Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2020, 10:03

Компанії Коломойського винні Приватбанку 7,5 мільярда — Верховний суд

Верховний суд задовольнив касаційну скаргу Приватбанку і скасував постанову Північного апеляційного суду, згідно з якою низка положень по кредитних зобов'язаннях п'яти компаній Коломойського були визнані недійсними. Про це йдеться в рішенні Верховного суду, повідомляє Finbalance.

Верховний суд задовольнив касаційну скаргу Приватбанку і скасував постанову Північного апеляційного суду, згідно з якою низка положень по кредитних зобов'язаннях п'яти компаній Коломойського були визнані недійсними.
Фото: 112.ua

Рішення суду

Верховний суд залишив у силі постанову Господарського суду Києва від 24 жовтня 2018 року, якою суд відмовляв компанії в позові. Ідеться про позов компанії ТОВ «Тех-Трейд-Інвест» до Приватбанку, ТОВ «Парктур», ТОВ «Скорзонера», ТОВ «ШЕЛТА», ТОВ «Аспект».

За кредитними договорами 2006-2016 років вони винні Приватбанку 7,5 млрд грн.

Верховний суд дійшов до висновку, що Північний апеляційний господарський суд в своєму рішенні не вказував, які саме права компаній були порушені, що не аргументував наявності реальності порушення прав і інтересів і залишив без уваги правові наслідки задоволення позову.

Читайте також: Справа Приватбанку. Суд зажадав у НАБУ звіт Kroll за позовом Коломойського

Також суд встановив, що коли «Тех-Трейд-Інвест» вносив до статутного капіталу іпотечне майно, кредитні договори вже мали умови щодо виплати позичальникам винагороди за користування кредитом. Водночас право власності на це майном вже було обмежено законним способом.

Згідно з постановою суду, ці умови були узгоджені сторонами і компанія була поінформована щодо можливих наслідків.

Читайте також: Справу про скасування націоналізації Приватбанку відновили

Передісторія

  • 1 квітня 2019 року суд заарештував активи компаній Скорзонера, Тех-Трейд-Інвест та ін. У межах кримінального провадження про можливе виведення з Приватбанку 19 млрд грн рефінансування.
  • За даними держреєстру, одним із засновників Тех-Трейд-Інвест є компанія Скорзонера, кінцевими бенефіціарами якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.
  • 13 листопада 2019 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив позов низки компаній, пов'язаних з Коломойським і Боголюбовим, проти Приватбанку і визнав недійсними деякі положення кредитних договорів, згідно з якими ці компанії винні Привату 7,5 млрд грн.
  • 16 жовтня Шостий апеляційний адмінсуд Києва поновив справу про скасування націоналізації Приватбанку. Відповідно до системи судових реєстрів слухання призначені на 26 листопада 2020 року.

Коментарі - 8

+
0
bonv
bonv
12 листопада 2020, 10:19
#
Колишній акціонер державного ПриватБанку Геннадій Боголюбов подав новий судовий позов. Він хоче витребувати 33,25% акцій банку, які належали йому на момент націоналізації.
Про це свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень.
У позові йдеться про вимогу до Національного депозитарію перевести акції ПриватБанку на рахунок Боголюбова в ТОВ «Солід Дніпро».
Справа знаходиться в Господарському суді м Київ. Розгляд призначено на 3 грудня 2020 року.
Як відомо, уряд України 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку і влила в його капітал понад 155 млрд гривень. При цьому в 2019 році ПриватБанк перейшов від Міністерства фінансів у власність Кабінету міністрів.
Раніше ПриватБанк також подав позов на 5,5 млрд доларів на Кіпрі проти колишніх власників, а також одного з топ-менеджерів і двох офшорних компаній. Банк вимагає відшкодування збитків від схем, які несуть ознаки шахрайства та відмивання грошей, які, як стверджує банк, були здійснені його колишніми акціонерами.     Траншів МВФ не буде.
+
0
Bratyshechka
Bratyshechka
12 листопада 2020, 12:11
#
Не удивлюсь если следующий президент будет от силы евросолидарности, и через годик два после инагруации коломойский выиграет все суды
+
0
locustsucol
locustsucol
13 листопада 2020, 23:18
#
Это Коломойский из тюрьмы США что-то там выйграет, куда он сразу загремит, после того как президентом станет кто-то из Европейской Солидарности ?
Российский способ любые человеческие ценности превращать в екскременты - в Украине уже не работает. Пожалуйста, прекратитие спамить.
+
0
Sage05
Sage05
13 листопада 2020, 23:35
#
Евросолидарность: мёртвое- умереть не может :D
+
0
Invul
Invul
12 листопада 2020, 12:12
#
-350 млн долларов Суркисам, +7,5 лярдов которые еще нужно взыскать с Коломойского. Тут как бы ключевое это взыскать, а не получить бублик и 7,5 млрд. просто висящих на балансе :)
+
+15
zzel
zzel
12 листопада 2020, 12:06
#
Интересно что на это КС скажет - ведь президент у нас никому ничего не должен по конституции, а эти де факто деньги владельца президента
+
+30
Sage05
Sage05
12 листопада 2020, 15:49
#
Выходит, что не такой уж и хозяин.
+
+30
Smehue4ki
Smehue4ki
12 листопада 2020, 13:20
#
Верховный суд радует, не то что Конституционный
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися