Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 жовтня 2020, 8:23

Радник президента пояснив затримку з траншем від МВФ

Україна й досі не отримала наступний транш від МВФ через те, що існує ціла низка технічних проблем, які необхідно вирішити. Про це заявив радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко в ефірі каналу «Україна 24».

Радник президента пояснив затримку з траншем від МВФ
Фото: finance.bigmir.net

Згадані причини

«Паузи у співпраці немає, всі перемовини з МВФ тривають, і міністр фінансів на постійному зв'язку, і глава Нацбанку, і прем'єр-міністр. Йде постійний робочий процес. Не можна все винести в публічну площину по перемовинах. Але точно можна сказати, що ми не на паузі. Ми досі не отримали транш, оскільки є цілий ряд технічних проблем, які необхідно вирішити, в тому числі стосовно державного бюджету на наступний рік. Тому є велика увага до бюджету та коригувань, які в ньому робляться», — підкреслив радник.

Також, за словами економіста, є й інші причини, через які Україна не може отримати транш швидше.

Читайте також: Другий транш МВФ Україна може отримати в кінці 2020 року — аналітики

«Щодо іншої частини порядку денного, вона не має прямого економічного змісту, але впливає на можливість швидкого отримання спочатку місії від МВФ, а потім вже траншу — це зміни, які будуть стосовно антикорупційних українських відомств. Там теж триває нормальний логічний процес», — сказав Устенко.

За його словами, процес отримання грошей від МВФ займає більше часу, ніж очікувалося раніше, але він залишається найбільш прийнятним варіантом для України.

«Виникає питання, пов'язане з фінансуванням дефіциту бюджету на поточний рік. Потрібно брати десь гроші. Альтернатива МВФ — це виходити на зовнішні ринки і позичати дуже дорого. Я сподіваюся, що це не альтернатива для нашого Міністерства фінансів, тому міністр Марченко активно виступає за те, щоб якомога швидше отримати місію і потім транш від МВФ», — сказав він.

Відносини з МВФ

  • Україна направила лист директору-розпоряднику МВФ Крісталіні Георгієвій зі зверненням про початок роботи в онлайн-режимі місії Фонду в Україні.

Читайте також: МВФ поліпшив прогноз для української економіки

  • 9 червня Рада директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько $5 млрд), спрямованим Україні для допомоги в подоланні наслідків пандемії covid-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ у рамках нової 18-місячної програми співпраці України і Фонду в розмірі $2,1 млрд.
  • Міністерство фінансів планує отримати другий транш за новою програмою співпраці України з Міжнародним валютним фондом до кінця поточного року.

Коментарі - 7

+
+100
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
16 жовтня 2020, 8:38
#
Очень жаль что у президента такие советники! ....есть целый ряд технических проблем, которые необходимо решить...  С таким успехом - почему плохая колбаса ... есть целый ряд технических проблем..., почему плохие дороги - ...есть ряд технических проблем..., и т п   Я не сторонник МВФ, но что можно ожидать от «советника» на должности Директор Международного Фонда Блейзера... И если он такой «ошуительный» экономист остался бы на кафедре там где учился -в Университете Брандейса в США. Как раз там и рассказывал студентам подобную «шляпу»!
+
0
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 9:35
#
МВФ, зе-власть на три буквы послали — ничего страшного… и так везде, ничего страшного…
8 жовтня постійний представник МВФ Йоста Люнгман зробив офіційну заяву, в якій наголосив, що «забезпечення відповідальності правління НБУ має провадитися згідно з засадами управління Національним банком». Слідом за представництвом МВФ догани Рожковій і Сологубу розкритикували і в посольстві США в Києві.
+
0
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 9:38
#
МВФ прокоментував рішення Ради НБУ щодо висловлення недовіри та оголошення догани членам правління Національного банку Катерині Рожковій і Дмитру Сологубу.
США також стурбовані з приводу нещодавнього голосування Ради НБУ за догану та недовіру заступникам голови НБУ Рожковій та Сологубу.
Катерина Рожкова назвала ці рішення «перемогою минулого над майбутнім» і вважає це загрозою незалежності Національного банку.
Дмитро Сологуб заявив, що отримав догану вперше за 20 років професійної діяльності «за професійні та неупереджені комунікації».
Євросоюз підтримав позицію МВФ та США з приводу внутрішнього конфлікту в Національному банку України.
Про це повідомив посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас.
«Справді. Сильний, незалежний і професійно керований Національний банк має вирішальне значення для фінансової стабільності України, реформи банківського сектора, інвестицій, економічного розвитку на користь громадян України та макрофінансової підтримки з боку ЄС та інших міжнародних партнерів», - зазначив він.
+
0
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 9:59
#
«Зіткнення різних корпоративних культур». Рожкова заявила, що при Шевченку Нацбанк став більш автократичним.
Зеля ж сказав курс 30 - значить 30.
+
0
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 10:36
#
Кворуму немає. Засідання Ради НБУ, на якому зібралися звільняти Рожкову, скасовано. І хочеться траншів МВФ, і колеться...
Як стало відомо НВ Бізнес, 16 жовтня Рада Національного банку України (НБУ) не змогла розглянути питання про відсторонення з посади першого заступника правління НБУ Катерину Рожкову у зв’язку з відсутністю кворуму.
+
+11
mcart
mcart
16 жовтня 2020, 12:29
#
Причина не економічна. Причина: кагал феєричних дурнів при владі
+
0
alex2013a90
alex2013a90
17 жовтня 2020, 13:16
#
Советник президента объяснил людям причину задержки транша МВФ крылатой фразой: «Не жили богато, нечего и начинать!»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися