Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 вересня 2020, 17:15

Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалют

Mastercard представила блокчейн-платформу для тестування національних криптовалют. Це система, яка дозволяє центральним банкам випускати свої цифрові валюти в контрольованому середовищі. Ключові результати тестування – оцінка сумісності цих цифрових валют з існуючою платіжною екосистемою і практичність використання CBDC.

Mastercard представила блокчейн-платформу для тестування національних криптовалют.
Фото: censor.net

Що відомо про платформу

«Ця нова платформа підтримає центральні банки в ухваленні рішень щодо розвитку місцевої та регіональної економіки», – зауважив віцепрезидент по цифрових активах і блокчейн-продуктах Mastercard Радж Дхамодхаран.

При цьому Mastercard не інформує, яке програмне забезпечення використовується в проєкті. Відомо лише, що в ньому задіяна технологія розподіленого реєстру.

Стимули для випуску CBDC

За даними Банку міжнародних розрахунків, на початок 2019 року дослідженнями в сфері CBDC опікувалися 70% центральних банків. Такий інтерес пояснюється посиленням конкуренції і фінансової інклюзивності, а також розширенням інструментів фіскальної політики.

Сьогодні центробанки так само практикують віртуальну емісію валюти, а значна частка платежів і переказів відбувається в безготівковій формі.

Відмінності CBDC від існуючої системи полягають в такому:

• CBDC одночасно підвищить конкуренцію і стабільність фінансової сфери на фоні того, як банки витісняють технологічні компанії та криптовалюти;

• CBDC дає змогу підвищити фінансову інклюзивність, оскільки може запропонувати нову платіжну інфраструктуру з меншими витратами на перекази. Крім того, центральним банкам буде простіше працювати в діджитал-економіці;

• цифрові валюти розширять інструменти фіскальної політики, доступні регуляторам – наприклад, дозволять уникнути «пастки нульових ставок». Прозоріші дані платіжних потоків підвищать якість макроекономічної статистики;

• CBDC також стимулює використання місцевої валюти для оплати товарів і послуг, що особливо актуально в країнах, схильних до доларизації економіки;

• CBDC дозволяє знизити розрахункові ризики, забезпечити цілодобову доступність ліквідності для банків, скоротити витрати на транскордонні перекази тощо.

Нагадаємо

Більшість пропозицій по випуску CBDC передбачають створення дворівневої грошової системи: центробанк випускає і контролює обіг, а ліцензовані посередники (банки та інші фінустанови) поширюють і забезпечують операції.

Перші експерименти з CBDC засвідчили, що в процесі роботи з цифровою валютою необхідна участь приватного сектора, щоб забезпечити конкурентоспроможність й адаптивність до технологічних змін.

Незалежні аналітики з інституту dGen припустили, що протягом десяти років від трьох до п'яти країн повністю відмовляться від фіата на користь національних цифрових валют. Точних тверджень автори звіту не наводять, але вказують на Китай і Багамські острови.

Мінфін писав, що Україна є світовим лідером з використання населенням криптовалютних активів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися