Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2020, 9:34

Чому штормить гривню і що буде з курсом далі

Загроза подальшої девальвації гривні і розкручування інфляції тільки наростає. Навіть за опитуваннями НБУ, наші фінансисти зараз оцінюють валютні ризики практично на рівні кризових 2014-2015 років.

Нервозності українському валютному ринку в жовтні додавали місцеві вибори, пробуксовка програми співпраці з МВФ, нова хвиля пандемії на тлі явної неготовності країни до повторного локдауну, а також публічні розбірки в керівництві Нацбанку між старою і новою командами.

У підсумку лише поодинокі компанії можуть в даний час чітко озвучити впевненість у завтрашньому дні для свого бізнесу. Разом зі зниженням обсягів експорту (що частково пов'язано і зі скороченням обсягів зібраного врожаю), продовженням виходу нерезидентів з українських гривневих ОВДП і періодичними «сюрпризами» нашого політикуму це тисне на ринок і провокує зростання попиту на валюту.

Хвилювань місцевим гравцям додає також лихоманка на світових валютних і фондових майданчиках через майбутні вибори в США і зростання числа хворих коронавірусом в світі.

Майбутній тиждень стане кульмінацією і розв'язкою по частині озвучених вище проблем і від того, як світ і Україна пройдуть ці випробування, багато в чому залежить подальший розвиток ситуації на нашому валютному ринку. Принаймні, до початку наступного року.

Читайте також: Чи буде долар по 30 гривень після американських виборів (відео)

Поки ж для гасіння чергових курсових пожеж тільки за минулий тиждень Нацбанк був змушений продати на міжбанку $147,5 млн, плавно підвищивши свої цінники з 28,34 до 28,505 грн. Але навіть ці заходи не змогли стримати зростання офіційного курсу. І на 2 листопада він доріс до позначки 28,4507 грн за долар.

Що буде з валютним ринком на цьому тижні

На курс і поведінку учасників торгів вплинуть наступні фактори:

1. Ефект першого робочого дня місяця і господарська діяльність клієнтів. Виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній.

2 листопада бізнес підбиватиме підсумки минулого місяця і остаточно визначатиметься із завданнями на новий звітний період. Це традиційно знизить активність компаній на валютному міжбанку. Але вже з вівторка ринок увійде в звичайний діловий ритм і обсяги торгів почнуть збільшуватися.

Незважаючи на поширення епідемії та посилення карантинних заходів ділова активність клієнтів у першій декаді кожного місяця зростає. Їм потрібно закуповувати сировину і матеріали, оплачувати оренду і розраховуватися з персоналом по зарплаті за минулий місяць.

З одного боку, це збільшує потребу компаній у гривні і змушує їх активно продавати валютну виручку. З іншого — збільшує і її покупку імпортерами для фінансування своїх закупівель за кордоном. Активно купуватимуть валюту і «дочки » іноземних компаній для репатріації дивідендів, що спрацює проти гривні.

Частина експортерів перед тим, як почне масово продавати свої валютні надходження, спершу витратить залишки гривні, отриманої в кінці жовтня від держави у вигляді відшкодувань ПДВ. Це скоротить пропозицію валюти в цей період і також працює проти нацвалюти на міжбанку.

2. Інтервенції НБУ, поведінка нерезидентів і президентські вибори в США.

Іноземці продовжують виходити з українських облігацій. Станом на 30 жовтня їх портфель гривневих ОВДП скоротився до 76,988 млрд. грн. За інформацією «Мінфіну», нерезиденти продовжать купувати валюту і на цьому тижні.

Суми за відсотками, які отримають іноземці, незначні і не сильно позначаться на валютному ринку в частині зростання попиту на валюту за рахунок цього джерела. Але певну загрозу для гривні на цьому тижні представлятимуть операції нерезидентів з продажу облігацій на вторинному ринку, де, за нашими розрахунками, вони можуть скласти до 600 млн — 1 млрд грн.

Це ще близько $21 -35 млн додаткового попиту на валюту за поточним ринковим курсом. Подібні суми наш міжбанк спокійно забезпечить фізично. Але тиск на ринок вони все ж періодично чинять.

Крім цього, 3 листопада в США пройдуть вибори президента, що традиційно призводить до лихоманки фондового, валютного, сировинного ринків і ринку дорогоцінних металів. Це відіб'ється на поведінці пари євро/долар і опосередковано — на котируваннях євро щодо гривні.

Читайте такожПопит приватних інвесторів на золото на світовому ринку відновлюється

Всі перекоси попиту і пропозиції на міжбанку в ці дні доведеться закривати Нацбанку. Оскільки на тлі зростання попиту на валюту “союзники гривні “-експортери поки будуть в першу чергу витрачати отримане від відшкодування ПДВ і не стануть поспішати з продажем валюти. У разі гострої необхідності до НБУ приєднаэться ще й Укргазбанк з продажем валюти, що бракує, в моменти пікових котирувань на ринку.

3. Аукціон Мінфіну 3 листопада з розміщення ОВДП і ліквідність банків.

ОВДП. На момент написання статті цього вівторка чиновники хочуть провести первинне розміщення гривневих облігації на 119, 357 і 1092 дні без обмежень за сумою. Ключовий момент для потенційних покупців цих паперів — їх прибутковість. Тому зараз йде активний торг між інвесторами (в тому числі і іноземними) і Мінфіном з цього питання. Поки компроміс не буде знайдений основними покупцями держпаперів залишаться держбанки.

Ми прогнозуємо, що після консультацій з первинними дилерами мінфінівці цього разу залишать до розміщення всі три різних за термінами випуску гривневих ОВДП. А потенційно до бюджету вони зможуть залучити максимум до 2-3, 5 млрд грн.

Ліквідність банків залишиться на високому рівні, що дозволить їм виконувати всі вимоги Нацбанку щодо нормативів ліквідності та резервування на коррахунку в НБУ. «Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків в межах 43 — 67 млрд грн. У великих фінустанов збережеться надлишок ліквідності. Дрібні ж і середні банки продовжать відчувати періодичну нестачу гривневих ресурсів.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів

На міжбанку. Головними мотиваторами для всіх учасників торгів будуть:

  • поведінка і курсові завдання великих гравців. У тому числі — дії нерезидентів на вторинному ринку ОВДП і «дочок» іноземних компаній з виведення дивідендів;
  • інтервенції НБУ та його цінники;
  • результати аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 3 листопада;
  • опосередковано — валютні ралі по парі євро/долар перед закінченням президентської гонки в США: під час голосування і відразу ж після оголошення його результатів.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку з 2 по 6 листопада перебуватиме в коридорі покупок і продажів 28,25 — 28,70 грн. По євро через продовження валютних ралі на зовнішніх ринках — в широкому коридорі покупок і продажів 32,75 -33,80 грн.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок — $120-160 млн при здійсненні до 380-440 угод за рахунок впливу фактора першого дня нового звітного періоду;

У вівторок-четвер — $150-210 млн при здійсненні до 420-620 угод за рахунок активної роботи всіх клієнтів у звичайному діловому ритмі, а також зростання спекулятивних угод в період закінчення виборів в США і оголошення результатів (3-4 листопада);

У п'ятницю  — зниження ділової активності за рахунок фактора завершення тижня. За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій складуть до $140-170 млн при здійсненні до 450-560 угод.

Читайте такожВартість біткоіна знову здолала рекорд

Готівковий ринок:

Фінансисти орієнтуватимуться на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, ситуацію на міжбанку і поточну поведінку пари євро/долар на міжнародних майданчиках.

Головним інструментом для спекулятивного заробітку на українському готівковому валютному ринку в ці дні залишиться євро.

Обмінки продовжать працювати в режимі «з обороту» з орієнтиром на поведінку міжбанку і періодичним розширенням спреду в межах 15-25 коп по долару, 20-40 коп — по євро.

«Мінфін» прогнозує коридор по курсах прийому і продажу по готівковому долару на 2-6 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 28,30 — 28,70 грн, а в банках 28,10 — 28,80 грн.

За готівковим євро коридор курсів покупок і продажів в обмінниках фінкомпаній буде вужчим — близько 32,90 — 33,70 грн, а в банках істотно ширше: 32,70 — 33,85 грн за євро.

Коментарі - 9

+
+160
preyvanamor
preyvanamor
2 листопада 2020, 9:47
#
Просто це «Кінець епохи бідності» (с). Що тут не зрозумілого??
+
+83
bonv
bonv
2 листопада 2020, 9:58
#
Штормить Україну влада нелохів і непрофанів..
+
+50
__ EK __
__ EK __
2 листопада 2020, 14:24
#
С 8 на 40 и оттуда на 28 влада профессионалов привела? 
ох уж и профессионалы, что некоторые стали вмиг нищими из-за вложений в ВАЛЮУТУ своей страны!
непрофаны и нелохи руководили страной до зеленого человечка?
+
+22
preyvanamor
preyvanamor
3 листопада 2020, 2:24
#
Турчинов разом з Яценюком і Порошенком напали на Україну, вкрали Крим і розбомбили Донбас?? І якщо згадувати про «С 8 на 40», то і писати про з 40 на 23!
+
+21
__ EK __
__ EK __
3 листопада 2020, 10:13
#
Турчинов и По слили Крым, и не защитили Донбасс. А точно, защитили — стену построил Яйценюх. Вот что они сдалалили. Развалили страну твои чудаки.
С 40 на 21. Оттуда на 28 и потом на 23… и так далее.
+
+30
bonv
bonv
3 листопада 2020, 10:22
#
Злив Крим і Донбас твій яник дорогий… І хотів злити всю Україну… Але обламався.
+
+19
bonv
bonv
2 листопада 2020, 10:18
#
Готівковий курс продажу може в період з 3 по 7 листопада дійти до 28,7 грн/долар.
+
+32
AleksandrBank
AleksandrBank
2 листопада 2020, 11:34
#
«По прогнозам «Минфина», курс доллара на межбанке со 2 по 6 ноября будет находиться в коридоре покупок и продаж 28,25 — 28,70 грн.» - нижний порог 28,25, как шутка засчитана.
+
0
rkost
rkost
2 листопада 2020, 22:03
#
Д конца этого МБ достиг 28.635, а в обменках - 28.70 Недельный план за 1 вечер - это по нашему по Зебильному!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися