Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2020, 11:56

Суд відмінив рішення НБУ про ліквідацію банку Хрещатик. Але ліцензію вже не повернуть

Шостий апеляційний адміністративний суд Києва постановою від 13 жовтня 2020 року скасував постанови Нацбанку про визнання банку Хрещатик неплатоспроможним та його ліквідацію. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових справ.

Суд відмінив рішення НБУ про ліквідацію банку Хрещатик
Фото: finance.bigmir.net

Суд скасував рішення Окружного адмінсуду Києва від 23 березня 2020 року і частково задовольнив позов ТОВ Укрфінком (ексакціонер банку Хрещатик).

Разом з тим на підставі так званого «антиколомойского» закону суд закрив провадження в частині позовних вимог про повернення банку Хрещатик банківської ліцензії, а також про скасування запису в держреєстрі про припинення банку як юрособи в результаті ліквідації.

Нагадаємо

Кінцевими власниками банку Хрещатик були Андрій Іванов (37,44% акцій), територіальна громада Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і кілька міноритарних власників.

У межах виплати гарантованого відшкодування вкладниками банку Хрещатик отримано понад 2,7 млрд грн.

Хроніки ліквідації

  • Тимчасова адміністрація була введена в банк 5 квітня 2016 року, а вже 2 червня того ж року Нацбанк прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію фінустанови.
  • Клієнти банку Хрещатик у липні 2016 року звернулися до суду з позовом до Нацбанку, в якому просили визнати протиправним віднесення банку Хрещатик до категорії неплатоспроможних. Суди трьох інстанцій задовольнили цей позов.
  • НБУ зазначив, що одним з аргументів для прийняття судових рішень стало те, що банк перебував у категорії проблемних тільки один день, проте проігнорували той факт, що підставою для рішення регулятора було порушення нормативів.
  • У зв'язку з цим Нацбанк ще в жовтні 2017 року звернувся до Верховного суду України із заявою про перегляд рішення судів. Суд вищої інстанції частково задовольнив його.
  • Верховний суд України від 16 травня 2019 року відновив юридичний факт неплатоспроможності банку Хрещатик, скасувавши рішення судів трьох нижчих інстанцій про протиправність постанови НБУ про віднесення банку Хрещатик до категорії неплатоспроможних.
  • Верховний суд направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Нацбанк за пропозицією Фонду гарантування вкладів від 14 червня 2019 року прийняв рішення від 18 червня 2019 року про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.

На початку жовтня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб завершив ліквідацію банку.

Читайте також: Банк «Хрещатик» ліквідовано. Виплати завершені — ФГВФО

Коментарі - 6

+
+15
sacha2222
sacha2222
17 жовтня 2020, 12:42
#
Кто то из тогдашнего руководства НБУ кто принимал решение о закрытии банка ответит за свои мошеннические, преступные действия?
+
+55
Bischof
Bischof
17 жовтня 2020, 12:44
#
Меня больше интересует, почему никто из владельцев банков-помоек до сих пор не сидит. А также коррупционеров-судей, выносящих подобные решения.
+
+12
kdnepr
kdnepr
17 жовтня 2020, 18:32
#
Может потому что это были не помойки?
+
+27
Bischof
Bischof
17 жовтня 2020, 19:15
#
Ну разумеется. И коррупционеры не сидят именно потому, что они не коррупционеры.
+
0
matroskin
matroskin
18 жовтня 2020, 0:02
#
Так именно потому, что у нас все гос.структуры не несут ни за что никакой ответственности и этим все они с радостью пользуются.
Вот смотрите: прокуратура 5 лет «расследует дело» 5 лет куча людей получают з/п, премии, стаж, в итоге на 6 год дело закрывают, то ли по срокам, то ли по отсутствии состава преступления т.к. ключевые доказательства потерялись и т.к. B итоге все довольны: преступник не сел, следователи получили своё и от госсударства и от преступника, в пролете только госсударство. Аналогично и здесь, сначала заработали те кто банкротил (или поздно банкротил), теперь те кто отменил, в итоге опять все довольны кроме госсударства.
+
0
Sage05
Sage05
17 жовтня 2020, 21:48
#
История: мистер Кличко решил нагнуть банк Хрещатик- захотел, сделал. По-эуропэйски, по-новому. Не понёс никакой ответственности. Это всё что нужно знать про Украину, когда внезапно захочешь без крыши открыть банк, или не прогибаешься под неё.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися