні зміцнитися у другій половині місяця.

Поведінка нерезидентів. Фактор бюджетних розрахунків, необхідність фінансування поточної господарської діяльності та обмеження роботи у вихідні призведуть до перевищення пропозиції валюти над попитом на міжбанку. Це посилить позиції нацвалюти, а також дасть можливість НБУ поповнювати ЗВР за рахунок викупу надлишку долара на торгах.

Позитивні для гривні фактори можуть бути використані нерезидентами. Вони продовжують виходити з українських гривневих ОВДП і на 13 листопада їх гривневий портфель скоротився до 74,4 млрд гривень. Падіння котирувань долара і євро на міжбанку буде провокувати іноземців виходити на міжбанк з купівлею валюти. Це фактично не дасть гривні сильно зміцнитися, а Нацбанку активно поповнювати резерви.

«Мінфін» прогнозує цього тижня часті виходи нерезидентів на міжбанк з купівлею валюти через СІТІбанк. Масована скупка валюти іноземцями в разі зниження валютних котирувань — головна загроза для гривні цього тижня.

Сезон розпродажів. Значна частина українців давно освоїла покупки товарів за кордоном через Інтернет. У період листопадових розпродажів це призводить до того, що банкам доводиться купувати більше валюти на міжбанку для забезпечення транзакцій клієнтів. В кінцевому підсумку, це також створює додатковий тиск на міжбанк і призводить до відтоку валюти з країни.

4) Ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ.

Ліквідність у банківській системі збережеться на високому рівні. За розрахунками «Мінфіну» в період з 16 до 20 листопада залишки на коррахунках банків будуть в межах 44-62 млрд гривень.

Інтервенції НБУ. У разі щоденних покупок валюти нерезидентами Нацбанку не буде чого викуповувати на торгах. За нашими прогнозами, за тиждень регулятор зможе викупити на торгах не більше $60-90 млн. При активних спробах розгойдати курс долара на міжбанку в моменти виходу іноземців, НБУ можливо доведеться витратити з цієї суми $25-40 млн, щоб згладити курсові коливання.

Це не дасть гривні істотно зміцнюватися навіть у моменти надлишкової пропозиції валюти.

Читайте також: Власники депозитів можуть обвалити гривню: що з цим робити

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників орієнтуватимуться на міжбанк і реальний попит населення.

Через збереження валютних ризиків і загальної невизначеності з приводу подальшого посилення карантину:

  1. спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах до 15-20 копійок, а в банках — до 25-30 копійок. У моменти посилення психологічного тиску на гривню фінкомпанії можуть розширювати спред до 20-25 копійок, а банки — до 25-35 копійок на доларі;
  2. спред за євро основна частина обмінників фінкомпаній буде тримати в межах 20-25 копійок, а в банках — 25-30 копійок. При збільшенні напруженості на міжбанку або істотних скачках пари євро/долар на міжнародних ринках фінкомпанії можуть розширити спред за євровалютою до 25-30 копійок, а банки — до 35-40 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 16 — 20 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 28,05-28,45 грн/$, а в банках 28,00-28,55 грн/$.

Коридор за євро в обмінниках фінкомпаній — в межах 32,90-33,50 гривень, а в банках — 32,85-33,70 гривень за євро.

На міжбанку. Драйверами і ключовими гравцями міжбанку залишаться великі місцеві клієнти, НБУ, самі банки і ті нерезиденти, які продовжують активно працювати з українськими ОВДП на первинному і вторинному ринках. Навіть при відносно сприятливому для гривні періоді бюджетних розрахунків у клієнтів, Нацбанку доведеться часто виходити на ринок з інтервенціями, щоб згладжувати курсові коливання. Використовувати регулятор буде інструмент інтервенцій за єдиним курсом і запит кращої ціни.

За розрахунками «Мінфіну» в період з 16 до 20 листопада коридор за доларом на міжбанку буде перебувати в межах 28,00-28,45 грн/$, а за євро — в межах 32,90-33,60 гривень за євро.

Через початок бюджетних розрахунків у клієнтів обсяги щоденних операцій на торгах за нашими прогнозами в усі дні цього тижня будуть перебувати в межах до $160-240 млн при укладанні до 450-700 угод. Ефекту п'ятниці не буде, так як це останній день сплати податків у більшості компаній.

Коментарі - 6

+
0
bonv
bonv
16 листопада 2020, 11:25
#
Шанс зміцнитися є - щоб потім впасти ще глибше... 28,1-29 верхні рівні..
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 листопада 2020, 12:49
#
Трамп зубами держит кресло Президента и Украина на пороге новых локдаунов

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/159026/

Новый блог на месяц.
+
+65
Все буде Україна
Все буде Україна
16 листопада 2020, 13:46
#
Нет смысла уже за кресло хвататься,это Америка.Байден у руля!!!
+
0
Nordick
Nordick
16 листопада 2020, 15:15
#
Как бы не так.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
16 листопада 2020, 17:47
#
Так
+
0
seregaKontinent
seregaKontinent
18 листопада 2020, 17:21
#
За год гривна итак укрепилась уже достаточно неплохо с 22+ до 28+, потенциал «укреплений» полностью ещё не раскрылся, НГ подарки и сюрпризы ещё все впепеди! :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися