Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 14:41

Боголюбов подав позов про скасування докапіталізації Приватбанку на 155 мільярдів

Господарський суд Києва відкрив провадження за позовом ексспіввласника Приватбанку Геннадія Боголюбова про скасування докапіталізації банку на 155 млрд грн. Про це зазначено у Державному реєстрі судових справ.

Боголюбов подав позов про скасування докапіталізації Приватбанку на 155 мільярдів
Фото: epravda.com.ua

Суть позова

У позові колишній акціонер Приватбанку просить суд визнати недійсними цілу низку рішень, зокрема:

  • рішення виконавчої дирекції ФГВФО «Про збільшення статутного капіталу та приватне розміщення акцій ПАТ КБ «Приватбанк»;
  • договір про придбання акцій, укладений ПАТ КБ «Приватбанк», від імені якого діяв ФГВФО, та Г. Боголюбовим, від імені якого діяла ще одна уповноважена особа ФГВФО;
  • наказ Міністерства фінансів «Про рішення акціонера ПАТ КБ «Приватбанку» щодо закритого (приватного) розміщення акцій»;
  • пункти 1-5 наказу Міністерства фінансів «Про рішення акціонера ПАТ КБ «Приватбанку» щодо збільшення статутного капіталу»;
  • Акт приймання-передачі акцій АТ КБ «Приватбанку» від Міністерства фінансів України до Кабінету Міністрів України.

Боголюбов просить суд визначити розмір статутного капіталу Приватбанку у сумі 21,26 млрд грн, що поділений майже на 76 млн шт. простих іменних акцій номінальною вартістю 280 грн кожна, які становлять 100% від загальної кількості випущених акцій банку.

До того ж ексспівласник хоче повернути собі 33,2525% акцій статутного капіталу банку, що належали йому на праві приватної власності станом на 16 грудня 2016 року.

Читайте також: Стало відомо, чого хоче Боголюбов від уряду у справі Приватбанку

До кого позов

Боголюбов позивається до Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національного депозитарію України, держреєстраторів, Приватбанку.

Читайте також: Боголюбов вперше подав позови проти націоналізації Приватбанку

Судові хроніки

З чотирьох раніше поданих Боголюбовим у Госпсуд м. Києва позовів три були залишені без розгляду/повернені позивачу, а по четвертому – 29 жовтня відкрито провадження.

Відповідно до так званого «антиколомойського» закону, якщо суд скасує рішення НБУ про виведення банку з ринку, така фінустанова не може бути повернена ексвласникам, проте вони в судовому порядку можуть претендувати на компенсацію від держави. Основну роль у відповідному процесі має відігравати спеціальний суб’єкт – «міжнародно визнана аудиторська фірма», яка після аналізу фінансового стану банку повинна підтвердити розмір шкоди, якщо така була заподіяна власникам виведеного з ринку банку.

Раніше НБУ заявляв, що компанія Kroll провела forensic audit Приватбанку, який підтвердив підозри НБУ щодо можливого завдання збитків банку перед націоналізацією на $5,5 млрд.

У червні поточного року Приватбанк заявляв, що Високий суд Лондона призначив розгляд по суті його позову проти Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова на 1 березня 2022 року.

«Всесвітній арешт активів пана Боголюбова та пана Коломойського залишається чинним й залишатиметься таким до моменту винесення рішення після завершення розгляду справи. Банк впевнений, що врешті-решт йому вдасться повернути суму, заявлену у позові, яка наразі становить понад $3 млрд (включаючи відсотки)», – йшлося в тодішній заяві націоналізованого банку.

Нагадаємо

  • Статутний капітал Приватбанку – 206,06 млрд грн.
  • 100% акцій банку належать державі в особі Кабінету Міністрів.
  • Перед націоналізацією статутний капітал Приватбанку становив 21,26 млрд грн. Після визнання банку неплатоспроможним у грудні 2016 року в ході його націоналізації була проведена так звана процедура bail-in (примусова конвертація вкладів в акції банку), під яку потрапили кошти вкладників та інвесторів загалом на 29,4 млрд грн. На цю суму було збільшено статутний капітал Приватбанку.
  • Після завершення цієї операції Мінфін викупив Приватбанк у ФГВФО за 1 грн та зрештою «влив у банк» 155 млрд грн (додатковий випуск акцій на цю суму було оплачено держоблігаціями).

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 3

+
+75
ballistic
ballistic
11 листопада 2020, 14:50
#
Боголюбов 4 роки назад підписав прохання про націоналізацію Привату, а тепер просить суд про скасування?!
Отак ці тварини «бізнес» роблять.
+
+90
bublik
bublik
11 листопада 2020, 15:39
#
Вот если бы его арестовали 5 лет назад и впаяли 20 лет с конфискацией всего имущества семьи, это бы не было!
+
+60
Damned
Damned
11 листопада 2020, 17:01
#
Что мешает сделать это сейчас ?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися