Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 15:24

У Нацбанку пояснили, чому зрізали повноваження Рожкової

Нацбанк створив нову вертикаль підпорядкування «Регулювання фінансового сектору». Керуватиме діяльністю підрозділів за вертикаллю підпорядкування буде перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Про це йдеться в коментарі Нацбанку на запит «Мінфіну».

Нацбанк створив нову вертикаль підпорядкування «Регулювання фінансового сектору».
Фото: flickr.com

Що змінили

У Національному банку відбулася часткова зміна вертикалей підпорядкування та розподілу окремих структурних підрозділів Нацбанку між ними, а також зміни в розподілі вертикалей підпорядкування між членами правління Нацбанку:

  •  З’явилася нова вертикаль – «Регулювання фінансового сектору». До неї віднесено департамент методології регулювання діяльності банків, департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, управління захисту прав споживачів фінансових послуг та департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду Нацбанку.

Керуватиме діяльністю підрозділів за вертикаллю підпорядкування буде перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова

Читайте також: Правління НБУ позбавило Рожкову більшості повноважень

  • Вертикаль «Пруденційний нагляд» приєднано до вертикалі «Загальний блок». У результаті створена вертикаль «Пруденційний нагляд і загальні питання». До неї додатково віднесені департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, фінансового моніторингу, аналітики та наглядових технологій, нагляду за ринком небанківських фінансових послуг.

Голова Нацбанку Кирило Шевченко здійснюватиме загальне керівництво та контролюватиме діяльність підрозділів, віднесених до вертикалі «Пруденційний нагляд і загальні питання».

  • Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ від вертикалі «Монетарна стабільність» переходить до новоствореної вертикалі «Регулювання фінансового сектору».

Керівництво та контроль за вертикаллю «Монетарна стабільність», як і раніше, здійснюватиме заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб.

Читайте також: Як новий глава НБУ змінить кадровий склад центробанку

  • Департамент стратегії та розвитку віднесено до вертикалі «Платіжні системи та грошовий обіг».

Керівництво та контроль за цією вертикаллю здійснюватиме заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

Що залишили без змін

У вертикалях підпорядкування «Ринкові операції» та «Фінансово-адміністративний та операційний блок» розподіл окремих структурних підрозділів не змінився.

Керівництво та контроль за діяльність підрозділів цих вертикалей, як і раніше, здійснюватимуть заступники Голови Національного банку Юрій Гелетій та Ярослав Матузка відповідно.

Для чого потрібно оновлення

Необхідність оновлення вертикалей підпорядкування центробанку зумовлена розширенням мандату Національного банку, зокрема у сфері регулювання ринку небанківських фінансових установ.

У зв’язку із цим Національний банк створив нову вертикаль підпорядкування «Регулювання фінансового сектору», що здійснюватиме методологічне супроводження діяльності учасників банківського та небанківського фінансових ринків. Водночас функції нагляду за діяльністю учасників цих ринків виконуватимуть підрозділи, що входять до вертикалі «Пруденційний нагляд і загальні питання».

Оновлений розподіл вертикалей дасть можливість ефективніше налагодити роботу за кожним із напрямків.

Відповідне рішення ухвалене 20 жовтня 2020 року під час чергового засідання Правління Національного банку.

Нагадаємо

Як писав «Мінфін»,  за словами голови Ради НБУ Богдана Данилишина, останнім часом окремі посадові особи НБУ, прагнучи показати свою особливість і винятковість, намагаються нав’язувати громадськості свої особисті погляди та оцінки, які навіть не входять до сфери їхньої службової компетенції.

Читайте також: Голова НБУ не вносив подання про звільнення Рожкової і Сологуба

На засіданні Ради Національного банку, яке відбулося 2 жовтня, було оголошено догану і заявлено про недовіру двом членам правління Нацбанку — Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу.

Детально про скандал читайте тут

Коментарі - 2

+
0
rredrred
rredrred
22 жовтня 2020, 13:51
#
Возможно отстранив всплывут и махинации её подружки гонтаревой, помните рожкову чтоб поставить в нбу очень долго специально не признавали платинум банк неплатежеспособным. уж кто то, а рожкова на своём опыте знает как выводить деньги из банков уводя из под удара менеджемент и собственников таких банков.
+
0
ballistic
ballistic
22 жовтня 2020, 13:59
#
Якби щось реальне було на Рожкову, то Зе-влада вже давно б відкрила кримінальну справу.
А поки що «зелень» навіть не наважується її звільнити.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися