Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 12:17

У Нафтогазі пояснили, чому скасували випуск євробондів

У Нафтогазі повідомили, чому скасували запланований випуск доларових євробондів. Про це розповів фінансовий директор Петер ван Дріл, передає Інтерфакс-Україна.

У Нафтогазі повідомили, чому скасували запланований випуск доларових євробондів.
Фото: oilpoint.com.ua

Як прокоментували рішення

За словами фіндиректора Нафтогазу, серія негативних новин з України останнім часом вплинула на те, що співвідношення між ризиком інвестування в єврооблігації НАК «Нафтогаз України» і прибутковістю не було оптимальним, тому Нафтогаз вирішив відкласти розміщення.

Серед таких негативних новин і інцидентів ван Дріл, зокрема, назвав відставку голови Нацбанку Якова Смолія і звинувачення Державної аудиторської служби на адресу Нафтогазу про витрати на 75,5 млрд грн, які компанія назвала безпідставними.

Читайте також: У Нафтогазі відповіли на звинувачення аудиторів

Він додав, що інвестори також уважно стежать за реформою корпоративного управління і вважають вагомим чинником розвиток відносин України з МВФ.

«Міжнародні інвестори мають вибір, куди інвестувати гроші. Вчора ми побачили, що це середовище не було достатньо привабливою для них», — констатував ван Леонова.

Водночас фіндиректор зазначив, що попит на єврооблігації був значним.

Які облігації збиралися розмістити

Компанія планувала розмістити новий випуск з терміном погашення в лютому 2027 року. Єдиним організатором розміщення було названо Citi.

Орієнтир дохідності доларових єврооблігацій НАК, як повідомлялося, становив 9-9,25%, а остаточний — 8,95%.

Раніше «Нафтогаз України» запропонував держателям євробондів в доларах з погашенням у 2022 році і в євро з погашенням в 2024 році викуп за ціною $1028,75 і 982,5 євро на $1000 і 1000 євро номіналу відповідно (з урахуванням премії за ранню згоду).

Раніше повідомлялося

  • Восени 2018 року Нафтогаз уже ухвалював рішення відкласти випуск єврооблігацій, зіславшись на несприятливу ринкову кон'юнктуру.
  • Тоді компанія розраховувала позичити в доларах, орієнтир прибутковості випуску становив 10,9%.
  • Однак уже в 2019 році Нафтогаз зміг кілька разів вийти на ринок. Спочатку в липні він розмістив трирічні єврооблігації на $ 335 млн під 7,375% і п'ятирічні єврооблігації на 600 млн євро під 7,125% (п'яту частину бондів в євро викупив ЄБРР), а в листопаді — 7-річні євробонди на $ 500 млн із прибутковістю 7,625%.

Коментарі - 12

+
+39
Доктор Пилюлькин
Доктор Пилюлькин
21 жовтня 2020, 12:27
#
Да кто ж нам, простым смердам, правду то скажет? Понятно, что, если так делают, то именно такое им нужно. Нафтогаз супкервкусная контора для ограбления украинского народа (через воровские тарифы) на десятки миллиардов долларов, их отмывке и выводу из страны.
   Да и Украиной такие вкусные конторы не управляются. Всё управление из-за океана, и бабки в основном туда уходят, Мэстным вождям только жалкие крохи перепадают, но и этих крох им с головой хватает. Посему Коболев (мэстный представитель Хозяина) гораздо круче Президента, а захочет - так завтра президента и снимет.
Капитализм -это и есть власть капитала. Аминь!
+
+23
rredrred
rredrred
21 жовтня 2020, 14:23
#
Банально побоялись шумихи за умышленный вывод капитала из компании в виде завышеных процентов и за отсутствие потребности компании в лишних деньгах. получив 2 млрд дол по арбитражу сверхприбыли разумнее как раз погасить вседолги, а вот зачем им новые долги объяснить пока нечем
+
0
Доктор Пилюлькин
Доктор Пилюлькин
21 жовтня 2020, 14:38
#
Очень даже может быть. Но обычно причин множество. Но в сухом остатке решили именно так. Дело ихнее.
Нам то он зачем?
+
0
bonv
bonv
21 жовтня 2020, 12:35
#
Перед виборами, інвестори вирішили почекати на розвиток подій.. Та і МВФ траншів не дає.. Стрьомно вкладатись хоч і  відсотки привабливі:)))
+
0
Віталій Андарак
Віталій Андарак
21 жовтня 2020, 15:29
#
Нафтогаз повинен бути неприбутковою організацією. Не треба багато розуму, щоб зробити монополіста супер прибутковим. Але Нафтогаз - це просто сервісна функція, необхідність якої досить спірна. А управляють нею, в результаті корпоративної реформи, як корпорацією, ставлячи і мету, як у корпорації, - отримання прибутку.
Результат - мало того, що клієнти Нафтогазу (всі українці і споживачі українського експорту товарів із відповідною складовою) оплачують досить немалі витрати на операційну діяльність компанії, зарплати топ-менеджерів і наглядової ради, так ще й повинні скинутися на прибуток, який потім іде в бюджет. Такий собі прихований глибоко ще один податок.
+
0
ballistic
ballistic
21 жовтня 2020, 15:36
#
Прибутковий Нафтогаз обходився українцям дешевше, ніж збитковий.
Але любителі халяви далі свого носа не бачать. Тому скупий платить двічі.
+
0
Віталій Андарак
Віталій Андарак
21 жовтня 2020, 15:38
#
Збитковим він теж бути не повинен. За збитковий просто з іншої кишені ті ж українці заплатять. Так що, таки дійсно, далі свого носа не бачите, шановний.
+
0
ballistic
ballistic
21 жовтня 2020, 15:51
#
Ну так поцікавтесь, скільки дотацій з бюджету отримував Нафтогаз при бандюковичах і які були тоді зарплати у топ-менеджерів. І поцікавтесь про ВЖЕ заплановані збитки Нафтогазу на наступні роки.
І оцініть, чи вигідна українцям «халява» у вигляді низьких тарифів і низьких зарплат керівників.
+
0
Віталій Андарак
Віталій Андарак
21 жовтня 2020, 22:06
#
Щось до Вас доходить дуже-дуже повільно. А я що саме писав? Не те, що збитки покривають ті самі українці, тільки з іншої кишені? Не треба мені додатково цікавитись. Я не розумію про що ми сперечаємось. Збитки Нафтогазу - погано. Прибутки Нафтогазу - теж погано. Та й чи потрібен взагалі той Нафтогаз - велике питання.
+
0
ballistic
ballistic
21 жовтня 2020, 22:25
#
Не треба багато розуму, щоб написати «повинен бути неприбутковою організацією».
Ці вологі соціалістичні фантазії обходяться дуже дорого.
+
0
Віталій Андарак
Віталій Андарак
21 жовтня 2020, 22:29
#
Знаєте що, шановний? Ви про свої фантазії думайте. А Нафтогаз взагалі треба ліквідувати і мати вільний імпорт газу всіми хто бажає. Отакий соціалізм. Au revoir !
+
0
ballistic
ballistic
21 жовтня 2020, 23:07
#
Ніхто ж не забороняє імпорт газу.
До речі, в цьому році підземні сховища (ПСГ) заповнені більше ніж на 90%, і такий рівень заповнення багато в чому забезпечили приватні трейдери
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися