Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2020, 8:42

Глава Ради НБУ пояснив причину скандалу на «кухні» Нацбанку

Останнім часом окремі посадові особи НБУ, прагнучи показати свою особливість і винятковість, намагаються нав’язувати громадськості свої особисті погляди та оцінки, які навіть не входять до сфери їхньої службової компетенції. Про це заявив голова Ради НБУ Богдан Данилишин, коментуючи ситуацію із доганами заступникам голови НБУ Катерині Рожковій і Дмитру Сологубу.

Останнім часом окремі посадові особи НБУ, прагнучи показати свою особливість і винятковість, намагаються нав’язувати громадськості свої особисті погляди та оцінки, які навіть не входять до сфери їх службової компетенції.
Фото: lb.ua

Коментар Данилишина

«Відповідно до Закону України „Про Нацбанк“ працівники НБУ є службовцями НБУ, які безпосередньо беруть участь у виконанні функцій НБУ. Крім того, члени правління НБУ та інші посадові особи мають неухильно дотримуватись Кодексу етики працівника НБУ, уникати будь-яких ситуацій, внаслідок яких може виникнути конфлікт інтересів.

Останнім часом окремі посадові особи НБУ, прагнучи показати свою особливість і винятковість, намагаються нав’язувати громадськості свої особисті погляди та оцінки, які навіть не входять до сфери їхньої службової компетенції та дій, а також порушуючи нормативно-правові акти, які вони самі у відповідний час приймали», — підкреслив Данилишин.

Детально про скандал читайте тут

Що порушили Рожкова та Сологуб

За його словами, Рожкова і Сологуб порушили наказ НБУ від 17 грудня 2019 року № 795-но «Про публічні комунікації та взаємодію Національного банку України із засобами масової інформації» (в редакції наказу Національного банку України від 10 липня 2020 року № 494-но) та Кодекс етики працівника НБУ.

«Порушення правил, установлених розпорядчими актами Національного банку України, може тягнути за собою накладення дисциплінарного стягнення.

Дисципліна має бути однаковою для всіх і винятків тут робити не можна», — додав він.

Читайте також: Як новий глава НБУ змінить кадровий склад центробанку

«Тому Рада НБУ всебічно розглянула ситуацію, що склалася, включаючи і інтерв'ю в ЗМІ (видання Kyiv Post) першого заступника голови Національного банку України Катерини Рожкової та заступника голови Дмитра Сологуба (надане ними цьому виданню 21 вересня 2020 року) щодо інституційної незалежності та кадрової політики Національного банку України та інші матеріали», — зазначив Данилишин.

Він пояснив, що з урахуванням думок членів Ради НБУ та листа голови НБУ Кирила Шевченка Рада вирішила висловити недовіру Рожковій і Сологубу.

Читайте також: У Раді НБУ пояснили, які наслідки матимуть рішення про недовіру Рожковій та Сологубу

«Не бачу в даному випадку жодних порушень чинного законодавства України».

Хочу ще раз підкреслити, що Національний банк — це не чиясь окрема вотчина, яка належить окремим особам чи кому б то не було — це центральний банк України, особливий центральний орган державного управління, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією та Законами України. Це цілісна державна інституція, складовими якої є Рада та Правління НБУ. Не може бути незалежного Правління чи незалежної Ради. Є незалежний Національний банк», — сказав Данилишин.

Передісторія

На засіданні Ради Національного банку, яке відбулося 2 жовтня, було оголошено догану і заявлено про недовіру двом членам правління Нацбанку — Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу.

Рада рекомендувала правлінню Національного банку:

  • посилити виконавську дисципліну та відповідальність працівників Нацбанку за дотриманням законодавства України та розпорядчих актів НБУ з метою забезпечення ефективної системи внутрішнього контролю та управління ризиками;

  • забезпечити належну роботу функції комплаєнс;

  • забезпечити функціональне підпорядкування працівників структурних підрозділів, відповідальних за внутрішній контроль операційного ризику (ризик-координаторів) та комплаєнс-контроль, керівникам підрозділів з управління ризиками та комплаєнс відповідно;

  • посилити контроль під час прийняття рішень щодо застосування заходів впливу на банківські установи, зокрема у сфері фінансового моніторингу.

В яких випадках звільняється заступник голови НБУ

Заступник голови Нацбанку звільняється з посади в наступних випадках:

  • закінчення строку повноважень;
  • подання заяви про звільнення за власним бажанням із зазначенням аргументів такого рішення;
  • набуття законної сили обвинувальним вироком суду;
  • на підставі рішення суду про визнання особи недієздатною;
  • втрати бездоганної ділової репутації;
  • встановлення факту надання недостовірних відомостей при призначенні на посаду заступника голови Національного банку;
  • смерті або на підставі рішення суду про визнання в установленому порядку особи безвісно відсутньою чи про оголошення особи померлою;
  • невиконання посадових обов’язків, у тому числі за станом здоров’я, протягом більш як чотири місяці поспіль;
  • виникнення обставин, що виключають можливість особи бути заступником голови Національного банку.

Рада Національного банку звільняє з посади заступника голови Національного банку у випадку, передбаченому пунктом 2 частини восьмої цієї статті, на своєму засіданні після його доповіді про результати діяльності на посаді.

Коментарі - 5

+
0
Італій .
Італій .
8 жовтня 2020, 8:59
#
Лучше бы не объяснял - мог бы сойти за умного. А так вывалил всё на публику и уже нет сомнений в уровне глупости.
+
0
Exba
Exba
8 жовтня 2020, 9:36
#
Глупо. Это не функция Совета выговоры делать. Могли сделать через кадровиков и дисциплинарную комиссию, а уже потом, на основании выводов комиссии, объявлять о недоверии
+
+53
yarg
yarg
8 жовтня 2020, 9:43
#
Бесконечные комментарии самого Данилишина видимо под эти правила не попадают. Хотя у него то «нужно прекращать провальную политику Смолия» , а через неделю «мы будем неизменно продолжать политику мудрого Смолия»...  Как уволили Смолия- он стал безопасен - то и политика его стала мудрой и ее уже и продолжать можно....
+
+24
AleksandrBank
AleksandrBank
8 жовтня 2020, 11:41
#
Все бы хотели на такую должность, где можно в Фейсбуке трепаться и получать 250 тыс.грн+ ЗП.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
8 жовтня 2020, 11:53
#
Кризис, доллар, гривна. Прогноз курса на октябрь 2020

https://www.youtube.com/watch?v=S__wY5fpHl4&feature=youtu.be

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин»,
оставляйте комментарии и свои вопросы эксперту под видео;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися