Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2020, 12:30

Банк йде на дно: п'ять ознак, які мають насторожити

У всьому світі банки можуть зазнати краху. Щоправда, в деяких країнах банки падають частіше, ніж в інших, і Україна — одна з них. Тривожні ознаки можна помітити задовго до затримок з виплатами за депозитами і тим більше повідомлення НБУ про ліквідацію.

Що ж має насторожити вкладника? Про це в колонці для «НВ» написав спеціаліст з продажу активів неплатоспроможних банків, інвестиційний брокер Денис Дроздов. «Мінфін» подає головні тези.

Наочний приклад з банком Аркада

Нацбанк ліквідує банк Аркада. І це, за прогнозами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), займе три роки. Це сумний, але логічний фінал історії, яка тривала не один місяць.

Причина загибелі Аркади особлива: вона пов’язана з тим, що банк був створений виключно під однойменну будівельну компанію. І коли в останньої почалися проблеми із землею на лівому березі Києва, де вони планували побудувати три житлові комплекси, почалися проблеми і в банку.

Зазвичай українські банки йдуть на дно через видачу великих незабезпечених кредитів, які їм не вдається повернути. І/або тому, що купують ледь живі банки з величезними боргами — але виявляються нездатними їх «переварити».

Читайте також: Банк Аркада позбавили ліцензії і ліквідують

«Симптоми» краху

Завжди або майже завжди є п’ять послідовних етапів. Кожен з яких може і повинен наштовхнути клієнтів банку на роздуми про те, що у нього не все гаразд.

Перший етап: покупка іншого банку на межі ліквідації. Уявімо банк N. Формально у нього все добре, в новинах не світиться. До того моменту, поки він не купує банк, який ще не де-юре, але вже де-факто банкрут. Тобто це така собі мильна бульбашка, тільки з боргами всередині, іноді на кілька мільярдів гривень. Купує, як правило, за копійки. Буквально. Наприклад, так у 2012 році Дельта Банк, ліквідацію якого мають завершити якраз цього жовтня, за $1 купив Кредитпромбанк.

Кажуть, найчастіше така угода — предмет неформальних домовленостей банку з НБУ або Фондом гарантування вкладів. Скажімо, банку потрібно отримати якийсь дозвіл, наприклад, на видачу позичальникові великого кредиту. І він його отримує — в обмін на таку «послугу», щоб черговий банк не пішов у ліквідацію. Тому що кожна ліквідація для Нацбанку і ФГВФО — великий головний біль і витрати.

Інформація про покупку банком іншого банку завжди є в пресі і на сайті НБУ. І можна не сумніватися, що йдеться саме про подібну операцію. В Україні в принципі відсутній «ринок банків». Якщо банк стабільний і прибутковий, його не продають. Якщо у когось є гроші на таке придбання, він віддасть перевагу відкрити банк з нуля і побудувати там все по-своєму. «Вторинний ринок» може бути тільки в тому випадку, якщо банк ось-ось збанкрутує. Не від хорошого життя продають банки і міжнародним групам — просто у тих є кошти на покупки і найчастіше немає бажання розбиратися з нашими законами. В такому випадку це стає найпростішим шляхом «завести» представництво свого банку в Україні.

Читайте також: Вкладники 200+ та інші кредитори Аркади можуть звертатися з вимогами до 30 жовтня — ФГВФО

Другий етап: банк починає скуповувати кредитні портфелі в інших банків — діючих або в стадії ліквідації. Це може бути тисяча, дві, три, десять тисяч кредитів і готівки, і під заставу чогось, і іпотечних, і карткових. Крім того, що це кредити, у них є ще одна спільна риса — вони безповоротні. Безповоротними вони можуть бути з тисячі причин: позичальник виграв суд і може не віддавати борг, за ним йдуть суди без особливих перспектив для банку, позичальник визнав себе банкрутом, пропав або навіть помер.

Головне тут те, що кредитні портфелі купують тільки для збільшення, а точніше, роздуття балансу. Наприклад, банк за $1 млн купує портфель кредитів на $5 млн. У такому випадку, за внутрішньою статистикою банків, з цих 5 млн реально повернути максимум $100 тис. Але банк всі ці 5 млн записує собі на баланс.

Разом з документами у нього баланс збільшується на $5 млн, що дозволяє йому видавати більше кредитів, теж неповоротних. Як показує практика, зазвичай у такий спосіб власники намагаються вивести побільше грошей з банку до ліквідації.

Відстежувати угоди з купівлі-продажу кредитних портфелів можна на Prozorro. Продажі, вся інформація про торги у відкритому доступі. Там буде і продавець, і покупець, і договір купівлі-продажу як підтвердження того, що угода відбулася. Робити це не дуже зручно, оскільки пошук працює тільки за продавцем. Але якщо поставити собі за мету — цілком можливо. Знають про такі операції також інвестиційні брокери, фінансові консультанти та інші фахівці у сфері інвестиційного та банківського консалтингу.

Читайте також: ФГВФО: пул кредитів чотирьох банків планують продати за 1 мільярд

Третій етап: розмивання акцій. Цей етап опціональний. Він буває, якщо власники банку не хочуть плямувати свою репутацію. Уявімо банк, у підпорядкуванні якого є два партнери-кити. У них, скажімо, по 45% акцій, і є ще дві-три людини, у яких сумарно 10% акцій. Далі є два варіанти. Перший: партнери добирають в акціонери ще якихось людей. Другий: свої відсотки акцій переводять на тих, у кого було 10%. Мета тут — щоб за підсумком у «китів» разом було менше ніж 51% акцій і формально вони не могли приймати рішення без інших акціонерів.

Роблять це шляхом додаткового випуску акцій. Наприклад, раніше еквівалентом частки в 1% був один 1 млн акцій, а коли додрукували ще 10 млн паперів, таким еквівалентом стають вже 2 млн акцій. «Кити» в такому разі не докуповують акції, а їх процентна частка зменшується. Акції можуть перейти цим партнерам з 10% або зовсім новому, якого введуть спеціально під цю історію. Вони, до речі, можуть і не знати, що відбувається — тут вже залежить від «китів». Ще цей спосіб використовують, щоб віджати бізнес, але тут не той випадок. Така інформація рідко потрапляє в пресу, тож розповісти про ці події можуть тільки ті самі брокери й фінансові консультанти.

Четвертий етап: рефінансування. У 90% випадків рефінансування запитують у НБУ, в решті 10% — у держбанків. По суті, рефінансування — це коли сам банк бере кредит. Тільки йдеться про суми більші, а відсотки, навпаки, менші.

Наприклад, в банк прийшов власник великої агрокомпанії і каже: хочу експортувати за кордон соняшникову олію, мені потрібен завод, склади тощо. І на все це йому потрібно $10 млн. Банк вважає, що позичальник надійний, можна видати — але на рахунку є тільки $1 млн. Тоді керівництво звертається в НБУ і запитує рефінансу в $10 млн.

Потім, як і позичальник, банк спочатку віддає ці 10 мільйонів боргу НБУ, тобто «тіло» кредиту, а потім ще відсоток — зазвичай це 3% річних. Тим часом позичальник віддає ті ж $10 млн, тільки річна процентна ставка у нього 10−11%. Ось цю різницю між процентними ставками банк і забирає собі. Так він і кредит зміг видати, і віддати борг НБУ, і заробити.

Сам по собі рефінанс — цілком нормальна практика. Насторожити повинна велика сума запитаної позики: не $1−2 млн, а $80−100 млн. Саме в другому випадку його найчастіше і не повертають. Ніби як — нам кредит позичальник не повернув, ось і ми не можемо.

Керівництво може це робити з розрахунком на те, що вони зможуть повернути позику. Але може і відразу з прицілом на те, щоб якомога більше вивести грошей до банкрутства — якщо у банку почалися серйозні проблеми і хочуть вийти з бізнесу з мінімальними втратами.

П’ятий етап: реструктуризація рефінансу. Банк може впасти ще на етапі неповернення рефінансу. Але може і запросити реструктуризацію на якийсь термін і знову-таки не виконати її і тоді вже оголосити себе банкрутом. Реструктуризацію просять приблизно в 30% випадків.

Паралельно, починаючи з другого етапу, банк може почати розпродавати активи — землю, нерухомість, цінні папери. Якщо ви про таке дізнаєтеся, це повинно стати додатковим тривожним дзвіночком. Щоправда, дізнатися це буде ще складніше, ніж у випадку з купівлею-продажем кредитних портфелів, оскільки діючі банки не зобов’язані продавати свої активи на аукціонах. Але, знову-таки, фахівці, які займаються консалтингом у цій сфері, завжди знають про подібні угоди.

Банківська система — кровоносна система будь-якої економіки. У нашої економіки, як і у банківської системи, великі проблеми зі здоров’ям. Але все ж збирати на затишну квартиру, будиночок за містом або на пенсію під матрацом — набагато більш ризиковий варіант, ніж на банківському рахунку. Тому користуватися банками слід за принципом «довіряй, але перевіряй». І краще регулярно.

Коментарі - 14

+
+51
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 жовтня 2020, 13:13
#
У нас збанкрутували кишенькові банки олігархів, в основному. Папа давав собі кредити і як тільки в основному бізнесі почалися проблеми, або просто не стало чого з банку витягнути, то банк іде під ніж. Це як спосіб сховати кінці оборудок та заробити додаткові кошти. Знову ж таки, взяти рефінанс під 6% і дати гроші своєму бізнесу під ті самі 6%. Або пару років тому, коли рефінанс коштував 20%, то собі давали кредит максимум під 5, а потім і зовсім не платили. Тому банкопад був питанням часу. Не вивели з ринку жодного нормального живого банку.
+
+25
Kuzyalik
Kuzyalik
20 жовтня 2020, 13:22
#
Ну прям про Альфа-банк россиянского олигарха Мишки Фридмана. Они гордо пишут,что получили рефинанс на 500 млн  и  получили какой-то банковский оскар и медальку.
И ТАСкомбанк Тигипко с покупкой Проминвестбанка для грязной кровавой жабы коломойского.
+
0
energy1
energy1
21 жовтня 2020, 14:28
#
Альфа-банк еще и проблемный «Укрсоцбанк» забрал себе ...
+
+60
AleksandrBank
AleksandrBank
20 жовтня 2020, 13:23
#
Вкратце наведу пример на одном Банке и структуре, которая показывает что 5 признаков этого специалиста полный бред и его домыслы:
Все знают Банк Тигипко и его группу вцелом, ранее он покупал банки как те что попали под Фонд гос.имущества (Диамант банк и другие), так и кредиты как крупные так и мелкие физиков и Юриков (ВТБ банк и других банков), и совсем последняя история покупка ПромИнвестБанка, который имеет один из самых больших портфелей кредитов в т.ч. проблемных.
И да по этапу №4, у Тигипко было история с одним крупным агриком, который его кинул на 200+ или даже 300+ млн весной 2018 г кажется, обеспечением было зерно или химикаты, которые по сути принадлежали контрагентам этого агрика. Разрулили ситуацию.

На самом деле все проще, нужно смотреть на банк и его структуру, по Аркаде давно было ясно, банк берет депозиты чтобы кредитовать свой бизнес, т.е. стройку. И тут проблемы у бизнеса, проблемы у банка, все четко.
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
20 жовтня 2020, 13:27
#
Владелец ТАСкомбанка Тигипко ушел с поста главы правления финучреждения
Глава правления и основной акционер ТАСкомбанка (Киев) Сергей Тигипко спустя 10 месяцев после назначения покинул свой пост по собственному желанию, сообщило финучреждение в системе раскрытия информации Нацкомиссии по ценным бумагам и фондовому рынку.
Соответствующее решение утвердил набсовет банка 11 марта 2019 года.
Новым главой правления назначен Андрей Комарист.
В сообщении также указывается, что ранее А.Комарист занимал должности директора по развитию продуктов розничного бизнеса ТАСкомбанка, руководителя аппарата главы правления ТАСкомбанка. Кроме того, он занимал руководящие посты в Цеснабанке (Казахстан), украинском ПриватБанке и Москомприватбанке (РФ).
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
20 жовтня 2020, 18:54
#
1 пункт - аваль продан был успешный банк
+
0
Адам Смит
Адам Смит
21 жовтня 2020, 13:58
#
Вы точно это знаете ??? И ситуацию на рынке и в целом в Украине на тот момент ???
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
22 жовтня 2020, 0:09
#
Я так понимаю, что вы как бы знаете точно и готовы этим поделиться?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 жовтня 2020, 8:50
#
Верховный Суд отказался удовлетворить кассационную жалобу Фонда гарантирования вкладов и оставил без изменений решение Хозяйственного суда Киева и постановление Северного апелляционного хозсуда, которыми было удовлетворено заявление бывших топ-менеджеров обанкротившегося «Дельта Банка» и оставлено без рассмотрения иск ФГВФЛ к ним о возмещении ущерба на 19,83 млрд грн.
Среди ответчиков по этому делу — в т.ч. экс-глава наблюдательного совета «Дельта Банка», его бывший мажоритарный акционер Николай Лагун, а также экс-члены правления и наблюдательного совета финучреждения (Елена Попова, Виталий Масюра, Фиглус Марцин, Ярослав Порохняк т.д.)

Источник: https://biz.censor.net/n3225991
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
21 жовтня 2020, 10:29
#
Дякую. Випередили хотів те саме написати. Лгуну немає пробачення як і «украінським суддям». А стаття правильна. Питання одне - всі все знають і розуміють, проте ніхто ні за що не несе відповідальність.
+
0
rredrred
rredrred
21 жовтня 2020, 12:07
#
Те кто видит это в первую очередь (НБУ) успешно жирует на такой не внимательности
+
0
Італій .
Італій .
22 жовтня 2020, 8:51
#
Первые два пункта - прям про идею Тигипк купить Проминвест банк с слить его с (я так понима) Универсалбанком, прювет держателям Монокарт.
+
0
Італій .
Італій .
22 жовтня 2020, 8:53
#

 прювет держателям Монокарт.

А, нет, пардон - не дочитал ту новость - речь шла о ТАСкомбанке. Монокоты могут выдохнуть.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
22 жовтня 2020, 13:26
#
Монокоты ещё до публикации этой «новости» на Минфине знали о своих перспективах.

А вот клиенты  izibank  должны призадуматься...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися